Asigură-ți viitorul – Reduceri de până la 45% la cursuri!  👈sau sună la 0374 349 900

Facultate de IT sau cursuri acreditate? + Top Facultăți de Informatică din România 

facultati de informatica

Facultate de IT sau cursuri de IT? Care din aceste două este soluția corectă?

Pe vremuri, parcursul profesional al unei persoane (cu precădere în sectorul IT) era compus din două etape: educația formală (a.i. facultate) și job-ul. Era o direcție previzibilă și aplicabilă în cazul multor persoane.

În ziua de azi, putem declara cu mâna pe inimă că acest lucru nu mai este de actualitate din varii motive care ar putea face subiectul unui întreg articol separat. În fapt, valoarea unei diplome care atestă competențele unei persoane în zona IT a scăzut direct proporțional cu cantitatea de informație gratuită disponibilă pe internet și apariția cursurilor de specialitate care comprimă decenii de cunoștințe practice într-un curriculum relevant pentru piața actuală.

Însă, acest lucru nu înseamnă că facultatea a devenit obsolete. Din contră – valoarea facultății tocmai datorită faptului că studentul din 2023 are opțiunea de a suplimenta cunoștințele teoretice acumulate în facultate prin accesarea know-how-ului disponibil pe internet și cursurile de specialitate. 

Așadar, vom trece în revistă motivele pentru care domeniul IT este atât de solicitat, ce învață studenții la facultățile din domeniu, și vom încheia cu topul facultăților de informatică din românia și oferta lor educațională.

Înainte să începem – dacă te interesează totuși să urmezi un curs de programare pe lângă facultate, sau pur și simplu ești între ani și vrei să faci ceva cu vacanța ta, experții noștri te pot ghida pe drumul cel bun în cadrul webinariilor gratuite organizate de Software Development Academy. Organizăm webinarii dedicate atât limbajelor de programare individuale, cât și celor mai populare niște din industria IT. Hai la webinar să discutăm despre perspectivele tale de viitor!

De ce vor oamenii sa lucreze în IT?

Dacă IT-ul era odinioară un domeniu de nișă, în prezent, absolut totul, de la telefonul de pe care citești acest articol până la aparatul smart cu care ai făcut cafeaua care-ți acompaniază lectura are o componentă IT. 

Omniprezență IT-ului în viața de zi cu zi a dus în mod natural și la o explozie de oportunități profesionale în acest domeniu. Un domeniu care nu arată semne de încetinire

Varietatea de oportunități profesionale în zona tech nu este singurul motiv pentru care este atât de atractiv. Chiar și în contextul concedierilor în masă care au marcat zona tech în ultimul an, IT-ul este un domeniu căutat care oferă o stabilitate a locului de muncă mai bună decât multe domenii.

📝Completează formularul de mai jos și hai să vorbim despre viitorul tău profesional!

 

Profită de timpul tău liber la maxim urmând cursurile SDA

Ești student și vrei să aprofundezi cunoștiințele căpătate la facultate? Sau nu știi ce să alegi între o facultate de profil sau un curs de programare? Indiferent că tinzi spre una sau spre cealaltă, SDA Academy este gata să rezolve această dilemă. Programează acum un call gratuit cu noi, iar un consultant SDA te va echipa cu toate detaliile necesare pentru a te ajuta să iei o decizie informată.

    Facultatea de informatică – chestiuni generale

    Ce învață studenții la facultatea de informatică?

    În general, majoritatea facultăților de informatică urmează un trunchi comun de discipline, cu mici variații în funcție de profilul universității de care aparțin. Spre exemplu, la Academia Tehnică Militară Ferdinand I din București (neinclusă în acest articol) studenții parcurg materii ce țin de securitate cibernetică. 

    Facultatea de informatică din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași oferă următorul curriculum:

    • Inginerie Software
    • Sisteme Distribuite
    • Optimizare Computaţională
    • Lingvistică Computaţională
    • Securitatea Informației

    Toate acestea discipline vaste care se tentaculează în numeroase subdiscipline în care studenții pot alege să se specializeze după terminarea facultății. 

    Ce se întâmplă după facultatea de informatică?

    Într-o lume ideală – jobul (deși mulți studenți aleg să se angajeze încă din timpul facultății din varii motive).  

