Vrei în IT, dar nu știi cu ce să începi? 👉Află ce ți se potrivește! 👈sau sună la 0374 349 900

Pregătirea pentru interviul de Java: 50 de întrebări, exerciții și răspunsuri de bază în orice recrutare

Dacă vrei să ieși câștigător din procesul de recrutare pentru un viitor rol de programator în care Java este o parte esențială a jobului, este important să te pregătești serios pentru interviul cu angajatorul. Domeniul IT este unul extrem de competitiv și vei concura cu o mulțime de alți candidați care își doresc același job. 

Fie că ai studiat programare la școală, la cursuri sau pe cont propriu, este ceva normal să te încerce sentimente de nesiguranță și emoție când vine vorba de interviul de angajare. Dar le poți transforma în emoții constructive care să te ajute să te pregătești în avans, să-ți cunoști punctele forte, dar și sincopele din formare, pentru a evita să mergi nepregătit și să primești refuzuri interviu după interviu. 

Ți-am pregătit 50 de întrebări pentru un interviu tehnic Java în care angajatorul urmărește să afle cât de bine cunoști acest limbaj de programare – sunt întrebări și exerciții pe care și noi, la Software Development Academy, le urmărim și evaluăm în procesul de pregătire al studenților pentru interviurile și job-urile pe care le garantăm. 

Îți dăm desigur și răspunsurile, dar sfatul nostru nu este să memorezi întrebările și răspunsurile din acest articol, ci să le folosești pentru a te pregăti cât mai bine pentru interviul tehnic Java. Completează răspunsurile cu exemple din proiectele la care ai lucrat, mai mult decât partea teoretică, pentru că angajatorii apreciază abilitatea de a pune noțiunile în aplicare. 

Să începem!

1. Ce este Java?

Java este un limbaj de programare high level, orientat pe obiecte, robust, sigur, independent de platformă, multithreaded și portabil. A fost dezvoltat de James Gosling în iunie 1991. Poate fi cunoscut și ca platformă, deoarece oferă propriul JRE și API.

2. De ce se numește Java „limbajul de programare independent de platformă”?

Independența platformei înseamnă că executarea programului nu depinde de tipul de sistem de operare, poate fi oricare: Linux, Windows, Mac, etc. Așadar, codul este compilat o singură dată și poate rula pe orice sistem.

Java este un limbaj de programare atât compilator (javac), cât și interpret (jvm) iar codul sursă este universal și este disponibil în toate sistemele de operare pe care este instalat.

3. Care sunt caracteristicile limbajului de programare Java?

Limbajul de programare Java are următoarele caracteristici:

 • Simple: Sintaxa Java este ușor de învățat, ceea ce face mai ușoară codarea în Java. 
 • Object-oriented: Java urmează paradigma orientată pe obiecte care permite menținerea codul ca o combinație de diferite tipuri de obiecte care încorporează atât date, cât și comportament.
 • Portable: Java acceptă abordarea read-once-write-anywhere. Poți executa programul Java pe fiecare device. Programul Java (.java) este convertit în bytecode (.class) care poate fi rulat cu ușurință pe orice device.
 • Platform independent: Java este un limbaj de programare independent de platformă. Este diferit de alte limbaje de programare, cum sunt C și C++, care necesită o platformă pentru a fi executate. Java vine cu platforma sa pe care este executat codul său. Java nu depinde de sistemul de operare care urmează să fie executat.
 • Secured: Java este securizat deoarece nu folosește pointeri expliciți. Java oferă, de asemenea, conceptul de gestionare a ByteCode și a excepțiilor, ceea ce îl face mai sigur.
 • Robust: Java este un limbaj de programare puternic, deoarece folosește un management puternic al memoriei. Concepte precum colectarea automată a gunoiului, gestionarea excepțiilor etc. îl fac mai robust.
 • Architecture Neutral: Java este neutru din punct de vedere arhitectural, deoarece nu depinde de arhitectură. În C, dimensiunea tipurilor de date poate varia în funcție de arhitectura (32 de biți sau 64 de biți) care nu există în Java.
 • Interpreted: Java folosește interpretul Just-in-time (JIT) împreună cu compilatorul pentru execuția programului.
 • High-performance: Java este mai rapid decât alte limbaje de programare interpretate tradițional, deoarece Java bytecode este „apropiat” de codul nativ.
 • Multithreaded: poți scrie programe Java care se ocupă de mai multe sarcini simultan prin definirea de multiple threads. Principalul avantaj al multi-threading-ului este că nu ocupă memorie pentru fiecare thread, în schimb, împarte o zonă de memorie comună. Thread-urile sunt importante pentru aplicații multimedia, web etc.
 • Dynamic: Java este un limbaj dynamic și acceptă încărcarea dinamică a claselor, la cerere.

