Vrei în IT, dar nu știi cu ce să începi? 👉Află ce ți se potrivește! 👈sau sună la 0374 349 900

Facultăți de viitor: care sunt cele mai bine plătite domenii din România în 2024

biblioteca facultatii

Atunci când îți alegi facultatea, este normal să ții cont de profil, de reputație, de profesori. Acolo vei petrece unii dintre cei mai frumoși ani ai vieții, studiind ceea ce te pasionează sau ce te ambiționează. Însă, ca viitor student, și mai important e să știi ce opțiuni de carieră ai, ce salarii poți câștiga și ce se cere pe piața muncii acum și după absolvire, nu? 

Dacă te întrebi ce facultăți de viitor există în țară și ce absolvenți caută angajatorii, SDA ți-a pregătit un ghid al celor mai căutate specializări și domenii pentru 2022, dar și pentru următorii 5-10 ani. 

Sunt industrii în care se investește puternic și care evoluează mult, având constant nevoie de angajați în număr cât mai mare. În plus, vorbim de profesii în care riscul de automatizare, specifică industriilor viitorului, e foarte mic. Practic, nici un robot nu-ți putea înlocui abilitățile prea curând.  

SDA este mai mult decât un curs sau o facultate. În campusul nostru online, te vei alătura unei echipe de studiu și vei avansa prin intermediul workshopurilor interactive, sesiunilor dedicate de coaching sau de consultanță și proiectelor de grup, în perechi sau individuale. Vei lucra la task-uri inspirate din viața reală pentru a-ți dezvolta abilitățile tehnice și propriul portofoliu de proiecte. Aplică acum la cursurile SDA pentru un viitor în IT!

Cele mai căutate specializări și domenii de viitor, în care câștigi bine și crești profesional

Aproape toate sectoarele economice sunt în curs de digitalizare, iar noile tehnologii și sisteme de inteligență artificială apar tot mai des în peisaj. E lesne de înțeles de ce investitorii, care deschid tot mai multe puncte de lucru în țară, se orientează spre IT și telecom, inginerie, medicină și genetică, robotică, practic orice industrie care ne crește gradul de confort și ne simplifică viața. 

În afară de specializările ce țin de tehnologii (sau de celebrele domenii bine plătite și sigure precum medicina și dreptul), ofertante pentru viitorii studenți sunt și limbile străine (mai ales cele exotice), studiile economice și financiar-bancare, resursele umane, chiar și agronomia. 

Dacă nu știi sigur ce facultate să alegi pe viitor, iată care sunt cele care îți pot oferi siguranța unui loc de muncă și un început bun într-o carieră bine plătită, în care poți crește în următorii 10 ani.

IT&C, domeniul care poate transforma țara în cel mai important hub tech  european

 România furnizează foarte mai mulți profesioniști IT la nivel european și are potențialul de a ajunge cel mai important hub tehnologic din Europa. 

Însă, numărul de angajați lipsă nu poate fi acoperit, momentan, de cei 9500 de absolvenți oferiți de cele 5 universităţi politehnice, 59 de universităţi de stat şi 174 de universităţi private cu specializări tehnice din țară.

Acest lucru aduce noi oportunități de carieră și de creștere profesională extrem de atrăgătoare pentru orice viitor IT-ist. 

Programatorii, inginerii de software și alți specialiști în domeniul IT&C sunt printre cei mai căutați de către angajatori și agenții de HR la nivel național, fiind recrutați prin numeroase metode (târguri de joburi, prezentări, workshops șamd), uneori chiar insistent, pe rețele sociale precum LinkedIn; mai mult, există agenții care s-au profilat doar pe recrutare IT pentru că cererea este atât de mare. 

Absolvirea unei facultăți de profil îți poate asigura unul dintre cele mai bine plătite joburi de viitor, pe o piață competitivă și într-un sector în continuă expansiune, cu creșteri salariale frecvente și substanțiale, chiar de la primul job entry level. 

Care sunt cele mai bune facultăți din România care te pregătesc pentru domeniul IT&C?

Practic, toate facultățile care includ programarea în curriculă, indiferent de universitate: de la facultatea de Automatică și Calculatoare, la facultatea de Matematică – Informatică, facultatea de Cibernetică, facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale. Dar și competiția este mare pe locurile disponibile.

Dacă domeniul programării sună bine, dar nu știi cât de repede îți poți găsi de lucru, e bine să știi că programatorii juniori sunt cei mai doriți de angajatori, recrutați și angajați chiar din timpul studiilor. 

Cât contează diploma de licență în IT?

Companiile “luptă” pentru a atrage atenția studenților și investesc în internship-uri, evenimente și traininguri care să îi instruiască și să îi atragă apoi în cadrul lor. 

Domeniul IT&C atrage noile generații de studenți și prin faptul că echipele de lucru sunt tinere, diverse și internaționale, iar companiile investesc mult în spații de lucru dotate și moderne care să le ofere tot ce au nevoie. 

