NOU! Curs inteligență artificială! 45% REDUCERE 👈sau sună la 0374 349 900

Programarea web: ce face un Web Developer și ce limbaje trebuie să știe în 2024

programator web

Programatorii Web sunt printre cele mai căutate poziții din industria IT, și pe bună dreptate – nu ne-am bucura în același fel de internet fără ei. Iar în România numărul de joburi pentru Web Developers este în continuă creștere, cu peste 1000 de poziții disponibile. 

Web development, sau programarea web, este probabil una dintre cele mai interesant industrii în care poți lucra la acest moment – indiferent că îți fuge gândul la Silicon Valley, la un start-up sau chiar la o multinațională. 

Acești programatori pot fi la rândul lor programatori de front end, de back end sau full stack (care se ocupă de ambele).  În continuare, ne-am gândit să îți explicăm ce face fiecare dintre ei și care este diferența dintre roluri, ca să îți dai seama ce rol din programarea web ți se potrivește cel mai bine. 

La SDA îți oferim o varietate de cursuri dedicate celor mai populare limbaje de programare precum Java, Javascript și Python. De asemenea, vei avea oportunitatea de a deveni Software Tester. Înscrie-te acum și fă următorul pas în cariera ta!

Ce este programarea web, de fapt?

Te-ai uitat vreodată la site-ul tău preferat și te-ai întrebat cum de se încarcă atât de repede, de ce este aranjat în felul respectiv, de ce anumite butoane conduc către anumite acțiuni atunci când dai click pe ele, te-ai întrebat „oare cât de dificil este să faci un site?” sau te-ai gândit că ți-ar plăcea și ție să faci asta? 

Ei bine, toate aceste trăsături vizibile ale site-urilor sunt construite de către Programatori (sau dezvoltatori) Web. 

Programarea web se referă în general la task-urile care țin de dezvoltarea site-urilor web. Acestea pot fi dezvoltate fie cu ajutorul internetul sau al intranetului, iar procesul include designul site-ul, dezvoltarea conținutului, scriptingul de pe partea de servere sau de clienți și, desigur, configurarea setărilor de securitate. 

Într-un sens mai larg, programarea web cuprinde toate acțiunile, update-urile și operațiile necesare pentru a construi, întreține și manageria un website, pentru ca performanța acestuia, experiența utilizatorilor și viteza sa să fie cele optime. 

Programarea web mai este cunoscută în domeniu și ca web sau website development, iar profesioniștii care se ocupă cu acest lucru sunt Programatori Web sau Web Developers

Ce este, de fapt, un Web Developer?

Pentru a răspunde cel mai rapid și la această întrebare, un Web Developer este de fapt un programator Full stack. În esență, un Web Developer este un programator care ia un design de site – creat de către o echipă de web design – și îl transformă într-un website perfect accesibil și funcțional. Full stack developers înțeleg procesele și strategiile atât de front end, cât și de back end, fiind de altfel în poziția perfectă de a supraveghea întreg procesul. 

Cum face un Web Developer acest lucru? Scriind foarte multe linii de cod, mai mult sau mai puțin complicate, și folosind o varietate de limbaje de programare. Jobul unui Web Developer nu este unul simplu, deoarece trebuie să traducă dintr-o limbă accesibilă tuturor, într-un limbaj precum Python sau HTML, înțeles doar de către un computer. 

În funcție de complexitatea proiectului, programarea web este un job care necesită destul de mult timp și efort, fiind necesară înțelegerea mai multor limbaje de programare. Un Web Developer se poate specializa doar pe o arie mai restrânsă a programării web (front end sau back end) sau poate alege să fie un Programator Web full stack (care are cunoștințe și de front end, cât și de back end). 

De obicei, proiectele mari, care includ site-uri web foarte complexe sunt o colaborare între mai mulți Web Developers. 

Tipuri de Web Developers

Acești programatori pot fi programatori de front end, de back end sau full stack.  În continuare, ne-am gândit să îți explicăm ce face fiecare dintre ei și care este diferența dintre roluri ca să îți dai seama ce rol din programarea web ți se potrivește cel mai bine. 

Programator Web de front end

Un Programator Web de front end este persoana care implementează designurile web prin limbaje specifice precum HTML, CSS și JavaScript. Spre deosebire de programatorii de front end, programatorii web de back end se ocupă de programarea din spate, precum bazele de date. Dacă intri pe orice site, poți vedea oriunde rezultatul muncii unui Programator Web de front end – în navigarea paginii, aranjarea paginii, inclusiv modul în care site-ul respectiv arată pe telefonul mobil. 

Practic, un Programator Web de front end este responsabil elementele de conținut ale site-ului să fie clare, vizibile și la locul potrivit. În unele cazuri, aceștia au și abilități de content writing, creând în același timp și conținutul site-ului. 

