Asigură-ți viitorul – Reduceri de până la 45% la cursuri!  👈sau sună la 0374 349 900

Topul celor mai populare 12 limbaje de programare pe care să le înveți în 2024

Deși cererea pentru programatori crește de la an la an și locurile de muncă în companii sunt multe, nu la fel de mulți sunt cei care le pot ocupa, ceea ce reprezintă oportunitatea perfectă să faci pasul către IT anul acesta.

Fie că e vorba de începutul carierei tale în IT sau de o schimbare de profesie, un lucru este clar: un job de developer îți va oferi atât stabilitate profesională, cât și financiară nu doar în 2024, ci și în anii care vin – mai ales dacă știi limbajele de programare căutate de angajatori.

Există însă sute de limbaje de programare, cum spune și Wikipedia, așa că dacă simți că este o decizie foarte importantă cu ce cursuri de programare pentru începători să începi, sau cu ce să continui, ți-am pregătit o listă cu cele mai populare limbaje de programare din 2024, căutate nu doar în întreaga lume, ci și în România, cât și posibile locuri de muncă pe care le poți accesa cu ele, ca să descoperi ce ți s-ar potrivi.

Realitatea este că topul celor mai căutate limbaje de programare se schimbă de la an la an, așa că deși este util să fii la zi cu ultimele tendințe în development, e important să nu te pierzi în trenduri și “concursuri” de popularitate. Cele mai bune limbaje din 2024 sunt în mare parte și cele pe care le predăm la SDA, și care vor continua să crească și în anii următori.

1. Limbajul de programare Python

Python este unul din cele mai căutate și utilizate limbaje de programare de care au acum nevoie angajatorii, mai ales în back-end web development. A crescut foarte mult în ultimii ani și rămâne pe un trend ascendent, datorită utilității pe care o are în AI (artificial intelligence), data science și machine learning.

Este un limbaj de programare dinamic, creat de Guido van Rossum și lansat pe piață în 1991. Acesta poate fi folosit atât pentru a crea alicații pentru desktop, cât și aplicații web sau framework-uri.

Este unul dintre cele mai ușor de învățat și utilizat limbaje de programare pentru că are puține particularitați și o sintaxă simplă, care poate fi înțeleasă cu ușurință, chiar și de cei fără experiență în codare.

Python este cel mai adesea folosit ca limbaj de scripting și automatizare, dar poate fi folosit și pentru analiza datelor.

Limbajul de programare Python îți poate deschide multe oportunități de carieră te poate califica pentru joburi precum software engineer, python developer, research analyst sau data engineer.

Tocmai de aceea, SDA oferă un curs Python cate te ia de la zero. Mai precis, cursul este alcătuit din următoarele module:

  • Python. Te va trece prin bazele limbajului și cum să folosești variile sale funcții eficient folosind instrumente dedicate.
  • Lucrul cu date. Aici vei învăța SQL, ORM, și o înțelegere solidă a lucrului cu date.
  • Tehnologiile web. Orice ține de front-end, cum să creezi cod HTML și Javascript. De asemenea, vei învăța cel mai popular mediu framework pentru crearea de aplicații web în Python și Django, cum să creezi panouri de administrare, formulare de manipulare, mecanisme de sesiuni și module cookie.
  • Instrumente de lucru. Vei învăța cum să lucrezi într-o echipă de programare și modul în care echipele rezolvă probleme. 
  • Bunele practici. 
  • Proiectul final, care constă în rezolvarea unei probleme reale ale unei afaceri pe care îl poți anexa la CV-ul tău. 

Oferim mai mult decât un curs de full-stack development; oferim un drum personalizat nevoilor tale și pieței actuale de muncă. Cursurile noastre în Javascript, Java, și Python urmează o metodologie full-stack, asigurând că avansezi eficient spre a deveni un dezvoltator competent și versatil.

Descarcă tematica de curs Python

descarcă tematica

2. Limbajul de programare JavaScript

Poate cel mai în trend limbaj de programare, Javscript este în topul preferințelor developerilor an de an, fără a da semne că va fi înlocuit în viitor, mai ales că este baza web developmentului.

