Asigură-ți viitorul – Reduceri de până la 45% la cursuri!  👈sau sună la 0374 349 900

Ce face, mai exact, un programator în funcție de rolul pe care îl are? [GHID 2024]

programator scriind cod la laptop

Termenul de „programator” este folosit pentru face referire la multe joburi, de la Software Developer, Analist de Baze de Date, Web Developer, Hardware Developer și multe alte profesii care țin de domeniul IT. 

În general, programatorul este un specialist într-o zonă specifică a programării sau un generalist care scrie cod pentru mai multe tipuri de software-uri. De aceea, de cele mai multe ori, persoanele care lucrează fie în database development, software development, web development sau hardware development au și multe alte skilluri pe lângă cele de programare, motiv pentru care termenul de „programator” poate fi considerat un pic depășit pentru a desemna toate profesiile de mai sus. 

Am adunat mai jos răspunsurile la toate întrebările pe care le-ai putea avea în legătură cu ce face zi de zi un programator, de la care sunt task-urile pe care le poți avea urmând diverse branșe ale programării pana la ce cariere poți urma dacă te interesează să intri în domeniu. Și mai ales, ce face un programator atunci cand NU scrie linii de cod.

Fă primul pas spre un viitor mai bun: înscrie-te la cursurile de programare pentru începători SDA!

Iar pentru detalii mai pe larg despre specificul acestui rol, și cum poți folosi programarea ca să faci upskilling în cariera actuală, te invităm să participi la webinariile gratuite organizate de SDA. Experții noștri, cu ani de experiență în industria IT, îți vor explica de ce este important să înveți programare indiferent dacă lucrezi într-un domeniu tehnic sau mai creativ.

Ce face, mai exact, un programator?

Odată cu progresele tehnologice ale ultimelor decenii, rolul programatorului a devenit din ce în ce mai complex, necesitând atât hard skills, cât și soft skills pentru a crea și implementa cu succes toate proiectele necesare. 

Jobul programatorului este să preia designul creat de către inginer și software developer și să îl transforme într-un set de instrucțiuni pe care calculatorul să îl poată urma. Aceste instrucțiuni devin la final platforme de social media, programe de procesare a textelor, browsere și multe alte lucruri pe care oamenii le folosesc zi de zi. 

Există în continuare o dezbatere aprinsă în legătură cu cât la sută din programare este artă, cât este meserie și cât este disciplină „inginerească”. În general, însă, programarea este considerată a fi o aplicare cu măsură a tuturor celor de mai sus, având ca scop dezvoltarea unei soluții software eficiente.

Totodată, programatorul are rolul de a gândi, scrie, testa, implementa modificările rezultate în urma testelor și de a menține codul sursă al programelor de calculator. Respectivul cod sursă este scris într-un limbaj de programare pe care computerul îl poate „înțelege”, și poate fi o modificare al unei surse deja existente sau ceva complet nou. 

Scopul programării este de a crea un program cu un anumit comportament (customization). Procesul de scriere a codului necesită de multe ori expertize și în alte domenii precum cunoștințe ale domeniului în care programul respectiv va fi folosit, algoritmi specializați și chiar cunoștințe de logică. 

Programatorul poate fi de asemenea persoana care realizează interfața grafică cu care interacționează utilizatorul, astfel ca software-ul respectiv să poată fi folosit și de către utilizatori non-tehnici, prin opțiuni de point-and-click. Astfel, programatorul devine un fel de traducător între utilizator și limbajul codului sursă. 

Uneori, mai ales în situațiile în care vorbim despre proiecte mari care implică multe programe se folosesc tool-uri de automatizare pentru o mare parte din scriere codului, astfel ca programatorul să se poată concentra pe scriere părților de cod care sunt unice și specifice programului respectiv.

