NOU! Curs inteligență artificială! 45% REDUCERE 👈sau sună la 0374 349 900

Tot ce îți doreai să afli despre ce înseamnă să lucrezi în domeniul IT în 2024

Probabil ai auzit și tu că IT-ul este un domeniu foarte complex și în continuă schimbare, căutat atât pentru joburile faimos de bine plătite, cât și pentru satisfacțiile profesionale pe care acesta le oferă. 

Ce e bine de știut este că nu toate joburile din IT implică programare. Există joburi în acest domeniu destul de bine plătite, pentru care nu ai nevoie de cunoștințe de coding. Dar dacă le ai, atunci acestea te vor ajuta foarte mult, indiferent dacă lucrezi în IT sau nu. 

Dacă în lumina noilor întâmplări, ești interesat de o carieră în IT, dar nu știi exact ce implică acest domeniu, ți-am pregătit răspunsuri la cele mai căutate întrebări, de la mituri despre industrie, la ce fel de tipuri de roluri în IT poți încerca, care sunt cele mai căutate joburi și limbaje de programare. 

Mulți dintre studenții noștri de la SDA au început tot prin a-și pune aceste întrebări despre cum e să lucrezi în industria de IT, iar acum, la finalul cursurilor, se numără printre angajații firmelor de top din industrie. 

Ce nu știai despre cum este să lucrezi în IT și tech?

Atunci când vine vorba de joburi în domeniul tehnologiei, există foarte multe păreri preconcepute. Unii oameni își imaginează că este ca o comunitate închisă, în care este foarte greu să ai acces. Ei bine, nu este așa

De fapt, această industrie este foarte diversă. În IT și tech lucrează oameni de toate vârstele, din mai multe medii sociale și părți ale lumii, iar reconversia profesională către domeniul IT este mai ușoară decât își imaginează majoritatea. Desigur, nu este deloc ușor, dar cu siguranță este fezabil. 

În plus, deși România are un deficit de aproape 15.000 de angajați în domeniu, aceasta se numără printre țările cu cei mai mulți angajați în IT din lume, fiind pe locul 6 pe plan internațional și pe primul loc în Europa. 

Piața de IT din România este una stabilă, care se bucură de multe beneficii din partea guvernului și în care vei avea multe oportunități de dezvoltare, atât în cadrul companiilor importante, cât și în cadrul start up-urilor, din ce în ce mai prezente și aici. 

În continuare, îți vom prezenta câteva aspecte ale joburilor din domeniul IT și tech, cat și practici pe care le vei întâlni la toate companiile, pentru a-ți fi mai ușor să iei o decizie informată dacă acest domeniu este pentru tine:

1. Este mai ușor decât îți imaginezi să faci trecerea la o carieră în IT & tech

În ziua de azi, toate companiile au un site web sau o altă formă de prezență online, iar nevoia de angajați în domeniul IT nu mai este limitată la un singur oraș sau țară sau chiar la o singură industrie. 

Dacă nu știi de unde să începi, o poți face chiar în cadrul companiei la care lucrezi deja. Găsește un mod prin care să obții task-uri din domeniul tech și nu te sfii să ceri aceste task-uri cu voce tare. 

NU trebuie să renunți la jobul actual pentru a urma cursurile SDA și a deveni programator. Cursurile noastre de weekend îți permit să-ți păstrezi locul de muncă actual și să-ți lărgești orizonturile profesionale

2. Și în IT poți fi foarte creativ. Nu este doar un job al cifrelor

Mulți oameni își imaginează că joburile tehnice sunt sinonime cu a nu fi creativ. Este total greșit. În realitate, angajații din IT trebuie să fie creativi pentru a rezolva anumite problema și pentru a crea programe noi. 

Ba mai mult, am putea spune că faptul că știi să programezi este o motivație să fii și mai creativ. Ai de mult timp în minte o idee de aplicație? Ei bine, acum chiar poți să o dezvolți!

3. Nu trebuie să fii un talent înnăscut

La fel ca în cazul multor altor abilități, nu trebuie să fii talentat pentru a reuși în acest domeniu. Ai nevoie de multe ore de exercițiu și de antrenament, la fel ca atunci când înveți un sport nou sau o limbă străină. Important este să îți placă și să găsești timpul necesar pentru a te dedica acestui noi skill pe care vrei să-l perfecționezi.

