Asigură-ți viitorul – Reduceri de până la 45% la cursuri!  👈sau sună la 0374 349 900

Ce este un Software Developer și cu se ocupă într-o companie? [Ghid, 2024]

software development

Domeniul IT este din ce în ce mai căutat în România, iar printre atuurile sale categorice se numără oferta bogată de joburi și specializări pe care le poți urma în acest sector. De la Front-End developer la App Developer, la Analist Programator sau Software Developer, posibilitățile sunt nenumărate. 

Iar partea cea bună este că pentru multe dintre joburile din IT, te poți pregăti urmând cursurile SDA axate pe limbaje de programare specifice Python, Java și Javascript., astfel încât la finalul cursului vei fi pregătit să urmezi cariera pe care ți-o dorești, în funcție de interesele tale. 

Dacă ești interesat de Software Development și vrei să afli cu ce se ocupă mai exact, ce salariu poate câștiga, care este diferența dintre un Software Developer și un Software Engineer, dar și ce skilluri trebuie să ai, am pregătit în continuare toate răspunsurile la aceste întrebări.

Și dacă tot ești aici, aruncă un ochi la oferta de cursuri oferită de SDA (Software Development Academy.

Pregătirea oferită de SDA îți asigură toate capacitățile necesare pentru a obține un job în domeniul IT. Optează pentru pachetul nostru de Garanție de Angajare și îți garantăm că investiția ta în educație va aduce rezultate pe termen lung. 

Iar dacă vrei mai multe detalii despre cum te încadrezi în acest ecosistem IT, oferim consultanță gratuită în cadrul webinariilor noastre. Înscrie-te acum pentru a afla ce opțiuni de carieră ai cunoscând programare!

Ce este, mai exact, un Software Developer?

Software Developer-ul este persoana responsabilă de dezvoltarea programelor de computer și a sistemelor de operare pe care le folosim cu toții în viața de zi cu zi. De la procesoare de text, la jocuri și aplicații web sau de mobil, Software Developers sunt cei care gândesc și dezvoltă aceste programe pentru ca noi să le putem folosi mai ușor și mai eficient. 

În timp ce unii se specializează pe un program specific sau pe o anumită aplicație, alții pot crea rețele sau sisteme care să ajute la dezvoltarea unor altor programe. În principiu, de aceea există două clasificări principale în ceea ce privește Software Developerii: Software Developers de Aplicații sau Software Developers de Sisteme. 

Care este rolul unui Software Developer de Aplicații

Un Software Developer de Aplicații este responsabil de crearea și dezvoltarea aplicațiilor de computer sau de mobil. Aceștia se ocupă în principal de crearea de produse software direct pentru consumatori, iar printre task-urile lor principale se numără înțelegerea nevoilor consumatorului, dezvoltarea soluțiilor de software, monitorizarea performanțelor și modificarea programelor în funcție de nevoi. 

Care este rolul unui Software Developer de Sisteme

Un Software Developer de Sisteme operează software-uri la nivel de sistem, compilatoare și software-uri pentru distribuția rețelelor. Rolul acestuia este orientat mai mult către dezvoltarea de soluții software pentru organizații de business din diferite domenii, precum cel medical, industrial, militar, aerospațial, de comunicații, științific sau general. 

Care sunt responsabilitățile unui Software Developer?

Cea mai mare parte a procesului de software development constă în scrierea propriu-zisă a codului, iar un Software Developer poate să contribuie direct la acest proces sau să îl supravegheze. În funcție de compania la care lucrează, un Software Developer va analiza nevoile consumatorilor și apoi va crea, testa și dezvolta un software care fie poate avea ca scop rezolvarea unei probleme, poate fi o sursă de entertainment sau poate contribui la ușurarea responsabilităților de zi cu zi a diverșilor angajați ai companiei.  

După crearea unui prim design, a unor flowchart-uri care să traseze fiecare pas specific al procesului, developerii vor construi diagrame și modele pentru ca programatorii să înțeleagă cum să scrie codul programului respectiv. 

Printre responsabilitățile lor se numără și maparea software-ului pentru a ține cont de viitoare upgrade-uri și îmbunătățiri, testarea software-urilor și colaborarea cu alți specialiști IT pentru a se asigura că produsul funcționează corect și după cele mai înalte specificații. 

Care este diferența dintre un Software Developer și un Software Engineer?

