Vrei în IT, dar nu știi cu ce să începi? 👉Află ce ți se potrivește! 👈sau sună la 0374 349 900

Cum să devii un programator bun într-un an (sau mai puțin!), chiar dacă ești începător [GHID 2024]

programare

Te-ai hotărât să faci primii pași spre o carieră în IT – Felicitări! Domeniul IT este unul dintre cele mai ofertante în prezent, atât din punct de vedere al oportunităților și al salariilor, cât și datorită posibilităților pe care le ai ca să avansezi în carieră.

Dacă pentru mult timp acest domeniu a fost asociat cu solide cunoștințe de matematică ori de IT, iată că era tehnologiei l-a adus mai aproape și de cei care au studiat și în alte domenii, așa cum poate este și situația ta.  

Piața muncii IT&C este plină de oferte în România și are nevoie de specialiști. Dacă te-ai gândit să urmezi o carieră în IT și vrei să devii programator, dar nu ai studii și nu știi ce trebuie să faci ca să ai un parcurs de succes, Software Development Academy ți-a pregătit un ghid cât se poate de complet din care să afli care sunt pașii pe care poți să îi faci și câteva sfaturi despre cum să te organizezi ca să fii eficient și să îți atingi scopul.

NU trebuie să renunți la jobul actual pentru a urma cursurile SDA și a deveni programator. Cursurile noastre de weekend îți permit să-ți păstrezi locul de muncă actual și să-ți lărgești orizonturile profesionale.

Cine poate deveni programator?

Pe scurt, oricine.

Poate ești unul dintre cei care încă nu și-a găsit menirea, iar actualul job pare că nu îți aduce nicio perspectivă de carieră pe termen lung. Sau poate ești într-o industrie foarte volatilă pe piața muncii și simți că skill-urile unui programator te-ar putea diferenția. Dacă nu te sperie provocările și codarea ți se pare o activitate cool pe care ai putea să o înveți și să o faci, în ai deja primul element al unei persoane care sa facă trecerea către o carieră în IT.

Oricare este motivul pentru care ai decis să alegi calea programării, citește cum poți să faci acest lucru fără să fi absolvit o facultate în domeniu.

1. Fii pregătit să începi de la zero, indiferent de experiența pe care o ai

Dacă vrei să devii un bun specialist și nu ai experiență anterioară, dar nici studii, perseverența și curiozitatea ar trebui să se numere printre calitățile tale. Precum în orice alt domeniu, nu vei reuși să îți clădești o carieră fără multe ore de studiu, practică și aprofundare. Pregătește-te să dai peste multe provocări, dar și peste situații neprevăzute pe care trebuie să le gestionezi.

Pentru că este imposibil ca un domeniu să fie complet independent de toate celelalte, ar putea să îți folosească abilități pe care le-ai dobândit anterior. Ia în considerare care sunt punctele tale forte, la ce te pricepi și poți să îți pui în aplicare skill-urile dobândite la locuri de muncă din trecut sau în cadrul internship-urilor. Tocmai de aceea orice experiență anterioară este binevenită. De cele mai multe ori va trebui să îți folosești și gândirea analitică sau logică.

Chiar dacă ai deja un anumit statut în carieră, sau ești Senior pe ceea ce faci, fii pregătit să faci câțiva pași înapoi. Dacă ai ajuns la un nivel avansat în actuala ta specializare, fii conștient că va trebui să demonstrezi că poți să dai dovadă de aptitudini similare și în dezvoltarea de software.

2. Investește în cursuri IT susținute de mentori 

Un program de cursuri bine gândit te va ține responsabil și implicat odată ce ai ales această cale. Alege o serie de cursuri în care să ai colegi și mentori care să te poată susține atunci când te lovești de bariere și să-ți ofere sfaturi importante despre cum să înveți, dar și ce greșeli să eviți. Un astfel de program te va ajuta să continui pentru că faci parte dintr-o comunitate, și-ți va da energie să continui drumul, fără să renunți pe parcurs – un obstacol de care mulți se lovesc la început.

Când decizi să îți schimbi parcursul profesional, dar nu ai studii și nici experiență anterioară, tratează acest aspect cu seriozitate și specializează-te cu ajutorul unor cursuri.  

Poate ai învățat sau ai bazele unui anumit limbaj de programare, dar ca să îți fie mai facil să „navighezi” în acest domeniu competitiv și în plină dezvoltare, trebuie să ai cunoștințe generale solide. Dacă vrei să te asiguri că îți vei începe noua carieră cu o fundație solidă, investește în educație.