    Însă realitatea nu stă tocmai așa întrucât șansele de reușită vis a vis de angajare variază de la un caz la altul. Facultatea nu te face angajabil per se, iar asta se aplică în cazul oricărei facultăți. O facultate absolvită atestă faptul că ai fost trecut prin niște noțiuni teoretice și stăpânești jargonul și minutiae-ul domeniului. Dar nu garantează neapărat și stăpânirea părții practice.

    Ce facultate să aleg? Facultate de programare sau cursuri acreditate?

    Ca să vă ajutăm să faceți o decizie cât mai informată, am împărțit această secțiune în două subsecțiuni. În prima subsecțiune vom lista criteriile pe care viitorii studenți ar putea să le ia în considerare când decid între facultate și cursuri acreditate – cum ar fi costuri, facilități și viața socială din campus. Vom încheia cu o a doua și ultimă subsecțiune care enumeră motivele pentru care ați alege o opțiune sau alta.

    Așadar:

    Facultate sau studii acreditate – criterii de luat în considerare

    • Curriculum. În acest caz contează nu numai varietatea cursurilor și profunzimea lor, ci și dacă sunt conectate la realitățile pieței.
    • Facilități și resurse. Anecdotic vorbind, programarea constă în 20% teorie și 80% practică. Indiferent de decizia ta (facultate sau cursuri), asigură-te că oferă suportul logistic necesar învățării aprofundate a programării, cum ar fi echipament de ultimă generație, software și tool-uri. 
    • Costuri. Taxa de școlarizare este în majoritatea cazurilor factorul definitoriu care împinge viitorul student într-o direcție sau alta (să nu mai spunem de costurile pentru nevoie de bază precum cazare, facturi și mâncare). De exemplu, taxa de școlarizare anuală la Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității din București la studii de licență cu frecvență este de 4000 de lei. Practic, aproape un salariu mediu pe economie pe an – dar fără garanția unui job după absolvire. SDA oferă o varietate de tier-uri de taxare și garanția unui loc de muncă asigurat după terminarea modului. 
    • Servicii de suport pentru studenți. Este bine cunoscut faptul că profunzimea, calitatea și relevanța de piață a programei sunt foarte importante în vederea asigurării unei cariere împlinite după absolvire. Însă acestea, împreună, subsumează doar o piesă din puzzle. La fel de importante sunt și așa-numitele soft skills, esențiale pentru integrarea armonioasă într-un mediu de lucru colaborativ. Dacă facultățile nu pun accent foarte mare pe dezvoltarea acestor abilități în cadrul programei – studenții și le dezvoltă de obicei interacționând cu colegii –  , SDA oferă module special dedicate dezvoltări soft skills. 

    Încă indecis? 


    Cu alte cuvinte, facultatea este opțiunea potrivită dacă:

    • Este fezabilă din punct de vedere financiar și ești pregătit să-ți dedici următorii 3 sau 4 ani studiului 
    • Vrei credibilitatea și prestigiul aferent absolvirii unei universități acreditate
    • Vrei să urmezi o carieră academică – caz în care aprofundarea cunoștințelor teoretice este esențială
    • Ești confortabil cu faptul că o să te focusezi mai mult pe partea teoretică în pofida celei practice
    • Ești într-o perioadă a vieții în care facultatea are mai mult sens decât un curs acreditat (ex: proaspăt absolvent de liceu)

    Pe cealaltă parte, cursurile acreditate sunt opțiunea potrivită dacă:

    • Vrei să dobândești abilități de programare practice relevante pe piață acum
    • Ai acumulat deja o anumită experiență pe piața muncii, dar vrei să te reorientezi în carieră cât mai repede posibil
    • Facultatea este un angajament mult prea mare și dorești o cale rapidă de pătrunde în domeniul IT
    • Garanția jobului după absolvire este non-negociabilă (cursurile SDA vin cu garanția jobului după absolvire)

    Acestea fiind spuse, în următoarea secțiune vom analiza oferta celor mai prestigioase facultăți de informatică din România. 

    Top 6 Facultăți de Informatică 

    6. ASE – Academia de Studii Economice din București

    Fondată în anul 1913, Academia de Studii Economice din București oferă o varietate de programe academice. Relevantă pentru acest articol este Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică.

    Această facultate este divizată în trei departamente:

    • Departamentul de Informatică și Cibernetică Economică
    • Departamentul de Statistică și Econometrie
    • Departamentul de Matematici Aplicate

    Facultatea per total este văzută extrem de bine atât de angajatori cât și de studenți. Programa și modul de predare sunt stufoase și bine puse la punct, dar fără a fi inaccesibile pentru cei care provin din alte medii (ex: umanist). 