Deși acești termeni sunt adesea folosiți pentru a desemna același job, una dintre principalele diferențe dintre un Software Engineer și un Software Developer constă în faptul că primul aplică mai mult principii inginerești în crearea software-urilor și face legătura între nevoile clientului și soluțiile tehnologice disponibile. Aceștia încearcă în mod constant să furnizeze funcții specifice unui anumit domeniu sau branșe prin aplicarea conceptelor din inginerie în dezvoltarea software-ului. 

Pe de altă parte, un Software Developer este responsabil de întregul proces de dezvoltare și este „forța creativă” din spatele programului. Aceștia lucrează foarte mult cu clienții pentru a crea un design conceptual și pentru a stabili apoi împreună cu programatorii cum trebuie să arate codul software-ului respectiv. 

Pe scurt, un Software Engineer este adesea implicat în procesul de software development, însă foarte puțini Software Developers sunt ingineri. Principala diferență este că unul este un inginer care se ocupă de aceste aspecte în dezvoltarea software-ului, iar celălalt se concentrează pe crearea unui produs funcțional. 

Care sunt cele mai importante skill-uri pentru un Software Developer?

Un Software developer trebuie să fie „echipat” cu un set solid de cunoștințe tehnice, dar și cu soft skills. Ei nu se ocupă doar de dezvoltarea și crearea codului și a designului pentru un anumit program, ci sunt responsabili și de colaborarea cu diverse departamente ale companiei implicate în vânzarea și marketarea produsului final. 

Care sunt cele mai importante skill-uri tehnice:

Pentru un rol atât de complex, un Software Developer trebuie să aibă în mod obligatoriu cunoștințe bune de programare. În anunțurile de joburi pentru rolul de Software Developer, majoritatea angajatorilor caută un candidat care să aibă cunoștințe legate de următoarele sisteme/programe și să știe unul sau mai multe dintre următoarele limbaje de programare:

Cu alte cuvinte, Software Developer este fie un front-end developer, un back-end developer sau un full stack developer desăvârșit. Opțiunile tale sunt vaste.

Care sunt cele mai importante soft skills pentru un Software Developer

1. Abilitatea de a rezolva probleme

Întregul scop al dezvoltării de software-uri noi este fie pentru a rezolva anumite probleme întâmpinate de către utilizatori, fie pentru a le ușura munca sau chiar viața. Dacă ești genul de persoană căreia îi place să identifice soluții și să găsească cele mai bune rezolvări, ai putea fi perfect pentru o carieră de Software Developer. 

Ba mai mult, programarea în sine este de multe ori o muncă în care trebuie să găsești soluții și să rezolvi diverse bug-uri – așa că abilitatea de a identifica într-un mod cât mai calm și răbdător diversele erori din cod ocupă o bună parte din munca unui programator.  

2. Abilitatea de a lucra în echipă

Contrar anumitor prejudecăți, Software Developers nu sunt izolați la biroul lor, fără niciun fel de contact cu lumea înconjurătoare. În realitate, aceștia își petrec o bună parte din timp colaborând cu alți dezvoltatori și programatori, în încercarea de a crea produsul perfect pentru utilizatori. De aceea, printre calitățile unui Software Developer trebuie neapărat să se numere abilitățile de comunicare, empatia și abilitatea de a lucra în echipă. 

3. Gândire analitică și strategică

Programarea și dezvoltarea de noi software-uri pot fi chiar un fel de enigme, așa că dacă ești genul de persoană căreia îi place să rezolve mistere privind imaginea de ansamblu, dar și pașii care trebuie urmați pe parcurs, atunci poți fi persoana potrivită pentru o carieră de Software Developer. 

4. Motivație intrinsecă

Crearea și dezvoltarea de software-uri noi poate fi o muncă grea și asiduă, așa că este important să nu renunți și să nu te lași descurajat atunci când nu reușești din prima. Dacă ești genul de persoană care este mereu hotărâtă să ducă lucrurile la bun sfârșit, vei fi perfect pentru o carieră în software development. 

📝Completează formularul de mai jos pentru mai multe detalii!

 

Software Developer, sau ceva mai mult? Poate o dublă specializare Software Developer – x?

Când vine vorba de IT, posibilitățile de dezvoltare profesională sunt infinite. Nu literalmente infinite, dar pe acolo. Programează un call cu un consultant SDA Academy și află ce oportunități de carieră îți poate oferi programarea – fie că vrei să te faci software developer, sau să integrezi skill-uri de programare în job-ul actual.