JavaScript este un limbaj de programare cu ajutorul căruia poți construi site-uri interactive. Este una dintre tehnologiile fundamentale ale internetului, alături de HTML și CSS.

JavaScript este folosit în principal pentru front-end web development (desigur, îl poți folosi la fel de bine și în Back-end web development) și este relativ ușor de învățat, chiar dacă ești începător în ale programării. Poți să scrii cod JavaScript chiar în browser, însă acesta se poate comporta diferit de la un browser la altul. Pe lângă website-uri, javascript poate fi folosit și pentru a crea chatboti, system scripts sau chiar jocuri.

Pe piața de muncă există o mulțime de joburi pentru cei ce scriu cod javascript. Cele mai populare sunt JavaScript developer sau front-end developer, care impune nu doar cunoștințe de JavaScript, ci și cunoștințe de HTML și CSS.

Descarcă tematica de curs Frontend – JavaScript

descarcă tematica

La Software Development Academy, poți accesa un curs JavaScript cate te ia de la 0. Încearcă-l acum!

3. Limbajul de programare Java

Java este un limbaj de programare orientat pe obiecte, care a fost lansat 1995 și care este astăzi cel mai popular limbaj de programare din lume, cât și cel mai stabil.

Limbajul de programare Java este foarte răspândit tocmai pentru că este atât de stabil și scalabil, ceea ce îl face foarte căutat în rândul angajatorilor. Acesta poate fi utilizat pentru aplicații de desktop cu interfață grafică, aplicații de mobil (mobile web development) sau aplicații și chiar servere web, fiind foarte versatil și compatibil cu multe platforme.

Pe piața de muncă există un deficit de programatori java, așa că decizia de a învăța acest limbaj de programare îți va garanta o mulțime de oportunități în carieră. De asemenea, Java poate fi un punct de start pentru învățarea unor limbaje mult mai complexe, cum ar fi C, C# sau C++.

Descarcă tematica de curs Java

descarcă tematica

Te interesează Java? Aruncă un ochi pe SDA, unde poți accesa un curs Java comprehensiv care te ia de la 0.

4. Limbajele de programare C și C++

Un limbaj de programare “old school”, printre primele apărute, C e la fel de relevant astăzi ca în momentul în care s-a lansat, în 1970.

Da, poate suna mai tentant să înveți limbaje de programare noi apărute, abia lansate, însă C are avantajul de a fi limbajul pe care s-au bazat zeci de limbaje de programare care derivă sau au fost influențate de sintaxa și paradigma sa (printre ele se află chiar și Java, Javascript, C# și D). Prin urmare, le vei putea înțelege foarte ușor o dată ce ai deslușit C. Așa că să ai cunoștințele de limbaj C sunt foarte utile pentru un programator care vrea să învețe limbaje mai avansate.

C este un limbaj de programare procedural, flexibil și versatil, care îi permite programatorului să aibă control maxim prin comenzi minime. Limbajul C are foarte puține cuvinte cheie și structuri semantice, însă nu este foarte ușor de învățat, mai ales pentru un începător în programare – pregătește-te pentru o curbă de învățare mai mare, dar care va merita din plin toate eforturile tale.

Pentru că multe persoane optează pentru limbaje de programare mai noi, învățarea limbajului de programare C te poate diferenția pe piața de muncă pentru că C rămâne an de an în preferințele angajatorilor, mai ales dacă vrei să lucrezi îngame development și systems programming.

Limbajul de programare C++

Limbajul de programare C++ este o versiune updatată a limbajului C.

C++ poate fi numit limbaj hibrid pentru că este o combinație între un limbaj procedural și un limbaj de programare orientat pe obiecte.

Principala diferență între C și C++ o constituie funcționalitățile de clase și obiecte și relația de moștenire dintre clasele de bază și clasele derivate din acestea.

C++ este un limbaj scalabil, cu ajutorul căruia poți crea aplicații ce consumă multe resurse, precum aplicații pentru desktop sau jocuri cu grafică complexă. Așa că dacă vrei să lucrezi ca developer în industria de gaming, C++ este limbajul potrivit pentru tine.

5. Limbajul de programare PHP

PHP este un limbaj de programare special creat pentru web development. PHP este deopotrivă un limbaj simplu de programare pentru  începători, însă în același timp îi oferă unui developer experimentat multe funcționalități avansate.