Software Development Academy (SDA) îți oferă cursuri dedicate celor mai populare limbaje de programare,  acreditate de Ministerul Educației și Cercetării și de Ministerul Muncii și Justiției Sociale. 

Metodologia SDA urmează conceptul „Învățare bazată pe cunoaștere” în cadrul căreia vei fi familiarizat cu cele mai importante limbaje de programare.

La cursul de Software Tester te pregătești pentru un job în testare în câteva luni,, chiar dacă începi cu zero cunoștințe de programare. Acest curs pentru începători îți va asigura formarea de care ai nevoie. La final, vei avea cunoștințe despre sistemele informatice și cum funcționează, pentru a te asigura că rulează eficient și vor îndeplini așteptările clienților.

Dacă ți-a plăcut dintotdeauna JAVA, acum poți să studiezi temeinic și structurat și vei deveni junior JAVA developer cu ajutorul cursului Java oferit de SDA. Ar fi util să ai abilitatea să utilizezi funcțiile Java OOP (declararea claselor și a membrilor unei clase, crearea obiectelor, controlul accesului, statice), cuvintele cheie de tip super, abstract, final, enum, să înțelegi codul generic de bază și structura API pentru colecții.

La SDA poți, de asemenea, să studiezi în cadrul cursului de Python care te va echipa cu baza ce îți va folosi în viitoarea carieră. Vei învăța să scrii aplicații pentru desktop, pentru web sau framework-uri. Limbajul de programare Python îți poate deschide multe oportunități de carieră ce te poate califica pentru joburi precum software engineer, Python developer, research analyst sau data engineer. Ar fi util să știi să utilizezi funcțiile de programare orientată pe obiect ale Python.

Dacă vrei să începi cu succes cariera de programator, înscrie-te la cursurile de programare pentru începători de la Software Development Academy.

3. Perfecționează-ți limba engleză

Limba engleză, lingua franca de la nivel mondial este la fel de importantă în programare precum este și în alte domenii. Multe dintre limbajele de programare sunt scrise, gândite și proiectate pentru a fi folosite în engleză, de aceea un nivel cel puțin mediu te va ajuta să faci față provocărilor zilnice.

Documentația, sintaxa, comenzile, fișierele de configurare, mesajele de eroare ori conversațiile cu ceilalți developeri vor fi în engleză. Mai mult, dacă știi engleza la nivel de profesionist, nu vei fi legat geografic de niciun loc deoarece piața muncii este plină de oportunități pentru specialiștii din domeniu.

4. Acordă timp perfecționării și dobândirii de hard și soft skills

Obținerea oricărui loc de muncă presupune să ai cunoștințele necesare cu ajutorul cărora să te descurci în majoritatea situațiilor. Mai simplu spus, trebuie să deții atât hard skills (cunoștințe tehnice), dar și soft skills (abilități interpersonale).

Cei mai mulți angajatori îți vor cere să știi design software, paradigme ale programării, anumite limbaje de programare, noțiuni de informatică ori inginerie software, însă nu poți să faci față task-urilor zilnice dacă nu ai și abilități interpersonale care să îți permită să lucrezi în echipă, să comunici eficient cu colegii, să fii organizat sau dacă nu știi limbile străine absolut necesare în munca de zi cu zi.

De asemenea, continuă să te perfecționezi cât de mult poți. Chiar dacă ai jobul mult visat, continuă să înveți zi de zi. Acest lucru te va diferenția pe termen lung deoarece vei fi la curent cu orice se întâmplă în industrie.

Aplică la școala de programare pentru începători SDA și dezvoltă-ți abilități esențiale hard și soft ca să îți începi cu dreptul cariera în IT!

5. Dobândește experiență în cât mai multe limbaje de programare

Internetul evoluează rapid și există o mulțime de limbaje de programare pe care poți să le folosești să creezi aplicații ori jocuri pentru foarte multe sisteme de operare care sunt dedicate fie pentru desktop, fie pentru mobil. Din zecile, chiar sutele de limbaje, unele sunt mult mai folosite decât celelalte și este o cerință destul de mare pe piața muncii din partea angajatorilor.

Dacă vrei să îți crești considerabil șansele, investește în cele mai populare limbaje de programare.

