Asigură-ți viitorul – Reduceri de până la 45% la cursuri!  👈sau sună la 0374 349 900

Ce este ChatGPT? Ghid explicativ și cum îl poți folosi eficient la muncă

interfata chatgpt pe un ecran de smartphone

Sigur ai auzit de Chat GPT până acum – celebrul program de inteligență artificială care conform oricărei persoane întrebate, a schimbat lumea, atât cu bune, cât și cu rele. Cu doar câteva prompt-uri specifice, poți genera orice tip de text, de la un blurb pe care să-l atașezi de un produs pe un site de ecommerce, materiale de marketing, eseuri, cârți până la, presupunând că ești perseverent și știi ce indicații să-i dai programului, cod. 

Însă, la fel ca inteligența artificială “standard”, despre care am vorbit într-un articol precedent, există foarte multe preconcepții despre ce este de fapt Chat GPT și cum funcționează. În acest articol, vom trece printr-un scurt istoric al acestei platforme, ca după aceea să-i explorăm capacitățile și limitările.

În calitate de școală de programare, Software Development Academy recunoaște impactul pe care l-a avut Chat GPT asupra pieței muncii. Mai mult decât atât, curricula noastră comprehensivă include limbajele de programare și tehnicile care stau la baza la baza acestei tehnologii. Dacă vrei o privire behind the scenes la cum funcționează această tehnologie și să-ți extinzi orizonturile profesionale, te așteptăm la cursurile noastre.

Acestea fiind spuse, haideți să vedem ce este ChatGPT. 

Ce este ChatGPT?

Pe scurt, ChatGPT este o platformă de tip LLM (large language model) care funcționează ca un fel de chatbot care răspunde la întrebările utilizatorului. Este optimizată în așa fel încât să simuleze un dialog real cu utilizatorul. Scopul final al ChatGPT este să răspundă la întrebări și să ajute utilizatorul cu diverse sarcini, cum ar fi scrierea de email-uluri, eseuri, articole și chiar și cod. 

Din punct de vedere tehnic, ChatGPT are la bază un model de limbaj autoregresiv care folosește algoritmi de deep learning pentru a genera text într-un mod cât mai natural posibil. 

Asta ar fi explicația simplă. Lucrurile devin un pic mai complicate dacă ne uităm la partea tehnică. 

Cum funcționează Chat GPT?

Dacă ne raportăm strict la detaliile de suprafață, ChatGPT pare un tool simplu și elegant – îi dai câteva comenzi și îți generează textul dorit. Însă, acel text nu vine din neant – ca orice tehnologie presupus disruptivă, ChatGPT are la bază un amalgam de tehnologii care lucrează în tandem pentru a genera rezultatul dorit. Cu alte cuvinte, realitatea este mult mai complexă decât “prezice ce vrei de la el bazându-se pe seturile de date cu care a fost antrenat”.

Învățare (ne)supervizată

Ca să înțelegem cum funcționează ChatGPT, trebuie să ne uităm la cum este antrenat.

Modelele de inteligență artificială tradiționale erau antrenate pe baza unei metolodii numite supervised learning. Algoritmii de la baza acestor inteligențe artificiale erau atrenați, întreținuți și optimizați cu seturi de date foarte specifice introduse și catalogate manual de oameni. 

Ca un exemplu rudimentar, dacă voiai să antrenezi algoritmul să facă diferența între câini și pisici, cineva trebuia să introducă perechi de poze cu pisici și câini acompaniate de texte descriptive. Aceeași metodologie se aplica și în cazul antrenării algoritmului pentru a distinge între grupuri de pisici și câini, sau chiar grupuri mixte. Deși această metodologie micro-targetată pare să fie eficientă, este și extrem de laborioasă și total nescalabilă deoarece presupune un proces de catalogare minuțios care trebuie să ia în considerare miliarde de variabile. 

ChatGPT funcționează pe baza unui tip de învățare nesupervizată, așa numitul generative pre-training. Practic, în perioada de concepere, creatorii au inserat câteva reguli de bază în program ca după aceea să îl antreneze cu volume imense de date necatalogate colectate direct de pe internet. Astfel, lăsând programul să proceseze acest cantități vaste de date nesupervizat, ChatGPt a dezvoltat treptat propria înțelegere asupra convențiilor sociale, culturale și lingvistice care guvernează limbajul scris. 

Totuși…

Evident, experții au tras nenumărate semnale de alarmă asupra acestui model de învățare nesupervisat. 