    Cum arată traseul profesional pentru un Software Developer

    Junior Developer

    Aceasta este poziția de bază, pe care o poți avea la finalul unei facultăți. Printre cerințele de bază în acest punct se numără abilitatea de a scrie coduri relativ simple, de a înțelege ciclul unei aplicații, de a înțelege cum funcționează bazele de date și serviciile de aplicații. 

    Software Developer, Senior Software Developer

    În acest punct, deja ar trebui să ai o oarecare dexteritate în procesul de creare de software-uri și aplicații, iar o bună parte din carieră este posibil să o petreci în acest rol de senior. 

    Printre cerințele de bază ale acestui rol se numără câțiva ani buni de experiență, abilitatea de a scrie programe complexe. Pentru cei cărora le place foarte mult programarea și nu la fel mult ideea de a face parte din management, poziția de Software Developer poate fi cea în care aleg să rămână pentru o perioadă mai lungă de timp sau chiar pentru întreaga carieră. De asemenea, tot din poziția de senior, poți face saltul direct către o poziție de management sau chiar către cea de CTO (Chief Technology Officer) la un startup. 

    Lead Developer, Technical Architect

    Poziția de Lead Developer sau Arhitect este perfectă pentru persoanele care își doresc mai multă responsabilitate și mai multe provocări, dar nu sunt interesate de managementul unei echipe. Aceștia sunt Senior Developers specializați care coordonează și implementează decizii, în timp ce scriu în continuare cod. 

    Arhitecții sunt și ei implicați în procesul de programare, însă se ocupă mai mult de dezvoltarea unor sisteme complexe care vor fi implementate de către alți developers. 

    Poziția de Lead Developer este văzută de multe ori ca fiind una de tranziție către o poziție de mid-level management, în timp ce rolul de arhitect este adesea considerat ca fiind cea mai înaltă poziție pentru un traseu profesional pe parte tehnică. 

    Development Team Lead, Software Development Manager

    Managementul mid-level este responsabil de menținerea fluxului de lucru și a productivității și este direct subordonat unui senior leader sau unui manager. Acest rol constă în coordonarea nevoilor aplicației cu cele ale echipei de dezvoltare și necesită bune abilități de comunicare și de mediere a conflictelor. 

    Director, Vice President, Chief Technology Officer

    Principala diferență dintre un senior și un mid-level manager constă în faptul că un senior trebuie să supravegheze munca celorlalți manageri și poate fi implicat și în partea de strategie a companiei. Acesta trebuie să seteze obiective pe termen lung și este responsabil de munca unor departamente întregi.    

    Care sunt salarile pe care le poți câștiga în calitate de Software Developer?

    Domeniul IT este cunoscut pentru salariile bune pe care le oferă și este considerat ca fiind unul dintre cele mai sigure domenii. Cu toate acestea, salariile fluctuează mult și în funcție de experiență, limbajele de programare și tehnologiile stăpânite, dar și specializarea pe care vrei să o urmezi în software development. 

    Astfel, salariul net mediu lunar pentru un programator .NET în România este de 6962 lei, conform comparatorului de salarii Paylab, 7072 lei pentru un programator Java, 5546 lei pentru un programator PHP și 6470 lei pentru un programator Python.

    Iar dacă vrei să vezi mai multe salarii din IT și cum se compară ele în funcție de senioritate și pregătire, intră pe ghidul nostru de salarii ale programatorilor români.  

    Ești pregătit să faci primii pași în programare? Alătură-te școlii de programare SDA

    Acum că ai aflat ce face un Software Developer, nu mai rămâne decât să te înscrii la cursurile acreditate SDA care nu necesită experiență anterioară și care te vor pregăti cu toate skill-urile necesare pentru obținerea unui job în domeniul IT!  

    Pe toată durata cursurilor, vei fi ghidat de mentorii noștri care te inspiră chiar și online și care te vor motiva să reușești. Programarea poate fi învățată în multe moduri, dar noi la SDA suntem de părere că puterea exemplului este cea mai bună metodă.

    Cursurile Codecool continuă sub tututela SDAcademy!

    Cele două școli și-au unit forțele! Împreună, oferim:

    • Cursuri full-stack: Java, JavaScript, Python
    • Specializări: Software Testing, UX/UI Design, Data Science

    Înscrie-te acum în programul SDAcademy x Codecool și primește coaching personalizat pentru cariera ta în IT!

    continuă către SDAcademy