Programatorii care lucrează la proiecte mai mici folosesc adesea așa numitele medii de programare (programmer environments) sau aplicații care le cresc productivitatea datorită proprietăților de compilare și de generare a codurilor sau a datelor, și care au și funcții de debugging

În același timp, programatorii folosesc și resurse numite libraries care le permit să modifice sau să personalizeze un cod de bază pentru aplicațiile specifice la care lucrează. Această abordare are ca rezultat programe mai sigure și mai bune și le crește productivitatea programatorilor eliminând niște procese de rutină. 

Pe măsură ce software design-ul continuă să avanseze, iar unele funcții au devenit automatizate, programatorii au început să preia din ce în ce mai multe responsabilități de la inginerii de software. Drept urmare, în ultimii ani s-au dezvoltat tot mai multe echipe mixte în care programatorii și inginerii de software lucrează împreună pentru a identifica nevoile utilizatorilor și a proiecta anumite programe și funcții specifice. 

Ce fel de programatori există?

Există patru categorii principale de programatori: computer hardware programmer, web developers, software developer și database developers, iar în continuare vom vedea care sunt diferențele principale între acestea și care sunt rolurile fiecărora. La aceste categorii se mai adaugă alte 3 sub-nișe: full stack developer, front-end developer, și back-end developer.

1. Computer Hardware Programmer

Computerele au propriul lor limbaj prin care pot „înțelege” instrucțiunile pe care le primesc de la utilizatorii lor. Programatorii hardware sunt cei care scriu aceste instrucțiuni într-un cod specific astfel încât computerul să „știe” când cineva apasă butonul de ON, scrie ceva la tastatură sau apasă unul dintre butoanele mouse-ului. 

De asemenea, programatorii hardware sunt cei care scriu codul pentru ca pe ecranul computerului să apară un text atunci când îl deschizi. Programele computerului sunt introduse în memoria acestuia pentru ca imediat ce un utilizator deschide calculatorul, pe ecran să apară informații, iar utilizatorul să poată alege ce să facă în continuare. 

Programatorii hardware sunt implicați și în cercetare, design, dezvoltarea și testarea echipamentelor pentru computere. \

Diverse task-uri pentru un Computer Hardware Programmer:

  • Să scrie specificații funcționale detaliate pentru procesul de dezvoltare hardware
  • Să construiască, să testeze și să modifice diverse prototipuri
  • Să proiecteze, să analizeze și să testeze performanțele diverselor echipamente
  • Să evalueze interfața dintre hardware și software
  • Să evalueze cerințele operaționale și de performanță
  • Să pregătească designuri și să determine specificațiile unui produs
  • Să monitorizeze funcționarea și să opereze modificările necesare
  • Să monitorizeze procesele de conformitate cu standardele
  • Să facă recomandările tehnice de design sau să proceseze schimbările pentru îmbunătățirea performanțelor
  • Să analizeze nevoile utilizatorilor și să facă recomandările specifice de hardware

Cariere pe care un Computer Hardware Programmer le poate urma:

Printre carierele pe care le poți urma dacă ești interesat de partea de programare hardware se numără Inginer de Automatizări, Arhitect de computere, Inginer IT, Designer de Hardware, Dezvoltator de Hardware, Inginer Electronist, Consultant IT, Inginer de Rețea, Inginer de Sisteme, Inginer de Telecomunicații. 

Limbaje de programare pentru Computer Hardware Programmers:

  • C
  • C#/C++
  • Java  

2. Web Developer

Programatorii care proiectează, creează și modifică milioanele de site-uri web pe care le găsim pe internet se numesc web developers. Aceștia folosesc software-uri care le permit să dicteze ce fel de acțiuni pot utilizatorii să facă atunci când accesează un website. 

Dezvoltatorii web încep prin a analiza nevoile utilizatorului înainte de a concepe designul și structura unui site. Aceștia pot adăuga și componente grafice, audio sau video dacă sunt necesare folosind adesea software-uri special concepute care permit create conținutului multimedia. Până și un simplu blog are nevoie de un web developer care să îi dea structură, funcțiile și informațiile pe care le văd utilizatorii. 