ChatGPT nu “înțelege” acele convenții anterior-menționate cât prezice sintaxa frazelor și răspunsurile la întrebări pe baza informațiilor stocate în baza sa de date. Cu alte cuvinte, acuratețea răspunsurilor depinde de calitatea informației din care prezice acele răspunsuri. 

Spre exemplu, ChatGPT nu știe că “2+2=4’ – este pur și simplu o informație pre-existentă care a fost introdusă în program și pe care programul a extras-o ca să răspundă comenzii utilizatorului. Șansele ca  ChatGPT să răspundă corect scad proporțional cu nivelul de specificitate a comenzii (ex: 2+2-⅗=?) pentru că dacă acea informație nu se regăsește în seturile sale de date, nici programul nu are cum să știe răspunsul.

Desigur, ChatGPT nu este tocmai nesupervizat deoarece compania producătoare intervine în mod regulat cu varii ajustări care, în mod ironic, se încadrează în supervised learning

Ce limbaj de programare folosește ChatGPT? 

ChatGPT a fost scris în Python, unul din cele mai populare limbaje de programare din lume. Python este recunoscut ca un limbaj foarte versatil datorită nivelului său înalt de flexibilitate. Din acest motiv, Python se regăsește în majoritatea aplicațiilor bazate pe natural language processing și inteligență artificială. 

Din punct de vedere tehnic, ChatGPT folosește următoarele librării și frameworks:

  • PyTorch. Este o librărie de machine learning folosită în construirea rețelelor neuronale. Datorită faptului că este open source (adică accesul este public), PyTorch este folosit în majoritatea proiectelor care implică deep learning și natural language processing.
  • Transformers. Este o librărie care are la bază PyTorch și oferă modele pre-antrenate pentru varii funcții de NLP, inclusiv GPT, care stă la baza ChatGPT.
  • Tokenizers. Este o librărie care ajută ChatGPT să categorizeze și preproceseze text ăn mod eficient. 
  • Python Librariers. ChatGPT folosește diverse librării Python pentru a colecta și manipula date, cum ar fi NumPY și Flask.

Python este stâlpul metaforic de rezistență care susține toate funcționalitățile care au popularizat ChatGPT. 

Vrei să înveți mai multe despre Python și, eventual, să-ți creezi propriile soluții de AI pentru a-ți eficientiza munca? Software Development Academy oferă un curs Python. Durează câteva luni și necesită 0 experiență anterioară. Hai la Software Development Academy și lasă-ne să te ajutăm să-ți duci cariera la nivelul următor. 

La ce poate fi folosit ChatGPT?

Înainte de a explora use case-urile ChatGPT, e necesar să facem un scurt istoric al programului și iterațiilor sale.

Ce este GPT 3?

GPT-3 este a treia iterație a tehnologiei numite Generative Pre-Trained Transformer. Tehnologia din spate este aceeași pe care am explicat-o mai sus – un model de învățare automată antrenat folosind date preluate de pe internet. 

Însă, versiunea ChatGPT care folosește GPT-3 utilizează seturi de date care se opresc la anul 2021. Cu alte cuvinte, ChatGPT-3 nu știe nimic din ce s-a întâmplat după 2021 – protestele din Iran, războiul din Ucraina, ușurarea restricțiilor de circulație impuse în contextul pandemiei și așa mai departe.

Ce este GPT-4? 

GPT-4 este o tehnologie de tip LLM (large language model) care deține funcționalități cu mult peste capacităților iterației anterioare. GPT-4 poate procesa atât text, cât și imagini, pentru a genera rezultate de tip text.

Diferența majoră dintre GPT-4 și versiunile anterioare este că este mult, mult mai bun la a procesa comenzi ambigue – adică îi poți comanda să genereze un sonet de Shakespeare în stilul lui Jerry Seinfeld și un text de tip argumentativ despre un subiect mai obscur și specific cu rezultate aproximativ similare. Pe lângă asta, în comparație cu versiunile anterioare, GPT-4 poate vorbi și alte limbi în afară de engleză – aveți aici o listă completă cu limbile suportate. 

