NOU! Curs inteligență artificială! 45% REDUCERE 👈sau sună la 0374 349 900

Ce competențe profesionale IT și tehnice să adaugi la CV pentru a evolua în carieră?

CV

În piața muncii din momentul actual, dar și în anii ce urmează, companiile au nevoie ca angajații să aibă aptitudini tehnice în aceeași măsură în care au și soft skills

Acesta este un trend global iar studiul realizat de cei de la Adobe, în urma analizării anunțurilor de angajare postate pe LinkedIn, dar și prin interviuri cu 750 de profesioniști care s-au angajat recent, o atestă. 

Fie că activezi în avocatură, marketing, jurnalism sau chiar arheologie, aptitudinile tehnice te vor ajuta să crești în domeniul care îți place și în care activezi de ceva vreme, sau te pot ghida către domeniul IT. Dacă explorezi ideea de reconversie profesională într-un sector cu perspective excelente, te-ar putea interesa cursurile de programare de la Software Development Academy. 

Citește mai departe dacă vrei să știi ce skill-uri tehnice te pot ajuta și cum poți să-ți updatezi CV-ul și nivelul profesional pentru a fi un om valoros  în piața muncii de acum.

De ce ar trebui să te gândești la a dobândi competențe profesionale tehnice?

Să ne imaginăm un avocat care are clienți din industria IT și care trebuie să înțeleagă natura business-ului lor mai bine, pentru a le proteja drepturile. Cu siguranță, dacă știe bazele programării, acest lucru va face o schimbare în bine în procesul de lucru și dialogul de zi cu zi cu clienții. Poate deveni cu adevărat un profesionist în ceea ce face, identificându-se mai bine cu nevoile și procesul de lucru al clienților. Și se va diferenția de restul avocaților de pe piață care se ocupă de acest lucru.

Un alt exemplu concludent este marketingul. Un marketer care se poate diferenția în jurul profesioniștilor este unul care poate opera anumite procese tehnice în platformele de programare în care lucrează, de obicei, agențiile partenere. În cazuri de urgență, spre exemplu, el poate schimba layout-ul sau conținutul de pe site-ul companiei sale, fără să apeleze la terți.

La fel, dacă vorbim de un arheolog care vrea să creeze un catalog digital pentru descoperirile pe care le face, abilitatea de a lucra cu programe de editare grafică, precum Photoshop sau Corel, se dovedește indispensabilă. Ce încercăm să arătăm prin toate aceste exemple este că astăzi, mai mult ca niciodată, este apreciat să cunoști în profunzime industria în care lucrezi, procesele sale, să cunoști business-urile clienților la fel de bine ca ei și să poți să fii cât mai autonom. Și cum de multă vreme tehnologia joacă un rol important în majoritatea industriilor, este și asul din mânecă pentru diferențierea ta, ca angajat. 

Aici, la Software Development Academy (SDA), am creat un puternic hub tehnologic, unde oricine poate învăța programare pentru a-și ridica statutul profesional. 

Fie că ești o persoană care se gândește la reconversie profesională în IT, un angajat căruia îi place domeniul și jobul în care activează si vrea să devină mai bun, cursurile noastre de programare  pentru începători te vor ajuta să treci la următorul nivel și să te calibrezi noii realități de pe piața muncii. 

Explorează și cursurile cu durată mai scurtă care te echipează cu un set complet de abilități necesare unui Java Developer și Software Tester, să atingi performanțe în profesia ta, sau să începi o nouă carieră. 

Ce skill-uri și competențe tehnice caută angajatorii în CV-uri, în funcție de industrie?

Upskilling-ul forței de muncă actuale este o soluție-răspuns la noua eră a tehnologiei, pe care companiile se bazează de mai mulți ani, 78% dintre acestea fiind deschise să ofere sau să acopere training-ul necesar ca angajații lor să își actualizeze competențele profesionale IT și aptitudinile tehnice încă din 2019. Iar practica rămâne una de actualitate în rândul companiilor care vor să fie competitive. 

Am privit situația la nivel local și am selectat cele mai active domenii de angajare, în care accentul cade din ce în ce mai mult competențele tehnice și de programare. 

