Vrei în IT, dar nu știi cu ce să începi? 👉Află ce ți se potrivește! 👈sau sună la 0374 349 900

21 cursuri online gratuite care te vor pregăti pentru o carieră în IT [2024]

startup agile meeting

Opțiunile de muncă de acasă au devenit o parte importantă din piața muncii din lumea întreagă. Dacă job-ul tău actual nu permite lucrul remote sau îți reevaluezi opțiunile de carieră, atunci domeniul IT merită toată atenția ta. Cererea de profesioniști IT pe piața muncii din România este foarte mare, în condițiile unui deficit de peste 15.400 de programatori. Dacă această perspectivă de angajare te motivează, cât și dorința de a te simți protejat ca angajat și dacă vrei să lucrezi într-un domeniu de viitor în care poți crea, acum este șansa ta să explorezi acest sector de activitate extrem de ofertant. 

Învățarea online este un punct de pornire excelent pentru oricine cochetează cu ideea unei cariere în IT. În acest sens, ți-am pregătit o listă de portaluri educaționale online și cursuri IT care oferă cursuri calitative și gratuite de IT și tehnologie. Aceste cursuri te vor echipa cu abilitățile și cunoștințele necesare pentru a porni sau a excela în domeniul IT. 

Pornește la drum cu un curs online gratuit care să te familiarizeze cu fascinanta lumea a tehnologiilor, aplicațiilor și limbajelor de programare. Găsește portalul potrivit intereselor și curiozităților tale și fă primul pas spre a deveni programator, web developer, analist de date sau dezvoltator de aplicații. După, te așteptăm să-ți continui educația în cadrul cursurilor de programare pentru începători SDA: 1000 de mile sunt o nimica toată când le parcurgi alături de un partener de încredere.

20+ portaluri de cursuri educaționale care să-ți stârnească interesul pentru IT

Mai jos vei găsi o listă de platforme educaționale care însumează zeci de mii de cursuri de IT. Cu puțin research, vei descoperi cursul care se potrivește perfect dorințelor și ambițiilor tale și pe care poți să-l navighezi singur acasă. Acest prim pas îți va da curajul de care ai nevoie pentru a explora fascinanta lume a tehnologiei. Iar noi, SDA, suntem aici ca să te ajutăm să-ți continui, într-o manieră structurată și ghidată, drumul către o carieră în IT. 

1. edX

Fondat în 2012, edX este o portal de învățare online de top, condus în comun de Universitatea Harvard și MIT (Massachusetts Institute of Technology) din Statele Unite. edX pune la dispoziția cursanților peste 2500 de cursuri online de la 240 de universități de top din întreaga lume. 

Cursurile, disponibile gratuit, pot fi săptămânale sau self-paced – poți să le explorezi în ritmul tău. Deși cursurile acoperă o gamă largă de subiecte pe care le-ai putea găsi la orice universitate acreditată, este prezentă o orientare profundă spre informatică, inginerie și business & management.  

De asemenea, lecțiile sunt împărțite pe module: introductiv, intermediar și avansat, așa că sigur vei găsi ceva în funcție de nivelul tău Dacă abia faci primii pași în această carieră, ai putea lua în considerare cursul Introduction to Computer Science from Harvard University, disponibil gratuit pe edX. Portalul oferă și programe de certificare, însă acestea sunt disponibile contra cost. 

2. MIT OpenCourseWare 

MIT OpenCourseWare este o platformă potrivită pentru programatorii de nivel intermediar sau avansat, care sunt gata să se aventureze în ape mai adânci și să învețe lucruri mai complicate. 

De exemplu, dacă ai cunoștințele de bază sub centură, ai putea să explorezi teoria din spatele coding-ului prin cursurile gratuite de la MIT precum Introduction to Computer Science and Programming. Sau dacă ești interesat, poți afla mai multe despre limbajele de programare, ca Java, MatLab, C și C++. 

Acest portal adună în același loc materialele de la peste 2400 de cursuri. Practic, aproape tot conținutul cursurilor predate la MIT este disponibil online gratuit pentru cei interesați. Iar cei interesați sunt mulți: site-ul a înregistrat peste 500 milioane de vizitatori 

3. SDA: academia de programare pentru începători

Odată familiarizat cu noțiunile de bază din programare, drumul spre o carieră în IT va fi un pic mai ușor. Dar ține de tine să faci și următorul pas. 

Companiile IT din România (și nu numai) au nevoie de programatori cu o calificare complexă, cu abilități și cunoștințe multiple. La SDA, te vom ajuta să solidifici și să crești exponențial cunoștințele despre programare, web development, analiza de date, dezvoltare și design de aplicații pe care le-ai obținut prin intermediul cursurilor noastre de IT. Acestea sunt acreditate de către Ministerul Educației și Cercetării și de Ministerul Muncii și Justiției Sociale, astfel că la sfârșit vei obține și o diplomă care să ateste absolvirea lor. 

