Am învățat bazele programării în liceu, dar atunci mi se părea totul prea dificil pentru mine. După 12 ani, am văzut cât de rapid crește industria tehnologiei și am decis să îi acord a doua șansă, pentru a participa și eu la această uluitoare lume a viitorului. Am decis să mă înscriu la cursul SDA din curiozitate. Cursul Java părea să fie cel mai complet și mai detaliat curs de pe piață la momentul respectiv, prin urmare, am hotărât să îi acord o șansă. Am lucrat anterior ca inginer de producție și acolo am început să implementăm tehnologii noi (în direcția industrializării 4.0). Am remarcat beneficiile aduse de automatizarea software și de asistența pentru producție în procesul de fabricație, dar și în alte industrii. Am fost fascinată de acest lucru și am vrut să înțeleg mai bine totul. Formatorii și colegii joacă un rol esențial în această tranziție. Este vorba de sfaturi, de sprijin și de împărtășirea experiențelor profesionale. Lucrez mai mult pe partea operațională, dar atitudinea, bazele de date și sarcinile de configurare m-au ajutat enorm.
Interesul meu pentru tehnologie a inceput odata cu utilizarea anumitor aplicatii la serviciu, din perspectiva de user, astfel ca dincolo de indeplinirea taskurilor operationale, am vrut sa stiu cum este proiectat un progam. Singura modalitate de a invata un limbaj de programare este cu ajutorul unei curicule complexe si a unor traineri care iti inspira profesionalism, ceea ce am si gasit la SDA. In prezent lucrez la NTT Data ca Application Management Services Consultant, intr-un context cu totul nou, dar stiind anumite principii informatice si computationale voi putea face fata cerintelor acestei pozitii.
Pasiunea pentru programare, implicit domeniul IT, am descoperit-o încă din primul an de studiu la Liceul de Informatică din Iași. Perfecționarea în acest domeniu a continuat, urmând și finalizând cursuri până la nivel de masterat, la Facultatea de Informatică. Cu toate acestea, nu am decis să continui cu o carieră specifică studiilor mele. În acest sens, în egală măsură, scrisul a ocupat un loc important în viața mea.
La câțiva ani distanță, am dorit o schimbare. Un pas firesc a fost să mă îndrept către o școală de programare cu o structură optimă. Potrivită pentru mine, atât pentru a-mi actualiza noțiuni teoretice, cât și de a adapta elemente practice cerute astăzi pe piața muncii în IT. Am optat pentru cursul de JAVA de la SDA, o școală cu accente poloneze.
Tratând cu seriozitate și motivație cursul (învățând noțiunile predate, realizându-mi temele, cerând feedback trainerilor, colaborând cu colegii de grupă la proiecte, explorând și individual materia) am reușit să obțin o ofertă de angajare la compania NESS România, ca Junior Software Engineer. Pot spune că, am dobândit cunoștințele tehnice necesare la SDA, pentru a mă descurca cu succes la un interviu tehnic, dar și să scriu cod la nivelul cerut într-un proiect IT real. Consider că, am făcut o investiție corectă cu timpul și banii proprii.
