NOU! Curs inteligență artificială! OFERTA DE LANSARE -50% reducere 👈sau sună la 0374 349 900

Cauți un job de inginer DevOps? Ce este DevOps și ce trebuie să știi înainte să candidezi [GHID 2024]

inginer devops

Astăzi, DevOps este mult mai mult decât un termen foarte popular, este o realitate. Tot mai multe companii iau DevOps în serios și investesc timp, bani și energie în acest domeniu pentru a accelera procesul de digitalizare. Drept dovadă este numărul tot mai mare de joburi promovate în domeniul DevOps – ca să nu le mai amintim pe acelea care nu par să fie din acest domeniu, dar sunt.

Să vedem ce înseamnă DevOps și de ce se se vorbește atât de mult despre asta. De ce există mici (mari) diferențe de interpretare peste tot și ce competențe vor cu adevărat companiile atunci când caută profesioniști DevOps.

Te gândești la o carieră în IT în general și la DevOps în particular? La SDA, îți oferim o curiculă completă de cursuri dedicate celor mai populare limbaje de programare. Optează pentru pachetul Garanție de angajare iar jobul tău în DevOps o să fie la câteva luni distanță!

Ce trebuie să știe un DevOps?

Iată trei dintre cele mai importante lucruri pe care ar trebui să le știe un inginer DevOps:

  • Git. Cel mai cunoscut și utilizat instrument de control al versiunilor. Prin acest instrument, dezvoltatorii pot ține cu usurință evidența tuturor modificărilor aduse codului. Astfel, dacă se strică ceva, dezvoltatorul poate declanșa un rollback la versiunea anterioară în loc să piardă timp prețios căutând eroarea. Printre cele mai populare instrumente Git se numără GitLab, GitHub și BitBucket. 
  • Limbaje de programare. Mai ales Python și Javascript. Total întâmplător, în oferta de cursuri Software Development Academy se regăsesc și aceste două limbaje de programare. 
  • Cloud computing. În momentul actual, tehnologiile de cloud computing sunt ubicue mulțumită accesibilității lor. Practic, majoritatea companiilor mari preferă să externalizeze aceste procese în loc să-și construiască și mențină propria infrastructură de stocare a datelor. Un DevOps ar trebui să fie familiarizat cu cele mai populare platforme cloud precum Amazon Web Services și Microsoft Azure.

Dar ce este DevOps, mai exact?

1. DevOps este o abordare

Mulți definesc DevOps drept o abordare sau o serie de principii. Cuvântul în sine vine de la „dezvoltare” și „operațiuni”, arătând că cele două componente se contopesc sau că există o legătură între ele. Însă nu se limitează doar la aceste două domenii: DevOps este o abordare nouă, de tip end-to-end, agile și lean de gestionare a software-ului.

  • End-to-end, deoarece acoperă întregul lanț valoric și ciclu de viață al unui software, de la programare bazată pe nevoile unei companii până la concepere, testare, punere în funcțiune și mentenanță completă.
  • Agile, deoarece abordarea este orientată către valoarea de business, este implementată în cicluri iterative și se bazează pe colaborare.
  • Lean, deoarece te ajută să elimini în mare măsură munca suprapusă, timpii de așteptare și bug-urile care nu sunt necesare, precum și să reduci costurile îmbunătățind procesele pe termen lung.

2. DevOps este o cultură organizațională

Dacă privim ciclul de viață al unui software în mod unitar, DevOps dărâmă limitele dintre domeniul afacerilor și IT, dar și în cadrul IT-ului. În loc să gândească pe secvențe separate, abordează situațiile într-un proces derulat pe bază de cooperare, obiective și valori de business. Pune pe primul plan cooperarea, asumându-și răspunderea și proprietatea prin comunicare directă și constructivă, învățare continuă și prin încercarea de  lucruri noi.