Vei fi ghidat de mentori pe toată durata cursului

Alături de mentorii noștri și prin intermediul unui program academic bine structurat vei obține skillurile, atât practice cât și soft, care te vor face nu doar vizibil pe piața muncii, dar un candidat de top. Vei învăța în ritmul tău limbaje de programare specifice unui Full-Stack developer, precum  .NET, Java și Javascript, HTML, dar și lucrul cu diferite baze de date și SCRUM –  metodologie Agile indispensabilă pentru dezvoltarea de software. 

Avem parteneriate cu peste 300 de companii

Experiența vastă pe care o avem în sectorul IT din Europa Centrală și faptul că am lucrat cu mii de programatori de-a lungul anilor ne garantează o cunoaștere a pieței de profil în cele mai mici detalii.

În plus, datorită faptului că menținem un dialog activ cu companiile lider din domeniul IT, informația predată la cursurile de programare pentru începători SDA este în permanență up-to-date. Nu punem doar accentul pe programare “academică” – scopul nostru este să pregătim profesioniști care vor excela pe piața muncii – deci, cursanții noștri studiază chiar programarea pe care o vor practica când vor fi angajați. Acesta este și mantra noastră: vrem să îți oferim cel mai bun curs de programare din regiune, predând exact ceea ce ne dictează piața.

Așadar, urmând cursurile noastre online, indiferent în ce punct te afli: ești elev sau student, vrei să avansezi în carieră sau să faci o reconversie profesională, ai o garanție de care cei mai mulți studenți nu au parte – la sfârșitul drumului te așteaptă viitorul: un job sigur, flexibil, in-demand și bine plătit. 

4. Coursera

Fondat în 2012 de doi profesori de la universitatea americană Stanford, Coursera este unul dintre cele mai populare portale de educație online din lume. 

Astăzi, materialele oferite de Coursera sunt explorate de mai bine de 49 de milioane de oameni de pe toate continentele. Mai mult de 200 de universități și companii de talie mondială, printre care Yale, Universitatea din Pennsylvania, IBM și Google propun peste 4,000 de cursuri în cadrul la mai mult de 400 de specializări. 

Pe Coursera poți să înveți în ritmul tău, dar trebuie să ții cont de faptul că fiecare curs are dăți bine definite de început și final. Cea mai mare parte dintre cursuri sunt gratuite, iar prin intermediul acestora vei avea acces complet la prelegeri video, teme pentru acasă, exerciții și forumuri de discuții. 

Fie că vrei să iei de la zero sau să-ți șlefuiești cunoștințele în programare, Coursera este un punct bun de început. 

5. Udacity

Udacity este un portal educațional care înglobează în cea mai mare parte cursuri cu caracter tehnic, precum web development, data science sau programare. Deși cele mai multe cursuri implică costuri de înscriere, pe Udacity poți să găsești peste 200 de cursuri absolut gratuite care sunt extrem de utile și pun la dispoziția cursanților materiale educative de cel mai înalt nivel. Această platformă poate servi drept un fundament puternic pentru o carieră în sectorul tehnologic. 

6. Udemy

Udemy este o platformă de educație online, lider pe piața mondială de predare și învățare online, care își propune să-și aducă cursanții mai aproape de abilitățile ce le-ar garanta succesul la locul de muncă. 

Spre deosebire de alte universități online care oferă cursuri predate chiar de profesori, pe Udemy lecțiile sunt ținute de către specialiști, profesioniști sau freelanceri. Deși poți să găsești cursuri dintr-o varietate de domenii, cele mai multe cad sub umbrela IT și Business. Ce-i drept, majoritatea sunt contra cost, însă poți să găsești cursuri foarte bune care vor fi oferite gratuit. 

Potrivit website-ului, pe Udemy poți să găsești destule cursuri cât să te țină ocupat o viață – peste 150,000, care însumează un amețitor număr de peste 33 milioane de minute de video. Cu mai bine de 295 milioane de înscrieri la cursuri, Udemy este o comunitate unde sigur vei găsi ceva care să-ți atragă interesul. 

7. Free Code Camp 

Misiunea acestui portal este să-i ajute pe oameni să învețe programare și fac asta prin intermediul a mii de videouri, articole, tutoriale și lecții interactive – toate complet gratuite pentru publicul larg. Curriculumul propus de Free code camp include, dar nu se limitează la HTML5, CSS3, JavaScript, Databases etc. Este un site interactiv cu tutoriale și proiecte care facilitează învățării web developmentului. 

8. Khan Academy

Ce a început de la un singur om oferind meditații verișorului său a devenit o organizație de calibru mondial care pledează pentru accesul universal și gratuit la educație. 