De asemenea, acceptă funcții din limbile sale native, adică C și C++.

4. Cum explici termenul “final keyword” în Java?

Final keyword în Java este utilizat pentru a restricționa utilizarea variabilei, clasei și metodei.

 • Variabilă: valoarea variabilei finale este constantă, nu o poți schimba.
 • Metodă: nu poți suprascrie o metodă finală.
 • Clasa: nu poți moșteni din clasa finală.

5. Ce reprezintă cuvântul cheie „super” în Java?

Acest keyword din Java este o variabilă de referință care este utilizată pentru a face referire la obiectele clasei părinte. Cuvântul cheie „super” a apărut prin asocierea cu conceptul de inheritance. Ori de câte ori creezi instanța unei subclase, se creează implicit o instanță a clasei părinte, adică menționată de variabila super referință.

6. Când se folosește “super keyword?”

Super keyword este folosit pentru:

 • immediate parent class constructor
 • immediate parent class variable
 • immediate parent class method

7. Ce reprezintă Java Virtual Machine?

Java Virtual Machine, așa cum indică și numele, este o mașină virtuală care permite computerului să ruleze programul Java. JVM acționează ca un motor de rulare care apelează metoda principală prezentă în codul Java. JVM este specificația care trebuie implementată în sistemul informatic. Codul Java este compilat de JVM pentru a fi un Bytecode care este independent de device și apropiat de codul nativ.

8. Care este diferența dintre StringBuffer și String?

String este o clasă imutabilă, asta înseamnă că nu îi poți modifica conținutul odată creat. În timp ce StringBuffer este o clasă modificabilă, unde este posibilă schimbarea conținutul mai târziu. Ori de câte ori modifici conținutul obiectului String, acesta creează un șir nou la care se face referire, nu se modifică cel existent. Acesta este motivul pentru care performanța cu StringBuffer este mai bună decât cu String. 

9. Ce este Inheritance în Java?

Inheritance, sau moștenirea în traducere, este un mecanism prin care un obiect dobândește toate proprietățile și comportamentul altui obiect dintr-o altă clasă. 

Este folosit pentru Code Reusability și Method Overriding. Ideea din spatele moștenirii în Java este că poți crea clase noi care sunt construite pe clasele existente. Când moștenești dintr-o clasă existentă, poți reutiliza metode și câmpuri clasei părinte. Mai mult, poți adăuga noi metode și câmpuri și în clasa curentă. Moștenirea reprezintă relația IS-A care este cunoscută și ca relația parent-child.

 Există cinci tipuri de moștenire în Java:

 • Single-level inheritance
 • Multi-level inheritance
 • Multiple Inheritance
 • Hierarchical Inheritance
 • Hybrid Inheritance

10. De ce Multiple Inheritance nu este acceptată în Java?

Java acceptă multiple inheritance, dar nu prin clase, ci doar prin interfețele sale. Motivul este evitarea conflictului și complexității care pot să apară și menținerea Java la nivel de limbaj simplu orientat pe obiecte.

11. De ce este folosit Inheritance în Java?

Există diverse avantaje ale utilizării moștenirii în Java, iată câteva dintre acestea:

 • Moștenirea asigură reutilizarea codului. Clasa derivată nu trebuie să redefinească metoda clasei de bază decât dacă trebuie să furnizeze implementarea specifică a metodei.
 • Polimorfismul runtime nu poate fi realizat fără utilizarea moștenirii.
 • Poți simula moștenirea claselor cu obiectele în timp real, ceea ce face OOP-urile mai realiste.
 • Moștenirea oferă ascunderea datelor. Clasa de bază poate ascunde unele date din clasa derivată făcând-o privată.