    Studenții care termină facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică se pot aștepta să stăpânească C#, Java, Python, OOP, Testare, Design Patterns, SQL, Node, și React la nivel teoretic și într-o măsură și practică. 

    Mai mult decât atât, studenții au acces la foarte multe evenimente prin intermediul SiSC și Microsoft Student Learn Partners, cât și oportunități de voluntariat, ceea ce acoperă partea de servicii de suport pentru studenți menționată anterior. 

    Conform acelorași absolvenți, cel mai mare dezavantaj al acestei facultăți ar fi varietatea prea mare de materii, ceea ce are efectul de a dilua calitatea și relevanța informației predate. Prin natura, structura și profunzimea cursurilor, oferta de școlarizare SDA poate acoperi hibele ce pot survine în mod natural acestui mod de predare. 

    5. Universitatea de Vest din Timișoara

    Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității de Vest din Timișoara vine și ea cu o ofertă foarte variată pentru persoanele care intenționează să urmeze o carieră în IT.

    Oferta facultății include două departamente, de Informatică și de Matematică, studenții având posibilitatea de a opta pentru Informatică Engleză. 

    Programa Facultății în Engleză, studii de licență, este foarte variată, aceasta incluzând toate disciplinele la care te-ai putea aștepta, de la algoritmi și structuri de date, web design, programare, rețelistică până la testare software și inteligență artificială. Puteți arunca un ochi la conținutul cursului de programare aici ca să vă faceți o idee vis a vis de profunzimea lui.

    Un alt plus în favoarea acestei facultăți este că organizează tabere studențești. În afară de acest aspect, nu par să existe informații publice care să releve existența unor programe de suport studențești.

    Părerile despre această facultate tind spre domeniul pozitivului. Prin urmare, Facultatea de Informatică din cadrul Universității de Vest este o opțiune excelentă pentru viitorii programatori la început de drum. 

    4. Universitatea Transilvania din Brașov

    La nivel de opțiuni, Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității Transilvania din Brașov are 5 programe de studii de licență și 4 de masterat

    Programele de studii de licență arată cam așa:

    • Matematică Informatică 
    • Informatică
    • Informatică Aplicată
    • Informatică Aplicată în Limba Germană

    La nivel de programă și ce se studiază efectiv la la Facultatea de Informatică, Universitatea Transilvania, găsim o varietate de discipline. Spre exemplu, studenții pot opta fie pentru specializarea Informatică, a cărei programă parcurge fundamentele programării, a bazelor de date și rețelisticii (doar câteva exemple), sau specializarea Informatică Aplicată, unde se pune mai mult accent pe machine learning, statistică și cloud computing. 

    Facultatea are peste 30 de parteneri economici care oferă suport studenților prin programe de practică și tutelaj, deci perspectivele de angajare ale absovenților acestei facultăți sunt destul de mari. Printre companiile partenere care oferă stagii de practică studenților de la această facultate se numără Siemens, BCR, Schaeffler și JOYSONQUIN Automotive Systems. Bonus, studenții pot accesa programele Erasmus puse la dispoziție de facultate.

    3. Universitatea Politehnică din București

    Cu peste 200 de ani de activitate, Universitatea Politehnică din București este una din cele mai prestigioase (și dificile) instituții de învățământ din România.

    În cadrul Politehnicii există 5 facultăți pe care studenții le pot urma în scopul începerii unei cariere în IT. De dragul simplității, ne vom concentra pe Facultatea de Automatică și Calculatoare, care la rândul ei este divizată în trei departamente:

    • Automatică și Ingineria Sistemelor
    • Automatică și Informatică Industrială
    • Calculatoare

    Departamentul de Calculatoare (sau Computer Science and Engineering) oferă o programă destul de variată care vizează atât fundamentele programării, cât și domenii adiacente. Spre exemplu, în anul 1 se studiază fizică, matematică (analitică, geometrică), programare, logic design și data structures, printre altele. În anul 2 se regăsesc materii precum data acquisition, electronică și paradigmele programării. După cum vedeți, materia este destul de stufoasă. Acest fapt, în combinație cu durata de studiu de 4 ani, face Politehnica nerecomandabilă persoanelor care vor un drum rapid spre o carieră în IT. Angajamentul este de termen lung.

