Vrei în IT, dar nu știi cu ce să începi? 👉Află ce ți se potrivește! 👈sau sună la 0374 349 900

Ghidul începătorilor în SQL în 2024: ce este și de ce să înveți limbajul programării bazelor de date

SQL

Dacă stăpânești limbajul de programare SQL și prin el, bazele de date, ai un viitor strălucit în domeniul IT, dar nu numai. Acest limbaj standardizat este eficient, ușor de învățat și pus în practică, iar experiența acumulată în cei peste 50 de ani de la conturarea SQL îi asigură locul în top 3 limbaje folosite și preferate de programatorii profesioniști, dar și de pasionații tech.

Este suficient să te gândești la seturile enorme de date pe care companiile din toate domeniile își bazează activitatea, ca să înțelegi de ce ai nevoie de abilități SQL într-o carieră de programare. Iar astăzi discutăm pe larg despre tehnologia SQL.

Parcurge articolul și află tot ce ai nevoie să știi despre programarea în SQL, de ce te ajută să înveți acest limbaj standardizat la bazelor de date, eficiența metodelor de studiu pe cont propriu și în cadrul unui curs pentru începători, dar și oportunitățile de carieră și salariile din domeniu. 

Ce este SQL?

SQL vine de la Structured Query Language și este un limbaj de programare standardizat care este utilizat pentru a gestiona baze de date relaționale și pentru a efectua diverse operații asupra datelor. Bazele de date pot stoca informații despre persoane, produse, comenzi sau orice altceva.

SQL este o bună opțiune dacă este primul tău contact cu programarea. Fiind un limbaj standardizat, după ce te familiarizezi cu noțiunile de bază, vei putea deja să le aplici și să gestionezi baze de date. 

SQL ocupă locul 3 în topul tehnologiilor utilizate în industria IT, iar popularitatea ta derivă natural din nevoia companiilor din întreaga lume de a gestiona seturile uriașe de date care stau la baza operațiunilor.

Bazele limbajului de programare SQL s-au pus în anii 1970, fiind creat în urma lucrărilor lui Edgar F. Codd, care lucra în cadrul companiei IBM. Dar avea să fie disponibil publicului larg câțiva ani mai târziu, în 1986 IBM a dezvoltat primul prototip de bază de date relațională și standardizat de ANSI. În același an, compania Relational Software, astăzi Oracle, a lansat prima bază de date relațională. 

De ce este limbajul SQL atât de popular?

La peste 5 decenii de la dezvoltarea sa, SQL și-a dovedit eficiența și și-a câștigat, pe bună dreptate, locul de frunte în rândul tehnologiilor folosite zilnic de profesioniștii tech.

În plus, tot la SQL apelează și profesioniști din alte domenii – jurnaliști, oameni de știință etc. care lucrează cu seturi însemnate de date, la care SQL excelează. 

SQL procesează rapid interogările

Indiferent cât de voluminoase ar fi datele, SQL le poate prelua rapid și eficient. De asemenea, poate realiza procese ca inserarea, ștergerea și mutarea datelor relativ rapid. Procesarea rapidă a interogărilor economisește timp, asigurând în același timp acuratețea, astfel încât să nu ajungi să aștepți cu orele datele de care ai nevoie. 

 

SQL este standardizat, ușor de învățat

SQL folosește un limbaj standardizat, ceea ce îl face foarte accesibil pentru toți utilizatorii. Oferă o platformă uniformă și folosește, în principal, cuvinte și declarații în limba engleză, astfel încât este ușor de învățat și de scris, chiar și pentru cei fără experiență tech, cum sunt jurnaliștii, oamenii de știință, analiștii de afaceri, etc. 

SQL oferă mai multe vizualizări de date

Când utilizezi SQL, poți crea mai multe tipuri de vizualizări, oferind utilizatorilor diferite expuneri ale structurii și conținutului bazei de date. O caracteristică valoroasă dacă trebuie să partajezi informațiile cu alte departamente din cadrul companiei.

