Asigură-ți viitorul – Reduceri de până la 45% la cursuri!  👈sau sună la 0374 349 900

Ce poți face cu JavaScript? 7 aplicații pe care le puteți construi folosind JavaScript

La momentul actual, JS ocupă a 7-a poziție în indexul TIOBE  care prezintă cele mai populare limbaje de programare din lume. Totuși, consultați Stack Overflow Developer Survey, și veți vedea că JavaScript ocupă prima poziție printre cele mai utilizate limbaje de programare. Este al optulea an consecutiv în care JS a reușit să mențină această poziție. În plus, este listat ca unul dintre cele mai căutate limbaje de către dezvoltatorii de software. Aceasta înseamnă că popularitatea JavaScript nu va scădea în curând.

Echipele care nu au dezvoltatori de frontend dedicați trebuie adesea să învețe elementele de bază de la început. Atunci apelează la JavaScript. Luați în considerare legea lui Atwood, care spune: „Orice aplicație care poate fi scrisă în JavaScript va fi în cele din urmă scrisă în JavaScript”. Jeff Atwood făcuse de fapt o glumă despre JavaScript, însă declarația lui s-a dovedit a fi perfect adevărată. Datorită progreselor în tehnologiile de browser și trecerea către servere cu Node.js, dezvoltatorii pot realiza mult mai multe cu JavaScript decât puteau câțiva ani în trecut.

Dar, oare ce aplicații puteți crea folosind JavaScript? În acest articol, enumerăm cele mai importante tipuri de aplicații pe care companiile le creează folosind JavaScript. Asta pentru a vă arăta cât de versatilă și la îndemână este această tehnologie și de ce fiecare dezvoltator de software ar trebui să învețe elementele de bază ale acesteia.

Iată ce poți face cu JavaScript – 7 aplicații utile

1. Pagini Internet

Asta se pare că e clar pentru toți. Limbajul JavaScript a fost inventat pentru a adăuga mai multă interactivitate și dinamică paginilor statice – încă în anul 1995. Inutil să precizăm că JavaScript este încă acum una dintre cele mai populare tehnologii de creare a paginilor Internet. Acest lucru este valabil mai ales pentru dezvoltarea frontend-urilor paginilor, datorită multitudinii de framework-uri, biblioteci și instrumente.

2. Aplicații web

Pe măsură ce browserele și calculatoarele s-au dezvoltat, la fel a crescut capacitatea acestora de a conlucra cu aplicații web mai puternice. Luați în considerare aplicația Google Maps. Oferă o mulțime de informații pe o interfață simplă care ascunde toată complexitatea sa. Datorită tehnologilor specifice precum Vue.js, Angular.js ș.a.m.d., JavaScript este astăzi un lider al aplicațiilor web. De fapt, orice proiect modern de dezvoltare web folosește JavaScript sau instrumente și frameworks-uri bazate pe acest limbaj. Mai mult, JS se folosește nu numai ca un instrument pentru dezvoltatorii de frontend-uri. Mai nou, este posibil să construiți un backend de aplicație utilizând framework-urile Node.js.

3. Aplicații de server

Apariția Node.js acum câțiva ani a permis dezvoltatorilor să extindă idea JavaScript mult mai departe de simplul browser. Limbajul de programare poate fi acum utilizat și din partea serverului, ducând la o dezvoltare mai ușoară și mai rapidă a aplicațiilor desktop. De atunci, JS a început să fie utilizat de marile companii ca o parte cheie a infrastructuri de backend. Uneori este mai bine să te bazezi pe limbajul de programare pe care îl cunoști – dacă ai posibilitatea să îl extinzi pentru părțile de frontend și backend. Tocmai de aceea, Node.js a devenit o soluție atât de populară în lume.

4. Jocuri

În trecut, browserul nu a servit niciodată ca platformă de bază pentru pasionații de jocuri. Cu toate acestea, mai nou a devenit un spațiu unde jocurile sunt din ce în ce mai prezente. Adăugarea posibilităților HTML5 a permis dezvoltatorilor să atingă un nou nivel de complexitate în crearea jocurilor pentru browser. Combinând HTML5 cu JavaScript, se poate adăuga mai multă interactivitate creației pentru a face conținutul mai dinamic – ceea ce este perfect pentru jocuri. Mai mult, diverse API-uri oferă diferite metode grafice pentru a genera orice doresc designerii de jocuri, iar animarea acestor elemente este foarte simplă. Echipele care se ocupă de dezvoltare pot folosi framework-uri care simplifică cele mai plictisitoare părți în procesul de creare a jocurilor – pentru a le face viața mai ușoară.

5. Aplicații Smartwatch

Firmele care doresc să creeze aplicații care rulează pe smartwatch-uri și alte dispozitive portabile pot beneficia foarte mult de instrumentele limbajului JavaScript. Există un framework special numit NativeScript, care a fost creat pentru a permite generarea de aplicații native pentru iOS și Android, întotdeauna bazate pe limbajul JavaScript. Mai mult, dezvoltatorii de software îl pot integra cu ușurință cu limbajul de programare TypeScript sau framework-ul JavaScript arhicunoscut – Angular.js.