Creat în 2006 de către Salman Khan, Khan Academy este una dintre instituțiile de învățare online originale, fiind până în prezent unul dintre cele mai avansate și populare portaluri educaționale. 

Prin intermediul tutorialelor video care te vor ghida pas cu pas, poți să înveți aproape orice de la crearea paginilor web cu HTML sau CSS la programarea desenelor, animațiilor sau a jocurilor folosind Javascript și Processing JS. Cursurile de pe Khan Academy sunt și vor fi întotdeauna în totalitate gratuite. 

9. Codecademy

Codecademy este o serie de clase online interactive care își propune să te învețe noțiunile fundamentale din limbaje de programare. Material propus pe acest portal este în special adresat programatorilor începători. 

Dacă ești la început de cale, iar lumea IT ți se pare complicată și practic impenetrabilă, Codecademy ar putea fi tool-ul potrivit pentru tine. Vei învăța în ritmul tău, pas cu pas, prin joc. De la HTML și CSS, JavaScript și SQL la Python, Ruby și C++, la Codecademy vei găsi un curs care să te intrige și care să pună bazele unei cariere de succes în domeniu.

10. Open Learn University

Dacă cauți să explorezi un nou topic sau vrei să-ți aprofundezi cunoștințele într-un domeniu cu care ai mai avut tangență anterior, Open Learn University poate fi opțiunea perfectă pentru tine. De la video-uri animate de 60 de secunde la cursuri care depășesc 24 de ore, vei găsi o cantitate impresionantă de conținut calitativ pe această platformă. Și partea bună este că totul este disponibil absolut gratuit. 

Open Learn University oferă experiențe de învățare bite-sized pe care poți să le explorezi în propriul ritm. Astfel, chiar dacă duci o viață plină, ești părinte și vrei să câștigi o promoție la job, sau călătorești de unul singur prin Asia – poți să profiți și să înveți din materialul lor, în orice formulă ce ți se potrivește. De la tehnologie și IT la științe naturale, printre cele peste 900 de cursuri, mii de articole, quiz-uri și jocuri interactive sigur vei găsi ceva care să te intereseze. 

11. Sophia

Sophia este o portal educațional care oferă foarte multe cursuri gratuite online din variate domenii de interes, Peste 37,000 de tutoriale din care să înveți concepte noi, să-ți împrospătezi cunoștințele și să-ți rafinezi aptitudinile. Tutorialele folosesc videouri, screencasts, și scenarii derivate din viață, iar instructorii utilizează diferite stiluri de a preda – așa că puțin research te va aduce cu siguranță în fața unui curs util pentru tine și cariera ta. 

12. Alison

Alison este o platformă de cursuri online care a văzut lumina zilei în 2017, în Irlanda, și de atunci a crescut organic până a ajuns un jucător important în lumea educației online și a pregătirii competențelor via the web. La moment, peste 14 milioane de studenți din 195 de țări sunt înrolați în cele 1000 de cursuri online gratuite. Focusul principal al acestei platforme este să dezvolte în cursanți abilități importante care le vor asigura succesul la locul de muncă.  

13. Bit Degree

Bit Degree este un website educațional online care oferă cursuri menite să dezvolte cunoștințele digitale și tehnice ale studenților săi. Se adresează mai mult începătorilor și cuprinde lecții predate prin videouri interactive, care vin la pachet cu numeroase exemple, capturi de ecran și multiple referințe – toate pentru a face materialul cât mai ușor de înțeles. Deci dacă vrei să prinzi ideea de bază a ce înseamnă programare și preferi să înveți într-o manieră fun, Bit Degree ar putea fi o opțiune pentru tine. 

14. AGupieWare

AGupieWare sunt un dezvoltator independent de aplicații care au examinat programele educaționale aferente unor universități de top din Statele Unite, precum Stanford, MIT, Carnegie Mellon, Berkeley și Columbia. Inspirați din programele de informatică și tehnologie oferite de aceste instituții, cei de la AGupieWire și-au creat propriul curriculum care conține 3 cursuri introductive, 7 cursuri de bază și cinci cursuri elective. Prin intermediul acestui website cursanții au posibilitatea să se inițieze în Python, Swift pentru aplicații Apple și Linux. Este un program introductiv perfect potențialii programatori. 

15. Mozilla Developer Network

Dacă ești chiar la început de cale, web development poate fi,  într-adevăr, un domeniu provocator. Dar Mozilla Developer Network vine cu destule detalii, expuse clar, astfel încât, începător fiind, să nu îți pierzi curajul sau răbdarea la fiecare lecție. Gama cursurilor este destul de variată. De la Getting started with the web la HTML — Structuring the web sau CSS — Styling the web, acest portal te va purta într-o călătorie academică trasată clar și eficient. Așa vei învăța în ritmul tău, fără a simți că IT-ul este un domeniu imposibil de pătruns dacă ești la început de cale.