Web developers nu sunt responsabili doar de cum arată un site web, dar și de performanțele, capacitățile și, uneori, și de conținut. Printre cele mai populare limbaje și platforme pentru web development se numără HyperText Markup Language, JavaScript, Drupal, WordPress și Joomla. 

Diverse task-uri pentru un Web Developer:

  • Să analizeze nevoile utilizatorilor
  • Să selecteze limbajele de programare specifice, tool-urile de design sau aplicațiile
  • Să creeze modele sau prototipuri web
  • Să proiecteze, să construiască și să modifice site-uri web
  • Să updateze site-uri
  • Să rezolva probleme de software și de funcționare
  • Să se asigure că codul scris este compatibil cu browsere, dispozitive și sisteme de operare
  • Să proiecteze și să implementeze firewalls sau message encryption
  • Să creeze și să dezvolte baze de date compatibile cu aplicații și site-uri web
  • Să dezvolte și să integreze strategii de e-commerce și de marketing

Cariere pe care un Web Developer le poate urma:

Printre carierele pe care le poți urma dacă ești interesat de partea de web development se numără Front-end Developer, PHP Web Developer, UX Designer, UI Designer, Dezvoltator de Aplicații Web, Website Specialist.

Limbaje de programare pentru Web Developers:

În ceea ce privește tehnologiile pe care le vei învăța, printre acestea se numără cele mai noi de pe piață, precum HTML5, CSS3, Bootstrap4, React și Webpack, dar și JavaScript, Ajax Calls, JSON, HTML Forms și alte tehnologii de frameworks. 

3. Software Developer

Software developers sunt programatorii care se concentrează pe designul și managementul funcțiilor de programare. O funcție este o secțiune cod ce poate fi reutilizat pentru a face o anumită acțiune. (funcțiile se mai numesc și metode, subrutine sau proceduri). 

Este posibil ca software developers să scrie aplicații software întregi doar cu ajutorul funcțiilor. Acestea, de exemplu, pot permite unei persoane să deschidă un document, să îl editeze și apoi să îl salveze sau printeze. Fiecare tip de program este conceput diferit și are instrucțiuni specifice și relevante companiei respective. Astfel că nu vei putea să editezi poze în soft-ul de banking, deoarece acesta nu are incluse instrucțiuni de editare a pozelor. 

Software developers dezvoltă, creează și modifică programe care rulează sistemele de operare ale calculatoarelor, rețelelor sau a telefoanelor mobile. Pe scurt, scopul unui software developer este să optimizeze eficiența operațională dezvoltând aceste software-uri personalizate. 

Diverse task-uri pentru un Software Developer:

  • Să se consulte cu clienții în legătură cu designul software-ului
  • Să dezvolte aplicații de software
  • Să analizeze datele proiectului pentru a determina cerințele și specificațiile
  • Să determine standardele de performanță ale sistemului
  • Să modifice software-uri existente pentru a corecta erori sau a îmbunătăți performanța
  • Să prezinte idei pentru îmbunătățirea sistemului, inclusiv propuneri de costuri
  • Să lucreze cu analiști, ingineri, programatori, designeri și alți membri ai companiei
  • Să dezvolte detalii specifice și să scrie codul programului
  • Să testeze produsul înainte de a fi live

Cariere pe care un Software Developer le poate urma:

Printre carierele pe care le poți urma dacă ești interesat de partea de Software Development se numără: Database Designer, Database Developer, Game Developer, Inginer de Jocuri Video, Analist IT, Analist Software, Consultant IT, Interface Designer, Software App Designer, Software App Developer, Software App Specialist, Software Designer, Inginer UX, Inginer UI. 