6. Aplicații mobile

Dar, ce se întâmplă dacă echipa de dezvoltare software dorește să utilizeze JavaScript pentru a crea aplicații pentru sistemele Android și iOS?

Unul dintre cele mai interesante lucruri pe care dezvoltatorii de soft le pot face astăzi cu JavaScript este crearea de aplicații pentru contexte non-web. Idea e simplă – puteți utiliza JavaScript pentru a crea aplicații care nu vor fi publicate pe Internet.

Echipamentele mobile sunt acum foarte populare printre utilizatori, iar această tendință este în creștere. Toate site-urile moderne care se dezvoltă în prezent trebuie să fie receptive. Companiile de pe piață sunt din ce în ce mai interesate să creeze aplicații mobile.

Dezvoltare pe platforme multiple (Cross-platform)

Aplicațiile mobile scrise pentru sistemele de operare iOS și Android utilizează limbaje de programare absolut diferite. Dacă doriți să creați o aplicație, trebuie așadar să angajați două echipe pentru dezvoltarea acesteia. Totuși, este posibil să creați o singură aplicație care va funcționa pe ambele platforme – de exemplu, utilizând soluții precum React Native.

Dezvoltarea pe platforme multiple cu JavaScript a devenit în prezent o tendință cheie, permițând companiilor să creeze aplicații mobile cu JS care pot fi apoi implementate și descărcate direct. React Native permite scrierea codului unei aplicații în JavaScript și apoi conversia componentelor React în componente native pentru o platformă mobilă. Astfel accesarea hardware-ului devine mult mai facilă pentru React Native – de exemplu: se oferă suport încorporat pentru cameră și GPS.

Dezvoltare hibridă (Hybrid development)

Un alt mod în care se poate folosi JavaScript pentru a construi aplicații mobile este dezvoltarea aplicațiilor hibride. Framework-urile hibride permit scrierea aplicațiilor folosind HTML, CSS și JavaScript pentru a afișa codul în browserul de pe echipamentele mobile. Totuși, pentru a utiliza echipamentele hardware, de ex.: o cameră sau un GPS, va trebui să utilizați plugin-uri native. Din acest motiv, atât dezvoltarea, cât și testarea devin mai complicate și vă fac să pierdeți mai mult timp. Unele plugin-uri oferă doar funcționalități limitate sau conțin erori.

7. Internet of Things (IoT)

JavaScript este folosit și într-unul dintre cele mai interesante domenii ale tehnologiei din zilele noastre – IoT. Dezvoltatorii folosesc JS pentru a crea aplicații care controlează framework-uri hardware încorporate – de tip Johnny-Five. Acest framework conlucrează cu sistemul single-board Arduino, permițând scrierea de programe care oferă accesul hardware complet la motoare, GPS, butoane, comutatoare și multe altele. Totul este din nou posibil datorită Node.js care permite rularea programelor JavaScript în afara browserului.

Concluzii

După cum vedeți, nu fără motiv JavaScript este unul dintre cele mai populare limbaje de programare din lume. Numărul și varietatea de aplicații pe care le puteți construi cu acesta vă arată potențialul JavaScript în viitor: aplicațiile mobile, tehnologiile portabile și IoT.

Dacă vă gândiți să învățați un limbaj de programare, JavaScript este o idee excelentă. Fie că sunteți interesat să deveniți un dezvoltator de frontend sau backend, cunoștințele de bază despre JavaScript vă vor împinge cariera cu un pas uriaș înainte. Iar dacă veți vedea că JavaScript este ceea ce vă place, puteți trece la nivelul următor, adică veți învăța specifica celor mai populare frameworks-uri și veți deveni un dezvoltator de succes pentru aplicații web sau echipamente mobile.

Cu alte cuvinte, alegerea JavaScript ca o bază a carierei ca dezvoltator de software este o idee foarte inteligentă. Vă deschide mai multe posibilități, permițându-vă să vă bucurați de tot ce are de oferit programarea.

Dacă doriți să aflați mai multe despre tendințele cheie în dezvoltarea de software, urmăriți cu atenție blogul nostru, unde experții noștri împărtășesc perspectivele lor despre industria IT și oferă sfaturi practice pentru cei care doresc să se încerce î.

📝Completează formularul de mai jos pentru mai multe detalii despre JavaScript!

Ce poți face cu JavaScript? Pe scurt: multe. Pe larg…

… aplicații, site-uri interactive, mici progrămele care să-ți eficientizeze munca de zi cu zi. Pe restul ți le zicem în consultația gratuită pe care o poți programa acum cu un expert SDA Academy.

    Descarcă tematica de curs Frontend – JavaScript

    descarcă tematica

    Cursurile Codecool continuă sub tututela SDAcademy!

    Cele două școli și-au unit forțele! Împreună, oferim:

    • Cursuri full-stack: Java, JavaScript, Python
    • Specializări: Software Testing, UX/UI Design, Data Science

    Înscrie-te acum în programul SDAcademy x Codecool și primește coaching personalizat pentru cariera ta în IT!

    continuă către SDAcademy