Dacă vrei să știi cine iese câștigător din confruntarea testare manuală vs testare automată, adevărul este că ambele ies victorioase, fiecare având rolul său în companiile de dezvoltare software, lucrând chiar complementar.
Așadar, dacă vrei să faci pasul către programare, orice specializare alegi, vei putea profita din plin de oportunitățile oferite de această industrie în plină dezvoltare – mii de joburi listate doar pe site-urile de recrutare din România și salarii atractive încă de la nivelul de junior.
Trainerii SDA, care sunt la curent cu ultimele noutăți din IT, îți prezintă în acest material tot ce este nevoie să știi despre testarea software – care sunt diferențele dintre metoda manuală și cea automată, avantajele fiecăreia și perspectivele de viitor, pentru ca tu să alegi cariera potrivită pentru tine.
Testarea software este o etapă esențială în dezvoltarea oricărui produs IT, reprezentând aproximativ 30% din efortul total alocat unui proiect.
Pe scurt, reprezintă procesul de verificare a unui sistem, sau a unui program informatic pentru a stabili dacă îndeplinește cerințele specificate, dacă aduce rezultatele dorite, detectând orice probleme care ar putea afecta buna funcționare și mai departe, experiența utilizatorului.
Testarea software face parte din departamentul Quality Assurance (QA) care ajută, inițial, la proiectarea și controlul procesului de dezvoltare într-un mod care duce la prevenirea erorilor grave în timpul proiectului, care se pot transforma în costuri suplimentare însemnate pentru companie.
Mai exact, conform unui studiu de specialitate, remedierea unui bug de software costă în jur de 100$ în etapa de proiectare, ajunge la 1.500$ în faza de testare și depășește 10.000$ în etapa de producție.
Un software tester are la îndemână două tipuri de testare – manuală și automată, pentru a se asigura că produsul respectă toate standardele de calitate.
Cea mai mare diferență dintre testare manuală vs automată este dată de cine execută cazul de testare. În spatele ambelor specializări stă desigur un specialist, care utilizează, într-o măsură mai mică sau mai mare, instrumente și software de automatizare.
Mai exact, în cea manuală, un tester uman parcurge procesul de verificare și validare, iar abordarea automată implică testeri care scriu scripturi de testare care automatizează execuția, un script validând cerințele produsului în acest caz.
Testarea manuală este procesul în care un analist QA execută teste unul câte unul, în mod individual. Scopul acestei testări manuale este de a detecta erori și probleme de funcționalitate, siguranță, înainte ca o aplicație software să fie livrată către client sau utilizatori.
Testarea manuală este una practică, analiști și ingineri QA sunt implicați în tot procesul – de la crearea cazurilor de testare, până la execuția efectivă a testelor.
În testarea manuală, analistul este deci elementul cheie. Îi revine misiunea să creeze scenarii de testare și să le execute pentru a valida caracteristicile cheie ale unei aplicații software, să realizeze rapoarte de eroare pentru ca echipele software să adreseze problemele descoperite.
Testele repetitive, care sunt realizate cu frecvență mare, pot fi automatizate chiar și în cazul testării manuale, pentru a eficientiza procesul, combinând testarea manuală cu cea automatizată, în zonele consumatoare de timp repetitiv pentru analistul QA.
Totuși, în cazul testelor care se execută mai rar, prezintă un risc ridicat, sau se axează pe User Experience, este indicată abordarea manuală.
Cel mai mare avantaj al testării manuale în comparație cu automatizarea, este capacitatea de a gestiona scenarii de testare complexe și nuanțate, care se bazează pe interacțiunea umană.
Testarea automată este metoda prin care programatorul utilizează cadre de automatizare a testelor, împreună cu alte instrumente care vor examina software-ul, raportând apoi ceea ce a fost găsit.
Dezvoltatorii de automatizări cunosc și folosesc mai multe limbaje de programare, dintre care amintim Python, C#, Java, JavaScript, Ruby, Linux dar apelează și alte limbaje și tehnologii în jobul lor.
Testarea automată implică testeri care scriu scripturi de testare prin care automatizează execuția verificărilor. Un script de testare este un set de instrucțiuni care trebuie efectuate pe platformele țintă pentru a valida o caracteristică sau un rezultat așteptat.
Testarea automată reduce sarcinile manuale repetitive în timpul fazei de testare. Cu toate acestea, necesită unele lucrări manuale în timpul etapei de implementare. Testerii trebuie să creeze manual scripturile de testare de bază, validând implicit prima dată manual specificațiile produsului.
