NOU! Curs inteligență artificială! 45% REDUCERE 👈sau sună la 0374 349 900

Ghidul începătorilor în C# în 2024: ce este și de ce să înveți acest limbaj de programare

limbaj programare C

Dintre toate limbajele de programare, C# cu siguranță nu trebuie să lipsească din formarea unui dezvoltator IT. Pe scurt, acest limbaj multi-paradigmă este versatil, eficient, destul de ușor de învățat și solicitat de companiile tech de top din întreaga lume. În plus, își păstrează de ani buni poziția în top 5 limbaje de programare utilizate în industria IT. 

Vom discuta despre toate motivele care fac limbajul C# atât de popular printre dezvoltatori și companii, și în egală măsură, de unde să începi dacă vrei să înveți programare, cât durează formarea, dar și salariile la care poți să te aștepți ca dezvoltator C#.

Să începem! 

SDA îți oferă un pachet complet de dezvoltare profesională prin curricula cuprinzătoare de cursuri ce vizează cele mai populare limbaje de programare. Înscrie-te acum la cursurile SDA și optează pentru pachetul Garanție de angajare pentru o viitoare carieră în IT!

Ce este C#?

C#, pronunțat ca „C sharp”, este un limbaj de programare modern, de uz general, care se regăsește în primele poziții ale topurile limbajelor de programare. Poate fi folosit pentru pentru a dezvolta programe și aplicații diverse: mobile, desktop, servicii bazate pe cloud, website-uri, software și jocuri. 

Acest limbaj de programare extrem de versatil și prietenos cu începătorii este orientat pe obiecte (OOP) – o caracteristică ce nu este foarte obișnuită – și destul de nou intrată în joc, având în vedere că limbajul a fost dezvoltat de Microsoft în anul 2000.

C# a fost creat în cadrul inițiativei .Net, condusă de Anders Hejlsberg și echipa sa, și a fost aprobat de Asociația Europeană a Producătorilor de Calculatoare (ECMA) și Organizația Internațională de Standardizare (ISO).

C# a fost inspirat de limbaje precum C, C++ și Java, dar designerii au luat cele mai bune părți ale acestora și au inovat mai departe prin introducerea de noi concepte precum tipuri de valori, proprietăți și evenimente. De exemplu, C# oferă un colector de gunoi care gestionează memoria în numele tău. Pentru majoritatea scenariilor, nu trebuie să-ți faci griji cu privire la gestionarea memoriei și acesta este doar un exemplu de ce lucrul cu C# este mult mai ușor.

 Un fun fact este legat chiar de nume, la început, C# a fost intitulat COOL, un acronim inteligent derivat din „C-like Object Oriented Language”. Din păcate, Microsoft nu a putut să păstreze numele amuzant din motive care țin de legea mărcilor comerciale.

De ce este limbajul C# atât de popular?

Sunt multe motive care fac din C# un limbaj de programare popular și căutat acum de angajatori, dar și pe viitor. Câteva dintre acestea sunt:

C# este orientat pe obiecte, deci foarte eficient și flexibil

C# este complet orientat pe obiecte, ceea ce este o caracteristică rară pentru un limbaj de programare. Există multe avantaje diferite ale programării orientate pe obiecte (sau OOP), cum ar fi eficiența și flexibilitatea, pentru a numi câteva.

C# subliniază, de asemenea, simplitatea și eficiența, astfel încât programatorii pot petrece mai puțin timp scriind stive complicate de cod care sunt utilizate în mod repetat pe tot parcursul proiectului.

C# salvează timp

Poate cel mai mare avantaj este cât de mult timp poți economisi folosind C# în locul altui limbaj de programare. Întrucât C# este scris static și ușor de citit, utilizatorii se pot aștepta să petreacă mai puțin timp în căutarea scripturilor pentru erori minuscule care perturbă funcționarea aplicației.

Completează totul cu o bancă extinsă de memorie și ai un limbaj eficient în timp, care poate reduce cu ușurință orele de muncă și te poate ajuta să te încadrezi în termenele limită.