4. Nu trebuie să fii un geniu la matematică (sau la alte științe)

Cunoștințele (sau mai bine spus, lipsa lor) tale de algebră, fizică și biologie nu îți vor influența în niciun fel abilitățile de programare. În coding este mult mai important să te concentrezi pe logică și pe cum este eficient să rezolvi anumite probleme. 

Printre oamenii pentru care programarea este foarte ușor de învățat, se numără cei care vin din profesii în care trebuie să rezolve probleme sau să fie foarte atenți la detalii, precum avocații sau muzicienii. În plus, dacă programarea încă ți se pare intimidantă, sunt multe joburi din IT și tech în care trec zile întregi fără să scrii un singur rând de cod. 

5. Nu toți angajații din IT au sub 30 de ani

Desigur, sunt mulți oameni de 20 de ani care au crescut înconjurați de internet și tehnologie și cărora familiarizarea cu domeniul IT le vine mult mai natural, însă nu este cazul majorității.

6. În România, domeniul IT NU este dominat de bărbați

Există multe prejudecăți despre domeniul IT, iar printre acestea se numără și idea că aceasta ar fi o industrie dominată de către bărbați. 

Însă în cazul de față, România se află pe locul 2 în topul țărilor cu cel mai mare procent de femei care lucrează în industrie, cu aproape 30%.  

Acest lucru este valabil și la SDA, unde printre mentorii noștri vei întâlni atât bărbați și femei, această diversitate fiind întâlnită și în rândul studenților.   

7. Este foarte ușor să lucrezi remote, de acasă

Atunci când abilitățile tale se numără printre cele mai căutate, este mult mai ușor să îți negociezi mediul de lucru. Practic, angajatorii vor fi mult mai înțelegători și mai mult decât atât, conform ultimelor studii, programatorii se numără printre angajații care se declară mulțumiți de echilibrul dintre viața personală și cea profesională. 

Pentru a lucra în IT, de cele mai multe ori nu ai nevoie decât de un laptop și de o conexiune bună la internet, spre deosebire de joburile în care prezența fizică este o cerință obligatorie, precum cele din retail. În prezent, IT-ul se numără printre primele trei industrii cu cei mai mulți angajați remote. 

8. Contează foarte mult „soft skillurile” pe care poate le-ai dobândit în alt job

În cazul unei reconversii profesionale în domeniile de IT și tech, foarte mulți își fac griji cu privire la abilitățile lor tehnice și pe bună dreptate: este un domeniu nou pentru foarte mulți dintre noi. 

Mai este însă un aspect foarte important, și anume soft skills. Acesta contează uneori poate mai mult decât cunoștințele de profil. Companiile își doresc oameni cu care să lucreze ușor, ca să aibă spirit de echipă, să comunice eficient, să respecte deadline-urile, și așa mai departe.

Din aceste motive, cei mai mulți angajatori solicită și un interviu telefonic înainte de cel față în față pentru a se asigura că cel pe care urmează să îl intervieveze se potrivește profilului companiei. De aceea, aceste soft skills ajung să fie foarte importante în procesul de selecție. Spre deosebire de abilitățile tehnice, acestea nu pot fi învățate atât de ușor!

După cum vezi, domeniul IT este foarte flexibil ca industrie, și cu o forță de muncă foarte diversificată. Poți avea parte de un bun echilibru între viața privată și cea profesională, un salariu bun și multe alte avantaje. Există multe oportunități de joburi în IT – unele dintre ele nici nu implică programarea. Așa că este mult mai ușor decât își închipuie lumea să te reorientezi profesional către acest domeniu. 

La SDA, îți oferim cursuri axate pe cele mai populare limbaje de programare – Java, Javascript și Python. Cursurile nu necesită niciun fel de experiență anterioară. Chiar daca începi de la zero, vei acumula un set complet de competențe tehnice si soft de care are nevoie orice bun programator. 

ce inseamna it

Ce beneficii ai ca angajat și cum e să lucrezi într-o companie de tech?

Cu siguranță ai auzit de beneficiile angajaților de la Google, de prânzurile gratuite, sălile de fitness în cadrul companiei, sălile de masaj și mesele de fussball, ping pong și alte jocuri cu care te poți relaxa în timpul programului de lucru, care, apropo, este de 80% muncă și 20% relaxare. 

Însă cum este să lucrezi în IT în lumea obișnuită? 

Ei bine, este aproape la fel. 