Limbaje de programare pentru Software Developers:

  • Java
  • C++
  • C#
  • Python
  • Swift 
  • Ruby 

4. Database Developer

O bază de date colectează, aranjează, sortează și recuperează anumite informații. Aceasta rulează în spatele software-ului cu care interacționează site-ul sau utilizatorul și în general este localizată și accesată electronic de pe un sistem de computere. 

Database developers sau programatorii de baze de date sunt responsabili de crearea și implementarea bazelor de date ale computerelor. Aceștia analizează nevoile de date ale companiilor și produc apoi un sistem de baze de date eficient pentru a bifa acele nevoi. 

Programatorii de baze de date sunt de asemenea responsabili cu testarea programelor de baze de date pentru a se asigura că sunt eficiente și performante și vor corecta eventualele erori și bug-uri. Astfel de sisteme de baze de date specializate sunt necesare atât guvernelor, băncilor diverselor business-uri de tip dealership sau e-commerce.

Diverse task-uri pentru un Database Developer:

  • Să proiecteze și să dezvolte programe de baze de date
  • Să creeze baze de date pentru stocare datelor electronice
  • Să lucreze în echipă pentru a coordona dezvoltarea bazelor de date
  • Să analizeze bazele de date deja existente și nevoile clienților pentru a dezvolta sisteme noi
  • Să folosească limbaje specifice 
  • Să urmărească implementarea proceselor pentru noile baze de date
  • Să folosească skill-uri de SQL
  • Să fie la curent cu noile tehnologii
  • Să testeze programe sau baze de date și să facă modificările necesare
  • Să updateze bazele de date ale computerelor

Cariere pe care un Database Developer le poate urma:

Printre carierele pe care le poți urma dacă ești interesat de partea de Database Development se numără: Database Designer, Database Developer, Administrator de Baze de Date, Administrator de Rețea, Arhitect de date, Analist de Design de Baze de Date, Analist de Baze de Date, Coordonator de Baze de Date, Designer de Baze de Date, Inginer de Baze de Date, Programator de Baze de Date. 

Limbaje de programare pentru Database Developers:

  • SQL
  • PostgreSQL

Cursuri de programare SDA pentru începători în 24 de rate egale, fără dobândă. Intră aici pentru a găsi metoda de finanțare care ți se potrivește!

📝Completează formularul de mai jos, suntem gata să te ajutăm!

 

Vrei să afli mai multe detalii despre ce presupune job-ul de programator?

Java Developers, dezvoltatori full stack, analiști de date, ingineri de software – programarea este un domeniu vast. Dar nu trebuie să parcurgi acest labirint singur. Consultanții de la SDA Acadamy sunt gata să te ajute. Programează acum un call gratuit cu unul din consultanții noștri și află ce pași poți face în cariera ta profesională, fie că este vorba de o tranziție totală la IT, sau upskilling în domeniul tău actual.

    Ce face un programator în afară de programare?

    Dacă tot te-ai întrebat ce face un programator, iar printre răspunsurile specifice fiecărui tip de programator s-a regăsit în mod invariabil programarea, trebuie să știi că majoritatea programatorilor fac mai mult decât să scrie coduri toată ziua. 

    Printre task-urile zilnice ale programatorilor se numără, printre altele, și analize, negocieri, testări și debugging. Așadar, iată alte cinci lucruri pe care le fac programatorii în afară de programare.

    1. Lucrează împreună cu restul companiei la planificarea produsului

    Indiferent că este singurul programator al unui start-up nou lansat sau că face parte dintr-o echipă de zeci de oameni a unei companii de top, un programator este implicat încă de la început în procesul de dezvoltare a produsului. Înainte de a scrie primul rând de cod, inginerii de software, echipa executivă, designerii UX și echipa de vânzări lucrează împreună pentru a înțelege produsul și pentru a îl dezvolta corect. 

    Un programator bun se implică foarte mult în acest proces pentru a înțelege toate cerințele și a le traduce corect în produsul final. 