Am început să mă interesez de cursuri de programare după ce m-am întors dintr-o vacanță în Canada, unde m-a întrebat toată lumea cu ce mă ocup și dacă sunt fericită. Răspunsul a fost că nu sunt. Prin urmare, am început să caut cursuri și am descoperit SDA. Programa cursului este foarte vastă, nu numai despre Java. Este un loc bun să îți începi formarea. Cursul m-a ajutat să îmi creez o bază de cunoștințe pe care o voi dezvolta în continuare, în funcție de fișa postului sau de cerințele proiectului la care lucrez. Cei care se gândesc să se apuce de programare trebuie să aibă timp de investit în procesul de învățare. Toți formatorii SDA sunt foarte bine pregătiți și te vor ajuta pe tot parcursul cursului. Totuși, formarea implică un proces constant de învățare și trebuie să înveți cum să îți dezvolți cunoștințele. Sunt foarte încântată de calea pe care am urmat-o după finalizarea cursului. L-am recomandat tuturor prietenilor care vor să își schimbe cariera. Primul pas este să te decizi că vrei ceva mai bun pentru tine și că meriți acel ceva din plin. Nu este niciodată prea târziu să faci schimbări care îți vor aduce mai multă bucurie în viață
Eram în căutări, voiam schimbarea, mă întrebam “Care este cea mai bună școală de programare pentru mine?”. Așa am ajuns la o prezentare a celor de la SDA, unde am aflat, destul de șocant, că: “Perioada cursului va fi ca un cantonament…” și chiar așa a fost. Inițial, până să se formeze grupa în care m-am înscris, m-am apucat să scriu de mânuță algoritmi pe caiet. Apoi am început cursul și nu trecea nicio zi fără să scriu cod, indiferent de cât de obosită eram, pentru că aveam un job în paralel. După 8 luni de curs mi-am găsit job ca și Java Developer la Ubisoft. În prezent sunt Project Manager și coordonez o echipă de developeri BackEnd/FrontEnd și QA, lucrând pentru diverși clienți externi. Acesta este un long story short. Povestea pe lung e puțin diferită, dar cu același final fericit. Am scris cod, am plâns de nervi când nu înțelegeam, am citit cărți, am aplicat în cod tot ce am citit, nu am dormit noaptea când nu înțelegeam de ce nu funcționează codul, mi-am plâns de milă, dar nu m-am dat bătută. Ce aș spune cuiva care dorește să urmeze călătoria: cred că acesta e momentul cheie peste care trebuie să trecem, momentul în care vine gândul “Dar eu nu pot face asta, nu mă duce capul”. Într-un cuvânt: perseverență. Am dat 2 interviuri tehnice din care am înțeles ce trebuie să mai repet, iar al 3-lea a fost cu noroc. Dacă ar fi să descriu perioada aceasta, ar fi: citește, scrie cod, repetă. Eu pot spune că am luat cea mai bună decizie de a face reconversia către IT, iar SDA a fost partenerul potrivit pentru mine.
Ne-am propus în acest proiect să dezvoltăm o aplicație de fitness online care să mențină implicarea antrenorilor și să motiveze oamenii să ducă un stil de viață sănătos. Aplicația web include planuri alimentare, sfaturi de antrenament, o bibliotecă video cu tutoriale și un chat prietenos pentru a ține legătura. Mai mult, aplicația le permite utilizatorilor să participe la provocări pentru a atinge greutatea optimă și pentru a-și dezvolta rezistența fizică. Aceasta le oferă utilizatorilor antrenamente zilnice obligatorii și un plan alimentar, precum și toate sfaturile și trucurile de care au nevoie
Taxipy este o aplicație de transport care pune în legătură șoferii de taxi cu potențiali clienți. Pasagerii pot să comande un taxi din locul în care se află către o destinație anume, în limita a 30 km, își pot gestiona comanda, pot face plata și pot acorda o evaluare șoferului. Profilul pasagerului include istoricul comenzilor și posibilitatea de a raporta obiecte pierdute în mașină. Șoferii își pot verifica toate comenzile deschise, le pot accepta și finaliza sau își pot modifica profilul (de exemplu, pot să adauge o fotografie de profil care va fi afișată clienților).
Night of the Companies (NCO) este un eveniment în cadrul căruia diferite companii organizează ziua porților deschie la sediile lor pentru a-și prezenta activitatea și pentru a primi vizitatorii care ar dori să își depună candidatura. Vizitatorii pot veni la sedii pe cont propriu sau pot folosi autobuzele speciale care fac un circuit între companii. Această aplicație ajută utilizatorii să monitorizeze liniile de autobuz și să profite la maximum de ziua porților deschise. Utilizatorii pot să vadă și să evidențieze diferite sedii ale companiilor pentru a simula deplasarea autobuzului pe o hartă tip tablă de șah și pentru a afla rapid programul acestora.
Beauty salon este o aplicație web care le permite utilizatorilor să descopere serviciile oferite, să își creeze un cont și să își facă programări cu ușurință. Site-ul web include o galerie în care clienții pot găsi inspirație pentru diferite tunsori și o hartă detaliată care îi va ajuta să ajungă la salon. În plus, administratorul poate să adauge cu ușurință servicii noi, să modifice prețurile și să adauge angajați.
Alege un curs, dezvoltă-ți competențele, obține îndrumare în carieră și pășește în sectorul IT cu succes.