Acestea fiind spuse, iată (câteva din) lucrurile pe care le poți face cu ajutorul ChatGPT:

Ce poți face cu ChatGPT

Mai jos găsești o listă cu lucrurile pe care le poți face cu ChatGPT:

  • Redactarea de eseuri este de departe cel mai popular mod de utilizare al Chat GPT. Cu doar câteva comenzi, utilizatorii pot obține eseuri (relativ) utilizabile care necesită câteva editări ulterioare. Însă nu trebuie să te rezumi doar la eseuri – ChatGPT reacționează și la comenzi mult mai granulare, precum:
    • Idei de eseuri
  • Structuri/schițe
  • Identificat surse
  • Scris sample-uri
  • Editare
  • Rezumate
  • Formule de Excel Cu toții ne-am confruntat cu tabele de Excel care ne-au dat bătăi de cap. Din fericire, ChatGPT poate genera și formule de Excel. Însă, procesul este puțin mai complicat și necesită niște pregătiri prealabile. 
  • Grafice și tabeluri
  • Scriere de cod
  • Email-uri, CV-uri, scrisori de intenție

Cât costă Chat GPT?

Disclaimer: Prețurile și funcționalitățile menționate de mai jos se pot schimba. Vom actualiza informația pe măsură ce OpenAI introduce schimbări. 

ChatGPT oferă două planuri de bază – unul gratuit și unul plătit, respectiv ChatGPT Free și ChatGPT Plus. 

ChatGPT – ce oferă planul gratuit?

Planul gratuit garantează accesul utilizatorilor la ChatGPT în perioade de minimă solicitare – cu alte cuvinte, dacă ai nevoie de ChatGPT în prime time, vei fi nevoit să stai la coadă. De asemenea, planul gratuit vine cu o viteză de răspuns standard, deci nu o să ai acces la o versiune inferioară a platformei doar pentru că nu vrei să plătești prețul de admitere. 

Un alt lucru demn de menționat este faptul că versiunea gratuită are la bază GPT 3.5 Turbo. Chiar dacă este un model destul de avansat, nu este nici de departe ultima versiune dezvoltată de OpenAI, respectiv GTP-4. Pe lângă text, utilizatorii planului gratuit au acces și la DALL-E, un motor de generare de imagini care, similar cu GPT-3.5, nu este cea mai nouă versiune lansată. 

ChatGPT Plus – ce oferă planul plătit?

Planul plătit costă în jur de $20 (90 – 100 RON). Chiar dacă planul gratuit oferă mult mai multe funcționalități față de standardul pieței, planul plătit este de departe cea mai bună opțiune pentru utilizatorii înrăiți din punct de vedere preț/calitate. 

În primul rând, planul plătit garantează accesul utilizatorilor la platformă chiar și în intervalurile de maximă utilizare. Mai mult decât atât, versiunea plătită oferă o viteză mai mare de răspuns a programului, precum și acces la ultimele actualizări. 

Dar partea cea mai importantă este că utlizatorii planului plătit obțin acces la GTP-4, care este mai puternic, dar cu o viteză mai lentă de răspuns, și Chat GPT 3.5, care este mai rapid dar nu la fel de puternic. 

Un alt avantaj major a versiunii plătite este că poți crea imagini fără a ieși din aplicație și primești acces la DALLE-3. 

Vrei să afli cum să folosești ChatGPT eficient la muncă și tehnologiile care stau în spatele acestei aplicații? Hai la webinariile noastre gratuite!

Cum să folosești ChatGPT ca un profesionist

După cum am spus mai devreme, dacă îl folosești cum trebuie, ChatGPT îți poate deschide o lume de posibilități. Deși a căpătat o reputație (justificată) de eliminator de job-uri, ChatGPT te poate ajuta să fii mai eficient și bun la jobul tău.

Așadar, iată câteva moduri prin care poți folosi ChatGPT la muncă:

1. Învață cum să folosești prompt-uri

Este bine-cunoscut faptul că ChatGPT nu generează informații din neant, ci accesează o bază vastă de date pre-existente pentru a oferi rezultatul cel mai statistic apropiat de cerința utilizatorului.

Totuși, când folosești ChatGPT, trebuie să iei în considerare nu numai ce informație să soliciți, ci și cum s-o soliciți. Indiferent de cât de avansat este, ChatGPT are nevoie de puțină îndrumare pentru a genera rezultatul dorit. Iar pentru asta, trebuie să te familiarizezi cu avantajele și limitările prompt-urilor. 

