Asigură-ți viitorul – Reduceri de până la 45% la cursuri!  👈sau sună la 0374 349 900

Web design vs Web development în 2024: Ce sunt cele două și care sunt diferențele?

wweb design vs web development

Dacă ești interesat de IT și ți-ar plăcea să urmezi o carieră în acest domeniu, cu siguranță ți-au trecut pe la urechi termenii de Web design și Web development. 

Acum câțiva ani, diferențele dintre cele două concepte erau mult mai clare: Web Designerii făceau design, iar Web Developerii făceau partea de development, adică scriau liniile de cod. În prezent, însă, răspunsul este mult mai nuanțat, întrucât cei mai mulți Web Designeri au și cunoștințe de web development și vice versa. 

Dacă ai avut mereu un interes pentru designul digital, la SDA, în cadrul cursurilor noastre de Java, Javascript și Python vei învăța să dezvolți site-uri și aplicații de la 0, și vei putea deveni Junior Front-end developer în câteva săptămâni.

Iată care sunt diferențele dintre cele două roluri, dar și care sunt cunoștințele pe care trebuie să le dobândești pentru a deveni Web Designer sau Web Developer:

html vs web development

Ce este Web design?

Web designul reprezintă tot ceea ce ține estetică și utilizabilitatea unui site – de la schema de culori folosită, la așezarea acestuia în pagină, la flow-ul informației și toate celelalte aspecte care țin de UI/UX (user interface și user experience). 

Printre joburi ale unui Web Designer sunt:

  • Adobe Creative Suite (Photoshop, Illustrator) sau alte software-uri care țin de design
  • Cunoștințe de design grafic
  • Designul de logo-uri
  • Layout/formatare
  • Integrarea butoanelor de Call to Action
  • Brandingul
  • Structura paginii (wireframe), modelele (mock-ups) și storyboards
  • Paletele de culori

Un Web Designer este preocupat mai mult cu ceea utilizatorii văd pe ecranul computerului sau al dispozitivului mobil și mai puțin cu mecanismele din spate. Prin folosirea skill-urilor de mai sus (integrarea corectă a unei palete de culori, folosirea imaginilor și a textelor, dar și așezarea în pagină a site-ului), aceștia creează o experiență digitală. 

Chiar și așa, în prezent cei mai mulți Web Designeri au și cunoștințe de HTML, CSS și JavaScript. Astfel, pot crea mai ușor un mock-up al unei aplicații pentru un pitch sau să finiseze ultimele detalii în materie de UI/UX.

Web Designerii lucrează uneori și cu servicii de template precum WordPress sau Joomla!, care pot crea site-uri folosind teme predefinite fără să fie nevoie să scrie nici măcar o linie de cod. 

Web Designerii pot fi la rândul lor specializați pe anumite nișe, precum UX design, UI design sau Visual design. 

User experience (UX) Designer

Un UX Web Designer are jobul de a ține vizitatorii site-ului captivați cu ajutorul… experienței. Aceștia știu exact cum să creeze planul unui site în funcție de audiență deoarece o bună parte din jobul lor este să facă cercetare pentru a determina care sunt nevoile utilizatorilor targetați. Totodată. Aceștia sunt responsabili și de testarea prototipurilor și restructurarea site-ului. 

User interface (UI) Designer 

Un UI designer ajută la îmbunătățirea experienței utilizatorilor cu interfața sau cu elementele de design. Pentru acest lucru este nevoie de „traducerea” unor idei complexe de branding și valori într-un site care este plăcut și ușor de navigat. 

Care este diferența dintre un UX designer și un UI designer? Ei bine, este una subtilă. Un UX designer trebuie să facă multă cercetare pentru a construi o fundația solidă a site-ului care să le ofere utilizatorilor o experiență pozitivă, în timp de UI designerul se concentrează mai mult pe estetică. 

Visual Designer

Un Visual designer este de fapt o combinație între UX și UI designer. Jobul lor este nu doar să îmbunătățească experiența utilizatorului folosindu-și skill-urile creative și de coding, dar și să rezolve anumite probleme ce țin de design. De asemenea, aceștia contribuie și la conceptualizarea stilului ce ține de brand. 

Ce este Web development?

Conceptul de Web development este responsabil de tot ce ține de funcționalitatea site-ului. O mare parte din jobul unui Web Developer este să construiască proiectul primit de la Web Designer. Practic, developerul se specializează de obicei în designul aplicațiilor web, iar designerul se concentrează mai mult pe experiența utilizatorului (din toate punctele de vedere). 