Programatorii web de front end se asigură că toate culorile site-ului sunt potrivite, mai ales cele care conțin text, culorile de fundal și titlurile. Cei mai buni programatori web de front end au și cunoștințe de design, putând astfel să modifice diverse aspecte pe parcurs. 

Nu în ultimul rând, se asigură că toate linkurile sunt formatate corect, că toate butoanele funcționează corect și că site-ul este funcțional și că arată bine. De multe ori, tot ei sunt responsabili și de designul versiunii de mobil a site-ului, dar și de funcționarea acestuia pe toate tipurile de browser. 

Așadar, răspunsul la întrebarea „Ce este e un developer” nu este una simplă, și este mult mai complexă de atât. Pe lângă partea de front end, există și partea de back end development și full stack development, iar front end development este considerată a fi cea mai ușoară dintre acestea trei. 

Programator Web de back end

Deși poate părea că programatorii web de front end au o viață destul de dificilă în a se asigura că un site arată bine, funcționează bine și că afișează conținutul corect, programatorii web de back end au însă o viață mult mai grea. În timp ce programatorii web de front end sunt responsabili de programarea cu care interacționează clienții, programatorii de back end se ocupă de partea de servere. 

Acest lucru înseamnă că ei trebuie să creeze codul și programele care operează serverele, bazele de date și alte aplicații ale acestora. În calitate de Programator Web de back end, cea mai mare calitate este abilitatea de a crea un program curat și eficient care face tot ce îți dorești în cel mai scurt timp. Din moment ce viteza site-ului este foarte importantă atunci când se ajunge la partea de SEO, aceasta este foarte importantă în back end development. 

Pentru a explica ce face un Web Developer, este important de știut că programatorii de back end folosesc o gamă variată de limbaje asociate cu serverele pentru a construi programe complicate. Printre cele mai populare limbaje folosite în back end development se numără PHP, Python, Java și Ruby. JavaScript începe să devină și acesta popular printre programatorii back end, iar SQL este și el des folosit pentru a manageria și a analiza informațiile din cadrul bazelor de date. 

Din moment ce fiecare website are alte nevoi, un Programator Web de back end trebuie să fie flexibil și capabil să creeze diverse programe. De asemenea, aceștia trebuie neapărat să aibă o înțelegere clară și aprofundată a limbajelor pe care le folosesc. Acest lucru este foarte important pentru a se asigura că vin soluția cea mai eficientă pentru crearea programului respectiv, asigurându-se de asemenea că este sigur și ușor de întreținut. 

Programator Web Full stack

Un Full stack developer este cel mai în măsură să conducă un proiect de web development de la început la bun sfârșit, acesta având experiență atât pe partea de strategie, cât și pe practicile din domeniu. 

Având cunoștințe atât de front end, cât și de back end, pot vedea mai bine „imaginea de ansamblu” și sunt de cele mai multe ori cea mai bună alegere atunci când vine vorba de proiecte medii în termeni de complexitate sau care nu au un buget foarte mare. 

Pe de altă parte, un Full stack developer este adesea angajat pentru a supraveghea proiectele ample ale marilor companii. Aceste joburi sunt adesea mai bine plătite decât cele de programare propriu-zisă, însă vin și cu mai multe responsabilități. 

La SDA, oferim mai mult decât un curs de full-stack development; oferim un drum personalizat nevoilor tale și pieței actuale de muncă. Cursurile noastre în Javascript, Java, și Python urmează o metodologie full-stack, asigurând că avansezi eficient spre a deveni un dezvoltator competent și versatil.

Limbaje de programare web folosite de front end și back end

Codul scris de programatorul web de front end rulează în interiorul browserului folosit de utilizator (spre deosebire de codul scris de un Programator Web de back end care rulează pe un server). 

Privește lucrurile în felul următor: un Programator Web de back end este ca un inginer care proiectează sistemul pentru ca un oraș să poată funcționa (electricitate, apă, canalizare etc), în timp ce un Programator Web de front end este ca un designer care aranjează străzile și se asigură că totul este conectat corect pentru ca oamenii să poată trăi (este o analogie simplificată, dar te-ai prins, nu?). 

În continuare, îți prezentăm cele mai populare limbaje de programare în rândul programatorilor web, precum și ce vei putea realiza într-un site web, odată ce le stăpânești pe fiecare: de la formatarea textului, adăugarea imaginilor, schimbarea culorilor, precum și integrarea elementelor interactive. 

HTML 

HTML (Hyper Text Markup Language) și CSS sunt cele mai căutate limbaje de web coding pentru un Programator Web de front end. Fără acestea două, nu poți crea un design de website și nu vei avea decât un bloc de text neformatat pe ecran. Fără HTML nici măcar nu poți adăuga imagini!