Pare domeniul tău de viitor, dar vrei să devii programator și să-ți găsești un job bine plătit cât mai repede? Poți alege să urmezi cursurile SDA. Chiar dacă nu ai calificare anterioară, cursul te ajută să devii programatorul adaptat și pregătit de care au nevoie companiile. În plus, pachetul Garanție de Angajare oferă un consilier de carieră care te va sprijini în viitoarea ta carieră. Tot cu acest pachet, la finalizarea cursului, vei primi cel puțin o ofertă de muncă săptămânal de la consilierii de carieră SDA. Cursurile SDA sunt acreditate de Ministerul Educației și Cercetării și de Ministerul Muncii și Justiției Sociale.    

Învață cele mai căutate limbaje de programare, în timp ce capeți experiență practică și dezvolți soft skills-cheie pentru viitoarea ta carieră, la cursurile de programare pentru începători SDA!

O altă specializare în IT, aflată în topul meseriilor de viitor, este cea de software tester sau QA analyst ce necesită cunoștințe despre sistemele informatice și cum funcționează și competențe tehnice moderne pentru a performa. Dacă vrei să te pregătești pentru acest rol, aplică la cursul SDA de Software Tester care te echipează cu un set complet de competențe în mai puțin de 3 luni. 

Ingineria, un sector economic puternic în care se investește mult și care cere tot mai multă forță de lucru

Ingineria în industrii (construcții de mașini, telecomunicații, chimiști, robotică etc.) este și ea în topul domeniilor profitabile și de viitor, care au nevoie de oameni competenți și adaptați la noile standarde moderne. Dacă te gândești la mașini autonome, dispozitive inteligente, senzori, roboți, atunci te gândești automat și la munca asiduă din spatele lor, a inginerilor din diverse domenii.   

Și sunt destul de multe sectoare economice care au nevoie de absolvenți în inginerie competenți: inginerie civilă, inginerie chimică, mecanică și mecatronică, electrică, aeronautică etc.

Deficit de sute de mii de ingineri, în următorii 10 ani 

Deficitul de politehniști este un subiect controversat, de vreme ce lideri din industrie spun că este cu mult mai mare decât deficitul în IT, prin urmare și cererea pe piață este mai mare. Chiar anul trecut, Rectorul Politehnicii București declara “în următorii 10 ani, sunt necesari între 300.000 și 400.000 de ingineri pentru dezvoltarea economică a României” (înglobând și inginerii IT)

Motivele sunt diverse, de la investițiile crescute în automotive și telecom (cu cifre de afaceri impresionante), la faptul că industriile se dezvoltă extrem de repede, aliniindu-se la trendurile globale, iar universitățile tehnice nu reușesc să rezolve această lipsă de forță de muncă. 

Care sunt cele mai căutate joburi pe care le poți avea ca inginer?

Printre joburile cele mai căutate se numără cele de inginer mecanic, inginer în telecomunicații, inginer de IT, inginer R&D (research and development) și de asigurarea calității, ingineri chimiști. Pentru că absolvenții ingineri trebuie să adere și la cerințele pieței,  angajatorii îi atrag nu doar prin oferte de lucru imediat după facultate, ci și prin sponsorizări de programe de master care să-i dezvolte pe specializările de viitor și traininguri de upskilling, pentru a-i pregăti ca profesioniști în industria modernă. Aceste cursuri sunt ideale pentru viitorii ingineri, pentru că le dezvoltă abilitățile de care au nevoie pe piața muncii (pe care nu le-au deprins în facultate), inclusiv competențe de IT, necesare și în acest sector. 

De exemplu, cursurile de programare SDA sunt concepute pentru ca studenții să deprindă cunoștințe tehnice, dar și managementul proiectelor, gândire de business, orientată spre soluții, comunicare – abilități pe care companiile de succes le caută.   

Studenții care au un apetit pentru tehnologie și aleg domeniul ingineriei și chimiei își vor găsi mai ușor (în câteva luni de la absolvire) un loc de muncă bine plătit și stabil, pentru că rolurile lor sunt esențiale, în industrii care afectează direct economia țării – și care nu pot fi automatizate.  

Limbi străine: cunoașterea limbilor exotice și asiatice sunt atuuri pentru joburi bine plătite în diverse domenii (chiar și fără calificare)

Dacă te gândești că specializarea Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Limbi şi Literaturi Străine este încă extrem de căutată, lucrurile par să fie foarte clare în legătură cu competitivitatea și perspectivele pe care le aduce o astfel de facultate, din orice oraș. 

De vreme ce engleza a devenit deja o limbă “obligatorie”, de bază, când vorbim de cunoașterea unor limbi străine ne referim la cele căutate pe piață. 