Deși nu toate companiile își permit să recurgă la aceleași politici precum Google, industria de IT oferă însă o mulțime de alte beneficii care fac parte din cultura companiei. Printre acestea se numără flexibilitatea, diversitatea, empatia, activitățile de dezvoltare personală și profesională, un mediu de muncă motivant și care prețuiește comunicarea și dezvoltarea relațiilor sociale. 

Iată ce fel de beneficii vei avea atunci cand intri într-o echipă de tech sau programare:

1. Nu te vei plictisi

Dacă ai senzația că joburile din IT sunt numai despre logică și zero imaginație, te înșeli. Bineînțeles că joburile care implică design necesită și astfel de skill-uri, însă și în cazul programării ai nevoie să dai dovadă de inventivitate și creativitate. Poate nu vei sta numai cu gândul la ce culori se potrivesc din punct de vedere estetic, însă va trebui să vii cu tot felul de soluții la diverse probleme și uneori chiar cu rezolvări inovatoare!

2. Nu vei rămâne blocat într-un singur punct

Domeniul IT este într-o continuă schimbare. Iar aceste schimbări au impact și asupra rolurilor pe care le au angajații într-o companie. Dacă vei continua să fii la curent cu noile trenduri din industrie, atunci și cariera va avea o ascensiune impresionantă. 

3. Nu vei fi legat de un birou

Tot mai multe companii din România și din străinătate încep să renunțe treptat la convențiile tradiționale ale muncii dintr-un birou. Fie că renunță la programul clasic 9 – 18:00 implementând un program flexibil pentru a se plia pe nevoile angajaților, sau aleg să convertească spațiul clasic format dintr-un birou și un scaun cu elemente neconvenționale precum bean bags sau chiar hamace, joburile din IT sunt printre cele care se pretează acestor schimbări, iar companiile sunt printre puținele care au mentalitatea potrivită pentru a le implementa. 

Fie că lucrezi de acasă, dintr-o cafenea, de pe canapea sau dintr-un hamac, joburile din IT nu te țin legat de un birou. 

4. Nu te vei simți izolat sau singur

Tot mai multe proiecte din IT necesită colaborare și muncă în echipă sau uneori contact cu clienții. Și chiar dacă lucrezi de acasă, tot mai multe aplicații fac posibile în ziua de azi conferințele și ședințele de grup, și există până și software-uri care pot fi editate de către mai mulți colaboratori.

5. Poți lucra în regim freelance

Pentru multe roluri din domeniul IT, lucratul pe cont propriu este poate cea mai bună opțiune. Joburile mai mici de web design sau de programare pot fi făcute de către o singură persoană și nu ai nevoie decât de un laptop și de internet. Poți face site-uri pentru antreprenori locali sau poți avea proiecte cu mai mulți clienți din întreaga lume. 

Astfel, faptul că vei avea libertatea de a fi propriul tău șef și că vei face doar ceea ce îți place sunt doar câteva dintre beneficiile lucratului în regim de freelance. 

Ce opțiuni de joburi în IT ai putea avea?

Dacă alegi domeniul IT, atunci trebuie să știi că există mai multe joburi, în funcție de ce te interesează mai mult, iar câteva dintre acestea nici nu necesită prea multe cunoștințe de programare. 

1. Joburi care nu necesită cunoștințe de programare

Printre acestea se numără domeniile tehnice, care includ joburi precum: tehnician IT, tehnician de rețea, administrator de rețea, administrator de sistem, analist de rețea, dar și analist de date, UX designer, QA tester și IT recruiter.

Pentru acestea nu este nevoie să ai cunoștințe de programare, însă îți va fi mult mai ușor dacă știi câteva principii de bază de coding. 

2. Joburi care necesită cunoștințe de programare

Joburile din IT care necesită cunoștințe de programare sunt cele care presupun dezvoltarea unor software-uri, aplicații sau programe noi. 

Dacă vrei să fii liber să îți folosești imaginația și să creezi lucruri noi, atunci orientează-te către joburi precum programator web de front end, programator web de back end sau programator full stack. 

Dacă alegi programarea, ce se caută în IT? Ce tipuri de programatori și roluri caută angajatorii?

Dacă ești interesat de partea de programare, nu vei fi surprins să descoperi că acestea sunt joburile care îți oferă cele mai mari oportunități în carieră.

Prin urmare, dacă vrei să acumulezi cunoștințe de coding, te poți orienta către următoarele joburi:

1. Web developer

Programatorii web sunt printre cele mai căutate poziții din industria IT, și pe bună dreptate – nu ne-am bucura în același fel de internet fără ei. 