Scopul platformei Mozilla Developer Network nu este să te facă să ajungi de la “începător” la “expert”. Mai degrabă ei speră să-ți trezească interesul pentru web development și să îți ofere informații care să te facă să te simți confortabil la nivel de cunoștințe IT. Nivelul înalt de calitate a informației cuprinse pe această platformă o face să fie ideală atât pentru developerii începători, cât și pentru cei mai experimentați. Partea cea mai bună este că ai acces la toate aceste cursuri absolut gratuit. 

16. W3Schools

W3Schools are un format relativ diferit față de celelalte portaluri de educație online. Dacă acum învățarea online este un mediu preponderent vizual, W3School le oferă învățăceilor tutoriale sub formă de text. Acest lucru nu trebuie să fie descurajant, fiindcă informația este structurată extrem de clar și concis, ceea ce o face și ușor de asimilat. Astfel, cursurile marca W3Schools vor fi o bază solidă pentru doritorii de a învăța limbaje de programare web. În plus, poți să profiți de toate aceste tutoriale gratis. 

17. WellCode

WellCode este prima platformă românească interactivă de pe care poți învăța programare gratuit. Platforma este disponibilă pentru oricine și conține lecții practice, teste și evaluări care îi ajută pe începători să învețe programare de la zero. Cursurile sunt create în jurul limbajului de programare C++.  Acest portal este adresat mai mult elevilor, dar dacă te afli la început de cale, WellCode poate fi o sursă excelentă de informație pentru tine, indiferent dacă ești încă în școală sau ai absolvit acum 15 ani. 

18. Code Combat

Ce metodă mai bună să înveți programare decât prin joc? Code combat este un joc tutorial prin care poți învăța JavaScript, fiind pus față în față cu provocarea de a scrie singur codul care va face personajele din joc să reacționeze într-un fel sau altul. Peste cinci milioane de jucători și-au început experiența în programare jucând Code combat. Numerele nu mint. Code combat este într-adevăr o metodă captivantă de a te iniția în arta programării. 

19. Open Universities Australia

Open Universities Australia este un portal educațional australian care oferă o selecție vastă de cursuri gratuite. În urma parteneriatelor cu universități din Australia, portalul oferă peste 1800 de cursuri care pot a fi accesate de oricine, oricând, oriunde. Aceste cursuri nu îți vor aduce calificări acreditate, dar sunt o metodă excelentă de a învăța mai multe despre un domeniu care te interesează, inclusiv IT, gratis. 

20. Stackskills

StackSkills este un centru de învățare online care oferă peste 2,700 de cursuri la care s-au înscris mai mult de 600,000 de studenți. Platforma oferă o mare varietate de cursuri, dar printre cele mai populare sunt cursurile de JavaScript, Python, marketing digital și web development. Unele cursuri sunt disponibile doar contra cost, dar și cele gratuite oferă conținut calitativ la care merită să arunci o privire.

21. Code Avengers – primele 5 lecții gratis

Code Avengers este o platformă interactivă care te va învăța să construiești jocuri, aplicații și website-uri cu HTML, CSS, JavaScript și Python. Website-ul îți permite să-ți alegi o specializare, astfel încât materialul predat să-ți satisfacă toate curiozitățile. 

Trebuie să ții cont de faptul că doar primele 5 lecții sunt gratis. Chiar și așa, dacă vrei doar să încerci marea cu degetul și să vezi ce îți atrage interesul din fascinanta lumea a IT-ului…poți să-i dai o șansă. 

22. Future Learn – 5 săptămâni gratis

Future Learn este o platformă educațională online dezvoltată în colaborare cu universități britanice de top. Cursurile de pe acest portal explorează ultimele trenduri în domeniul tehnologiei, te vor învața cum să scrii cod, te vor ghida să înțelegi conceptul de siguranță cibernetică și să afli mai multe despre data science sau digital marketing. Cursurile sunt predate de experți tech de top și sunt perfect atât pentru începători cât și pentru programatori mai avansați.

Accesul complet la Future Learn este contra-cost. Poți să te bucuri, însă, de primele 5 săptămâni de cursuri absolut gratis, ceea ce e destul cât să-ți dea o idee generală dacă domeniul IT este ceva cu care ți-ar plăcea să mergi mai departe. 

Vrei să te alături comunității de programatori din România? Fă următorul pas în carieră înscriindu-te la cursurile de programare SDA acum!

Cursurile Codecool continuă sub tututela SDAcademy!

Cele două școli și-au unit forțele! Împreună, oferim:

  • Cursuri full-stack: Java, JavaScript, Python
  • Specializări: Software Testing, UX/UI Design, Data Science

Înscrie-te acum în programul SDAcademy x Codecool și primește coaching personalizat pentru cariera ta în IT!

continuă către SDAcademy