C# este ușor de învățat

Pe lângă timpul pe care îl poți economisi în timpul dezvoltării proiectului, vei petrece și mai puțin timp învățând C#, spre deosebire de alte limbaje de programare mai dificile. Datorită simplității și caracteristicilor ușor de utilizat, C# oferă o curbă de învățare destul de scăzută pentru începători.

Acest limbaj reprezintă un prim pas grozav în domeniu și oferă dezvoltatorilor aspiranți o modalitate confortabilă de a se familiariza cu programarea fără a simți descurajați și copleșiți.

C# este limbaj scalabil și ușor de întreținut

C# este un limbaj de programare scalabil și ușor de întreținut. Datorită naturii stricte a modului în care trebuie scrise codurile statice, programele C# sunt consistente în mod fiabil, ceea ce le face mult mai ușor de ajustat și întreținut decât programele care sunt scrise folosind alte limbaje.

Dacă trebuie să te întorci vreodată la un proiect vechi scris în C#, vei fi încântat să descoperi că, deși procesele s-au schimbat de-a lungul anilor, stiva C# a rămas aceeași în general. Există un loc pentru orice și totul este la locul potrivit. 

C# are o comunitate puternică

În lumea programării, importanța unei comunități extinse, pe care să te poți baza, pur și simplu nu poate fi exagerată. Limbajele de programare nu vin cu o linie de ajutor dedicată sau asistență convenabilă, iar programatorii trebuie să se bazeze pe sprijinul celor din același domeniu, care s-au confruntat cu aceleași obstacole și frustrări.

Iar asta se traduce în dezvoltarea continuă de instrumente și software care să îmbunătățească limbajul.

La ce poți folosi limbajul de programare C#?

Asemenea altor limbaje de programare de uz general, C# poate fi folosit pentru a dezvolta o serie de programe și aplicații diferite: mobile, desktop, servicii bazate pe cloud, website-uri, software și jocuri. 

Cu alte cuvinte, cu limbajul C# maximizezi rentabilitatea investiției în abilitățile tale, deoarece vei putea construi aproape orice fel de aplicații:

  • Aplicații și servicii în cloud
  • Aplicații și servicii pentru Windows
  • Biblioteci și componente Windows
  • Aplicații și servicii web
  • Aplicații mobile iOS și Android
  • Servicii de backend
  • Aplicații și servicii Azure cloud
  • Baza de date backend folosind instrumente ML/Data
  • Software de interoperabilitate, cum ar fi Office, SharePoint, SQL Server, etc.
  • Inteligența artificială și învățarea automată
  • Blockchain și tehnologia registrului distribuit, inclusiv criptomoneda
  • Dispozitive Internet of Things (IoT).
  • Console de jocuri și sisteme de jocuri
  • Jocuri video

În timp ce C# este remarcabil de versatil, există câteva domenii în care este cel mai frecvent utilizat:

1. Dezvoltarea de website-uri

C# este adesea folosit pentru a dezvolta site-uri profesionale, dinamice, pe platforma .NET sau software de tip open-source. Deci, chiar dacă nu ești fan al arhitecturii Microsoft, poți utiliza C# pentru a crea un site web complet funcțional. 

Deoarece acest limbaj este orientat pe obiecte, este adesea folosit pentru a dezvolta site-uri care sunt incredibil de eficiente, ușor de scalat și ușor de întreținut.

2. Aplicații desktop  

C# este utilizat la scară largă pentru dezvoltarea aplicațiilor desktop, fiind unul dintre cele mai populare limbaje folosite pe desktop-urile profesionale.

C# a fost creat de Microsoft, așa că este ușor de înțeles de ce este cel mai utilizat pentru dezvoltarea aplicațiilor desktop Windows. Merită remarcat faptul că nu vei dezvolta doar pentru sistemul Windows. Poți scrie aplicații folosind baza de cod C# pentru a rula atât pe Windows, cât și pe sistemul Mac.