12. O clasă de nivel superior poate fi privată sau protejată?

În Java, clasele de nivel superior nu pot fi private sau protejate, dar clasele interioare da. Motivul pentru care o clasă de nivel superior nu poate fi privată este foarte evident – nimeni nu poate vedea o clasă privată și, prin urmare, nu o poate folosi. Declararea unei clase ca protejată nu are nici un sens. 

Singura diferență între vizibilitatea implicită și vizibilitatea protejată este că o putem folosi în orice pachet, moștenind-o. Deoarece în Java nu există un astfel de concept de moștenire a pachetelor, definirea unei clase ca protejată nu diferă de cea implicită.

13. Care este diferența dintre „throw” și „throws” în Java Exception Handling?

Diferențele dintre aceste 2 keywords sunt următoarele:

 • cuvântul cheie throw este folosit pentru a arunca Excepție de la orice metodă sau bloc static, în timp ce throws este folosit pentru a indica care Excepție poate fi aruncată prin această metodă.
 • dacă orice metodă aruncă Excepție bifată, atunci apelantul poate gestiona această excepție (folosind blocul try catch) sau îl poate arunca din nou declarând o altă clauză throw în declarația metodei.
 • clauza throw poate fi utilizată în orice parte a codului în care simți că o excepție specifică este necesară.

14. Ce este metoda finalize ()?

În Java nu este nevoie să distrugi obiecte în mod explicit – „Garbage Collector” face asta în mod automat. Garbage Collector verifică dacă nu există referințe la un obiect și presupune că acel obiect nu mai este necesar iar memoria ocupată de obiect poate fi eliberată.

Uneori, un obiect poate conține resurse non-java, cum ar fi conexiunea la baza de date, atunci trebuie să te asiguri că aceste resurse sunt eliberate înainte ca obiectul să fie distrus. Pentru a efectua o astfel de operație Java furnizează “protected void finalize ()” în clasa obiect. Poți înlocui această metodă și poți efectua sarcinile necesare. Chiar înainte ca un obiect să fie eliberat, timpul de rulare Java aplică metoda finalize () pe acel obiect.

15. Care sunt diferențele dintre interfețele Set și List?

Set și List sunt ambele derivate din interfața Collection. List poate conține valori duplicat, dar Set nu permite acest lucru. În List datele interfeței sunt prezente în ordinea pe care ai inserat-o, dar în cazul Set ordinea de inserare nu este păstrată.

16. Ce se va întâmpla dacă pui System.exit (0) pe try sau catch block? În cele din urmă va bloca executarea?

Apelând System.exit (0) în blocul try sau catch, poți sări peste blocul final. Metoda System.exit (int) poate arunca SecurityException. Dacă System.exit (0) iese din JVM fără a arunca acea excepție, atunci blocul nu se va executa în cele din urmă. Dar, dacă System.exit (0) aruncă o excepție de securitate, atunci blocul va fi executat.

17. Poți suprasolicita sau suprascrie metodele statice în Java?

Suprascrierea este legată de polimorfismul în timpul rulării. O subclasă (sau o clasă derivată) oferă o implementare specifică a unei metode în superclasă (sau clasă de bază) în timp de execuție.

 Supraîncărcarea este legată de polimorfismul de timp (sau static) de compilare. Această caracteristică permite diferitelor metode să aibă același nume, dar semnături diferite, în special numărul și tipul parametrilor de intrare.

Poți supraîncărca metodele statice? Răspunsul este da. Poți avea două metode statice cu același nume, dar diferențe în parametrii de intrare.