Din fericire, există deja câteva framework-uri pentru a îndemna ChatGPT să genereze informații relevante. Aceste frameworks sunt: 

  • Context, goal, output. În loc să folosești comenzi de genul “Ajută-mă să rezolv X problemă”, încearcă să mergi pe modelul “context, obiectiv, rezultat”. Exemplu: “Sunt un social media manager la final de trimestru. Vreau să alcătuiesc un plan de creștere pe X platforme pentru următorul trimestru care să conțină cifre, pronosticuri, obiective de termen scurt și lung”. 
  • Role, task, instructions. Funcționează aproape pe același principiu ca framework-ul anterior, numai că în cazul acesta i te adresezi programului la persoana a doua.
  • Chain of thought. Acest procedeu îi permite programului să înțeleagă procesul pas cu pas. 

2. Folosește ChatGPT pentru research

Research-ul este motivul numărul unu care întârzie proiectele, indiferent de natura lor. Dacă te simți blocat în faza de cercetare, ChatGPT poate face diferența dintre un proiect care merge tot înainte și unul care se blochează la fiecare obstacol.

Să presupunem că vrei să scrii un material despre cum să alegi cea mai bună școală de programare din România. Iată o metodă prin care poti utiliza ChatGPT pentru research:

  1. Începe cu o căutare rapidă pe Google ca să-ți formezi un punct de plecare. 
  2. Cataloghează sursele și notează câteva idei extrase din ele.
  3. Pune ChatGPT să îți genereze 15-20 de întrebări pe care ar trebui să ți le pui înainte să alegi o școală de programare. Astlfel, vei avea o structură incipientă de articol. 
  4. Notează câteva idei sub fiecare întrebare și pune ChatGPT să elaboreze pe baza lor.
  5. Repetă procesul de la 3 dacă vrei să dezvolți articolul. 
  6. Scrie articolul.

3. Folosește ChatGPT ca să editezi/rescrii texte

Prin “texte” înțelegem nu numai articole, ci și planuri, prezentări și email-uri. 

Procesul este destul de simplu: copiază textul (dacă îl ai deja într-o formă brută) în ChatGPT și spune-i să îți genereze trei sau patru moduri în care poate fi îmbunătățit (cu exemple). Tot ce ai de făcut după aceea este să extragi bucăți din exemplele oferite de ChatGPT și să le rearanjezi până obții textul perfect. 

Nu uita că ChatGPT performează cel mai bine când este informat asupra contextului și obiectivelor sarcinii. Încearcă să fii cât mai specific. Spre exemplu, dacă vrei să scrii un email, ai grijă să menționezi recipientul, gradul de formalitate și urgență, contextul și așa mai departe. 

4. Caută moduri de a-ți automatiza task-urile repetitive

Te-ai trezit în situația de scrie același email la infinit cu mici ajustări? Este timpul să pasezi acest task la ChatGPT și să te concentrezi pe lucruri mai solicitante. Este destul de simplu – introdu un template general în ChatGPT și spune-i să-ți genereze mai multe versiuni cu mici variații contextuale: detaliile proiectului, persoana targetată, sau alte detalii specifice.

 

5. Folosește ChatGPT să scrii cod

După cum am menționat de-a lungul articolului – da, poți scrie cod cu ChatGPT, iar platforma este din ce în ce mai performantă din acest punct de vedere. Există nenumărate ghiduri îndrumătoare fix pe acest subiect, deci nu vom insista prea mult pe acest subiect în materialul de față. 

For the record – nu trebuie să fii programator de profesie ca să folosești ChatGPT pentru a scrie cod și nici nu trebuie să fii programator ca să codezi. Dar cum știi dacă codul generat de către ChatGPT este bun? Cum ai putea să-l folosești în munca de zi cu zi dacă ca profesionist non-tehnic? Pentru asta, o să ai nevoie de niște cunoștințe elemnetare de programare.

 

La Software Development Academy, suntem conștienți de importanța crescândă a IT-ului atât în zonele tehnice, cât și cele non-tehnice. Din ce în ce mai mulți profesioniști, de la jurnaliști, specialiști marketing, cercetători în ariile umaniste și multe alte domenii folosesc limbaje de programare pentru a-și ușura și eficientiza munca. Și tu poți fii unul din acei specialiști. 

Înscrie-te la școala de programare Software Development Academy și lasă-ne să te ajutăm să-ți duci cariera la nivelul următor. 

Care sunt limitările Chat GPT?