Dacă dai click dreapta pe ecranul unei pagini de web și apoi selectezi view page source vei vedea într-un tab nou toate informațiile care intră în crearea unei pagini de web. Ce vezi acolo este un cod HTML. Acesta îi „spune” site-ului ce să facă ce conținut să afișeze și, până la un punct, cum să îl afișeze. La începutul paginii vei vedea scris <!DOCTYPE html>. Această comandă îi spune site-ului că urmează un cod HTML. 

Dacă urmărești în continuare codul, vei identifica anumite informații din pagină. De exemplu, vei vedea elemente precum „link”, „imagine” sau „video”. Acestea sunt comenzi de conținut care îi spun site-ului ce să afișeze, de unde să ia conținutul și cum să îl afișeze. 

HTML-ul este un limbaj foarte ușor de învățat și este de obicei primul învățat de către programatori.

CSS

CSS este al doilea cel mai important limbaj învățat de către programatori și este unul în care programatorii de front end trebuie să fie fluenți. Codul CSS este de obicei combinat cu cel HTML. în timp ce HTML îi spune paginii ce content să afișeze, CSS îi spune cum să o facă și în ce stil. 

Odată ce ai stăpânit limbajul CSS vei putea face lucruri precum: 

  • Să schimbi culorile textului sau pe cele de fundal
  • Să schimbi fonturile 
  • Să poziționezi diverse elemente; este foarte important pentru un developer să poată să rearanjeze totul într-un site. Cu HTML poți adăuga imagini și videouri, dar cu CSS le ajustezi dimensiunile și le poziționezi acolo unde vrei
  • Să schimbi mărimea textului – dacă faci un site pentru oamenii cu probleme de vedere este foarte important să ai cunoștințe de CSS ca să faci textul cât mai mare. 

JavaScript

Cu ajutorul JavaScript poți adăuga funcționalitate site-urilor web și poți crea multe aplicații web de bază doar cu HTML, CSS și JavaScript. La un nivel mult mai bazic, JavaScript este folosit pentru a crea de exemplu hărți care se updatează în timp real, filme interactive și jocuri online. Site-uri precum Pinterest folosesc mult JavaScript pentru o interfață mai ușor de folosit- faptul că site-ul nu se reîncarcă de fiecare dată când dai pin la ceva se datorează JavaScript. 

Deși JavaScript este în mod tradițional un limbaj de front end, în ultimul timp acesta a devenit popular și în rândul celor care se ocupă de back end development. Mulți programatori web de front end încep să lucreze ca full stack developers datorită cunoștințelor lor de JavaScript, motiv pentru care acesta a devenit extrem de popular. 

jQuery

jQuery este o platformă de dezvoltare JavaScript, cu pluginuri și extensii care ușurează dezvoltarea JavaScript. În loc să codezi totul de la zero, în jQuery găsești elemente gata făcute, pe care le poți apoi customiza cu JavaScript. Poți folosi jQuery pentru a instala un cronometru, autocomplete și chiar pentru a rearanja automat tabele. 

JavaScript Frameworks

JS frameworks (AngularJS, Backbone, Ember, and ReactJS) îți pun la dispoziție o structură deja existentă pentru codul pe care îl scrii. Există mai multe tipuri de JavaScript frameworks, în funcție de nevoi, însă cele patru menționate mai sus sunt cele mai populare căutări menționate în anunțurile de joburi. Aceste frameworks eficientizează și grăbesc procesul de dezvoltare oferindu-ți un punct de pornire, și pot fi folosite împreună cu platforme precum jQuery pentru a minimiza scrierea de cod de la zero. 

Front End Frameworks 

CSS și front end frameworks (cel mai popular dintre acestea fiind Bootstrap) fac pentru CSS ce face JS Frameworks pentru JavaScript: îți oferă niște puncte de pornire pentru eficientizarea procesului. Din moment ce la CSS pornești de multe ori cu aceleași elemente indiferent de proiect, un framework care le definește este foarte folositor. Majoritatea anunțurilor de joburi pentru Programator Web de front end se așteaptă să știi cum funcționează aceste frameworks și cum să le folosești. 

PHP

În trecut, PHP era echivalent cu web development. Cunoscut și ca limbajul internetului, și acum este folosit într-o formă sau alta de către 80% dintre site-uri. Deși popularitatea acestuia este în scădere, PHP continuă să fie un limbaj folositor oricui vrea să devină Programator Web de back end. 

PHP este ușor de folosit și de învățat, fiind foarte popular printre programatorii web de back end aflați la început, dar și în rândul site-urilor mici, care au în spate platforme precum WordPress sau Wix, oferind astfel multe oportunități de freelance pentru cei care cunosc PHP. 