Poți anula metodele statice în Java? Poți declara metode statice cu aceeași semnătură în subclasă, dar nu este considerată prioritară, deoarece nu va exista polimorfism în timpul rulării. Prin urmare, răspunsul este „Nu”. Metodele statice nu pot fi suprascrise, deoarece suprascrierea metodei are loc numai în contextul căutării dinamice (adică în timpul rulării) a metodelor. Metodele statice (după numele lor) sunt căutate în mod static (adică la compilare).

18. De ce este statică metoda principală în Java?

Metoda este statică pentru că altfel ar exista ambiguitate: care constructor ar trebui numit? Mai ales dacă clasa arată astfel:

public class JavaClass

{

 protected JavaClass(int x)

  {   }

   public void main(String[ ] args) 

   {

    }

}

19. Ce se întâmplă dacă elimini modificatorul static din metoda principală?

 Programul se compilează cu succes. Dar în timpul rulării apare o eroare „NoSuchMethodError”.

20. Care este scopul variabilelor în Java în următoarele cazuri?

 • Member Variables (Class Level Scope): variabilele de membru trebuie declarate în interiorul clasei (în afara oricărei funcții). Pot fi accesate direct oriunde în clasă.
 • Local Variables (Method Level Scope): variabilele declarate în interiorul unei metode au domeniu la nivel de metodă și nu pot fi accesate în afara metodei.
 • Loop Variables (Block Scope): o variabilă declarată în perechea de paranteze „{” and „}” într-o metodă, are domeniul de aplicare care include doar parantezele.

21. Ce reprezintă cuvântul cheie “this” în Java?

În cadrul unei metode de instanță sau a unui constructor, “this” este o referință la obiectul curent – obiectul a cărui metodă sau constructor este apelat. Poți face referire la orice membru al obiectului curent dintr-o metodă de instanță sau un constructor folosind cuvântul cheie “this”.

 Utilizarea acestui cuvânt cheie:

 • Folosit pentru a indica variabila de instanță de clasă curentă.
 • Pentru a invoca constructorul de clasă curentă.
 • Poate fi transmis ca argument în apelul metodei.
 • Poate fi transmis ca argument în apelul constructor.
 • Folosit pentru a returna instanța de clasă curentă.
 • Folosit pentru a invoca metoda clasei curente (implicit)

22. Ce este o clasă abstractă?

Clasele abstracte sunt clase care conțin una sau mai multe metode abstracte. O metodă abstractă este o metodă care este declarată, dar nu conține nicio implementare. Este posibil ca aceste clasele abstracte să nu fie instanțiate și să necesite subclasele pentru a furniza implementări pentru metodele abstracte.

În Java, putem avea o clasă abstractă fără nicio metodă abstractă. Acest lucru permite crearea de clase care nu pot fi instanțiate, ci doar moștenite.

23. Se poate supraîncărca metoda main ()?

Principala metodă în Java este la fel ca orice altă metodă și poate fi supraîncărcată într-un mod similar, JVM caută întotdeauna semnătura metodei pentru a lansa programul.

 • Metoda principală normală acționează ca un punct de intrare pentru JVM pentru a începe executarea programului.
 • Poți supraîncărca metoda principală în Java. Dar programul nu execută metoda principală supraîncărcată atunci când rulezi programul, trebuie să apelezi la metoda principală supraîncărcată numai din metoda principală reală.

24. Ce este clonarea obiectelor?

Clonarea obiectelor înseamnă crearea unei copii exacte a obiectului original. Dacă o clasă trebuie să accepte clonarea, trebuie să implementeze interfața java.lang.Cloneable și să anuleze metoda clone () din clasa Object. Sintaxa metodei clone () este:

protected Object clone() throws CloneNotSupportedException

Dacă clasa obiectului nu implementează interfața Cloneable, atunci lansează o excepție „CloneNotSupportedException”.

25. De ce nu este posibilă supraîncărcarea metodelor prin schimbarea tipului de returnare în Java?

În Java, funcțiile nu pot fi supraîncărcate dacă diferă doar în ceea ce privește tipul de returnare. Tipul de funcții returnat nu este o parte a numelui modificat care este generat de compilator pentru identificarea unică a fiecărei funcții. Numărul de argumente, Tipul de argumente și Secvența argumentelor sunt parametrii care sunt utilizați pentru a genera numele unic modificat pentru fiecare funcție. Pe baza acestor nume unice, compilatorul poate înțelege ce funcție trebuie apelată chiar dacă numele sunt aceleași (supraîncărcare).