Cunoașterea limbilor rare aduce bonusuri de mii de lei în plus la salariu 

Odată cu amploarea și extinderea anumitor piețe economice, cele asiatice în special, e și normal ca angajatorii din domenii diferite (dar relevante pentru relațiile internaționale) să caute absolvenți de limbi străine. Cunoașterea limbilor nordice sau asiatice îți poate oferi bonusuri consistente care ajung chiar și la câteva mii de lei care se adaugă salariului. La mare căutare sunt și cele mai populare – germană, rusă, spaniolă, portugheză.

Exemple se regăsesc în companiile din domeniul BPO (Business Process Outsourcing) și SSC (Shared Service Center), care activează de obicei în industriile IT, auto, telecom, România fiind în topul piețelor de outsourcing din lume, unde vin tot mai mulți investitorii străini. 

Ce joburi bine plătite poți avea cu o diplomă în Limbi Străine?

Acestea angajează masiv, având o nevoie acută de profesioniști în finanțe, HR, juridic, dar mai ales de absolvenții de Limbi Străine care, cu trainingurile potrivite, pot desfășura joburi diverse (consultanță, suport clienți, suport tehnic, contabilitate, logistică, IT etc.). Industria BPO s-a extins în centrele universitare din țară, tocmai pentru a recruta ușor.  În câteva luni de la absolvire (sau chiar din facultate), fii sigur că vei fi recrutat sau îți vei găsi un loc de muncă rapid.

facultati de viitor

Studii economico-bancare: cariere noi și solide, adaptate la bankingul modern

Științele economice, ca și cele inginerești, sunt printre cele mai căutate de pe piață de foarte mult timp. De aceea, printre facultățile de viitor se numără în continuare cele de Relații Economice Internaționale, Finanțe Bănci, Contabilitate și Informatică de Gestiune, Economie (facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică reflectându-se mai degrabă pe piața de IT) pe care mulți studenți le aleg pentru că oferă unele dintre cele mai bine plătite cariere.  

Pentru că sistemul bancar a avut de suferit în ultimii ani și a trecut prin numeroase schimbări și adaptări la trendurile globale, și carierele s-au transformat pe parcurs

Nu este ușor să devii manager de bancă direct de pe băncile facultății, însă o carieră în domeniu rămâne una bănoasă, raportat la costul de trai. Este și flexibilă, pentru că poți trece prin diferite departamente pentru a crește pe termen lung (prinzi experiență de business, management, serviciu clienți, analiză etc.)

Viitorii absolvenți de studii economice sunt mai degrabă căutați de angajatori (bănci, firme de contabilitate, de asigurări etc.) pe posturi de analiști, consultanți sau în IT, pentru că sunt meserii de viitor, care pun accentul pe valoarea pe care o aduci companiei. 

Ce joburi sunt foarte căutate în banking?

Chiar dacă avem automatizare (pentru operațiunile simple) și inteligență artificială, poți să începi o carieră solidă dacă ești deschis să înveți lucruri noi (o abilitate soft esențială), ce țin de bankingul modern digitalizat: fintech și cryptocurrency, de exemplu, deja familiare pentru tinerele generații. Managerii financiari, analiștii, și alți specialiști sunt printre cei mai căutați de angajatori.   

Ce contează și în acest domeniu dinamic este să dezvolți cât mai multe competențe și abilități relevante, inclusiv familiarizarea cu tehnologii, produse software sau sisteme IA deja folosite de băncile din țară. Prin urmare, cursurile de upskilling în IT pentru formarea de abilități de programare, dar și de business și management sunt binevenite în sistemul economico-financiar, măcar la nivel începător.

Absolvenții de științe exacte și tehnice sunt printre cei mai râvniți de angajatorii din România – dar au nevoie și de abilități soft cruciale pentru lucrul în echipe internaționale și business-uri “client oriented”.

Așa cum anunță piața, este o nevoie urgentă de profesioniști în IT și inginerie, chiar și construcții și agronomie. În următorii ani, se estimează alte mii de locuri de muncă în domeniile tehnice, dar la fel se anunță și pentru științele economice și umaniste (limbile străine, HR). 

Oricât de “științifice” sunt, în toate e nevoie să deții abilități soft specifice profesiilor de viitor: gândirea de business, orientată spre creștere, comunicarea, abilitatea de a rezolva probleme, curiozitatea. 

Dacă nu știi ce facultate să alegi pentru viitorul tău, poate acest articol te ajută să te orientezi spre direcția potrivită. În orice caz, o facultate bună te va ajuta să devii un profesionist în domeniul ales, dar și să dobândești skilluri și cunoștințe aplicabile într-o nouă perspectivă. 

Gata să faci o schimbare benefică în viața ta? Învață un domeniu de viitor în cel mai scurt timp, la cursurile de programare pentru începători SDA

Cursurile Codecool continuă sub tututela SDAcademy!

Cele două școli și-au unit forțele! Împreună, oferim:

  • Cursuri full-stack: Java, JavaScript, Python
  • Specializări: Software Testing, UX/UI Design, Data Science

Înscrie-te acum în programul SDAcademy x Codecool și primește coaching personalizat pentru cariera ta în IT!

continuă către SDAcademy