    2. Folosesc mai multe limbaje de programare

    Cei mai mulți programatori nu sunt specializați într-un singur limbaj de programare, ci folosesc mai multe pentru a putea dezvolta produsul optim. Nu este nevoie să cunoști toate limbajele înșiruite mai sus la perfecție, însă un programator bun are o bază de cunoștințe solide a mai multor limbaje, fiind specializat în câteva dintre ele. 

    3. Programatorii testează, testează și fac debugging

    Pe cât de important este să știi să scrii cod în diverse limbaje, pe atât de important este să te asiguri că produsul obținut funcționează corect. Programatorii își petrec o foarte mare parte din timp testând codul pe care îl scriu, mai ales dacă lucrează în echipă, pentru a se asigura că părțile de cod dezvoltate de colegi sunt compatibile cu cele scrise de ei. 

    Un programator aflat la început își va petrece o bună parte din timp updatând diverse programe și testând software-uri în căutare de bug-uri pentru a se asigura că totul funcționează corect. 

    4. Programatorii dezvoltă specificații noi

    După ce produsul este testat și lansat, programatorii trebuie apoi să updateze sau să extindă specificațiile produsului respectiv. Inginerii și dezvoltatorii programează update-uri periodice, iar programatorii trebuie să scrie update-urile respective. De exemplu, aceștia pot integra Facebook API unor site-uri pentru ca utilizatorii să se poată loga folosind contul de Facebook. 

    5. Programatorii lucrează în echipe

    Multe companii de IT folosesc framework-uri de agile software development precum Scrum sau Kanban pentru ca programatorii să lucreze în echipe. Practic, echipele de dezvoltare lucrează ca o singură unitate pentru a atinge scopul dezvoltării produsului. Acest lucru demontează mitul programatorului antisocial și demonstrează că soft skill-urile de comunicare și de lucru în echipă sunt absolut esențiale carierei de programator. 

    Cum să gândești ca un programator

    Programatorii au poate o singură trăsătură universală în comun – și aici ne referim la programatorii cu adevărat buni. Toți gândesc ca niște programatori și dezvoltă ceea ce se mai poate numi și the developer mindset. Această mentalitate îi ajută să aibă succes în cariera lor și nu numai. Așadar, iată care sunt cele șase elemente ale gândirii de programator:

    1. Nu te opri până nu ai terminat

    Oricine a avut câtuși de puțin de-a face cu programarea știe că este un exercițiu de răbdare. Uneori, mai ales la început, vei petrece ore întregi căutând eroarea care îți împiedică programul din a rula corect și care este de fapt un simplu de semn de punctuație precum un punct și virgulă. 

    Partea bună este că aceste computere sunt destul de simple la origini: dacă ceva este greșit, nu vor funcționa. În același timp, aceasta este și o veste proastă întrucât nu poți renunța până ce nu ai terminat de scris codul corect.

    2. Trebuie să îți placă foarte mult ceea ce faci

    De multe ori, programarea nu este floare la ureche și nu este nici plină de adrenalină. De aceea, este foarte important să îți placă această meserie pentru a putea trece peste aspectul repetitiv al jobului. Un programator este în primul rând atent la detalii și foarte răbdător. Nu vei avea prea multe șanse să urmezi o carieră de succes cu o atitudine superficială când vine vorba de task-urile care îți sunt date. 

    3. Nu pierde din vedere scopul

    Deși programarea este într-adevăr un job al răbdării și al atenției la detalii, aceasta este în același timp și o ocazie perfectă de a fi creativ și de a găsi soluții inovative la tot pasul. Deși programatorii învață încă din primele zile că trebuie să dezvolte un cod curat, eficient și rapid, nu uita că cei mai buni programatori sunt cei care au găsit soluțiile cele mai folositoare, dar și inovatoare!

