Domeniul IT, alături de pharma, ecommerce și curierat, ne-a demonstrat că poate face fața unei crize globale, cum a fost cea generată de pandemie.
Echipa SDA a analizat piața forței de muncă din ultimii ani și a realizat un studiu luând în considerare numărul de anunțuri de joburi în IT de pe cele mai mari site-uri de joburi din România – metodologia a ținut cont de rol, limbaje de programare, specializări și tehnologiile căutate de angajatori.
Cu SQL Developers, Java Developers și programatori Full-Stack în top, îți prezentăm în continuare lista completă a celor mai căutate joburi din IT, cu sute de anunțuri fiecare, cat și în ce consta fiecare ca responsabilități de zi cu zi.
Dacă ești interesat de jobul de SQL Developer, acum este momentul cel mai potrivit pentru a face acest pas. SQL Developerii sunt la mare căutare acum, deoarece tot mai multe companii caută să implementeze strategiile de digitalizare și să devină data-driven organizations.
Dar ce este mai exact un SQL Developer? Această poziție presupune că știi să dezvolți, să creezi și să întreții baze de date. Printre altele, un SQL Developer este responsabil de următoarele:
Jobul de SQL Developer este unul relativ complex, motiv pentru care trebuie, ca în mai toate joburile din IT, să fii mereu la curent cu noile trenduri din domeniu. Dar dacă ai experiența și calificările necesare, în calitate de SQL Developer, vei fi un profesionist foarte căutat.
Programatorii full stack sunt cei care au cunoștințe atât de dezvoltare front end, cât și de programare back end, și înțeleg ambele procese și strategii fiind de altfel în poziția perfectă de a supraveghea un proiect întreg. Jobul de Full-stack se numără printre cele mai căutate joburi din IT, datorită abilității de a integra cunoștințe atât de front end, cât și de back end.
Dacă vrei să afli mai multe despre ce înseamnă să fii full stack developer, dar și cum poți deveni unul într-un singur an, înscrie-te la cursul SDA de programare.
La modul general, Data Analyst, sau Analistul de Date, este persoana responsabilă de adunarea, procesarea și analizarea statistică a datelor din cadrul unei companii. Tot în contextul actualei digitalizări, analiștii de date sunt la mare căutare deoarece ei trebuie să descopere cum pot fi folosite acele date pentru a răspunde la anumite întrebări și pentru a furniza răspunsuri.
Odată cu progresele tehnologice, analiza datelor a evoluat foarte mult, analiștii de date putând acum să folosească SQL pentru a obține informații din baze de date.
Dacă te întrebi cu ce se ocupă zi de zi un Analist de Date, responsabilitățile acestuia diferă de la domeniu la domeniu, însă indiferent de industrie, acestea includ următoarele task-uri:
În prezent, pe lângă faptul că este unul dintre cele mai căutate joburi, acesta se numără și printre cele mai complexe. Analiștii de Date cu experiență folosesc analize predictive pentru a genera acțiuni și informații utile. Apoi, aceștia trebuie să explice informațiile obținute și echipelor din conducere pentru a trasa pașii următori pentru organizație.
Programatorii web de front end se ocupă de implementarea designurilor în crearea site-urilor și a aplicațiilor noi. Aceștia se asigură că nu există erori sau bug-uri pe partea de front-end, dar și că designul este corect pe diferite platforme și browsere.
Printre responsabilitățile unui Front-End Developer se numără:
BI sau Business Intelligence reprezintă un set de procese, arhitecturi și tehnologii care convertesc date neprocesate în informații utile care contribuie la profitabilitatea organizației. Practic, persoanele care se ocupă de Business Intelligence folosesc o suită de software-uri și servicii pentru a transforma datele în cunoștințe acționabile.
În prezent, având impact direct asupra deciziilor tactice de business ale organizației, jobul de Business Intelligence este unul dintre cele mai căutate din domeniul IT. Printre responsabilitățile de zi cu zi ale acestora, se numără următoarele:
În era big data, a business-urilor online și a cerințelor tot mai drastice de cyber-security, Administratorii de Baze de Date sunt foarte căutați. Aceștia au un rol foarte important în cadrul companiilor mai mici sau mai mari și sunt printre cei mai importanți membri ai echipelor de IT.
