Oportunitățile de joburi din domeniul IT se numără printre cele mai multe pe site-urile de anunțuri de joburi, iar dacă ești interesat de acest domeniu, posibilitățile sunt nelimitate: poți învăța să creezi site-uri sau aplicații web, pentru ca apoi să te angajezi într-o companie de IT sau chiar să dai drumul la propriile tale proiecte de freelance.
Dacă și tu te întrebi cum poți învăța să faci site-uri sau aplicații web, ce sunt aplicațiile web, cum funcționează, care este diferența dintre un site web și o aplicație web, dar și ce limbaje de programare trebuie să știi pentru a dezvolta aplicații, atunci ai venit unde trebuie.
Ți-am pregătit un ghid în care îți răspundem detaliat la întrebările de mai sus, și îți vom oferi sfaturi legate de primii pași pe care trebuie să îi faci pentru a deveni un developer de aplicații.
Dacă te interesează programarea web, și cum s-o integrezi în actualul tău job cunoscând limbajele de programare specifice acestei discipline, te invităm la webinarul gratuit organizat de Software Development Academy. Experții noștri oferă consultanță profesională gratuită.
Așadar, să începem cu începutul:
O aplicație web (sau web app) este un software care îndeplinește o anumită funcție folosind un web browser pe post de „client”. Aplicația poate fi ceva simplu, precum un formular de contact de pe un website, sau ceva mai complex, precum un word processor sau un joc cu mai mulți jucători pe care îl poți downloada pe telefon.
Spre deosebire de aplicațiile de desktop, care sunt lansate de către sistemul de operare al calculatorului, aplicațiile web sunt accesate printr-un browser, ceea ce vine la pachet cu câteva avantaje: funcționând cu ajutorul unui browser, programatorii nu trebuie să dezvolte mai multe aplicații pentru mai multe platforme. De exemplu, o aplicație care funcționează cu ajutorul Google Chrome, va funcționa și pe un calculator care are Windows ca sistem de operare, dar și pe un Mac, care are un sistem de operare OS X.
În plus, aplicațiile web sunt mult mai simplu de updatat. Updatând aplicația direct pe server, toți utilizatorii vor avea apoi acces la versiunea nouă. Iar datorită faptului că datele pe care le introduci în aplicații sunt procesate și salvate extern, vei putea avea acces la ele de pe mai multe dispozitive, nemaifiind nevoie să transferi documentele între calculatoare sau dispozitive.
Aplicațiile web pot avea mai multe scopuri, precum webmail, platforme de eCommerce sau alte exemple, iar sistemul este accesat printr-un browser.
Aplicația este scrisă într-un limbaj precum HTML sau JavaScript, în cazul în care aplicația este dinamică, poate avea nevoie și de procesare de pe partea de server. Cu toate acestea, unele pagini sunt complet statice și nu necesită procesări.
Iată cum funcționează o aplicație web în patru pași simpli și ușor de înțeles.
Userul accesează aplicația web printr-un browser, fie de mobil, fie de pe un computer, activând astfel o cerere către un server web.
Serverul web înaintează cererea către serverul aplicației. Acesta îndeplinește „task-ul” – interoghează baza de date sau procesează date, de exemplu – și apoi generează rezultatele cerute.
Serverul aplicației web trimite rezultatele înapoi la serverul web.
Serverul web trimite informația cerută înapoi clientului (pe desktop, dispozitiv mobil, tabletă etc), iar informația respectivă apare pe display.
În primul rând, principala diferență este faptul că site-urile web sunt statice, însemnând că informația nu este updatată la fel de des.
Când auzim cuvântul site, ne gândim la pagini web mai simple, construite cu ajutorul limbajelor HTML și CSS, poate și un pic de JavaScript. Pentru a construi un site nu trebuie să știi neapărat un limbaj de programare și nici baze de date.
Site-urile web sunt o parte importantă a internetului și au funcții importante, cum ar fi că poți afla meniul zilei la restaurantul de lângă birou sau când este data de lansare a noului startup tech.
Aplicațiile web sunt diferite, în sensul că sunt mult mai dinamice. Caracteristica lor de bază este că se bazează ca userul să interacționeze cu ele, fie contribuind cu content (cum e cazul aplicațiilor precum YouTube, Twitter sau Facebook) sau colectând date din alte surse și prezentându-le userilor (Mint, Google Analytics, Klout) sau chiar puțin din ambele.
La fel ca în cazul site-urilor, pentru a construi aplicații web trebuie să cunoști HTML, CSS și JavaScript, dar și framework-uri specifice (și poate chiar să ai ceva cunoștințe de bază de limbaje de programare de back-end precum Ruby sau Python, dar nu este obligatoriu).
Înainte de a trece concret la cum se dezvoltă o aplicație web, iată care sunt cele mai importante caracteristici de care trebuie să ții cont atunci când vrei să te apuci să creezi o nouă aplicație web.
Prin definiție, o aplicație web progresivă trebuie să funcționeze pe toate dispozitivele și să profite de toate opțiunile disponibile pe device-urile sau browserul utilizatorilor.
Deoarece aplicația este la bază un site aceasta trebuie să fie ușor de găsit cu ajutorul motoarelor de căutare. Acesta este un avantaj în fața aplicațiilor native, care încă au rămas în urmă la capitolul de searchability.
O altă caracteristică a aplicațiilor moștenită de la site-uri este faptul că o aplicație bine construită trebuie să folosească URI-ul pentru a indica starea curentă a aplicației respective. Astfel, aplicația se poate reîncărca dintr-un respectiv punct încoace în momentul în care userul o salvează la bookmarks sau share-uișeste URL-ul aplicației respective.