Chiar dacă ChatGPT este un instrument care crează plus valoare pentru multe persoane și companii, are și multe limitări care pot nulifica beneficiile dacă nu ținem cont de ele. Aceste limitări sunt:

  • Citare eronată. Când generează răspunsuri, ChatGPT combină bucăți de text din surse multiple cu scopul de a oferi informația cea mai statistic și stilistic apropiată de cerința utilizatorului. Din acest motiv, informația generată de ChatGPT este foarte greu de identificat. Mai decât atât, este posibil ca ChatGPt să “inventeze” sursele când sunt solicitate.
  • Informații false. ChatGPT poate genera informații false din aceleași motive menționate mai sus – calitatea informației generată de program este direct proporțională cu veridicitatea datelor stocate. Mare atenție și la bias-uri. 
  • Date învechite. Datele din ChatGPT nu sunt actualizate în timp real. Fiecare versiune are un punct limită în care antrenarea cu date a fost oprită. 

Ce extensii Chat GPT pot folosi ca să-l fac mai eficient? 

Chiar dacă ChatGPT oferă toate funcționalitățile necesare out of the box, asta nu înseamnă că nu îl poți face și mai bun cu niște ajutor extern. Mai jos vă prezentăm o listă de extensii care vă vor ușura interacțiunile cu ChatGPT cu doar câteva click-uri:

  • WebChatGPT. Această extensie rezolvă problema actualității bazei de date augmentând bot-ul cu un abilitatea de a accesa motoarele de căutare în momentul în care utilizatorul îi dă o comandă. ChatGPT va afișa cele mai relevante rezultate de căutare și va compila informația pe baza acelor surse. Mai mult decât atât, extensia permite utilizatorilor să personalizeze informația afișată prin filtre precum regiune, număr de rezultate, data publicării informației. 
  • ChatGPT Summary. Această extensie face exact ce credeți – în momentul în care utilizatorul accesează o pagină și folosește Summarize, extensia revine cu un rezumat complet al conținutul afișat. 
  • ChatGPT File Uploader Extended. Această extensie permite utilizatorilor de pe planul gratuit să încarce fișiere în ChatGPT. ChatGPT File Uploader Extended este compatibil cu PDF, ZIP, Excel, Word, CSV și multe alte formate. Simplu și la obiect. 
  • Wiseone. Este o extensie care simplifică conținutul afișat pe o pagină generând o fereastră de tip pop-up care explică anumite concepte. Desigur, e bine să fiți precauți și să treceți acea informație printr-un filtru adițional ca să vă asigurați că este corectă. 
  • ChatGPT Writer (email-uri și mesaje). O extensie foarte utilă pentru scris email-uri și mesaje. Tot ce trebuie să faceți este să vă logați pe OpenAI, să deschideți extensia, să introduceți contextul iar extensia va genera mesajele și email-urile dorite. 

Alătura-te Software Development Academy și avansează-ți cariera la nivelul următor

Pregătit să înveți abilități noi și să-ți eficientizezi munca? Software Development Academy este gata să te ajute cu cele mai actuale cursuri, aliniate la realitățile climatului profesional modern. 

În câteva luni, vei învăța tot ce trebuie să știi despre despre Python, limbajul care stă la baza ChatGPT. Mai mult decât atât, vei învăța cum să îți integrezi noile cunoștințe în workflow-ul tău și să-ți duci cariera la nivelul următor. 

Sau poți arunca un ochi pe oferta noastră să vezi cum poți ajunge un back end developer care se ocupă de “motorul” aplicațiilor, sau un full stack developer care știe toate limbajele de programare.


Sună grozav, dar mai ai întrebări? Suntem nerăbdători să te cunoaștem, așa că ia legătura cu noi! Vrem să-ți răspundem la toate întrebările și să te ajutăm să faci upgrade-ul profesional mult visat.

📝Completează formularul de mai jos și află cum poți face upskilling în actuala carieră!

 

Te îngrijorează popularizarea ChatGPT-ului în domeniul tău?

Nu ești singurul – frica de înlocuire este absolut firească și naturală. Dacă vrei să afli cum te poți adapta la noile realități ale pieței, și cum îți poți upgrada skill-urile actuale, discută gratuit cu un consultant educațional SDA Academy. Îți vom arăta ce pași trebuie să urmezi ca să te adaptezi la avântul ChatGPT și cum îl poți face să lucreze pentru tine, nu în locul tău.

    Cursurile Codecool continuă sub tututela SDAcademy!

    Cele două școli și-au unit forțele! Împreună, oferim:

    • Cursuri full-stack: Java, JavaScript, Python
    • Specializări: Software Testing, UX/UI Design, Data Science

    Înscrie-te acum în programul SDAcademy x Codecool și primește coaching personalizat pentru cariera ta în IT!

    continuă către SDAcademy