Chiar dacă există developeri care consideră că PHP un limbaj de programare învechit, acesta își păstrează relevanța chiar și în 2021. Conform Best Programming Language, 80% dintre cele mai bune 10 milioane de site-uri din lume folosesc PHP.

Pentru că PHP este atât de utilizat și în prezent, există o mulțime de posturi disponibile pentru developerii PHP pe piață.

6. Limbajul de programare C# (C sharp)

C# este un limbaj de programare orientat pe obiecte, ce a fost lansat în 2000 și gândit ca competitor pentru limbajul Java, cu care este foarte similar.

C# este un limbaj de programare versatil, cu care poți crea aplicații pentru Windows, dar și aplicații pentru web sau pentru device-uri mobile. C# are cea mai rapidă evoluție și este unul dintre limbajele folosite pentru a crea aplicații în framework-ul .NET.

Oportunitățile de angajare pentru developerii C# sunt numeroase, așa că studierea acestui limbaj de programare poate fi considerată o adevărată investiție în carieră.

7. Limbajul de programare F# (F sharp)

La fel ca C#, și F# este un limbaj de programare .NET. Spre deosebire de alte limbaje de programare, codul F# nu este încărcat cu puncte și virgule, acolade sau alte simboluri, așa că poți rezolva o problemă cu mai puține rânduri de cod decât în alt limbaj de programare.

Pentru că F# este un limbaj .NET, developerii au acces nelimitat la informațiile și tool-urile colaboratorilor .NET. F# este compatibil cu majoritatea platformelor, inclusiv smart phone-uri sau Linux.

Limbajul F# este ideal pentru domenii specializate ca data analysis sau enterprise development. Deși F# nu este atât de popular precum C#, unele posturi de .NET developer necesită și cunoștinte de limbaj F sharp, pe cele de C sharp.

8. Limbajul de programare SQL

SQL (Structured Query Language) este un limbaj de programare folosit pentru lucrul și comunicarea cu bazele de date. Prin SQL poți să modifici tabele și structuri de index din baze de date, să adaugi, să editezi sau să ștergi linii de date și să recuperezi sub-seturi dintr-o bază de date. SQL te poate ajuta să gestionezi baze de date care cuprind milioane sau chiar miliarde de celule de date. Limbajul SQL este foarte util și pentru cei ce vor să gestioneze sau să creeze servere.

Majoritatea organizațiilor lucrează cu volume mari de date și au nevoie de experți în SQL. Cunoștințele de SQL te pot ajuta să obții joburi precum SQL developer, data analyst, business intelligence (BI) analyst sau database administrator (DBA).

9. Limbajul de programare Kotlin

Kotlin este un limbaj hibrid, care combină funcționalități de programare funcțională cu funcționalități de programare orientată pe obiecte. A fost conceput să funcționeze perfect împreună cu Java, însă este un limbaj de programare mai concis, prin care poți rezolva probleme frecvente de programare cu doar câteva linii de cod.

Kotlin este unul dintre limbajele de programare mai nou apărute pe piață, însă deja s-a remarcat ca fiind limbajul preferat de Google pentru dezvoltarea aplicațiilor pentru Android. Pentru că popularitatea acestui limbaj continuă să crească, la fel se întâmplă și cu oportunitățile profesionale pentru developerii Kotlin. Cele mai populare joburi pentru cunoscătorii de Kotlin sunt Kotlin developer sau Android developer.

10. Limbajul de programare Go

Limbajul de programare Go sau Golang a fost creat în 2009 de către Robert Griesemer, Rob Pike și Ken Thompson, pentru Google. Sintaxa Go este simplă și ușor de înțeles, de aceea Go a surclasat limbajul Python și a devenit cel mai ușor de învățat limbaj de programare.

Go este de două ori mai rapid decât orice alt limbaj de programare pentru că folosește goroutines în loc de thread-uri și le permite programatorilor să lucreze cu milioane de goroutines simultan. Deși Go este un limbaj de programare cu foarte mult potențial, este încă la început de drum și are anumite neajunsuri pe care predecesori precum Java sau Python nu le au.

