Cariera de Analist Programator este una dintre multele pe care le poți urma în domeniul IT. Așa cum îi spune și numele, acesta se ocupă de analiză și de programare – este un job mai dinamic decât cel de programator, deși și acolo am stabilit că programatorii fac mai mult decât să scrie linii de cod toată ziua. Concluzia este valabilă și în cazul Analiștilor Programatori.
În unele joburi balanța poate înclina mai mult spre partea de analiză sau spre partea de programare, iar unii Analiști Programatori aleg chiar să se specializeze într-un anumit domeniu, cum ar fi de exemplu domeniul financiar sau cel bancar. De aceea, vei observa că multe din competențele cerute de către angajatori diferă de la job la job.
Dacă vrei să îți faci o idee cu privire la cum arată jobul unui Analist Programator, care sunt task-urile specifice acestui job, cum arată anunțurile de angajare în acest domeniu, dar și ce salariu ai putea câștiga, am adunat mai jos toate răspunsurile la aceste întrebări.
Iar dacă vei ajunge la concluzia că jobul de Analist Programator este potrivit pentru tine, îți recomandăm cursurile SDA, în cadrul cărora vei acumula un set de cunoștințe tehnice imbatabile, vei învăța cele mai importante limbaje de programare căutate de către marile companii de pe piață și, nu în ultimul rând, vei dobândi experiență și o gândire orientată spre dezvoltare continuă.
Iar dacă te interesează domeniul IT în general, sau cum te poate ajuta programarea în actuala carieră, te invităm la webinariile noastre gratuite, unde experții noștri cu zeci de ani cumulați de experiență în industrie te vor ghida pe drumul potrivit.
Un Analist Programator practic analizează și dezvoltă sisteme de informații și dezvoltă și scrie codul unor aplicații pentru sistemele respective. Teoretic, acesta este și un analist de sisteme, și un programator de aplicații.
Tot Analistul Programator analizează și studiază arhitectura de software și procedurile unei organizații și dezvoltă soluții de sisteme informaționale care să ajute compania respectivă să opereze mai eficient. Astfel, analistul programator este persoana care îmbină cunoștințele de business cu cele de IT și, în același timp, înțelege nevoile și limitările amândurora.
Analiștii Programatori folosesc o varietate de tehnici, precum data modeling, pentru a dezvolta sisteme informatice. Data modeling-ul le permite acestora să vizualizeze procesul și fluctuațiile datelor înainte ca programele să fie scrise.
În același timp, aceștia calculează și de câtă memorie au nevoie computerele și la ce viteze ar trebui să opereze. Pregătesc grafice sau alte tipuri de diagrame pentru ca inginerii sau programatorii să le poată folosi atunci când lucrează la dezvoltarea sistemului. Totodată, lucrează și împreună cu aceștia pentru rezolvarea problemelor sau a bug-urilor identificate după implementarea versiunii inițiale. De asemenea, cei mai mulți Analiști Programatori trebuie, bineînțeles, să și programeze.
Analiștii Programatori sunt, la urma urmei, tot programatori, așa că în colaborare cu alți membri ai echipei lor, analiștii contribuie la designul, dezvoltarea și implementarea noilor programe și aplicații.
Odată ce programele sunt scrise, analiștii încep o serie de testări foarte detaliate pentru a analiza informațiile și trendul datelor, pentru a mări eficiența și performanțele sistemului.
Analiștii Programatori îi ajută și pe ceilalți membri ai departamentului de IT să înțeleagă cum sistemul informațional respectiv poate servi la maximum interesele și nevoile companiei, și în același timp, lucrează îndeaproape cu liderii și conducerea organizației.
În unele cazuri, analiștii care supervizează încă de la început instalarea sau upgrade-ul unor sisteme IT se numesc și project managers. Aceștia monitorizează progresul proiectului pentru a se asigura că sunt respectate deadline-urile, standardele de calitate, costurile și alte detalii.
În cazul proiectelor care presupun o convertire a arhitecturii software pentru portarea unui software, Analiștii Programatori trebuie să cunoască foarte bine ambele arhitecturi software (și sursa, și destinația) și să analizeze posibilitățile de transfer tehnologic ale informațiilor din arhitectura software veche în cea nouă. Apoi, aceștia trebuie să proiecteze soluția, să o implementeze și apoi să o testeze.
