Asigură-ți viitorul – Reduceri de până la 45% la cursuri!  👈sau sună la 0374 349 900

10 din cele mai populare și mai bine plătite limbaje de programare care merită învățate în 2024

Foarte posibil că liderul clasamentului nu s-a schimbat în timp, dar cu siguranță renumerația nu mai este la fel.

Dacă v-ați pus vreodată întrebarea care limbaj de programare este cel mai avantajos și totodată cel mai popular, avem răspunsul potrivit pentru dumneavoastră. Din toate limbajele de programare disponibile, le-am selectat cu atenție pe cele a căror cunoaștere vă va spori cu siguranță șansele pe piața muncii. Știm că deseori anumite companii și țări au propriile lor limbaje de programare preferate. De aceea, înainte de a lua o decizie importantă, merită să faceți o mică cercetare și să aflați unde și care limbaje de programare sunt cele mai apreciate, dorite și profitabile. Prin urmare, vă invităm să vă informați despre cele mai recente, precum și cele mai populare și profitabile limbaje de programare din Europa.

Lista noastră include 10 limbaje de programare diferite, iar clasamentul începe de la locul 10.

De asemenea, trebuie să menționăm că fiecare din aceste limbaje de programare este unic în felul său și – pentru a vă mări șansele pe piața IT – merită să învățați câteva dintre ele sau cel puțin să aveți o idee despre acestea. Prin urmare, consultați clasamentul și alegeți limbajul care vi se potrivește cel mai bine. În plus, pentru fiecare descriere am adăugat un grafic care indică salariul estimat pentru cunoașterea unui anumit limbaj de programare – acest lucru vă va ajuta cu siguranță să luați o decizie corectă.

Nr 10 – C#

Limbajul de programare C# este un instrument de programare orientat pe obiect, creat între anii 1998 și 2001 de un grup de ingineri din cadrul companiei Microsoft.
Acest limbaj este extrem de util, multifuncțional și frecvent utilizat. C# va fi alegere perfectă pentru dumneavoastră dacă sunteți interesat să câștigați experiență în crearea aplicațiilor native în MS. Totuși, mai important este că abilitățile dobândite în limbajul C# vă vor permite să creați aplicații eficiente atât pentru calculatoare, cât și pentru dispozitivele mobile care sunt utilizate zilnic de milioane de utilizatori de pe întreg globul.

Nr 9 – Ruby

Limbajul Ruby a fost creat în 1995 de către Yukihiro Matsumoto, dar a câștigat mai multă popularitate începând cu 2003.
Scopul principal al limbajului de programare Ruby este de a crea coduri puternice, dar inteligibile. Viteza nu este cea mai importantă, ci timpul scurt de dezvoltare și simplitatea utilizări acestuia. Mulți programatori adoră acest limbaj, deoarece este foarte prietenos și ușor de înțeles, dar Ruby nu este la fel de popular ca alte limbaje de programare și de multe ori nu este folosit în unele părți ale lumii.

Nr 8 – C++

C++ este un limbaj de programare general, creat în 1983 de către Bjarne Stroustrup.
Domeniul principal de utilizare a limbajului de programare C++ îl constituie aplicațiile și sistemele de operare, motiv pentru care acest limbaj este atât de popular și fiabil. Pentru mulți programatori este unul dintre cele mai bune instrumente pentru crearea aplicațiilor de procesare video și audio. De asemenea, site-urile web Google Chrome, Amazon și Microsoft Windows sunt toate scrise în C++. De aceea merită să cunoașteți acest limbaj.

Nr 7 – Node.js

Node.js a fost creat în anul 2009 de către Rayan Dahl în cadrul companiei Joyent.
Este un mediu de rulare multi-platformă open-source special pentru crearea de aplicații server-side scrise în limbajul JavaScript. Un avantaj important este că multe companii mari folosesc limbajul Node.js, precum IBM, LinkedIn, Netflix sau Yahoo! De aceea, dacă doriți să lucrați în cadrul acestor companii, merită să luați în considerare învățarea Node.js.

Nr 6 – React

Limbajul de programare React a fost creat în 2013 de Jordan Walke.
Acesta este utilizat la crearea de interfețe grafice pentru aplicații web. Într-un fel, este biblioteca de software pentru JavaScript. Este prevăzut cu interfață DOM (Document Object Mode) și limbaj JSX. React este utilizat pe site-urile web ale unor companii precum PayPal, Archive.org și Walmart. De asemenea, este frecvent utilizat în proiectele GitHub.