Cum funcționează colaborarea dintre un Web Designer și un Web Developer? Developer-ul construiește framework-ul site-ului folosind de exemplu un software precum JQuery, în scopul de a crea un website perfect funcțional, peste care Web Designer-ul adaugă un „strat de creativitate”. Asemeni designerilor, și un Web Developer se poate specializa în anumite roluri specifice:

web programming basics

Back-end developer

Back-end-ul este locul în care este proiectat nucleul site-ului. Un back-end developer este expert în programare și folosește limbaje complexe precum Java, SQL și C#. Munca pe care o fac aceștia implică scrierea codului pe servere și în baze de date (spre deosebire de dezvoltatorii Front-end care lucrează în browser). 

Pe scurt, aceștia creează site-uri logice și funcționale, dar și testează și repară bug-uri.

Front-end developer

Front-end developer, sau client-side, cum mai este cunoscut, este mult mai conectat la partea de web design, deoarece jobul acestuia implică foarte mult folosirea limbajelor de scripting precum HTML și CSS și JavaScript. Asemeni unui Back-end developer, Front-end developerul are și el cunoștințe solide de programare, doar că framework-urile construite de aceștia sunt cele cu care interacționează clienții. 

Full-stack developer

Un Full-stack developer lucrează pe mai multe straturi, sau stack-uri, inclusiv pe partea de Front-end, cât și de Back-end. Aceștia sunt experți în Web development, deoarece au expertiză completă în toate aspectele care țin de asta și sunt alegerea potrivită atunci când vine vorba de site-uri complexe, în special cele care implică și parte de servere și baze de date. 

Printre principalele skill-uri și îndatoriri ale unui Web Developer se numără:

  • Construirea interfaței propriu-zise prin care un user accesează site-ul, cu ajutorul HTML, CSS și JavaScript.
  • Front-end developerul poate folosi preprocesoare, dar și JavaScript libraries și frameworks pentru a eficientiza procesul.
  • Front-end developerul colaborează cu Back-end developerul pentru implementarea unui website dinamic, în special în cazul în care acesta necesită folosirea unor limbaje de programare pe parte de servere și baze de date.
  • Back-end developerul creează „coloana vertebrală” a site-ului folosind limbaje precum PHP și MySQL.
  • Atât Front-end developers, cât și Back-end developers pot folosi IDEs (Integrated Development Environment). Acestea sunt tool-uri pentru aplicațiile software în care codezi și construiești structura site-ului.
  • Web developers pot apela și la tool-uri care păstrează mai multe versiuni ale aceluiași site. Acest lucru îi ajută să se întoarcă la o versiune mai bună a site-ului în cazul în care este necesar. 

Faceți cunoștință cu „Unicornul”!

Ceea ce a început inițial ca o glumă în domeniul IT – hibridul dintre Web Designer și Web Developer care le poate face pe amândouă – a devenit acum unul dintre cele mai căutate joburi, mai ales datorită ofertelor de cursuri de programare disponibile pe piață. 

Acestea fiind diferite de formarea clasică de la facultate, pun mai mult accent pe cerințele reale ale angajatorilor și pregătesc profesioniști care au cunoștințe solide atât de Web design, cât și de Web development. 

Sursă imagine

Acești „unicorni” pot finaliza proiectul încă din faza de mock-up/storyboard, trecându-l apoi prin toată partea de web development fără un input din exterior. 

În cadrul cursurilor de programare SDA vei dobândi, pe lângă cunoștințele esențiale pentru un Web Developer (HTML, CSS, CSS Framework, JavaScript și nu numai), și cunoștințe de Web design precum elementele de bază UI/UX pentru a crea interfețe profesionale. 

La finalul cursului, vei avea înțelegerea a ceea ce se întâmplă în spatele unei pagini web și vei putea să dezvolți site-uri și aplicații de la 0, complet funcționale.

Tu ești gata să faci primii pași în programare alături de SDA?

Acum că ai aflat care sunt diferențele dintre Web design și Web development, dar și că un Front-end developer le poate face cu succes pe amândouă, nu mai rămâne decât să te înscrii la cursurile acreditate SDA care nu necesită experiență anterioară și care te vor pregăti cu toate skill-urile necesare pentru obținerea unui job în IT!

Înscrie-te astăzi la cursurile de programare și fă primul pas către un viitor mai bun!

Descarcă tematica de curs Frontend – JavaScript

descarcă tematica

Cursurile Codecool continuă sub tututela SDAcademy!

Cele două școli și-au unit forțele! Împreună, oferim:

  • Cursuri full-stack: Java, JavaScript, Python
  • Specializări: Software Testing, UX/UI Design, Data Science

Înscrie-te acum în programul SDAcademy x Codecool și primește coaching personalizat pentru cariera ta în IT!

continuă către SDAcademy