    Chiar și așa, Politehnica a încheiat parteneriate cu o sumedie de firme de top de-a lungul anilor. În lista partenerilor se regăsesc companii precum Adobe, IBM, Intel, Microsoft și Oracle, deci perspectivele de angajare atât în timpul cât și după terminarea studiilor arată foarte bine.

    2. Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca

    Este bine știut faptul că Cluj Napoca a devenit un veritabil hub IT în ultimii 15 ani. Prin urmare, dacă te pasionează IT-ul sau orice domeniu IT adiacent, Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca este o opțiune excelentă.

    Facultatea oferă 3 departamente pentru studii de licență:

    • Matematică
    • Matematică-Informatică
    • Informatică

    Cum pe noi ne interesează Informatica, ne vom concentra pe oferta educațională al acestui departament. 

    Conform facultății, departamentul de informatică oferă o programă conectată la realitățile pieței. Studenții se pot aștepta ca la momentul absolvirii să stăpânească un mix egal de cunoștințe teoretice și practice deoarece programa este concepută după modelul scientist practitioner sau Modelul Boulder, cum mai este cunoscut. 

    Mai pe românește, scopul curriculumului este de a-i instrui pe studenți în următoarele aspecte:

    • Conceptele fundamentale ce stau la baza informaticii și matematicii
    • Inginerie software, atât partea teoretică cât și practică
    • Conceperea, administrarea și mentenanța rețelelor și bazelor de date
    • Gândire didactică și academică

    În concluzie, dacă ce cauți este un mix bun între teoretic și practic și vrei să urmezi o carieră în programare, oferta de față ar putea fi potrivită pentru tine. 

    1. Universitatea București

    Ultima dar nu și cea din urmă recomandare în topul nostru de cele mai bune facultăți din România este Facultatea de Matematică Informatică din cadrul Universității București. Facultatea pregătește studenții în două domenii de licență de 3 ani și un domeniu de licență de 4 ani. 

    Domeniul Matematică vine la pachet cu trei specializări de licență – Matematică, Matematică-Informatică, Matematici Aplicate. Absolvenți de Matematică-Informatică au inclusiv posibilitatea continuării studilor pentru a obține licența în informatică fie prin participare la admitere sau transferul într-un an superior. 

    Cât despre domeniul Informatică, acesta are o singură specializare – Infomatică. Conform facultății, acest domeniu “[…] include cursuri suport de matematica, cursuri fundamentale de informatica: structuri de date si algoritmi, limbaje de programare (C, C++, Java, C#, Haskell), baze de date (SQL, PL/SQL, Oracle), dezvoltare de aplicatii web (HTML, CSS, Java Script, XML, JSP, ASP.NET), administrare de retele (Unix, Windows) si o bogata activitate de realizarea de proiecte individuale sau in echipa.”

    Aici găsiți planul de învătământ pentru specializarea Informatică care, după cum vedeți, este destul de comprehensiv. 

    La nivel de suport oferit studenților, facultatea organizează o sumedenie de evenimente științifice. Studenții pot de asemenea participa la programele Erasmus organizate de facultate.

    Indecis? Înscrie-te la cursurile Software Development Academy și ai garanția unui viitor job în IT

    Ești nehotărât între facultate sau cursuri de specialitate? La Software Development Academy începi formarea de la zero, având parte de pregătire personalizată la cursuri de programare pentru începători, acreditate de către Ministerul Educației și Cercetării și de Ministerul Muncii și Justiției Sociale. La SDA, vei învăța cele mai populare limbaje de programare – Java, Python și JavaScript.

    De asemenea, la cursul de Software Tester te pregătești pentru un job în testare în mai puțin de 3 luni. Chiar dacă începi cu zero cunoștințe de programare, acest curs pentru începători îți va asigura formarea de care ai nevoie. La final, vei avea cunoștințe despre sistemele informatice și cum funcționează, pentru a te asigura că rulează eficient și vor îndeplini așteptările clienților.

    Fă primul pas spre un viitor mai bun: înscrie-te la cursurile de programare pentru începători Software Development Academy!

    Cursurile Codecool continuă sub tututela SDAcademy!

    Cele două școli și-au unit forțele! Împreună, oferim:

    • Cursuri full-stack: Java, JavaScript, Python
    • Specializări: Software Testing, UX/UI Design, Data Science

    Înscrie-te acum în programul SDAcademy x Codecool și primește coaching personalizat pentru cariera ta în IT!

    continuă către SDAcademy