Analiștii programatori se specializează de obicei într-un anumit fel de sistem informatic, specific companiei sau organizației cu care lucrează. De exemplu, un analist programator poate lucra predominant cu sisteme informaționale financiare sau de inginerie. Aceștia dezvoltă și updatează software-ul sistemului și creează aplicații specifice nevoilor organizației respective.
În marea parte a timpului, Analiștii Programatori programează și fac teste specifice de debugging, lucrând împreună cu managementul și cu analiștii business pentru a determina care sunt nevoile pe care trebuie să le adreseze prin crearea aplicațiilor respective.
Există și Analiști Programatori care se specializează în designul sistemelor sau arhitectura sistemelor. Aceștia trebuie să „traducă” obiectivele de business pe termen lung în soluții tehnice și apoi dezvoltă un plan pentru implementarea acestora și, desigur, lucrează împreună cu managementul pentru a se asigura că sistemele respective și infrastructură IT permit atingerea acelor obiective.
Indiferent de specializările alese ulterior, cu ajutorul cursurilor noastre, poți obține un start bun în acest domeniu. Vei învăța majoritatea limbajelor și tehnologiilor căutate pentru joburile de Analist Programator, și vei învăța cum să te dezvolți mereu în acest domeniu, în care este foarte important să ții mereu pasul cu noile tehnologii apărute.
Iată câteva dintre responsabilitățile unui Analist Programator:
Analiștii Programatori dezvoltă multe hard skills de-a lungul carierei și mai ales, în funcție de domeniul în care au ales (sau nu) să se specializeze. Limbajele de programare sunt de altfel un skill esențial carierei de programator, unele fiind specifice unei branșe anume, altele fiind folositoare în mai multe specializări.
Chiar și pentru un analist programator, web development-ul este un skill necesar, astfel că HTML și CSS sunt două limbaje de scripting absolut obligatorii. Deși sunt limbaje separate, sunt folosite aproape în exclusivitate împreună pentru a crea pagini web cu un design modern.
JavaScript este, alături de HTML și CSS, una dintre tehnologiile de bază necesare dezvoltării de site-uri web. Aproape toate site-urile folosesc JavaScript pentru a fi interactive și aproape toate browserele încorporează JavaScript în motoarele lor de căutare.
Fă următorul pas în cariera ta și înscrie-te la cursul SDA de Javascript!
Java este un limbaj de programare all purpose, al cărui motto a devenit deja celebru: WORA (write once, run anywhere). Asta înseamnă că poți folosi cod Java practic pe orice dispozitiv echipat cu o mașină virtuală Java. Fiind un limbaj atât de popular, Java este practic o competență must-have în cariera de programator.
Java poate fi utilizat pentru aplicații de desktop cu interfață grafică, aplicații de mobil (mobile web development) sau aplicații și chiar servere web, fiind foarte versatil și compatibil cu multe platforme.
Fă următorul pas în cariera ta și înscrie-te la cursul SDA de Java!
SQL sau Structured Query Language este un limbaj folosit pentru interogarea și managementul bazelor de date. Dezvoltat încă din 1974, SQL rămâne în continuare folosit de către aplicații precum Microsoft Access. Dacă ești interesat de Database Development, atunci SQL este un skill pe care trebuie neapărat să îl adaugi la CV. Poți învăța SQL în cadrul unui curs Python precum cel oferit de Software Development Academy.
C# pronunțat C Sharp este un limbaj de programare universal care deservește mai multe branșe ale programării. Lansat în 2000, C# este un limbaj foarte flexibil, permițându-le programatorilor să creeze pagini web dinamice, aplicații, tool-uri de dezvoltare și multe altele.
C++ a apărut pentru prima oară în 1985 și a ajutat la formarea multor altor limbaje de programare precum C#, D și Java. Mulți programatori folosesc C++ atunci când construiesc infrastructura unui software și aplicații de desktop sau servere de e-commerce. Mulți experți recomandă învățarea limbajului C++ ca prim limbaj de programare.
Creat de Microsoft, ASP.NET susține dezvoltarea paginilor web dinamice, sau a paginilor care afișează conținut diferit la fiecare accesare. ASP.NET le permite programatorilor să construiască și alte aplicații web dinamice sau chiar servicii web. Cea mai nouă versiune de ASP.NET se numește ASP.NET Core.
