Pe scurt, dezvoltarea site-urilor web este arta de a crea site-uri web și aplicații de internet în toată varietatea lor și cu funcționalități diferite.
Este ceva asemănător artei de a aranja elegant internetul.
World Wide Website development
În 1991, exista un singur site web, primul dintre toate care au urmat. Este păstrat și astăzi în arhivele Swiss CERN, un prestigios centru de cercetare. Site-ul conține text instructiv și hyperlinkuri cu informații despre World Wide Web și despre modul de utilizare. Nu este impresionant?
Până la sfârșitul anului 1992, existau deja 10 site-uri web pe web, iar după ce CERN a pus tehnologia W3 la dispoziția publicului fără taxe de licență în 1993, internetul a început treptat să crească până la dimensiunea gigantică pe care o are astăzi.
În 1994, existau aproape 3.000 de site-uri, inclusiv pe atunci imaturul Yahoo! care și-a început viața online ca un director de site-uri web. În momentul în care Google a intrat în scenă, existau mai mult de două milioane de site-uri web. De la jumătatea primului deceniu al secolului XXI, acestea erau deja site-uri dinamice, actualizându-și conținutul, plin de caracteristici și butoane.
De atunci, Internetul a crescut destul de rapid, dar abia la sfârșitul anului 2012 a explodat popularitatea sa. Un alt salt a fost înregistrat în 2017, când numărul de site-uri aproape s-a dublat. Astăzi există aproximativ 2 miliarde, deși doar 15-20% din pagini sunt active. Până când veți termina de citit acest text, vor exista aproximativ o mie de site-uri web noi în lume. Fiecare dintre ele are propriul său dezvoltator web, care se asigură că acesta se încadrează cât mai bine pe World Wide Web.
Ultimele actualizări tehnologice privesc personalizarea, strâns legată de dezvoltarea AI. Probabil veți vedea acest lucru atunci când, după citirea acestui text, vor începe să vă apară pe internet anunțurile care vizează dezvoltatorii web.
Dezvoltarea de website-uri – ce este?
În scopuri educaționale, putem distinge două domenii de bază ale dezvoltării unui site web.
Frontend,
adică tot ceea ce un utilizator de Internet vede, aude și poate atinge cu un cursor. Un dezvoltator web frontend luptă, printre altele, pentru ca pagina să arate la fel în fiecare motor de căutare. Instrumentele de bază ale jobului sunt așa-numitele Big Three, adică HTML (responsabil pentru structura paginii), CSS (aspect) și Java Script (funcționarea acestuia).
Această zonă poate include proiectarea paginilor sau designul web.
BackEnd,
sau ceea ce utilizatorul paginii nu vede.
În backend, alipim diferitele componente ale site-ului web: frontend, servere și baze de date. Pentru a lucra în backend, ca dezvoltator de backend, sunt folosite Java, PHP, Python, Ruby și C+.
Elementele importante în care dezvoltatorii de backend se pot specializa sunt:
– Baze de date, toate informațiile care sunt utilizate sau generate pe site.
Bazele de date pot fi împărțite în SQL și NOSQL, diferența fiind organizarea datelor. Cea mai cunoscută este probabil baza de date MYSQL (SQL).
-Interfața de programare a aplicației (API). Internetul modern este un sistem de sisteme distribuite care pot face schimb rapid de informații, datorită API-urilor. API-urile permit ca aplicațiile individuale să lucreze împreună. Companiile își integrează sistemele cu sisteme externe și le folosesc soluțiile în loc să le codeze pe ale lor.
– Securitatea site-ului
– Infrastructură și rețea, de exemplu, servere.
Dezvoltator web – cine este?
Un dezvoltator web este o persoană care este mai mult sau mai puțin implicată în crearea unui site web. Avem, de exemplu, următoarele:
De exemplu, designerii de web se concentrează asupra aspectului și utilizabilității unui site web. Construiesc prototipuri de pagină folosind programe, cum ar fi Adobe Photoshop, și codează relativ puțin.
Specialiști frontend care leagă ceea ce fac designerii web și dezvoltatorii de backend. Programează fiecare lucru cu care se confruntă clienții și se ocupă de implementarea designului site-ului web. Dezvoltatorii de backend se ocupă de logica serverului. Ei gestionează conexiunile la baze de date, proiectează API-uri și se ocupă de securitatea site-ului web.
Dezvoltatorii full-stack sunt oameni care fac totul. Ei construiesc și întrețin site-uri web, revizuiesc codul, monitorizează securitatea site-ului web, remediază eventualele erori din proiectele existente, analizează comportamentul site-ului web și rezolvă potențialele probleme sau îmbunătățesc funcționarea acestuia.
Cum arată învățarea despre dezvoltarea site-ului web?
În primul rând, un web developer trebuie să accepte faptul că dezvoltarea web este un proces continuu de învățare. Cei care nu învață, rămân repede în urmă. Învățarea web development este despre stăpânirea unor programe succesive în specializarea de dezvoltare web aleasă. Dacă este vorba de design web, HTML și CSS vor fi suficiente pentru a începe; dacă este frontend, merită să adăugați JavaScript la cele anterioare. Java va fi cu siguranță util în backend. Acestea nu sunt programe dificile și după câteva luni de învățare putem căuta primul nostru loc de muncă într-o poziție junior.
Cât câștigă un dezvoltator junior frontend? Depinde de piața locurilor de muncă la nivel local, evident. Potrivit platformei Glassroof.es, salariul mediu al unui dezvoltator junior de frontend în Spania este de aproximativ 21.213 € pe an, dar în SUA este de aproximativ 61.000 $ pe an. Devox Software a pregătit un raport complet despre Tendințe salariale pentru dezvoltatori backend și din frontend în 2021. Cât câștigă un dezvoltator senior web? În urma aceluiași raport: în medie 80.000 – 90.000 USD pe an. Ceea ce ar trebui să placă viitorilor dezvoltatori de web este faptul că, conform tuturor rapoartelor și previziunilor, nu numai în SUA sau în Europa, ci și în întreaga lume, câștigurile lor vor crește, la fel și cererea pentru serviciile lor.
Unele dintre cele mai bune cursuri de dezvoltare a site-urilor web (atât pentru dezvoltatorii frontend, cât și pentru backend) le puteți găsi aici.