Nr 5 – PHP

Limbajul PHP a fost creat în anul 1995 de către Rasmus Lerdorf.
Acesta fost dezvoltat în principal pentru crearea site-urilor web și construirea de aplicații web. Este un limbaj de programare de tip open source. Se învăță ușor și vă permite să creați site-uri web profesionale și dinamice. Limbajul PHP este un clasic al tehnologiilor web, așa că fiecare programator ar trebui să cunoască elementele de bază ale acestuia.

Nr 4 – Python

Limbajul Python a apărut pentru prima dată în 1990, creatorul său fiind Guido van Rossum.
Este un limbaj de programare remarcabil, deoarece popularitatea sa crește an de an, iar utilizarea sa practic nu are limite.
Python este unul dintre cele mai puternice limbaje de programare utilizate pentru calcule matematice, dezvoltare web, analiza datelor, sarcini de automatizare ș.a.m.d., fiind extrem de ușor de utilizat și simplu de codat. Acesta a fost utilizat la crearea aplicațiilor pentru companii precum Google, YouTube și NASA. Limbajul Python apare foarte des în cadrul cerințelor de recrutare, așa că merită să luați în considerare învățarea acestuia. Acum este momentul să cunoașteți lideri clasamentului! Acestea sunt cele mai populare, cât și cele mai bine plătite limbaje de programare.

Nr 3 – .NET

Prima ediție a limbajului .Net a apărut în 2002, creatorii acestuia fiind inginerii de la compania Microsoft.
Net este o platformă software oferită sub forma unei mașini virtuale. Tehnologia .Net include CLR (Common Language Runtime) și biblioteci care permit funcționalitatea standard pentru aplicații. Trebuie menționat că .Net stabilește noi standarde de programare și este un instrument foarte interesant pentru profesioniștii IT.

Nr 2 – JavaScript

JavaScript a fost creat în anul1995 de către Brendan Eich.
Este limbajul de programare de scripting cel mai des utilizat pentru crearea de site-uri web. În ceea ce privește frecvența utilizării sale, trebuie spus că mai mult de jumătate din toți programatorii folosesc JavaScript. Acest limbaj este un instrument esențial pentru dezvoltarea părții de front-end și back-end a site-ului. JavaScript este utilizat în aproape fiecare site web, iar dacă sunteți interesat să creați site-uri web corporative, ar trebui să învățați cum să îl utilizați.

Nr 1 – Java

Dacă sunteți chiar și foarte puțin interesați de industria IT, nu se poate să nu fi auzit niciodată despre limbajul de programare Java. Toată lumea știe ce este Java. Acest limbaj de programare a fost creat în 1995 de către James Gosling.
Java este utilizat în întregul spectru de aplicații, de la aplicații pentru carduri și dispozitive până la aplicații standard pentru sistemele avansate de servere. Datorită puternicei mașini virtuale Java, acest limbaj de programare este compatibil cu mai multe platforme. Popularitatea Java a crescut și mai mult de când acesta a fost ales ca limbaj pentru scrierea aplicațiilor Android. Dacă doriți să vă întrebați care dintre cele mai mari corporații din lume folosește Java, mai bine gândiți-va care companie nu îl folosește! Java este pretutindeni – de la Google și Facebook până la Youtube. De aceea, developer Java este în prezent cea mai căutată specializare de pe piața muncii IT și, prin urmare, și cea mai profitabilă.

Toate informațiile furnizate reprezintă o estimare în baza datelor de pe PayScale.com și au un scop orientativ. Trebuie menționat că piața IT este foarte dinamică și se schimbă constant. Pentru cei care abia își încep călătoria prin industria IT se recomandă să învețe mai întâi unul dintre cele mai populare limbaje de programare, de ex. Java, iar apoi să continue cu alte limbaje a căror cunoaștere va face mai ușoară găsirea locului de muncă dorit.

📝Completează formularul de mai jos ca să-ți oferim o perspectivă realistă asupra industriei IT!

 

Află ce limbaj de programare îți poate oferi cel mai mare salariu

Pe scurt, toate. Pe larg, depinde de cum îți valorifici skill-urile și cum te vinzi companiilor și clienților. Programează acum un call gratuit cu un consultant SDA Academy și află cum te poate ajuta programarea să accesezi un job bine plătit (în IT sau alt domeniu) cunoscând programare.

    Cursurile Codecool continuă sub tututela SDAcademy!

    Cele două școli și-au unit forțele! Împreună, oferim:

    • Cursuri full-stack: Java, JavaScript, Python
    • Specializări: Software Testing, UX/UI Design, Data Science

    Înscrie-te acum în programul SDAcademy x Codecool și primește coaching personalizat pentru cariera ta în IT!

    continuă către SDAcademy