Cel mai mare avantaj al testării automate față de cea manuală este că permite realizarea mai multor teste în mai puțin timp, mărind astfel productivitatea și capacitatea de testare. De asemenea, înlătura eroarea umană, un script configurând mereu în același fel și validând mereu în același mod scenariul dorit.
Instrumentele de automatizare a testelor au evoluat semnificativ datorită tehnologiei de simulare a utilizatorului real, fiind astăzi recomandate pentru testare unor caracteristici legate de Face ID, amprentă, imagine si voce, virtualizarea rețelei.
Specialistii din domeniul IT dau asigurări că testarea automată nu o va înlocui pe cea manuală și cele două tipuri vor continua să joace propriul lor în asigurarea calității.
Chiar și cu progresele în tehnologia artificială și învățarea automată, instrumentele de automatizare nu vor putea să înlocuiască prea curând testarea manuală, care dă cele mai bune rezultate în cazul testelor complexe, unde intervenția umană face diferența.
De fapt, la baza automatizării scenariilor stă experiența și expertiza unui analist QA care trebuie să înțeleagă produsul și specificațiile, și punându-se în pielea utilizatorului final, să construiască scenariile care replică utilizarea reală a produsului în prima faza, mai apoi putând automatiza aceste scenarii.
Altfel spus, ca să ajungi să faci testare automatizată trebuie, mai întâi, să înțelegi aspectele testării și ale QA (Quality Assurance) și apoi sa le implementezi în scripturi de automatizare.
Domeniul testării software primește cu brațele deschise candidați de toate vârstele – de la cei care abia se lansează pe piața muncii, la persoane care activează în alte domenii și sunt interesate de reconversie profesională.
Dacă pare cariera potrivită pentru tine, te vei bucura să afli că poți parcurge etapa de formare în doar câteva luni, chiar dacă pornești de la zero. Dintre testare manuală vs automată, primul tip nu implică cunoștințe chiar atât de avansate de programare, fiind astfel o bună opțiune pentru începători.
Cursul Software Tester de la SDA durează mai puțin de 3 luni și se ține online, deci poți studia de oriunde. Împreună, pornim de la elemente de bază și ajungem la noțiuni avansate de care ai nevoie în jobul de manual tester.
Programa cursului de testare software este construită conform curriculei ISTQB, concentrându-se pe cele mai căutate tehnologii și limbaje de programare, pentru a te echipa cu un set valoros de abilități tehnice. În plus, ea este augmentata cu noțiuni valoroase de automatizare, punând bazele și deschizând apetitul pentru următorul nivel în cariera unui inginer QA.
La finalul celor 6 module ale cursului online de Software Tester, vei putea să folosești cu ușurință tehnologii precum Agile, Git, GitHub, Jira, Linux, Python, VirtualBox, Shell și altele.
În plus, vei dezvolta și o serie de soft skills valoroase, care te vor ajuta să te faci remarcat și să obții jobul dorit, cum sunt gândirea analitică și cea de business, comunicarea, managementul timpului și prezentarea eficientă.
Asemenea altor specializări din IT, testarea manuală îți oferă acces la posturi cu salarii atractive, completate adesea de beneficii extrasalariale precum bonusuri, asigurări private de sănătate, tichete de masă și altele.
Este o bună opțiune și dacă îți dorești un job remote, companiile din România și din afară oferind această posibilitate de muncă de la distanță.
În România, cu un job de manual software tester, poți câștiga un salariu mediu net lunar între 1.200 – 1.700 euro.
Cursul nostru de testare manuală te echipează ân câteva săptămâni cu un set complet de cunoștințe tehnice și soft skills, care te fac un candidat de top pentru orice job de Manual Software Tester.
Studiezi online, asistat live de mentor, ai alături colegi cu obiective comune și posibilitatea plăților în rate (între 3 și 60) – astfel poate începe viitoarea ta carieră în testare software. Înscrie-te la cursurl SDA de Software Tester si optează pentru pachetul nostru Garanție de angajare pentru un job garantat după terminarea cursurilor.
Descarcă tematica de curs Software Tester
Cele două școli și-au unit forțele! Împreună, oferim:
Înscrie-te acum în programul SDAcademy x Codecool și primește coaching personalizat pentru cariera ta în IT!