Pentru fiecare domeniu, am listat ce își doresc cel mai mult angajatorii de la candidați, astfel încât să știi ce skill-uri să adaugi la dezvoltarea ta profesională, dacă vrei să te diferențiezi.

Dacă vrei să câștigi avantaj în industria în care activezi, iată ce competențele tehnice sunt importante:

1. Toate domeniile caută CV-uri în care să fie prezentă analiza de date 

Multe dintre business-urile de azi se bazează mult pe interpretarea datelor despre clienții, produsele, procesele, piața în care activează sau finanțele companiei. 

Aceste organizații au nevoie de analiști de date profesioniști, capabili să folosească instrumente digitale care eficientizează procesul. Pe lângă abilitățile de matematică și statistică, un bun analist de date are capacitatea nu doar de a aduna un volum uriaș de date cunoscut și ca big data, ci înțelege cum funcționează baza de date. 

Iată de ce aptitudini tehnice ai nevoie, ca analist de date, pentru a fi actual în piața de angajare:

  • să știi să lucrezi cu software-uri ca Excel sau Spreadsheet la nivel foarte avansat, pentru a gestiona cât mai eficient bazele de date;
  • să știi limbaje de programare precum SQL, R sau Python – următorul nivel după Excel, la nivel profesionist, este să știi programare, astfel vei putea să faci operațiuni complexe. Chiar dacă începi de la zero, odată ce înveți fundamentele programării, devine din ce în ce mai ușor să te adaptezi la diferite sintaxe și limbaje de programare;
  • să ai abilități de transpunere vizuală a datelor – să știi să prezinți datele în forma potrivită (grafice, tabele etc.) pentru ca managerii să poată înțelege cât mai bine insight-urile tale și să ia decizii cât mai bine informate. 

2. Marketingul cere programare de bază, analiză de date și SEO

Industria de marketing este foarte dinamică. Consumatorii sunt din ce în ce mai educați și alegerile lor la fel. Companiile sunt nevoite să vină cu noi practici de marketing care implică tehnologii noi și mult marketing digital. Dacă vrei să fii un marketer bun, iată care sunt hard skill-urile cerute:

  • să știi analiză de date – te ajută să înțelegi comportamentele consumatorilor sau să evaluezi succesul campaniilor de comunicare și să le demonstrezi ROI-ul. În marketing-ul digital, unul din tool-urile cele mai utile pentru analiza performanței online a companiei tale este Google Analytics, pentru care poți obține certificări prin absolvirea unor cursuri gratuite online, precum Google Analytics Academy
  • să știi programare de bază în HTML sau CSS – sunt apreciați oamenii de marketing care pot intra în partea de front-end (layout) a unui website și face modificări grafice sau de content, fără să mai fie nevoie să apeleze la agenții externe pentru ajustări urgente; 
  • să știi SEO – sau arta de a face vizibil brand-ul tău pe motoarele de căutare Google; angajatorii apreciază candidații care știu să creeze conținut de calitate și să folosească tool-urile de analiză SEO. Cursuri utile în acest sens: SEMrush Academy (gratis) sau SEO Training Course by Moz (cu plată).

Citește mai multe despre cursurile noastre online de programare pentru începători care te pot ajuta să devii un analist sau un marketer mai bun:

  • Curs Java: vei dezvolta abilitățile necesare pentru a proiecta website-uri și aplicații interactive pentru a susține campaniile de marketing.
  • Curs Software Tester: vei învăța cum să verifici produsele IT, pentru a te asigura că toate funcțiile sunt proiectate corect și funcționează cum trebuie. 

3. Business Intelligence cere programare și gestionare de software-uri legate de statistică

Business Intelligence (BI) sau analiza de afaceri încorporează tehnologiile și practicile prin care se colectează, analizează și prezintă informațiile de business, cu rolul de a lua decizii strategice cât mai bune.