Printre task-urile lor de zi cu zi se numără:
Cei mai mulți Administratori de Baze de Date lucrează pentru operatorii de servicii și pentru companii care se ocupă cu procesarea datelor, însă domeniile sunt foarte variate, printre acestea numărându-se chiar și companii de retail sau servicii medicale. Astfel, Administratorul de Baze de Date rămâne printre cele mai căutate joburi, cu o aplicabilitate în domenii tot mai diverse.
Java Developer-ul este responsabil de designul, dezvoltarea și managementul aplicațiilor Java. Dat fiind că Java se numără în continuare printre cele mai folosite limbaje de programare, în special de către organizații mari, task-urile de zi cu zi variază de la companie la companie.
Iată însă câteva exemple de roluri și responsabilități pentru un Java Developer:
Java rămâne în continuare unul dintre cele mai populare limbaje de programare, tot mai multe organizații folosindu-l pentru a-și moderniza aplicațiile. De asemenea, cererea de Java Developers este în continuă din ce în ce mai mare, preconizându-se o creștere de 19% până în 2024.
Programatorii DevOps (termen care vine de la cuvintele „development” și „operations”) sunt persoanele care trebuie să creeze o punte de legătură între departamentele de dezvoltare, de QA și cele de operații IT. Prin DevOps înțelegem o serie de practici care au la bază comunicarea și colaborarea dintre mai multe echipe. Printre principiile după care se ghidează inginerii DevOps se numără automatizarea proceselor, livrarea continuă a sistemelor de calitate, implementarea continuă și rapidă a feedback-ului pentru îmbunătățirea proceselor.
Printre responsabilitățile inginerilor DevOps se numără:
Printre tehnologiile folosite de aceștia se numără Kubernetes, Docker, Apache Mesos, HashiCorp stack (Terraform, Vagrant, Packer, Vault, Consul, Nomad), Jenkins și altele.
Software Developer-ul este persoana responsabilă de dezvoltarea programelor de computer și a sistemelor de operare pe care le folosim cu toții în viața de zi cu zi. De la procesoare de text, la jocuri și aplicații web sau de mobil, Software Developers sunt cei care gândesc și dezvoltă aceste programe pentru ca noi să le putem folosi mai ușor și mai eficient.
Folosind limbaje de programare precum Java, C#, C, .Net, Python și nu numai, Software Developer-ul rămâne una dintre pozițiile cheie în departamentele de IT, colaborând îndeaproape cu Business Intelligence și cu Managerii de Dezvoltare.
Machine Learning Engineers sunt persoanele aflate la intersecția dintre Software Engineering și Data Science. Aceștia manevrează tool-uri de big data și framework-uri de programare pentru a se asigura că datele neprelucrate primite sunt redefinite ca data science models care sunt gata de a fi folosite.
Cu un viitor atât de orientat spre Machine Learning, jobul de Machine Learning Engineer rămâne în topul celor mai căutate joburi cu o mare aplicabilitate în diverse domenii. Printre industriile asupra cărora are un mare impact se numără educația, finanțele, IT-ul, medicina și multe altele.
Indiferent de cariera pe care ți-ai propus să o urmezi în IT, ai acum toate șansele să reușești indiferent de nivelul tău de experiență. La Academia de programare SDA începi totul de la zero, având parte de pregătire personalizată la cursuri de programare pentru începători, acreditate de către Ministerul Educației și Cercetării și de Ministerul Muncii și Justiției Sociale.
SDA oferă cursuri specializate pe limbaje de programare căutate de angajatori la nivel internațional precum Python, Java și Javascript.
În afară de cursul în sine, SDA oferă un pachet generos de sprijin în carieră care include:
Cele două școli și-au unit forțele! Împreună, oferim:
Înscrie-te acum în programul SDAcademy x Codecool și primește coaching personalizat pentru cariera ta în IT!