Cum încă DevOps reprezintă o abordare destul de nouă a activității în domeniul IT, este de dorit ca profesioniștii seniori să iasă din zona de confort, să părăsească modul de gândire „în siloz”, să-și schimbe metodele de lucru, atitudinile și rutina.

DevOps poate fi o ocazie de a se exprima pentru unii, o provocare care trebuie acceptată pentru alții, respectiv un obstacol pentru altă categorie de oameni – la fel cum se întâmplă și în cazul oricărei alte culturi. Calea mea sau autostrada – acestea sunt cele două alternative când ai de-a face cu cultura organizațională DevOps.

3. DevOps înseamnă KPI în afaceri și noi așteptări

Obiectivele comune fac parte din abordarea și din metoda de lucru DevOps. Dincolo de obiectivele tale tipice, precum acelea ca dezvoltatorii să programeze rapid, iar cei responsabili de operațiuni să elimine repede erorile, obiectivele de business au prioritate pentru toate funcțiile DevOps: software-ul care asigură valoare pentru business trebuie să fie la înălțime și să funcționeze rapid, în plus trebuie să lucreze încontinuu, fără nicio problemă, 24/7.

4. DevOps înseamnă o gamă largă de sarcini

Știm că pare complicat, și nu este doar o impresie. Părțile unui proces complex trebuie să fie armonizate cu toate etapele, sarcinile, funcțiile, instrumentele și tehnologiile. Din cauza complexității, a unei noutăți în abordare și, evident, din cauza diferențelor de la nivelul companiilor și a proiectelor, vei găsi tot atât de multe feluri de implementare DevOps,  câte companii există. Fiecare, într-o etapă diferită a procesului de implementare. Așadar, este normal ca fluxurile de lucru și sarcinile să difere.

Care sunt câteva dintre diferențele tipice?

DevOps a fost utilizat prima dată de companii care au fost înființate pe internet, precum Flickr, Etsy sau Netflix. Echipele acelor firme trebuiau să execute foarte rapid dezvoltări destul de complexe într-o arhitectură destul de simplă. De atunci au preluat această abordare și corporațiile clasice, cu arhitecturi construite dintr-o rețea complexă de diverse tehnologii asociate mai multor sisteme moștenite, vechi de zeci de ani.

Modelul Netflix se numește NoOps: echipa de dezvoltare se ocupă și de toate activitățile de mentenanță. (Așadar, ar trebui să fie personal de „Ops” și în „NoOps”, nu doar în echipă distinctă). Pe de altă parte, mai multe corporații au început să creeze echipe DevOps suplimentare, care sprijină echipele tradiționale ca un fel de Centru de Excelență, coordonând și realizând sarcini de DevOps.

Externalizarea, cum ar fi soluțiile de cloud (precum IaaS, Paas, SaaS) influențează de asemenea într-o mare măsură aria de aplicare a activităților DevOps care trebuie efectuate în cadrul unei echipe.

În general, sarcinile și procesele DevOps cuprind gestionarea elementelor de lucru, gestionarea configurațiilor, controlul versiunilor, monitorizare și automatizare.

5. DevOps este un conglomerat de instrumente cu evoluție rapidă

Vestea bună este că abordarea DevOps este posibilă cu instrumente și tehnologii din ce în ce mai performante, care sunt lansate aproape săptămânal. Ceea ce poate fi și o veste proastă. E minunat să ai ocazia să înveți zilnic lucruri noi  pentrucă nu este doar o ocazie, ci o obligație. În cazul în care nu te simți confortabil cu asta, este posibil ca DevOps să nu fie pentru tine (cum pare să nu fie pentru tine nici anumite părți de programare, dar acesta este un subiect cu totul diferit).

cloud companies
Sursă: medium.com

Înainte să te speriem cu poza de mai sus, liniștește-te: nimeni nu vrea să înveți nimic. Iată cum funcționează în general lucrurile la noi: analizăm ce utilizează sau ce intenționează să utilizeze companiile și ne axăm doar pe acel lucru.

