Vrei în IT, dar nu știi cu ce să începi? 👉Află ce ți se potrivește! 👈sau sună la 0374 349 900

Cum să-ți găsești primul job în IT în 2023

Una dintre cele mai frecvente întrebări înainte de a porni în aventura cu programarea este: cum să-ți găsești primul job în IT? Oare voi găsi un loc de muncă fără studii superioare? Răspunsul este simplu – absolut da! Industria IT este în continuă evoluție și este deschisă tuturor. Află cum să-ți găsești primul loc de muncă în IT fără experiență.

Primul loc de muncă imediat după cursul de IT!

În timpul cursului de IT, merită să te gândești bine la planurile tale profesionale și la cum ți-ai dori să arate primul tău loc de muncă în IT. Merită, mai ales, să te compari cu oportunitățile tale reale de pe piața muncii, adică să verifici ofertele disponibile și cerințele angajatorilor.

Candidatul trebuie să fie conștient de faptul că unele anunțuri de pe portalurile de locuri de muncă se adresează doar persoanelor cu experiență (în principal la nivel mediu), dar vor exista și oportunități atractive pentru juniori.

Merită, de asemenea, să contactezi direct companiile IT cu întrebări despre posibilitățile de a dobândi experiență – nu toate ofertele de locuri de muncă sunt vizibile pe site-urile web.

Merită să începi procesul de trimitere a CV-ului și de participare la interviuri de angajare imediat după finalizarea cursului de programare. Acesta este un moment perfect, când cunoștințele și abilitățile practice sunt consolidate, iar motivația este încă ridicată. Dar asta nu este tot! Potrivit unor specialiști, cel mai bun moment pentru a căuta primul loc de muncă este la cumpăna dintre lunile septembrie și octombrie, când se încheie diverse stagii de practică ale studenților și absolvenților, precum și la începutul anului, adică în ianuarie și februarie, când se stabilesc noile bugete.

Sprijinul specialiștilor și al mentorilor

Cursul de programare nu înseamnă doar învățarea unor abilități practice și dobândirea de cunoștințe în domeniul industriei IT. În plus față de partea principală, studenții învață cum arată primul loc de muncă și cum să-l obțină. De asemenea, își vor scrie propriul CV și vor trece prin întregul proces de recrutare.

Specialiștii în resurse umane indică importanța unui profil pe diferite portaluri din industrie (de exemplu, LinkedIn), precum și cum să se pregătească pentru un interviu de angajare.

De asemenea, merită să știi că, în unele academii, studentul poate alege o versiune a cursului care presupune să îi ajute pe absolvenți să își găsească primul loc de muncă. În cazul SDA, este vorba despre pachetul “Employment Guarantee”, care se bazează pe ipoteza că, în termen de 3 luni de la finalizarea cursului, specialiștii din cadrul academiei vor găsi un loc de muncă pentru absolvent. Această soluție este foarte atractivă și poate fi o idee excelentă pentru cei care sunt preocupați de viitorul lor.

Stagiu de practică și primul loc de muncă, adică dobândirea de experiență este importantă

Căutarea primului loc de muncă poate fi începută cu un stagiu de practică sau cu o perioadă de probă pe un post de junior. De obicei, la început, nu trebuie să te aștepți la câștiguri foarte mari, ci să te concentrezi pe dobândirea de experiență profesională.

În următorii câțiva ani, este foarte ușor să fii promovat într-o poziție mai înaltă și să îți crești rapid salariul. Primul loc de muncă trebuie să fie, în principal, un spațiu de îmbunătățire a competențelor, de dobândire a experienței, de învățare a specificului de lucru în industrie, precum și de extindere a contactelor sociale și a cunoștințelor.

Așadar, cum îți găsești primul loc de muncă în IT fără experiență?