SQL este portabil

Îl poți folosi pe computer, laptop și unele dispozitive mobile și servere. Funcționează pe sisteme locale de internet și intranet. Portabilitatea sa îl face o opțiune convenabilă pentru utilizatori, deoarece aceștia îl pot transfera de pe un dispozitiv pe altul fără probleme, o calitate de apreciat în contextul muncii remote și hibrid, preferată încă în industria tech.

 

SQL are cod sursă deschis

Există câteva sisteme de gestionare a bazelor de date SQL open-source, cum sunt MySQL, PostgreSQL, pe care companiile le pot accesa gratuit. Și o fac în număr mare, popularitatea acestora ajungând chiar să o depășească pe cea a limbajului de bază, datorită funcționalităților extra pe care le oferă. 

La ce folosești programarea SQL?

Acest limbaj de programare are diverse utilizări pentru analiștii de date și profesioniștii în știința datelor. Este deosebit de util deoarece îți permite să controlezi baza de date prin diverse operațiuni:

  • Interogări într-o bază de date
  • Preluarea datelor dintr-o bază
  • Inserarea de noi înregistrări
  • Actualizarea înregistrărilor existente
  • Ștergerea înregistrările dintr-o bază de date
  • Crearea de noi baze de date sau sau tabele
  • Crearea de proceduri și vizualizări stocate într-o bază de date
  • Setarea permisiuni pentru tabele, proceduri și vizualizări

Îți imaginezi cât de dificilă ar fi viața oricărui profesionist dacă nu ar avea o modalitate de a controla o bază de date cu sute, mii, milioane de înregistrări, în acest format, cu ajutorul SQL? 

De ce să înveți limbajul SQL?

Dacă înveți doar un singur limbaj de interogare a datelor, este bine ca acela să fie SQL, ai toate șansele să-l întâlnești profesând în IT și te poți baza pe el pentru a rezolva eficient orice task legat de baze de date. 

Un programator care vrea să profite din plin de oportunitățile de carieră, are desigur abilități SQL și stăpânește și alte limbaje care sunt nelipsite din cerințele angajatorilor, cum sunt Java, C#, HTML, CSS și altele, incluse în lista de tehnologii pe care le înveți la cursul nostru cu job garantat.  

Îți dăm 5 motive solide pentru a include tehnologia SQL în pregătirea pentru un job de programator: 

Este standardul industriei

Limbajul SQL, și cele derivate din acesta ca PostgreSQL, MySQL, reprezintă standardul industriei IT. Dar și companiile din alte domenii se bazează pe tehnologia SQL, pentru a elimina nevoia de instruire costisitoare în limbaje de codare de nișă. 

Este matur din punct de vedere semantic

SQL există de aproape cinci decenii, dar nu se poate spune că asta îl face de „de modă veche”. Din contra, a avut cu adevărat șansa de a se maturiza de-a lungul anilor și poate face față oricărei operațiuni pe care dorești să o îndeplinească.   

Este un limbaj ușor de învățat și intuitiv

SQL este un limbaj ușor și intuitiv, ceea ce îl face atractiv pentru cei ce învață programarea de la zero. Desigur, există o mulțime de operațiuni avansate de studiat, dar curba de învățare pentru elementele de bază nu este foarte abruptă. Deoarece SQL nu încearcă să complice prea mult lucrurile, este și extrem de eficient.

Abilitățile SQL sunt căutate în toate domeniile

Majoritatea organizațiilor folosesc date, fie că este vorba de informații financiare, despre piață, segmentarea clienților sau înregistrările acestora. Acolo unde există date, este de obicei nevoie de SQL, iar cei care au abilitatea de a-l utiliza vor putea profita din plin de oportunitățile de carieră din domeniul bazelor de date. 

Nu s-a inventat un limbaj de bază de date mai bun

Totul se reduce la asta! Unii au încercat să detroneze limbajul, dar SQL rămâne popular și solicitat pentru un motiv, funcționează așa cum trebuie!

Sondajele arată că tehnologiile SQL stau toate în fruntea topurile, deasupra oricărui alt tip de sistem de gestionare a bazelor de date, limbajul fiind folosit atât de dezvoltatori profesioniști, cât și de utilizatori care fac asta ca hobby, sau din necesitate la job. 