Te-ai uitat vreodată la site-ul tău preferat și te-ai întrebat cum de se încarcă atât de repede, de ce este aranjat în felul respectiv, de ce anumite butoane conduc către anumite acțiuni atunci când dai click pe ele, te-ai întrebat „oare cât de dificil este să faci un site?” sau te-ai gândit că ți-ar plăcea și ție să faci asta?

Ei bine, un programator web (de front end, back end sau full stack) poate face o mulțime de lucruri interesante precum crearea unor site-uri noi. 

2. Front end developer

Programatorii web de front end se ocupă de implementarea designurilor în crearea site-urilor și a aplicațiilor noi. Aceștia se asigură că nu există erori sau bug-uri pe partea de front-end, dar și că designul este corect pe diferite platforme și browsere. 

Printre limbajele cu care ar fi bine să te familiarizezi pentru partea de front end se numără HTML, CSS și JavaScript. 

3. Back end developer

Programatorii de back end se ocupă de partea de servere. Iar acest lucru implică crearea codurilor și a programelor care operează serverele, bazele de date și alte aplicații ale acestora. În calitate de programator web de back end, cea mai mare calitate trebuie să fie abilitatea de a crea un program curat și eficient care face tot ce îți dorești în cel mai scurt timp. 

Dacă însă te interesează partea de back end, atunci trebuie să cunoști limbaje de programare specifice interacțiunilor cu serverele, precum PHP, Java, Python și Ruby, eventual și SQL pentru interacțiunile cu baze de date. 

4. Programator web full stack

Programatorii full stack sunt cei care au cunoștințe atât de front end, cât și de back end, și înțeleg ambele procese și strategii fiind de altfel în poziția perfectă de a supraveghea un proiect întreg. 

Dezvoltatorii full-stack sunt extrem de căutați. La SDA, oferim pregătire suplimentară pentru a-ți asigura un loc de muncă la finalul programului cu ajutorul pachetului nostru de Garanție de angajare. 

5. Desktop developer  

Acest job constă în dezvoltarea unor aplicații precum editoarele de text, browsere, programe de video playing, dar și alte aplicații care pot rula pe calculator. Tot aici intră și jocurile video, iar în unele cazuri, firmele își pot dezvolta aplicații specifice pentru domeniile lor de activitate. 

Pentru dezvoltarea acestor aplicații, trebuie să cunoști limbaje de programare precum C++, Java, C# sau Swift. Este impresionant faptul că C++, deși este unul dintre cele mai vechi limbaje de programare, încă este unul dintre cele mai utilizate. 

6. Mobile Developer

Pe lângă dezvoltarea site-urilor web și a aplicațiilor pentru desktop, un al treilea job foarte căutat în domeniul IT este cel de programator pentru aplicații de mobil (smartphone și tabletă). Aici trebuie să cunoști limbaje de coding precum Java pentru Android și Swift pentru iOS.

7. Game developer

Dezvoltatorii de jocuri sunt programatorii care se specializează în dezvoltarea jocurilor. Aceștia mai pot activa și în cadrul altor categorii, însă de cele mai multe ori au cunoștințe și skill-uri specifice pentru crearea și implementarea experiențelor de gaming. 

Printre frameworks-urile specifice se numără DirectX, OpenGL, Unity 3D, WebGL, iar limbajele în care sunt specializați sunt C, C++ și Java. 

8. Data scientist

Acest tip de programator scrie coduri pentru analiza datelor și se ocupă de cele mai multe ori de da analize statistice, machine learning, data visualization și predictive modeling. Printre limbajele cele mai folosite se numără SQL, R și Python. 

9. DevOps Developer

Programatorii DevOps sunt familiarizați cu tehnologiile necesare pentru a dezvolta sisteme care să construiască, să integreze și să administreze software-urile back end. Printre tehnologiile folosite de aceștia se numără Kubernetes, Docker, Apache Mesos, HashiCorp stack (Terraform, Vagrant, Packer, Vault, Consul, Nomad), Jenkins și altele.

10. Software Tester

Un software tester are misiunea de a se asigura că produsul final este proiectat să îndeplinească cerințele clientului, și ca acesta funcționează corespunzător, identificând erori și probleme pentru a se asigura ca produsul dezvoltat îndeplinește standardele de calitate.

Din setul de competențe tehnice necesare pentru un job de tester fac parte: designul algoritmilor, arhitectura software, managementul securității, proiectarea sistemelor de stocare date, testarea integrală și unitară și altele la fel de valoroase. 