    4. Ai răbdare 

    Programarea este o profesie axată foarte mult pe atenția la detalii, motiv pentru care programatorii sunt nevoiți să scrie și să se concentreze pentru perioade îndelungate de timp fără să își piardă concentrarea. De multe ori, erorile mici au un impact tehnic foarte mare și pot împiedica programul din a funcționa corect. De aceea, programatorii trebuie să aibă abilitatea de a detecta și de a corecta acele mici erori cât mai rapid pentru a rezolva problemele. 

    5. Nu uita că este ok să ai nevoie de ajutor

    Printre cele mai frecvente greșeli, mai ales în rândul începătorilor, se numără faptul că au impresia că ar trebui să știe o anumită rezolvare și de multe ori așteaptă prea mult înainte de a cere ajutor. Desigur, un programator bun trebuie să devină auto-suficient și independent, însă atât timp cât încă ești la început, nu ezita să ceri ajutor! 

    Nu uita să te distrezi

    Programarea nu este floare la ureche. Însă dacă ai puțin simț al umorului, lucrurile vor deveni mai distractive. Încă de la început, oamenii au folosit tehnologia pentru a râde și a se distra. Știm cu toții meme-uri și programe care nu au alt scop decât să… fie amuzante. 

    Ești pregătit să faci primii pași în programare?

    Orice carieră ți-ai propus să urmezi în IT, ai acum toate șansele să reușești indiferent de nivelul tău de experiență. La Academia de programare SDA începi formarea de la zero, având parte de pregătire personalizată la cursuri de programare pentru începători, acreditate de către Ministerul Educației și Cercetării și de Ministerul Muncii și Justiției Sociale.

    SDA oferă cursuri specializate pe limbaje de programare precum Python, Java și Javascript.

    În afară de cursul în sine, SDA oferă un pachet generos de sprijin în carieră care include:

    • Consiliere în carieră. În timpul cursului vei participa la ateliere practice cu consilierul nostru în carieră, care te va pregăti pentru a începe procesul de căutare a unul loc de muncă. Mai mult decât atât, vei învăţa cum să te descurci bine în timpul unui interviu de recrutare, unde să cauţi informaţii despre evenimentele importante din industrie şi cum să ieşi în evidenţa faţă de ceilalţi candidaţi.
    • Consultații CV individuale. În cadrul cursului te vom ajuta să îţi creezi un CV profesional care va deveni vitrina ta pe piaţa muncii. Consilierii noştri în carieră te vor sprijini şi în crearea profilului de LinkedIn şi de asemenea te vor sfătui cum să obţii primul loc de muncă în industria IT.
    • Simulare interviu tehnic. La finalul cursului ţi-am pregătit o simulare a unui interviu tehnic. Este similar cu ce te vei confrunta, cel mai probabil, în timpul procesului de recrutare pentru noul tău Job în IT. Unul dintre trainerii noştri va juca rolul unui recrutor tehnic pentru a-ţi verifca cunoştinţele în practică şi apoi îţi va oferi feedback despre rezultatele tale.
    • Bibliotecă virtuală. Vei primi acces la biblioteca noastră virtuală SDA plină de cărţi electronice,cărţi audio, cursuri video şi astfel vei putea explora secretele lumii IT. În plus, în timpul cursului o să ai acces la materiale foarte utile care te vor ajuta să aprofundezi limba engleză. Nu în ultimul rând, vei acces la bibliotecă şi după finalizarea cursului.

    Fă primul pas spre un viitor mai bun: înscrie-te la cursurile de programare pentru începători SDA!

    Cursurile Codecool continuă sub tututela SDAcademy!

    Cele două școli și-au unit forțele! Împreună, oferim:

    • Cursuri full-stack: Java, JavaScript, Python
    • Specializări: Software Testing, UX/UI Design, Data Science

    Înscrie-te acum în programul SDAcademy x Codecool și primește coaching personalizat pentru cariera ta în IT!

    continuă către SDAcademy