26. Pot fi anulate metodele private în Java?

Nu, o metodă privată nu poate fi anulată, deoarece nu este vizibilă din nicio altă clasă.

27. Ce reprezintă blank final variable?

O variabilă finală în Java poate primi o valoare o singură dată, poți atribui o valoare fie în declarație, fie ulterior.

final int i = 10;

i = 30; // Error because i is final.

 O variabilă finală goală în Java este o variabilă finală care nu este inițializată în timpul declarației. Iată un exemplu simplu de blank final variable:

 // A simple blank final example

final int i;

i = 30;

28. Care sunt diferențe între HashMap și HashTable în Java?

 • HashMap nu este sincronizat. Este not-thread safe și nu poate fi partajat fără un cod de sincronizare adecvat, în timp ce Hashtable este sincronizat și thread-safe.
 • HashMap permite o cheie nulă și mai multe valori nule, în timp ce Hashtable nu permite nicio cheie sau valoare nulă.

29. Cum sunt stocate obiectele Java în memorie?

În Java, toate obiectele sunt alocate dinamic pe Heap. Atunci când declari doar o variabilă de tip clasă, se creează doar o referință iar memoria nu este alocată pentru obiect. Pentru a aloca memorie unui obiect, se folosește new (). Deci obiectului i se alocă întotdeauna memorie pe Heap.

30. Câte tipuri de zone de memorie sunt alocate de JVM?

 • Class(Method) Area: zona de clasă stochează structuri pe clasă, cum ar fi pool-ul de constante de rulare, câmpul, datele metodei și codul pentru metode.
 • Heap: este zona de date de rulare în care memoria este alocată obiectelor
 • Stack: Java Stack stochează cadre. Acesta conține variabile locale și rezultate parțiale și joacă un rol în invocarea și returnarea metodei. Fiecare thread are o stivă JVM privată, creată în același timp cu firul.
 • Program Counter Register: Registrul PC (program counter) conține adresa instrucțiunii mașinii virtuale Java în curs de executare.
 • Native Method Stack: Conține toate metodele native utilizate în aplicație.

31. La ce folosește compilatorul JIT?

Compilatorul Just-In-Time (JIT) este folosit pentru a îmbunătăți performanța. JIT compilează părți ale bytecode-ului care au funcționalități similare în același timp și, prin urmare, reduce timpul necesar pentru compilare. Aici termenul „compilator” se referă la un traducător de la setul de instrucțiuni al unei mașini virtuale Java (JVM) la setul de instrucțiuni al unui anumit CPU.

32. Este numele de fișier Empty .java un nume de fișier sursă valid?

Da, Java permite salvarea fișierului java numai prin .java – este nevoie să-l compilezi prin javac .java și să rulezi prin java classname. Iată un exemplu simplu:

//save by .java only  

class A{  

public static void main(String args[]){  

System.out.println(„Hello java”);  

}  

}  

//compile by javac .java  

//run by     java A

33. Care este diferența dintre JDK, JRE și JVM?

JVM este acronimul pentru Java Virtual Machine – o mașină abstractă care oferă mediul de rulare în care poate fi executat bytecode Java. JVM-urile sunt disponibile pentru multe platforme hardware și software (deci JVM depinde de platformă). Este o instanță de rulare care este creată atunci când rulezu clasa Java. Există trei noțiuni ale JVM: specificație, implementare și instanță.

 JRE înseamnă Java Runtime Environment și reprezintă un set de instrumente software care sunt utilizate pentru dezvoltarea aplicațiilor Java. Este folosit pentru a furniza mediul de rulare. Este implementarea JVM și conține un set de biblioteci + alte fișiere pe care JVM le folosește în timpul execuției. 

JDK este un acronim pentru Java Development Kit. Este un mediu de dezvoltare software care este folosit pentru a dezvolta aplicații și applet-uri Java. Conține instrumente de dezvoltare JRE +.