6. Pune-ți la punct portofoliul și construiește-ți un CV solid

În orice domeniu portofoliul și CV-ul sunt unele dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie să le ai în considerare dacă vrei să îți dezvolți o carieră solidă. Ele sunt cele care te definesc din punct de vedere profesional, deci trebuie să le iei în serios încă din timpul facultății.

Dacă CV-ul este un must have în orice carieră, portofoliul te ajută să te diferențiezi. Nu vei putea să îți construiești unul solid într-un timp scurt, dar asigură-te că de-a lungul timpului îți vei aduna sub aceeași „copertă” digitală proiectele cu care te mândrești. Seriozitatea de care dai dovadă când îți pui la punct CV-ul și portofoliul se poate traduce în șanse crescute să evoluezi rapid și să ai un ritm ascendent în carieră. Nu neglija aceste aspecte!

7. Fii dispus la dinamism și schimbare

Mediul IT este unul dinamic, tehnologiile se schimbă și evoluează de la o zi la alta, iar flexibilitatea de care dai dovadă poate să fie unul dintre elementele care te vor avantaja pe piața muncii.

Dinamismul înseamnă, totodată, și că ești dispus să experimentezi cât mai mult înainte să te specializezi. Acceptă provocările, implică-te în cât mai multe proiecte și țintește mereu mai mult față de ce poți să faci în prezent.

8. Efectuează un stagiu de practică și îmbunătățește-ți abilitățile

Deși piața este ofertantă, ea este și foarte competitivă. De multe ori, chiar și pentru o poziție de junior ți se vor cere foarte multe aptitudini și chiar și experiență. Ca să te asiguri că firmele sunt cele care te vor căuta pe tine, acceptă la începutul drumului internship-uri ori job-uri care nu sunt plătite la nivelul la care te-ai aștepta.

Acest lucru nu înseamnă că va trebui să faci mereu acest lucru, ci admiți că procesul de învățare nu este este mai lung decât cel din timpul cursurilor. De asemenea, pentru că ești la început, poți să fii mai predispus  la greșeli, dar cu ajutorul unui mentor sau al unei persoane coordonatoare, acest lucru s-ar putea întâmpla mai rar.

laptop al carui ecran afiseaza cod

SDA îți oferă o curriculă completă de cursuri cu opțiuni de finațare accesibile – până la 24 de rate, fără dobândă. Accesează pagina noastră și vezi care metodă de plată ți se potrivește!

9. Începe un proiect personal

Pe lângă proiectele din cadrul cursurilor, o idee excelentă cu ajutorul căreia să capeți experiență este să începi un proiect personal la care să lucrezi în fiecare zi, pe care să îl perfecționezi și unde să te lovești de problemele cu care se confruntă IT-iștii în mod curent.

Pe lângă faptul că este o modalitate practică cu ajutorul căreia să îți dezvolți abilitățile, poate să fie și un avantaj la interviurile de angajare deoarece companiile sunt interesate de oameni proactivi și curajoși care sunt ei cei care gândesc strategii și vin cu soluții inovatoare care să îi scoată din impas.

10. Construiește-ți cariera în mod solid, pas cu pas

O carieră solidă nu se construiește peste noapte, de aceea asigură-te că nu sari pași esențiali care să te afecteze mai târziu. Orice persoană trebuie să urmeze un parcurs oarecum similar: educație, mult exercițiu, curiozitate continuă și învățare multi-disciplinară.

Deși la început totul ar putea să pară foarte greu, important este să continui să înveți și să te perfecționezi. Tocmai pentru că este un domeniu nou, vei întâlni multe concepte cu care te vei familiariza de-a lungul timpului. Skill-urile nu se dobândesc peste noapte, iar limbajele de programare sunt complexe și necesită ani întregi de studiu. Construiește-ți o rutină sustenabilă, dar ai grijă să dai mereu peste provocări. Nu vei avansa niciodată dacă decizi să stai în zona de confort.

Dacă aștepți momentul oportun, acesta ar putea să nu vină niciodată. Mentorii Software Development Academy îți vor explica beneficiile, dar și provocările vieții de programator.

Află mai multe informații și înscrie-te chiar astăzi la cursurile de programare pentru începători SDA.

Cursurile Codecool continuă sub tututela SDAcademy!

Cele două școli și-au unit forțele! Împreună, oferim:

  • Cursuri full-stack: Java, JavaScript, Python
  • Specializări: Software Testing, UX/UI Design, Data Science

Înscrie-te acum în programul SDAcademy x Codecool și primește coaching personalizat pentru cariera ta în IT!

continuă către SDAcademy