Costul mediu de angajare pentru companii este de 4.000 USD conform statisticilor companiei Glassdoor – HR și Recruiting. Numerele pot varia ușor în funcție de industrie, regiune sau țară.
Companiile se confruntă de fapt cu o provocare chiar mai mare decât costurile care cresc într-un ritm accelerat. Potrivit unui sondaj realizat de platforma Devskiller, 67% dintre recrutori sunt nemulțumiți de lipsa candidaților calificați din piața.
Cercetările recente efectuate de PwC și Forumul Economic Mondial arată faptul că există potențial foarte mare de îmbunătățire a competențelor.
5,3 milioane noi locuri de muncă create până în 2030
Prin recalificarea și dezvoltarea angajaților, companiile din domeniul serviciilor financiare din regiunea CEE ar putea înregistra o creștere a cifrei de afaceri de 177 milioane dolari până în 2030.
Înțelegând constrângerile de timp pentru această schimbare, Banca Comercială Română a inițiat un parteneriat pe termen lung cu Software Development Academy pentru a-și dezvolta în mod constant angajații.
Nu este un secret faptul că recrutarea externă devine din ce în ce mai scumpă. În ceea ce privește profesioniștii de nivel înalt, pe lângă provocările de ordin financiar, există multe alte costuri: timp necesar, resurse implicate, implicarea angajaților seniori existenți.
Scopul principal al programului de cooperare dintre BCR și SDA a fost de a accelera dezvoltarea competențelor specialiștilor IT BCR. Astfel BCR a decis să lanseze un training in parteneriat cu Software Development Academy.
Un astfel de program cu BCR confirmă necesitatea unor programe de perfecționare nu numai pentru BCR, ci și pentru alte companii și organizații mai mici. Decalajul de calificare poate fi privit atât ca un minus, cât și ca oportunitate de a evolua, până la urmă.
Să aruncăm o privire mai atentă asupra celor două programe de formare derulate.
Acest training s-a axat atat pe competențe Java de bază (design patterns, coding principles, clean code, refactoring), cat și pe framework-ul Spring (Spring Core, Spring Boot, Spring Data, Spring REST, Spring Security).
În plus, în timpul unui hackathon desfășurat la finalul programului de training, participanții au fost împărțiți în două grupuri: cei care au dezvoltat o aplicație Java și cei care au interactionat cu aplicația prin intermediul unei interfețe dedicate. Din punct de vedere tehnic cele 2 aplicații au comunicat prin serviciile web de tip REST, aceeași tehnologie pe care BCR o folosește în activitatea sa curentă.
Scopul hackathon-ului a fost sa includa o parte strict practică, care sa aibă la bază scenarii reale din activitatea de dezvoltare/ configurare software din viața de zi cu zi din BCR.
În funcție de nivelul de experiență al angajaților de profil Technical Analyst din BCR (Juniori sau Middle Technical Analysts), aceștia au fost împărțiți în două grupe. Training-ul a inclus aspecte de Java programming, Java testing, Frontend (Angular, Node.js), Database, Modern software development tooling (SOAP, REST, Postman, OpenAPI, Swagger, GitLab, Kubernetes, OpenShift).
Este important de reținut faptul că nu doar companiile se confruntă cu lipsa de calificare. Angajații de toate nivelurile de experiență resimt cât de important este să îți dezvolți noi skill-uri în mod constant. Proiectul cu BCR confirmă necesitatea unor astfel de acțiuni. Upskilling este o soluție care va aduce beneficii atât pentru angajați, cât și pentru companie.
„Colegii mei au fost foarte mulțumiți de experiență, sesiunea fiind cu mult peste așteptările lor!”, A spus Tania Vasile, Head of IT Retail Department în BCR. “Apreciem feedback-ul transparent și foarte util pe care l-am obținut în timpul acestui parteneriat. Sunt convinsă că am pus piatra de temelie în dezvoltarea unui profil de analist “well rounded” în BCR.”
Banca Comercială Română , membră a Erste Group, este cel mai important grup financiar din România. BCR desfășoară operațiunile băncii universale, ale companiilor specializate pe piața de leasing, gestionarea activelor, pensiile private, băncile de locuințe și serviciile bancare prin intermediul telefoanelor mobile.
BCR este o bancă foarte digitalizată și acordă o mare importanță în a deveni o banca digitală. Recent, au lansat George, primul banking inteligent care se comunica perfect cu smartphone-urile. Cu George, clienții au întotdeauna la dispoziție ceea ce este important pentru ei: conturile lor curente și bugetele lor, cât au cheltuit și cât au economisit pentru planurile lor de viitor.
SDA este o companie infiintata in 2014, în perioada 2014-2017 dezvoltându-se în principal în Polonia, iar în 2017 am decis sa se extindem și în străinătate. România a fost prima piață pe care am accesat-o. După Romania, compania noastra s-a extins și în țările baltice, Lituania, Letonia, Estonia, iar mai apoi în Marea Britanie, Irlanda, Finlanda, Danemarca, Albania, Cehia, Slovacia și inclusiv Filipine. La momentul actual suntem cea mai mare academie de programare din regiune, iar pe majoritatea pietelor in activitatea noastra suntem lider de piata.
La nivel internațional avem peste 6 ani de experiență și am desfășurat peste 200 de proiecte B2B (business-to-business). Avem o baza de date de 1100 traineri experimentați, majoritatea dintre ei lucrând în prezent sau în trecut la mari companii de dezvoltare software din toata lumea. De la înfiintare si până în prezent peste 10.000 de studenți au absolvit cursurile noastre de formare profesională.
Cele două școli și-au unit forțele! Împreună, oferim:
Înscrie-te acum în programul SDAcademy x Codecool și primește coaching personalizat pentru cariera ta în IT!