34. Ce îi dă lui Java natura „write once and run anywhere”?

Bytecode-ul. Compilatorul Java convertește programele Java în fișierul de clasă (Byte Code) care este limbajul intermediar între codul sursă și codul mașină. Acest bytecode nu este specific platformei și poate fi executat pe orice computer.

35. Care sunt specificatorii de acces în Java?

În Java, specificatorii de acces sunt cuvintele cheie care sunt utilizate pentru a defini domeniul de acces al metodei, clasei sau al unei variabile. În Java, există patru specificatori de acces:

 • Public: clasele, metodele sau variabilele care sunt definite ca publice pot fi accesate de orice clasă sau metodă.
 • Protected: pot fi accesate de clasa aceluiași pachet, sau de subclasa din această clasă, sau în cadrul aceleiași clase.
 • Default: valorile implicite sunt accesibile numai în cadrul pachetului. În mod implicit, toate clasele, metodele și variabilele sunt în domeniul implicit.
 • Private: clasa privată, metodele sau variabilele definite ca private pot fi accesate numai în cadrul clasei.

36. Care este scopul metodelor și variabilelor statice?

Metodele sau variabilele definite ca statice sunt partajate între toate obiectele clasei. Statica este partea clasei și nu a obiectului. Variabilele statice sunt stocate în zona de clasă și nu este nevoie să creezi obiectul pentru a accesa astfel de variabile. Prin urmare, static este folosit în cazul în care trebuie să definești variabile sau metode care sunt comune tuturor obiectelor clasei.

De exemplu, în clasa care simulează colecția studenților dintr-o facultate, numele colegiului este atributul comun tuturor studenților. Prin urmare, numele colegiului va fi definit ca fiind static.

37. Care sunt avantajele pachetelor în Java?

Există diverse avantaje ale definirii pachetelor în Java, de exemplu:

 • Pachetele evită ciocnirile de nume.
 • Pachetul oferă un control mai ușor asupra accesului.
 • Poți avea și clase ascunse care nu sunt vizibile în exterior și utilizate de pachet.
 • Este mai ușor să localizezi clasele aferente.

38. Ce este un constructor?

Constructorul poate fi definit ca tipul special de metodă care este folosită pentru a inițializa starea unui obiect. Este invocat atunci când clasa este instanțiată, iar memoria este alocată obiectului. De fiecare dată când un obiect este creat folosind cuvântul cheie nou, constructorul implicit al clasei este apelat. Numele constructorului trebuie să fie similar cu numele clasei. Constructorul nu trebuie să aibă un tip de returnare explicit.

39. Câte tipuri de constructori sunt utilizați în Java?

Pe baza parametrilor trecuți în constructori, există două tipuri de constructori în Java:

 1. Default Constructor: este cel care nu acceptă nicio valoare. Constructorul implicit este folosit, în principal, pentru a inițializa variabila de instanță cu valorile implicite. Poate fi folosit, de asemenea, pentru realizarea unor sarcini utile în crearea obiectelor. Un constructor implicit este invocat implicit de către compilator dacă nu există niciun constructor definit în clasă.
 2. Parameterized Constructor: este cel care poate inițializa variabilele de instanță cu valorile date. Cu alte cuvinte, putem spune că acei constructorii care pot accepta argumentele se numesc constructori parametrizați.

40. Care este scopul unui constructor default?

Scopul constructorului default este de a atribui obiectelor valoarea implicită. Compilatorul Java creează implicit un constructor implicit dacă nu există niciun constructor în clasă.

41. Putem supraîncărca constructorii?

Da, constructorii pot fi supraîncărcați prin modificarea numărului de argumente acceptate de constructor sau prin modificarea tipului de date al parametrilor.

42. Ce înțelegi prin copy constructor în Java?

Nu există un copy constructor în Java, cu toate acestea, putem copia valorile de la un obiect la altul.