De unde începi atunci când vrei să înveți programare SQL?

Dacă te-ai convins de avantajele pe care le aduce SQL în CV-ul unui programator, este momentul să alegi metoda de studiu cea mai potrivită pentru tine – să studiezi pe cont propriu, cu o carte SQL în mână? Sau să alegi un curs pentru începători, unde ai parte de îndrumare?

Iată ce este bine să știi despre fiecare dintre aceste opțiuni: 

Studiază pe cont propriu: cărți și tutoriale de programare SQL

În favoarea studiului pe cont propriu, se poate spune că multe persoane au învățat SQL din cărți în cei peste 50 de ani de existență, metoda clasică ar putea funcționa și în cazul tău, de ce nu? În plus, acum ai la un click distanță o mulțime de resurse online, cum sunt tutorialele, un format accesibil pentru cei ce studiază pe cont propriu. 

Afirmațiile sunt valabile, mai ales dacă este primul tău contact cu programarea, studiul individual este util pentru a te familiariza cu noțiunile de bază. Iar ca metoda să aducă cu adevărat rezultate este nevoie de implicare din partea ta, cel mai indicat este să-ți faci un program zilnic de studiu și să-l urmezi cu strictețe, altfel procesul se va întinde pe o perioadă prea lungă de timp.

Iată doar câteva cărți SQL de referință, care au primit cele mai bune recenzii din partea utilizatorilor: 

SQL QuickStart Guide: The Simplified Beginner’s Guide to Managing, Analyzing, and Manipulating Data with SQL

În acest ghid simplificat, dar cuprinzător, scris de mentorul cu experiență și expert SQL, Walter Shields, găsești noțiunile de bază de care are nevoie un începător pentru a gestiona, analiza și manipula bazele de date. Subiectul este prezentat într-un mod accesibil, ușor de înțeles și de pus în practică.

SQL Cookbook: Query Solutions and Techniques for Database Developers

O carte scrisă în stilul popular O’Reilly, care propune o discuție tip problemă-soluție, de care dezvoltatorii de baze de date au nevoie. Este o resursă utilă, care te va ajuta să găsești soluții la problemele pe care orice începător le întâmpină când începe să lucreze cu funcții SQL de fereastră, pivotare, parcurgerea unui șir și altele.

Head First SQL: Your brain on SQL

Ghidul, ce o are ca autoare pe Lynn Beighley, se prezintă într-un format vizual bogat conceput pentru a te învăța într-un mod pe care îl poți înțelege cu ușurință. Vei parcurge o călătorie prin limbaj, de la instrucțiuni de bază INSERT și interogări SELECT până la manipularea complexă a bazei de date cu indici, tranzacții.

Dacă preferi resursele online, atunci ai desigur opțiunea de tutorial SQL, un format mai interactiv, care te poate ajuta la fel de bine în faza de inițiere. Ai la dispoziție o listă numeroasă de tutoriale SQL gratuite și toate șansele să găsești câteva care se potrivesc cu stilul tău de învățare.

Deși este o opțiune care vine cu avantaje precum învățarea în ritm propriu, program personalizat de tine pentru tine, costuri scăzute, de cele mai multe ori, cei care aleg să studieze pe cont propriu și ajung să stăpânească funcțiile de bază, se confruntă cu diverse probleme pe măsură ce avansează și alocă timp prețios pentru a găsi soluții, sau chiar se blochează într-o etapă anume. 

Acestea fac parte din dezavantajele studiului pe cont propriu, ajungi uneori să nu folosești eficient timpul, sau rămâi cu goluri în formare. Din fericire, ai la îndemână și următoarea opțiune. 

Studiază la un curs de programare SQL

O metodă eficientă, care îți asigură acces la o formare ghidată de un specialist și adaptată la realitățile și cerințele din domeniul IT, este să urmezi un curs SQL, în care să înveți acest limbaj de programare, ideal și altele, la fel de căutate pe piața muncii. 