Un analist BI valoros știe:

  • implicit, analiză de date – este locul de unde pleacă jobul său;
  • să utilizeze software-uri de statistică pentru interpretarea datelor – PSS, SAS, Sage, Mathematica și chiar Excel;
  • programare în SQL – tot pentru o mai bună gestionare și interpretare a datelor, într-un mod interactiv, care să poată fi prezentat către stakeholderi într-un mod ușor de urmărit;
  • programare generală cu limbajul Python, folosit pentru taskuri ce țin de automatizare, securitate cibernetică, testare software și altele la fel de importante pentru derularea unei afaceri.

4. Research-ul în medicină/chimie cere și el programare și gestionare de software de statistică

Oamenii de știință folosesc programarea pentru a analiza volume impresionante de date rezultate din experimentelor lor și pentru a crea simulări pentru situații din lumea reală, într-un mediu controlabil. 

Cercetătorii din domenii precum medicină, chimie, fizică, care dețin abilități tehnice pot profita din plin de cele mai bune oportunități de carieră. Iată ce competențe tehnice și de programare este recomandat să ai în CV:

  • software de statistică precum SAS și R;
  • management și analiză de date – pentru a observa anumite tipare în studiul anumitor boli și dezvoltarea de noi medicamente;
  • limbaje de programare precum Python sau C# – pentru dezvoltarea/optimizarea unor scannere, procesării de imagini sau a altor tehnici medicale/aparaturi.

5. În arhitectură, AutoCad este a doua limbă, alături de editorii grafici 

Când vorbim despre arhitectură, învățarea unui limbaj de programare te ajută, în primul rând, să potențezi anumite moduri de gândire necesare unui arhitect – printre care și capacitatea de a gândi în structuri și de a rezolva probleme: să construiești case înseamnă să iei în considerare scopul construcției – la ce va fi folosită, cum sunt organizate spațiile, mood-ul general al construcției și să legi totul într-un „pachet” care este utilizabil, funcțional și plăcut din punct de vedere estetic. Atunci când creezi un program/o aplicație/un site iei în considerare aceleași lucruri.

De asemenea, fără anumite aptitudini tehnice și de programare nu poți profesa. Iată care sunt competențele pe care un arhitect este nevoie să le aibă, pentru a se diferenția profesional:

  • obligatoriu, să știi la nivel avansat tool-urile CAD – Computer Aided Design- pentru a transforma ideile în lucruri, pentru a crea spații estetice și funcționale 
  • să știi randare arhitecturală 3D pentru a-ți putea analiza construcția și pentru a-ți fi mai ușor să o marketezi (printre cele mai cunoscute software-uri de randare 3D în 2022 sunt V-Ray, Blender, Lumion, Octane, Corona Renderer);
  • să știi să folosești editori grafici ca Photoshop, InDesign și Illustrator pentru a putea edita ușor elemente din proiectul tău;
  • să ai viziune tehnică;
  • să ai bazele programării pentru a putea customiza API-ul sofwarelor ca Revit, AutoCad sau Rhino, astfel încât să se potrivească pe nevoile companiei în care profesezi și să eficientizezi workflow-ul;
  • ideal, să știi limbajul de programare Python – acesta te diferențiază pentru că te ajută să creezi scripturi pentru parametri algoritmici și alte forme de geometrie complexă; mai mult, îl poți utiliza în combinație cu alte programe utile în arhitectură, ca Revit sau Grasshopper.

6. În jurnalism, lucrul cu CMS-uri, HTML și CSS sunt un mare plus

Revoluția tehnologică a dus mare parte din industria jurnalismului în mediul digital,  profesioniștii din presă fiind nevoiți să se adapteze. Printre aptitudinile de programare și tehnice care te diferențiază în lumea jurnalismului 2.0 sunt:

  • să știi cum să publici conținut prin platformele CMS (Content Management System), precum WordPress;
  • să știi analiză de date – mai exact, să folosești Google Analytics pentru a vedea cum performează site-ul/articolele tale și software-uri de analiză SEO pentru a cerceta ce subiecte/teme sunt căutate de audiența ta;
  • să știi limbaje de programare ca HTML, CSS sau Javascript pentru a putea face modificări în layout-ul propriului articol, fără a mai apela la colegii programatori și pentru a crea povești mai interesante și ușor de parcurs din punct de vedere vizual; 
  • să știi să utilizezi Google Sheets pentru a putea face research la nivel de baze de date mult mai în adâncime pe anumite subiecte  – cele care cer analizarea unor statistici sau date pentru a trage concluzii și a obține știri cu valoare adaugată.