În cadrul cursului SDA de Full-stack development, vei studia toate limbajele de programare enumerate mai sus, dar și cum să lucrezi cu GIT, diferite baze de date și modul de lucru agile pentru dezvoltarea de software, precum SCRUM.
La fel ca în majoritatea joburilor din domeniul IT, și nu numai, pe lângă hard skillurile tehnice, dobândite în cadrul cursurile, cele mai multe meserii necesită și o serie de soft skills specifice care te fac cu adevărat potrivit pentru jobul respectiv.
La SDA, suntem conștienți de importanța soft skill-utilor în orice domeniu, dar mai ales în IT, așa că le-am inclus obligatoriu în programă. Vei dobândi abilități de comunicare importante pentru angajatori, cum ar fi lucrul în echipă, managementul proiectelor, gândirea de business și rezolvarea problemelor, pentru a putea deveni un membru valoros în orice echipă.
Analiștii trebuie să analizeze și să interpreteze informații complexe, din mai multe surse, și să se decidă cu privire la modul în care un anumit proiect trebuie abordat și implementat. De asemenea, aceștia trebuie să își dea seama cum ar putea fi proiectul afectat de anumite schimbări.
Analiștii programatori trebuie, de cele mai multe ori, să găsească soluții inovative și să fie originali.
Creativitatea este un skill apreciat si în domeniul tech si ajută programatorii să adopte o gândire „outside the box” care aduce inovație.
Ne-am uitat la mai multe anunțuri de joburi de la mai multe companii care caută să angajeze Analiști Programatori. Bineînțeles, fiecare anunț de job este diferit, iar în funcție de companie și de profilul acesteia, skill-urile cerute sunt foarte diverse, așadar nu trebuie să îți faci griji că trebuie să le știi chiar pe toate.
Iată doar câteva dintre cerințele unui anunț general:
În cazul analiștilor programatori, cunoștințele tehnice pe care angajatorii mizează cel mai des sunt limbajele C, C++, Java, dar și SQL, iar unele joburi necesită și cunoștințe de web development, precum HTML, CSS, JavaScript, însă lista nu este exhaustivă.
În ceea ce privește soft skill-urile cele mai căutate de către angajatori, este important de reținut că analistul programator este văzut ca fiind parte integrantă dintr-o echipă și este un job care necesită multă colaborare și cooperare, atât în interiorul echipei de IT, cât și cu alte departamente ale companiei respective.
Domeniul IT este cunoscut pentru salariile bune pe care le oferă și este considerat ca fiind unul dintre cele mai sigure domenii. Iar dacă vrei să vezi mai multe salarii din IT și cum se compară ele în funcție de senioritate și pregătire, intră pe ghidul nostru de salarii ale programatorilor români.
Acum că ai aflat ce face un Analist Programator, nu mai rămâne decât să te înscrii la cursurile acreditate SDA care nu necesită experiență anterioară și care te vor pregăti cu toate skill-urile necesare pentru obținerea unui job în domeniul IT!
Cursurile noastre de programare durează doar câteva luni 0 luni și sunt bazate pe metodologia “Mastery Based Learning”, care îți garantează calitatea cunoștințelor acumulate. Nu ai nevoie de calificare anterioară și vei putea completa modulele cursului în ritmul tău, ghidat de mentori, iar pe parcursul cursului vei căpăta cunoștințe atât de front end development, cât și de back end.
Vei învăța cele mai folosite limbaje de programare, precum Java, Javascript, Python si altele, dar și cum să lucrezi cu GIT, diferite baze de date și modul de lucru agile pentru dezvoltarea de software, precum SCRUM.
Pe toată durata cursurilor, vei fi ghidat de mentorii noștri care te inspiră chiar și online și care te vor motiva să reușești. Programarea poate fi învățată în multe moduri, dar noi la SDA suntem de părere că puterea exemplului este cea mai bună metodă.
În plus, ce face diferența dintre un programator bun și unul excelent sunt soft skill-urile, așa că la SDA le-am inclus obligatoriu în programă. În cadrul fiecărui modul vei avea ședințe special dedicate dezvoltării și deprinderii celor mai importante soft skill-uri pentru a învăța să abordezi corect și eficient orice task și a căpăta încredere de sine.
Cele două școli și-au unit forțele! Împreună, oferim:
Înscrie-te acum în programul SDAcademy x Codecool și primește coaching personalizat pentru cariera ta în IT!