Dacă începi programarea de la zero, sau ai câteva cunoștințe basic din studiu individual, cursurile de programare alături de un mentor cu experiență te vor ajuta să înveți structurat, să progresezi, să identifici și să corectezi lipsuri, pentru a putea atinge performanțe la viitorul job. 

La școala de programare Software Academy Development, ne asumăm calitatea educației oferite.. Înveți PostgreSQL, C#, Java și Javascript, HTML, CSS, React și multe alte tehnologii de top din industrie, iar garanția job-ului se păstrează fie că alegi cursul în variantă offline sau online.

În cât timp poți învăța limbajul SQL, ca începător?

Dacă dai crezare unor anumite surse care apar asociate cu această întrebare, ajungi să te vezi programator SQL în trei zile, urmând desigur un program miraculos pentru așa rezultate.

 

În realitate, deși SQL este un limbaj standardizat iar asta îl face mai ușor de învățat, timpul necesar depinde de ritmul fiecărui student și nu se rezumă la câteva zile. Astfel, în medie, un cursant are nevoie de aproximativ două până la trei săptămâni să învețe conceptele de bază ale SQL. Dar pentru a începe să le utilizezi eficient în scenarii din lumea profesională, vei avea nevoie de luni bune de studiu și practică. 

Ce salarii au programatorii SQL?

Dacă alegi programarea, este sigur faptul că pășești într-un domeniu care se află în fruntea clasamentelor când vine vorba de veniturile salariale. Am ajuns așadar la subiectul salariilor, unde lăsăm cifrele să vorbească. 

În România, salariul mediu din IT a ajuns la 9746 lei în luna aprilie 2022, o valoare care depășește cu mult salariul mediu pe economie, care este de doar 3967 lei, conform datelor recente ale Institutului Național de Statistică.

Iar în cazul unui programator specializat în SQL, acesta poate să încaseze venituri lunare foarte bune, chiar din etapa de junior, neavând experiență anterioară: 

  • La nivel național, salariul mediu net pentru un programator SQL este de 7821 de lei , conform datelor furnizate de platforma Paylab.
  • În București, un programator SQL, fără studii superioare și experiență profesională, are un salariu mediu estimat la 7728 lei. 
  • În Cluj, un programator de baze de date, fără studii superioare și experiență, are un venit de 8287 lei. 

Care sunt job-urile de programator la care ai acces dacă înveți SQL?

Iată ce job-uri din domeniul IT poți accesa cu abilitățile tale SQL: 

  • Data analyst
  • Database developer
  • Database architect
  • Database administrator
  • Big data engineer
  • Business Analyst
  • Data scientist

Și alte profesii care lucrează cu volume considerabile de informații pot beneficia de eficiența SQL când vine vorba de bazele de date, cum sunt:

  • Oamenii de știință și cercetătorii
  • Analiștii de business intelligence
  • Jurnaliștii

De exemplu, jurnaliștii care au raportat în SUA despre fraudele fiscale offshore și despre spălarea banilor au trebuit să învețe SQL pentru a parcurge și înțelege informațiile cuprinse în milioanele de e-mailuri și fișiere care au fost scurse și au stat la baza investigației jurnalistice. 

Află cum poți deveni programator SQL alături de Software Development Academy

A venit momentul să tragem concluzia: abilitățile SQL care îți dau putere asupra bazelor de date nu trebuie să lipsească din pregătirea ta ca programator! Dar pentru a te poziționa printre candidații de top, pe care companiile abia așteaptă să îi recruteze în echipele lor, este nevoie să stăpânești și alte limbaje și tehnologii folosite în industria IT. 

Alege cursul potrivit pentru tine și începe să-ți construiești viitorul în IT alături de Software Development Academy! 

Cursurile Codecool continuă sub tututela SDAcademy!

Cele două școli și-au unit forțele! Împreună, oferim:

  • Cursuri full-stack: Java, JavaScript, Python
  • Specializări: Software Testing, UX/UI Design, Data Science

Înscrie-te acum în programul SDAcademy x Codecool și primește coaching personalizat pentru cariera ta în IT!

continuă către SDAcademy