Java 

Java este un program în care poți produce aplicații. După ce un programator dezvoltă o aplicație Java, aceasta poate rula pe majoritatea sistemelor de operare (OS), incluzând Windows, Linux and Mac OS. Java este un limbaj versatil, lucru care a contribuit în destul de mare măsură la succesul său.

Este important de menționat că Java poate fi folosit pentru a dezvolta aplicații complete care pot rula pe un singur computer sau care pot fi distribuite între servere și clienți într-o rețea. 

Java este un limbaj esențial pentru mulți programatori web de back end. Este ușor de învățat, fiind popular printre începători, și ușor de folosit. De asemenea, este un program scalabil, fiind popular și pe site-uri mari precum eBay sau Amazon și este foarte ușor de întreținut. 

Python 

Este unul dintre cele mai ușor de învățat și utilizat limbaje de programare pentru că are puține particularitați și o sintaxă simplă, care poate fi înțeleasă cu ușurință, chiar și de cei fără experiență în codare.

Python este cel mai adesea folosit ca limbaj de scripting și automatizare, dar poate fi folosit și pentru analiza datelor.

Ruby

Ruby este un limbaj dinamic, reflectiv, ușor de învățat. Acest program abstractizează multe dintre complexitățile programării, fiind astfel foarte eficient deoarece poți construi ceva de la zero cu foarte puține linii de cod. 

Ruby a devenit popular în framework-ul Ruby on Rails, un framework pentru full stack developers care este foarte popular pentru start up-uri și programatorii  începători.

Salariile din Web Development

Iar așa cum bine știm, salariile din IT sunt de asemenea foarte ofertante, joburile din IT fiind foarte bine plătite chiar și la nivel de junior. Iată, așadar, cât poți câștiga cu junior Front-end, Back end sau Full stack developer în prezent: 

  • Junior Full stack developer: între 4.000 și 7.000 lei
  • Junior Front end developer: între 3.500 și 5.000 lei
  • Junior Back end developer: între 4.000 și 6.000 lei

Ești pregătit pentru viitorul tău ca Programator Web?

SDA îți oferă cursuri cu ajutorul cărora poți deveni Programator Web. 

În cadrul cursurilor noastre vei învăța să dezvolți site-uri și aplicații de la 0! Acestea durează doar câteva luni și îți oferă o imagine de ansamblu a ceea ce înseamnă front end development și vei beneficia de un sistem care te va ajuta să fii gata pentru orice provocare și să te adaptezi rapid la medii noi.

SDA oferă cursuri specializate pe limbaje de programare precum Python, Java și Javascript.

În afară de cursul în sine, SDA oferă un pachet generos de sprijin în carieră care include:

  • Consiliere în carieră. În timpul cursului vei participa la ateliere practice cu consilierul nostru în carieră, care te va pregăti pentru a începe procesul de căutare a unul loc de muncă. Mai mult decât atât, vei învăţa cum să te descurci bine în timpul unui interviu de recrutare, unde să cauţi informaţii despre evenimentele importante din industrie şi cum să ieşi în evidenţa faţă de ceilalţi candidaţi.
  • Consultații CV individuale. În cadrul cursului te vom ajuta să îţi creezi un CV profesional care va deveni vitrina ta pe piaţa muncii. Consilierii noştri în carieră te vor sprijini şi în crearea profilului de LinkedIn şi de asemenea te vor sfătui cum să obţii primul loc de muncă în industria IT.
  • Simulare interviu tehnic. La finalul cursului ţi-am pregătit o simulare a unui interviu tehnic. Este similar cu ce te vei confrunta, cel mai probabil, în timpul procesului de recrutare pentru noul tău Job în IT. Unul dintre trainerii noştri va juca rolul unui recrutor tehnic pentru a-ţi verifca cunoştinţele în practică şi apoi îţi va oferi feedback despre rezultatele tale.
  • Bibliotecă virtuală. Vei primi acces la biblioteca noastră virtuală SDA plină de cărţi electronice,cărţi audio, cursuri video şi astfel vei putea explora secretele lumii IT. În plus, în timpul cursului o să ai acces la materiale foarte utile care te vor ajuta să aprofundezi limba engleză. Nu în ultimul rând, vei acces la bibliotecă şi după finalizarea cursului.

Cursurile Codecool continuă sub tututela SDAcademy!

Cele două școli și-au unit forțele! Împreună, oferim:

  • Cursuri full-stack: Java, JavaScript, Python
  • Specializări: Software Testing, UX/UI Design, Data Science

Înscrie-te acum în programul SDAcademy x Codecool și primește coaching personalizat pentru cariera ta în IT!

continuă către SDAcademy