Există multe modalități de a copia valorile unui obiect în altul în Java, se poate face:

 • Prin constructor
 • Prin atribuirea valorilor unui obiect altuia
 • Prin metoda clone() a clasei Object

43. Se pot folosi this() și super() ambele într-un constructor?

Nu, deoarece this() și super() trebuie să fie prima instrucțiune din constructorul clasei.

44. Ce este Method Overriding?

Dacă o subclasă oferă o implementare specifică a unei metode care este deja furnizată de clasa sa părinte, aceasta este cunoscută sub numele de Method Overriding. Este folosită pentru polimorfismul runtime și pentru implementarea metodelor de interfață.

Regulile pentru înlocuirea metodei sunt:

 • Metoda trebuie să aibă același nume ca în clasa părinte.
 • Metoda trebuie să aibă aceeași semnătură ca în clasa părinte.
 • Două clase trebuie să aibă o relație IS-A între ele.

45. De ce nu putem suprascrie metoda statică?

Se datorează faptului că metoda statică este o parte a clasei și este legată de clasă. În timp ce metoda instanței este legată de obiect, iar static primește memorie în zona clasei, iar instanța primește memorie într-un heap.

46. Putem declara un constructor ca final?

Constructorul nu poate fi niciodată declarat ca final deoarece nu este niciodată moștenit. Constructorii nu sunt metode obișnuite; prin urmare, nu are sens să declari constructori ca finali. Cu toate acestea, dacă încerci să faci acest lucru, compilatorul va arunca o eroare.

47. Putem declara o interfață ca finală?

Nu, nu putem declara o interfață ca finală, deoarece interfața trebuie implementată de o clasă pentru a oferi definiția acesteia. Dacă vei încerca să faci acest lucru, compilatorul va afișa o eroare.

48. Ce este polimorfismul runtime?

Polimorfismul runtime sau trimiterea dinamică a metodei este un proces în care un apel la o metodă suprascrisă este rezolvat în timpul rulării, mai degrabă decât în​​timpul compilării. În acest proces, o metodă suprascrisă este apelată prin variabila de referință a unei superclase. Determinarea metodei care trebuie apelată se bazează pe obiectul la care se referă variabila de referință.

49. Cum se face o clasă write-only în Java?

O clasă poate fi creată doar pentru scriere, făcând toate câmpurile private. Clasa write-only va avea numai metode setter care stabilesc valoarea transmisă de la metoda principală la câmpurile private. Nu poți citi proprietățile clasei deoarece nu există o metodă getter în această clasă.

50. Câte tipuri de excepții pot apărea într-un program Java?

Există, în principal, două tipuri de excepții: bifate și nebifate. Aici, o eroare este considerată o excepție neverificată. Potrivit Oracle, există trei tipuri de excepții:

 • Checked exception: sunt cele care sunt verificate la compilare. De exemplu, SQLException, ClassNotFoundException etc.
 • Unchecked exception: excepțiile neverificate sunt cele care sunt gestionate în timpul execuției, deoarece nu pot fi verificate în timpul compilării. De exemplu, ArithmaticException, NullPointerException, ArrayIndexOutOfBoundsException etc.
 • Error: eroarea provoacă închiderea programului, deoarece acestea nu pot fi recuperate. De exemplu, OutOfMemoryError, AssertionError etc.

Dacă te simți total pregătit, te așteptăm la cursurile de programare Software Development Academy, care vin cu garanția unui job 

Pornim de la zero și în câteva luni te echipăm cu un set complet de abilități tehnice dar și acele soft skills de care ai nevoie ca programator – organizare, concentrare, comunicare și muncă în echipă. Iar la final, poți accesa un job de programator junior prin ofertele de muncă pe care ți le vom trimite în fiecară săptămână.

Dacă ești pregătit să faci următorul pas către cariera de programator, te așteptăm la Software Development Academy! 

Cursurile Codecool continuă sub tututela SDAcademy!

Cele două școli și-au unit forțele! Împreună, oferim:

 • Cursuri full-stack: Java, JavaScript, Python
 • Specializări: Software Testing, UX/UI Design, Data Science

Înscrie-te acum în programul SDAcademy x Codecool și primește coaching personalizat pentru cariera ta în IT!

continuă către SDAcademy