Iată câteva exemple de programe și aplicații create cu C#: Microsoft Office (Word, PowerPoint, Excel, etc.), Skype, Photoshop, Visual Studio și altele.

3. Aplicații mobile

C# este considerat în multe cercuri tech cel mai bun limbaj pentru dezvoltarea aplicațiilor mobile. Principalul avantaj este că poți crea aplicații mobile native care funcționează și arată grozav pe mai multe platforme – dispozitive Android, iOS și Windows – pe o bază de cod C# partajată.

Cu siguranță folosești câteva aplicații create cu limbajul C#, iată câteva exemple: Slack, Insightly, Pinterest, Tableau, The World Bank, Cinemark, FoxSports. 

4. Jocuri

Îți face cu ochiul domeniul jocurilor? C# este unul dintre cele mai bune limbaje de programare pentru dezvoltarea jocurilor și îți poate deschide drumul către cariera dorită. Caracteristicile C#, cum ar fi colectarea automată a gunoiului, interfețele, orientarea pe obiecte, fac din C# un limbaj preferat pentru dezvoltarea jocurilor.

Acest limbaj este utilizat pentru a crea unele dintre cele mai bune jocuri din industrie, pe Unity Game Engine. C# se integrează perfect cu motorul Unity și poate fi folosit practic pe orice dispozitiv mobil modern, sau consolă, datorită tehnologiei multiplatforme precum Xamarin.

Câteva jocuri realizate în Unity folosind C# sunt Bastion, Shadowrun Returns, Rust, Wasteland 2, Hearthstone. Ai jucat vreunul dintre ele?

5. Software anti-hacking

Într-o lume în care atacurile iau din ce in ce mai des formă cibernetică, nu este o surpriză că companiile, guvernele, dar și utilizatorii au nevoie urgentă de software de securitate care să țină datele sensibile în siguranță.

Iar tehnologia C# .NET permite dezvoltarea și îmbunătățirea sistemelor de securitate care împiedică ca Wikileaks, Anonymous și orice potențial ransomware să pirateze datele utilizatorilor, poate chiar datele tale.

De ce să înveți limbajul C#? 

Fără îndoială că ai identificat și alte limbaje de programare, care oferă propriul set de avantaje și te întrebi ce limbaj de programare să înveți? Desigur că C# este unul dintre ele, dar că să ajungi programatorul pe care toate companiile îl caută, este nevoie să cunoști un set competitiv de limbaje de programare. 

La Software Development Academy, programa include limbajele și tehnologiile căutate pe piața muncii, înveți C# dar și Java, Javascript, HTML, SQL, React, ASP.NET și altele, alături de mentori cu experiență și o comunitate pasionată. 

Iată de ce este bine să incluzi C# în formarea ta de programator, alături de alte limbaje:

C# vine cu o mulțime de oportunități de carieră

Fie că vrei să realizezi site-uri web, să creezi aplicații desktop sau să dezvolți jocuri captivante, nu vei avea greutăți să găsești jobul perfect dacă CV-ul tău de programator include limbajul C#.

Datorită popularității, versatilității și creațiilor existente, experții prevăd că nu vor lipsi oportunitățile de carieră pentru programatorii cunoscători de C#.

Cu C# începi rapid să codezi

Limbajul C# este, de asemenea, ușor de învățat, deoarece stăpânind un mic subset al limbii poți începe rapid să scrii cod util. Funcțiile mai avansate pot fi învățate pe măsură ce devii mai priceput, dar nu ești nevoit să le înveți pentru a începe să codezi.

De exemplu, te poți baza pe compilatorul puternic C# pentru a găsi erori chiar înainte de a rula codul, sau poți să apelezi la ajutorul acestuia pentru crearea de software null-safe.

C# este un limbaj matur, popular și în dezvoltare activă

C# are 21 de ani și este deja un limbaj matur, care a evoluat semnificativ de-a lungul anilor. Limbajul C# este unul dintre cele mai populare 5 limbaje de programare, iar .NET Core este cel mai iubit cadru de dezvoltare de software din lume.