Tocmai pentru că este atât de nou, limbajul Go nu îți oferă atât de multe oportunități profesionale, joburile de Go developer fiind mai puțin numeroase decât cele de Java developer sau Python developer.

11. Limbajul de programare Rust

Rust este un limbaj de programare similar cu C și C++ care a fost dezvoltat de Mozilla în 2015. Limbajul Rust are un sistem de management modern și poate fi instalat cu orice sistem de operare sau sistem embedded. Este un cod versatil, cu care poți crea de la sisteme de operare și kernel-uri, până la browsere web și jocuri.

Cu toate astea, Rust nu este cel mai ușor limbaj de programare și poate fi copleșitor pentru un începător. Să înveți sintaxa și regulile de programare Rust nu este de ajuns, trebuie să ai și o gândire logică și precisă. Experiența anterioară cu limbaje de programare precum C, C++, Python sau Java se va dovedi foarte valoroasă pentru un developer care vrea să învețe Rust.

Posturile de Rust developers disponibile pe piață nu sunt numeroase, tocmai pentru că Rust e încă la început de drum, iar companiile preferă să parieze pe limbaje de programare cu notorietate mai mare.

12. Limbajul de programare Swift

Creat de Apple în 2014, Swift este un limbaj de programare compatibil cu sistemele de operare și framework-urile Apple.

Limbajul Swift este similar cu Python și Ruby și a fost gândit să fie ușor de utilizat pentru începătorii care aspiră să devină software engineer. Codul Swift are foarte multe elemente din limba engleză, ceea ce îl face simplu de citit chiar și pentru cei care nu au cunoștințe în programare.

Pentru că Swift a fost creat de și pentru Apple, acest limbaj de programare îți oferă posibilitatea să te îndrepți către un job de iOS developer. Așa că dacă vrei să dezvolți software-uri și aplicații pentru produsele Apple, atunci Swift este limbajul de programare pe care vrei să îl înveți.

Atunci când faci o alegere e necesar să ții cont de specificul limbajului, de cunoștințele tale în domeniu, dar și de diversitatea ofertelor de pe piața de muncă la care îți oferă acces. În momentul de față platformele de joburi din România pun accentul pe Java, C++ și PHP.

Vezi oferta noastră de cursuri de programare pentru începători și descoperă-l pe cel care ți se potrivește.

Dacă nu ești încă hotărât ce limbaj de programare să înveți, la SDA nu vei dobândi doar cunoștințe tehnice, ci și o serie de soft și hard skills care te vor ajuta în carieră. În plus, învățarea unui limbaj de programare îți va solicita gândirea logică și te va ajuta să îți îmbunătățești skill-urile de soluționare a problemelor. Mentorii noștri abia așteaptă să împărtășească cu tine experiența lor valoroasă din domeniu și cursurile noastre de IT sunt acreditate de Ministerul Educației și Cercetării și de Ministerul Muncii și Justiției Sociale. 

La SDA, fiecare student este ghidat individual pentru a alege cursul cel mai potrivit, facilitând astfel primii pași esențiali către o carieră în dezvoltare full stack. Ne dedicăm în a te ajuta să-ți găsești calea în lumea tehnologiei.

📝 Completează formularul de mai jos și află cum să îți alegi limbajul de programare potrivit, cu îndrumarea expertă de care ai nevoie!

 

Vrei să-ți investești timpul în cel mai bun limbaj de programare?

E firesc să vrei să știi care este cea mai bună opțiune dintre toate limbajele disponibile. Discută gratuit cu un consultant educațional de la SDA Academy, care te va ajuta să îți clarifici obiectivele și să alegi limbajul perfect pentru cariera ta. Cu peste 20.000 de persoane pregătite din 2014, suntem aici să te ajutăm să iei rapid o decizie informată.

    Cursurile Codecool continuă sub tututela SDAcademy!

    Cele două școli și-au unit forțele! Împreună, oferim:

    • Cursuri full-stack: Java, JavaScript, Python
    • Specializări: Software Testing, UX/UI Design, Data Science

    Înscrie-te acum în programul SDAcademy x Codecool și primește coaching personalizat pentru cariera ta în IT!

    continuă către SDAcademy