Interfața utilizatorului unei aplicații web trebuie să se adapteze corect la device-ul utilizatorului și la mărimea ecranului acestuia.
O aplicație bună trebuie să funcționeze și în locuri cu conectivitate slabă sau, una dintre cele mai bune caracteristici ale unei aplicații, să poată funcționa offline.
Deoarece multe aplicații web cer userilor accesul sau informații cu privire la diverse date, acestea trebuie să fie sigure, și obligatoriu stocate pe HTTPS pentru a preveni eventualele atacuri.
Dacă ești interesat de programare și te-ai familiarizat deja cu limbajele HTML și CSS, probabil ai observat că poți dezvolta site-uri basic, însă dacă vrei să dezvolți site-uri mai interactive sau aplicații web, atunci trebuie să înveți limbajul de programare JavaScript, precum și frameworks sau libraries specifice.
JavaScript este un limbaj care te ajută să creezi și să controlezi conținutul dinamic al unui site sau al unei aplicații, acest lucru însemnând practic tot ce se „mișcă”, se updatează sau tot ce se schimbă pe ecran fără ca utilizatorul să reîncarce manual pagina.
Astfel, cu ajutorul JavaScript vei putea controla aspecte precum:
Pentru a exemplifica mai clar, gândește-te la cum NewsFeed-ul Facebook se updatează automat sau la cum Google îți dă sugestii de căutare după ce scrii doar câteva litere în search bar – ambele situații sunt exemple de JavaScript „în acțiune”.
La cursurile SDA de programare, vei învăța cum să creezi site-uri și aplicații web interactive și dinamice, cu ajutorul limbajelor HTML, CSS și JavaScript, dar și cele mai noi tehnologii din domeniu, precum React js sau Bootstrap.
Adăugarea codului JavaScript este un proces destul de simplu (și familiar dacă cunoști HTML și CSS). poți adăuga codul direct, cu ajutorul tag-urilor <script> </script> și cu atributul text/javascript. JavaScript seamănă foarte mult cu CSS la acest capitol. Iată cât de asemănătoare sunt cele două coduri:
CSS:
<style>
codul CSS
</style>
JavaScript:
<script type=”text/javascript”>
codul JavaScript
</script>
De asemenea, codul JavaScript poate fi adăugat într-o pagină și ca header separat cu extensia .js (lucru pe care îl faci de obicei când vrei să incluzi codul respectiv în mai multe pagini). Scriptul este downloadat și procesat în browserul fiecărui utilizator, făcând ca pe ecran să apară obiecte și efecte dinamice.
Probabil ai văzut că limbajele de programare au tendința să fie repetitive sau asemănătoare în construcția comenzilor. De aceea, dacă ai nevoie de aceeași funcție de mai multe ori îți va fi foarte folositor să înveți să folosești frameworks sau libraries pentru JavaScript.
JavaScript libraries sunt colecții de fragmente de cod prescrise pentru a fi folosite în scrierea funcțiilor de JS. jQuery și React JS sunt exemple de JS libraries, însă e important de reținut că aceste libraries conțin informații specifice în funcție de codurile de care ai nevoie. Astfel, de la proiect la proiect, ai putea avea nevoie de alt JS library, in functie de scopul site-ului sau aplicatiei respective.
Unul dintre cele mai faimoase JS libraries care s-a dezvoltat foarte mult de-a lungul anului este React, creat în 2011 de către Facebook și care se specializează în a îi ajuta pe dezvoltatori să construiască interfețe pentru utilizatori (UIs). În termeni de site-uri și aplicații web, aceste interfețe sunt colecții de meniuri on-screen, bare de căutare, butoane și toate celelalte lucruri cu care interacționează utilizatorii pentru a folosi site-ul sau aplicația respectivă.
În timp ce JS libraries sunt unelte specializate, JS frameworks sunt un set complet de unelte care te ajută să îți conturezi și organizezi site-ul sau aplicația web. O analogie ar putea fi faptul că JS libraries sunt piesele de mobilier care dau stil și funcționalitate unei case, în timp ce JS frameworks sunt planul după care construiești casa respectivă.
JS frameworks oferă structura (ca un schelet sau ca o ramă) pe care îți bazezi proiectul. Această structură este creată prin template-uri de pagini care au zone specifice special concepute pentru a insera codul de framework – spre deosebire de formatul de library, unde programatorul hotărăște el unde să implementeze codul din library-ul respectiv.
Printre cele mai populare frameworks se numără Angular, Ember JS și Vue, iar cu ajutorul lor vei deveni un programator mai eficient și mai organizat – codul tău va fi frumos ordonat, iar framework-ul îți va oferi soluții la îndemână în cazul eventualelor erori.
Acum că ai aflat ce este o aplicație web, cum funcționează și care sunt limbajele și tehnologiile pe care trebuie să le cunoști pentru a dezvolta una, nu mai rămâne decât să te înscrii la cursurile noastre de programare.
Ca tehnologii, te vei familiariza cu HTML, CSS, JavaScript, Ajax, JSON, dar și cu Bootstrap și React. Practic, vei dobândi toate cunoștințele necesare prezentate în acest ghid pentru a putea dezvolta aplicații web functionale.
Totodată, vei beneficia de un sistem care te va ajuta să fii gata pentru orice provocare și să te adaptezi rapid la medii noi. La finalul cursului vei putea aplica la unul dintre cele 900+ joburi de programatori din România, sau chiar să îți începi propriile proiecte de freelance!
Cele două școli și-au unit forțele! Împreună, oferim:
Înscrie-te acum în programul SDAcademy x Codecool și primește coaching personalizat pentru cariera ta în IT!