C# este în dezvoltare continua iar cea mai recentă versiune este C# 10, care a fost lansată în noiembrie 2021 și a introdus multe îmbunătățiri în limbaj.

C# este simplu, ușor de citit și utilizat

În calitate de dezvoltator, fie că îți place sau nu, ajungi să petreci cea mai mare parte a timpului citind și înțelegând codul, în loc să îl dezvolți. De aceea, una dintre cele mai importante calități ale unui limbaj de programare este lizibilitatea.

Efortul depus de designerii de limbaj pentru a face codul lizibil, elegant și compact este extrem de valoros pentru optimizarea dezvoltării moderne de software, bazată pe echipe.

C# este despre productivitatea dezvoltatorilor

Productivitatea dezvoltatorului este un alt principiu cheie de proiectare pentru C#, încă de la prima lansare. Conține o mulțime de caracteristici, introduse explicit în limbaj pentru a îmbunătăți productivitatea și a face sarcinile comune ușor de realizat.

Visual Studio și Visual Studio Code sunt cele mai bune medii de dezvoltare software de clasă, extensia R# Visual Studio oferă o productivitate incredibilă, analiză de cod, funcții de generare a codului, care pot depăși de 10 ori experiența ta de programator.

Cu C# poți implementa o gamă largă de sarcini

Biblioteca de clasă de bază oferită de framework-ul .NET este un ajutor masiv în mâinile dezvoltatorilor C#. Ai la îndemână o mulțime de componente și cadre reutilizabile, disponibile de îndată ce înveți limbajul.

C# poate accesa o colecție vastă de tipuri pentru a implementa o gama largă de sarcini, cum sunt: utilizarea sistemelor de fișiere, trimiterea și primirea de date prin rețea, efectuarea de operațiuni matematice și cripto și multe altele.

De unde începi atunci când vrei să înveți programare în C#?

Cum spuneam, limbajul C# este ideal pentru cei care își încep formarea de programator, chiar dacă pornesc la drum fără cunoștințe tech. 

Deși este un limbaj de programare care se învață ușor, este totuși nevoie de implicare, perseverență, timp dedicat și îndrumarea unei persoane cu experiență. Probabil prima provocare este să identifici pe cont propriu cele mai bune resurse, din multitudinea care se arată la o simplă căutare online, iar dacă treci cu succes de faza aceasta, vei întâmpina și alte blocaje, care nu-ți vor permite să avansezi. 

Cunoaștem situațiile din povestirile studenților noștri, care au încercat să studieze pe cont propriu, dar au simțit că nu pot să-și atingă adevăratul potențial astfel și au ales un curs de programare. 

Pe cont propriu: cărți și tutoriale de programare C#

Dacă ești o persoană autodidactă, ai putea să pornești la drum pe cont propriu și să apelezi la cărți și tutoriale de programare C#. Pentru început, este nevoie să înveți conceptele de bază și sintaxa, iar aceste resurse te pot ajuta în etapa de inițiere. 

Pentru cei care preferă opțiunile clasice, o carte C# și câteva ore de studiu zilnic ar putea să fie startul perfect. Câteva cărți de programare C# cu care poți să începi sunt: 

  • C# 8.0 and .NET, Core 3.0 – scrisă de Mark J. Price. Găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru a începe programarea aplicațiilor C#. Cartea este actualizată și extinsă cu noi capitole despre Sistemele de management al conținutului (CMS) și învățarea automată cu ML.NET.
  • Head First C#: A Learner’s Guide to Real-World Programming with C#, XAML and .NET – de autorii Stellman, Jennifer Greene. Această carte de referință oferă programatorilor începători o introducere distractivă și extrem de vizuală în C#, XAML, .NET Core și Visual Studio. Veți învăța subiecte precum C# fundamental dar și cum să creezi interfețe de utilizator, baze de date etc.
  • C# in Depth, scrisă de Jon Skeet. Cartea include exemple din lumea reală care te vor ajuta să înțelegi mai bine acest subiect programării C#. Toate conceptele complexe sunt împărțite în pași simpli, care te vor ghida prin procesul de studiu pe cont propriu.