Credem că merită mai întâi să înveți să lucrezi rapid cu tehnologiile, platformele și instrumentele de mai jos:

Vei avea timp berechet să înveți orice alte instrumente ulterior, la locul de muncă.

6. DevOps presupune un set de abilități interpersonale

Dacă dorești să deprinzi DevOps în calitate de dezvoltator de software, va trebui să-ți șlefuiești cunoștințele de bază în scriptare, sisteme de operare, rețele, cloud și CI/CD (integrare continuă/livrare continuă).

Pe lângă abilitățile tehnice, precum stăpânirea instrumentelor și a tehnicilor digitale, la interviu se va pune accent și pe abilitățile interpersonale. În principiu, se așteaptă să fii deschis să înveți în continuare lucruri noi, să gândești ca un dezvoltator, un profesionist în domeniul mentenanței, propriul client de business și utilizator final, să fii independent și proactiv și suficient de  diplomat pentru a colabora ușor și îndeaproape cu alte echipe. Și cam asta e tot. Nu trebuie să știi și cum să mergi pe apă  

7. DevOps este… următorul tău loc de muncă?

Este normal să pară exagerat. Aceasta este, într-adevăr, o zonă complexă cu așteptări înalte și multe aspecte de luat în calcul. Partea bună este că nu oricine trebuie să se ocupe de DevOps. Însă dacă toate aceste lucruri ți se par palpitante și motivante, atunci schimbarea îți poate aduce mari satisfacții.

La ce te poți aștepta?

  • Am precizat deja, dar nu e niciodată de prisos să subliniem – învățare continuă. Cu aspectele sale pro și contra.
  • Comunicare zilnică activă cu ceilalți – care este obligatorie, repetăm, însă poate fi sau nu ceva potrivit pentru tine.
  • Și încă un lucru pe care încă nu l-am amintit – eventual lucru peste program, din cauza supravegherii permanente. Un sistem de supraveghere automat bine implementat te poate scuti de multe eforturi, dar tot poate fi nevoie să intervii urgent în momentul când se raportează o problemă. Latura plăcută este că, în general, orele suplimentare sunt bine plătite.

Cursuri de programare SDA pentru începători în 24 de rate egale, fără dobândă. Intră aici pentru a găsi metoda de finanțare care ți se potrivește!

Fă primii pași spre o carieră de inginer DevOps împreună cu Software Development Academy

La Software Development Academy (SDA), oferim doar cursuri de bună calitate despre lucruri care îți pot folosi mai târziu, în cariera din domeniul tehnologiei. Constatăm o creștere continuă a cererii de abilități DevOps în rândul partenerilor noștri, și pe piață în general. De aceea, putem spune că DevOps nu este doar o modă trecătoare, ci mai degrabă o abordare de viitor, care aduce plus-valoare afacerii, o tehnologie care se va folosi încă multă vreme de acum încolo. De aceea, este o investiție bună atât pentru timpul tău, cât și pentru al nostru.

De acum încolo, ai ocazia să înveți DevOps pe parcursul câtorva luni la cursurile noastre de programare. Poți dobândi abilitățile de bază în cadrul unui training interactiv și poți învăța să lucrezi rapid cu instrumentele și tehnologiile enumerate anterior.

După finalizarea cursului ales vei putea dobândi toate capacitățile și cunoștințele necesare pentru a aplica la orice job de inginer DevOps junior, oriunde în lume. Alege o dată de începere și înscrie-te acum!

Cursurile Codecool continuă sub tututela SDAcademy!

Cele două școli și-au unit forțele! Împreună, oferim:

  • Cursuri full-stack: Java, JavaScript, Python
  • Specializări: Software Testing, UX/UI Design, Data Science

Înscrie-te acum în programul SDAcademy x Codecool și primește coaching personalizat pentru cariera ta în IT!

continuă către SDAcademy