77% dintre companiile din UE raportează dificultăți în găsirea de angajați cu competențele digitale necesare, motiv pentru care este atât de important să dobândești aceste competențe în viitorul apropiat și să nu-ți faci griji pentru viitor. În același timp, este un semnal că un loc de muncă în IT este la îndemâna ta. Cu toate acestea, dacă vei reuși să îl obții, depinde de angajamentul tău.

Noi ți-am pregătit câteva sfaturi care te vor ajuta să atingi mai repede succesul în acest domeniu!

 1. Gândește-te la cum vrei să arate parcursul tău profesional în IT.
  Industria tehnologică nu înseamnă doar programare, ci și o serie de alte opțiuni de dezvoltare. Pe lângă cariera de programator, poți evolua spre cea de tester software sau UX/UI Designer sau chiar Data Scientist.
 2. Învață și dezvoltă-ți abilitățile.
  În prezent, pentru a obține un loc de muncă în IT, este necesar să ai competențele potrivite. Începătorii ar trebui să înceapă cu elementele de bază ale programării și construirii de site-uri web. Dobândește cunoștințe despre instrumentele și tehnologiile populare utilizate în industrie. Și cel mai bun lucru – poți face acest lucru cu sprijinul mentorilor experimentați din cardul cursurilor SDA!
 3. Construiește-ți portofoliul.
  Un portofoliu este o colecție de proiecte pe care le realizezi pentru a-ți prezenta competențele și abilitățile. Acesta va fi foarte util atunci când aplici pentru un loc de muncă în IT, iar recrutorii te vor ajuta să îți cosmetizezi CV-ul astfel încât să te poți lăuda cu o experiență de cel puțin începător în momentul depunerii CV-ului. Cursurile Software Development Academy îți vor oferi o astfel de intrare în IT!
 4. Implică-te în proiecte Open Source.
  Aderarea la proiecte Open Source este o modalitate bună de a câștiga practică și de a îți dezvolta abilitățile. Vei avea ocazia să lucrezi cu alți programatori și să îți demonstrezi abilitățile.
 5. Caută stagii de practică.
  Caută stagii de practică în companii IT care îți oferă șansa de a câștiga experiență și de a învăța cum se lucrează în acest sector. Unele companii oferă stagii plătite, care pot fi o sursă bună de venit, permițându-ți în același timp să dobândești o experiență valoroasă.
 6. Ajustează-ți CV-ul și scrisoarea de intenție la cerințele ofertei de muncă.
  Înainte de a trimite o cerere pentru un loc de muncă în IT, citește cu atenție cerințele ofertei și adaptează-ți CV-ul la aceste cerințe. Acest lucru te va ajuta să ieși în evidență față de ceilalți candidați și să demonstrezi că ești cea mai bună persoană pentru acest post.

A începe în industria IT sau a decide să îți schimbi actualul loc de muncă este o aventură minunată și o introducere într-o viață complet nouă. Dacă te afli aici, înseamnă că ai făcut deja primul pas pentru a accepta această provocare. Nu te opri, te descurci foarte bine!

Nu uita că, deși s-ar putea să nu reușești întotdeauna din prima, să mergi până la capăt este incredibil de satisfăcător și îți va aduce beneficii care vor dura o viață întreagă.

Cu toate acestea, știm că un nou drum în carieră poate fi copleșitor la început și, ca în orice călătorie, uneori ai nevoie de o hartă pentru a ajunge acolo unde te îndrepți. Noi te vom ajuta să o realizezi. Înregistrează-te la un webinar gratuit pe un subiect la alegere pentru a afla mai multe despre munca în industria IT și despre cum poți să faci parte din ea.

Înscrie-te la un webinar gratuit

Cursurile Codecool continuă sub tututela SDAcademy!

Cele două școli și-au unit forțele! Împreună, oferim:

 • Cursuri full-stack: Java, JavaScript, Python
 • Specializări: Software Testing, UX/UI Design, Data Science

Înscrie-te acum în programul SDAcademy x Codecool și primește coaching personalizat pentru cariera ta în IT!

continuă către SDAcademy