Probabil ai observat deja, dar vom sublinia totuși aspectul limbii engleze, cele mai bune cărți de programare C#, și resurse în general, sunt, în marea lor parte, scrise în engleză. Este nevoie să cunoști limba la un nivel mediu, cel puțin, pentru a studia acest limbaj de programare, dar și altele. 

Tutorialele C# sunt altă opțiune accesibilă dacă preferi să studiezi programarea pe cont propriu. Nu vei duce lipsă de materiale online create de alți dezvoltatori pentru a te ajuta să înveți bazele programării, într-un ritm stabilit de tine, fără costuri și program prestabilit. 

Dacă pornești de la zero, nu strică să aloci câteva ore zilnic pentru a parcurge tutoriale C# pentru începători. Sfatul este să faci o selecție și să alegi materialele după criterii precum număr de vizionări, feedback pozitiv de la utilizatori. 

Atât tutorialele, cât și cărțile, sunt resurse pe care este bine să le accesezi dacă vrei să faci pasul către programare și să te familiarizezi cu subiectul. Deși te vor ajuta să înveți conceptele fundamentale, chiar să scrii câteva linii simple de cod, dacă vrei să ajungi să stăpânești limbajul C# și să ajungi programatorul pe care companiile îl caută, este nevoie să duci formarea un pas mai departe. 

Studiază programarea la un curs C# 

Dacă ai trecut de faza de auto inițiere de mai sus, sau preferi să înveți ghidat de cineva, ai opțiunea cursurilor de programare unde înveți C# și alte limbaje de programare căutate. Fie că preferi varianta clasică, sau opțiunea online, o simplă căutare Google te pune în fața a zeci de opțiuni de cursuri de programare, oferite de școlile de programare din România.

Pentru cei care locuiesc în afara marilor orașe, unde școlile de programare nu sunt în număr atât de mare, un curs C# online reprezintă o alegere solidă de studiu. Poți să înveți limbajul de programare alături de un mentor, urmezi o programă și ai parte de ajutor atunci când întâmpini dificultăți. 

Cursurile face-to-face rămân opțiunea preferată de multe persoane care vor să studieze programarea într-un spațiu dedicat, să interacționeze live cu mentorul, cu colegii, și să beneficieze de întreaga experiență de formare. 

Software Development Academy îți oferă șansa să înveți C# și alte limbaje de programare de mare interes pe piața muncii. Cursul vine cu garanția unui job în IT în cadrul unei companii partenere, unde îți vei începe cariera ca programator junior. 

În cât timp poți învăța limbajul C#, dacă ești începător?

Deși mulți iau calea programării, așteptând să ajungă rapid la destinație și să-și înceapă cariera, este totuși important să ai așteptări realiste. 

Sfatul este să eviți programele de formare care promit că te fac programator în câteva zile, sau săptămâni. În realitate, vei căpăta o serie de cunoștințe limitate și nu vei putea prelua cu succes atribuțiile unui job de programator C#.  Asta deoarece este nevoie de timp să înveți programe pe bune, dar timpul investit va da roade într-un interval scurt. 

Dacă alegi să studiezi pe cont propriu, timpul depinde desigur de programul pe care îl stabilești și măsura în care te ții de el. Te poți inspira din poveștile celor care au învățat programare singuri, este o metodă care funcționează foarte bine pentru unii oameni. Rămâne doar să stabilești dacă este cea mai bună opțiune și pentru tine. 

Din experiența de formare Software Development Academy, am observat că timpul mediu de învățare a limbajelor ca C#, C++, Java este de aproximativ 5 luni de studiu intensiv, alături de un mentor. În funcție de ritmul în care studentul acumulează informațiile, perioada se poate prelungi până la 1 an. 