7. Blogging-ul cere aproximativ aceleași skill-uri tehnice ca jurnalismul

Cei care sunt freelanceri și câștigă din meseria de blogger pot avea multe avantaje dacă, pe lângă arta scrisului, se înarmează cu alte skill-uri tehnice care i-ar ajuta să-și facă meseria mai ușor și să fie mai atrăgători pentru cititorii lor. Ce aptitudini tehnice te ajută dacă ești blogger:

  • să înveți limbajul de programare CSS sau HTML – dacă vrei să obții un layout diferit față de template-urile deja existente  și customizat pe tema pe care scrii, acest limbaj de programare te va ajuta; de asemenea, te ajută să ad-uri în blogul tău;
  • dacă ești user de WordPress, PHP va fi ca o baghetă magică – te ajută să potențezi capacitățile pe care acest CMS deja le are.

8. Game testing-ul nu e ușor: e foarte util să știi programare de bază și design grafic

Să testezi jocuri video pare să fie un job ușor, dar dacă citești cu atenție anunțurile de angajare, realizezi că nu este chiar așa. Este un job care cere multe abilități de la tine precum atenție la detalii, comunicare sau perseverență.

Însă acestea sunt doar soft skillurile cerute. Un game tester foarte bun, valorificat de angajatori, mai are următoarele aptitudini tehnice și de IT: 

  • să știi principii de design de joc, deci, să fii cu adevărat pasionat;
  • să știi design grafic, astfel încât să poți oferi feedback pe partea vizuală a jocului;
  • să știi programare de bază Java, Javascript, C# – programele principale folosite pentru crearea jocurilor sau aplicațiilor pe care le testezi; dacă știi pașii dezvoltării unui software, sunt șanse mai mari să faci troubleshooting mai rapid și corect.

9. Designul grafic este comunicare vizuală. Programarea este un mare plus.

Comunicarea digitală este strâns legată de aspectul vizual, orice mesaj având nevoie de o ilustrație grafică care să capteze atenția utilizatorilor. În practică, designul grafic implică creativitate, inovație, dar și utilizarea unor unelte digitale, care să pună în valoare schițele inițiale realizate de mână.

Un bun graphic designer se face remarcat dacă știe:

  • la nivel avansat programele de editare Photoshop și Illustrator și alte tool-uri de wireframing și realizare de mock-up-uri;
  • să-și programeze propriul design – în era digitală, vei face design mai mult pentru canalul web decât pentru oricare altul; să poți să programezi ceea ce ai creat în limbaje de programare HTML sau CSS și să le faci interactive cu ajutorul JavaScript sau  jQuery va fi biletul tău de intrare la joburile cu adevărat valoroase. În ultima vreme, companiile caută one-man/one-woman show – adică designer + programator la pachet. 

Deci, pe lângă comunicare, inteligență emoțională, capacitate de a lucra în echipă sau creativitate (în domeniile în care se cere) este deja esențial să cultivi și competențele profesionale tehnice: aptitudini ca gestionarea bazelor de date, folosirea limbajelor de programare pentru a rezolva eficient o gamă largă de taskuri, utilizarea de software specializat, reprezintă mari plusuri în formarea ta.  

Ce putem să conchidem de la an la an, din ce în ce mai convins, este că adaptabilitatea la noua lume nu mai este o opțiune, dacă vrei ca CV-ul tău să fie relevant în fața angajatorilor. 

Deci, vrei să-ți duci cariera la următorul nivel cu ajutorul skillurilor tehnice?

Cursurile Codecool continuă sub tututela SDAcademy!

Cele două școli și-au unit forțele! Împreună, oferim:

  • Cursuri full-stack: Java, JavaScript, Python
  • Specializări: Software Testing, UX/UI Design, Data Science

Înscrie-te acum în programul SDAcademy x Codecool și primește coaching personalizat pentru cariera ta în IT!

continuă către SDAcademy