Cursul Software Tester de la SDA te pune la câteva săptămâni distanță de formarea de care ai nevoie pentru a-ți începe cariera. În acest timp, pornim de la elemente de bază și ajungem la noțiuni avansate de care ai nevoie în jobul de QA tester.

Ce limbaje ar fi bine să cunoști ca să te angajezi?

Cu toate că în categoriile de joburi menționate mai sus, limbajele de programare sunt diferite, este important de reținut că toate se bazează pe aceleași concepte fundamentale. Deși acestea rulează pe sisteme diferite sau folosesc coduri diferite, esența este aceeași, și implică de fapt moduri de structurare a gândirii. Odată înțelese aceste principii, programul poate fi apoi structurat și transpus cu ușurință în limbajul programului utilizat. 

Printre limbajele de programare cele mai utilizate în ziua de azi se numără, desigur, HTML, CSS, Java, JavaScript, C++, PHP, Python, Ruby, în funcție de tipul de program pe care vrei să îl dezvolți.

Ce trebuie să studiezi? Mai e nevoie de facultate? Pot să învăț singur?

Deși există multe facultăți în România și în străinătate care oferă cursuri de programare, adevărul este că nu ai nevoie de o diplomă de facultate, master sau doctorat pentru a lucra în domeniul IT și cu atât mai puțin pentru a obține un job bine plătit. 

Într-un sondaj realizat în 2018, Student Developer Report a relatat că 65% dintre angajații din IT sunt autodidacți sau absolvenți de cursuri cerute de industrie.  De aceea, IT-ul este considerat un domeniu oportun pentru o reconversie profesională, spre deosebire de alte domenii în care diploma de facultate încă este văzută ca fiind obligatorie. 

Te așteptăm la SDA pentru a te pregăti pentru noul tău job în IT

Orice carieră ți-ai propus să urmezi în IT, ai acum toate șansele să reușești indiferent de nivelul tău de experiență. La Academia de programare SDA începi formarea de la zero, având parte de pregătire personalizată la cursuri de programare pentru începători, acreditate de către Ministerul Educației și Cercetării și de Ministerul Muncii și Justiției Sociale.

SDA oferă cursuri specializate pe limbaje de programare precum Python, Java și Javascript.

În afară de cursul în sine, SDA oferă un pachet generos de sprijin în carieră care include:

  • Consiliere în carieră. În timpul cursului vei participa la ateliere practice cu consilierul nostru în carieră, care te va pregăti pentru a începe procesul de căutare a unul loc de muncă. Mai mult decât atât, vei învăţa cum să te descurci bine în timpul unui interviu de recrutare, unde să cauţi informaţii despre evenimentele importante din industrie şi cum să ieşi în evidenţa faţă de ceilalţi candidaţi.
  • Consultații CV individuale. În cadrul cursului te vom ajuta să îţi creezi un CV profesional care va deveni vitrina ta pe piaţa muncii. Consilierii noştri în carieră te vor sprijini şi în crearea profilului de LinkedIn şi de asemenea te vor sfătui cum să obţii primul loc de muncă în industria IT.
  • Simulare interviu tehnic. La finalul cursului ţi-am pregătit o simulare a unui interviu tehnic. Este similar cu ce te vei confrunta, cel mai probabil, în timpul procesului de recrutare pentru noul tău Job în IT. Unul dintre trainerii noştri va juca rolul unui recrutor tehnic pentru a-ţi verifca cunoştinţele în practică şi apoi îţi va oferi feedback despre rezultatele tale.
  • Bibliotecă virtuală. Vei primi acces la biblioteca noastră virtuală SDA plină de cărţi electronice,cărţi audio, cursuri video şi astfel vei putea explora secretele lumii IT. În plus, în timpul cursului o să ai acces la materiale foarte utile care te vor ajuta să aprofundezi limba engleză. Nu în ultimul rând, vei acces la bibliotecă şi după finalizarea cursului.

Fă primul pas spre un viitor mai bun: înscrie-te la cursurile de programare pentru începători SDA!

Cursurile Codecool continuă sub tututela SDAcademy!

Cele două școli și-au unit forțele! Împreună, oferim:

  • Cursuri full-stack: Java, JavaScript, Python
  • Specializări: Software Testing, UX/UI Design, Data Science

Înscrie-te acum în programul SDAcademy x Codecool și primește coaching personalizat pentru cariera ta în IT!

continuă către SDAcademy