Atunci când alegi un curs de programare, înveți alături de oameni cu experiență, care te ghidează și îți urmăresc evoluția, pentru a identifica punctele forte, dar și cele slabe, la care trebuie să mai lucrezi. În plus, ajungi să faci parte dintr-o comunitate de persoane pasionate, alături de care poți să înveți și să te dezvolți profesional.

Iar dacă vrei să duci lucrurile un pas mai departe, poți să înveți limbajul C# dar și altele ca Java, HTML, CSS, SQL, React, și să alegi specializarea de full-stack developer, una din cele mai  bine plătite din IT. 

Rolul presupune să știi cel puțin 5-6 limbaje de programare sau tehnologii, nu este nevoie să fii expert în toate, dar e important să poți lucra cu toate. Iar timpul de formare pentru un programator full-stack este de aproximativ 10 luni.

Ce salarii au programatorii de C#?

Domeniul IT domină de ani buni piața muncii prin salariile atractive, așa cum știi deja. Fie că vorbim de România, sau alte țări, salariile programatorilor le depășesc cu mult pe cele din alte domenii de activitate. 

În țara noastră, salariul mediu net pe economie a atins valoarea de 3967 lei în luna aprilie 2022, în timp ce salariul mediu din IT a ajuns la 9746 lei, în aceeași lună, conform datelor recente ale Institutului Național de Statistică.

Nu este de mirare că tot mai multe persoane își îndreaptă atenția către industria tech pentru a-și construi o carieră de succes, care poate începe de la un curs C#. 

În România, un programator specializat în C# poate avea un venit foarte bun și o mulțime de oportunități să avanseze în carieră și să culeagă beneficiile:

  • Salariul mediu net pentru un programator C# este de 8579 de lei în România, conform datelor furnizate de platforma Paylab.
  • În București, un programator C#, 25 de ani, fără studii superioare și fără experiență are un salariu mediu estimat la 8869 lei. 
  • În Cluj, un Java developer, 25 de ani, fără studii superioare și fără experiență, are un venit de 8287 lei. 

Dacă vrei să știi ce venituri îți pot aduce alte specializări în programare, găsești toate informațiile în topul salariilor din IT. 

Care sunt job-urile de programator la care ai acces dacă înveți C#?

Dacă stăpânești limbajul C# vei avea acces la o mulțime de posturi, fie că te interesează dezvoltarea de websites, jocuri sau părțile de analiză și baze de date. 

Iar utilizarea C# se extinde către domenii noi, cum este bioinformatica, un domeniu în curs de dezvoltare, care aduce împreună lumea programării și a științei medicale. 

  • C# developer
  • Software developer
  • Game developer
  • Quality Analyst
  • Programming Architect
  • Backend Developer
  • Embedded Engineer
  • Database Developer

Află cum poți deveni programator de C# alături de Software Development Academy

Sperăm că acest articol te-a ajutat să înțelegi mai bine rolul C# în industria IT și de ce este un limbaj atât de iubit și productiv. C# este un limbaj bine conceput și ușor de utilizat de programatori, dar și foarte solicitat de companiile de software de top din întreaga lume.

Decizia de a investi în stăpânirea C# poate fi una dintre cele mai bune decizii de carieră pe care le poți lua acum, și în anii viitori. 

Iar cursul potrivit îți poate deschide ușa către lumea programării, cum se întâmplă la Software Development Academyl. Află mai multe despre cursurile noastre de programare și cum poți obține jobul garantat.

Fă pasul către o viitoare carieră de programator și înscrie-te la cursurile Software Development Academy! 

Cursurile Codecool continuă sub tututela SDAcademy!

Cele două școli și-au unit forțele! Împreună, oferim:

  • Cursuri full-stack: Java, JavaScript, Python
  • Specializări: Software Testing, UX/UI Design, Data Science

Înscrie-te acum în programul SDAcademy x Codecool și primește coaching personalizat pentru cariera ta în IT!

continuă către SDAcademy