Vrei în IT, dar nu știi cu ce să începi? 👉Află ce ți se potrivește! 👈sau sună la 0374 349 900

Cum să construiești un site de la zero ca un profesionist, chiar dacă ești începător

website development

Probabil că ești aici pentru că te-ai hotărât (sau explorezi ideea) să construiești site-uri de la zero, fie pentru a te angaja ca front end developer într-o companie, pentru a învață să faci singur paginile web de care ai nevoie la job, sau chiar pentru a fi programator web pe cont propriu. 

Dacă încă mai ai multe întrebări despre cum să începi, cum ar fi cum ajungi să stabilești domeniul, designul și multe alte detalii care țin de de funcționalitatea acestuia, sau dacă trebuie să știi programare sau se poate și fără, acesta e ghidul pentru tine.

Pe net sunt o mulțime de tutoriale despre cum să construiești site-uri simple prin WordPress,   cât și  reclame la platforme care îți promit că te învață să construiești un site în doar câteva minute și cu zero cunoștințe de programare –  iar întrebarea la care vom încerca să răspundem este “ce rută să urmezi: să înveți să codezi sau să folosești un website builder?”

Metodele prin care poți construi un site: Coding vs Website Builders

Răspunsul la întrebarea „Cum construiesc un site?” poate fi simplu sau complicat, în funcție de metoda pe care o alegi: cu ajutorul unui website builder sau direct prin coding. 

Dacă alegi să înveți să programezi independent, codând, va fi mai complicat decât dacă alegi să folosești o platformă cu template-uri, însă rezultatul va fi de departe mult mai calitativ, indiferent dacă te consideri talentat sau nu. 

Pentru a învăța să construiești site-uri de la zero, trebuie să știi limbajele HTML, CSS și JavaScript –  însă nu este deloc pe atât de complicat pe cum sună. 

Platformele cu template-uri precum Wix, Weebly sau Squarespace vor părea la început că îți fac viața mai ușoară, însă pe parcurs vei da piept cu multe dificultăți și vei fi nevoit să alegi variante de compromis care fie te vor costa bani, fie detalii care țin de aspectul și calitatea site-ului pentru care lucrezi. 

Platformele pot fi folositoare dacă nu vrei să începi un business sau o carieră din a face construcția de site-uri la nivel profi. Dacă însă vrei să te îndrepți către a face site-uri ca un profesionist, iată ce trebuie să știi despre avantajele și dezavantajele fiecărei metode.

Așadar, iată o comparație între de ce să înveți să scrii codul site-ului vs să folosești platforme de website building:

programator la cafenea

1. Codând de la zero, vei avea 100% control asupra site-ului

Paginile construite cu ajutorul platformelor rămân pe platformele respective. Este foarte dificil să le transferi apoi, deoarece codul sursă este tradus în metadate. Majoritatea platformelor operează astfel, ceea ce înseamnă că dacă vrei să îți transferi site-ul pe o altă platformă, va trebui să reconstruiești paginile împreună cu toate funcționalitățile acestora. 

2. Platformele gratuite nu sunt de cele mai multe ori gratuite

Am auzit cu toții expresia „cât dai, atât face” – este valabilă și pentru platformele de template-uri. De cele mai multe ori, versiunea gratis este foarte limitată din punct de vedere al tool-urilor pe care le vei avea la dispoziție sau va trebui să plătești la un moment dat pentru a accesa alte opțiuni de care vei avea nevoie. De asemenea, versiunile gratis oferă și spațiu de stocare foarte limitat, așa că pe parcurs, s-ar putea să fii nevoit să faci un upgrade la o versiune premium pentru că ai rămas fără spațiu de stocare pe serverele lor din versiunea gratuită. 

În plus, multe platforme vor afișa reclame pe pagina ta – reclame care nu sunt relevante pentru tine și pentru care nu te vor plăti. 

3. Îți vei înțelege mai bine propriul cod

Dacă te pricepi la programare, scrierea codului nu te va solicita mai mult decât să construiești un site folosind codul altcuiva. Ba chiar s-ar putea să îți ia mai puțin. Atunci când folosești codul altcuiva, vei petrece mai mult timp integrându-l și finisându-l astfel încât să arate așa cum îți dorești. 

În unele cazuri, s-ar putea chiar să nu înțelegi toate funcțiile site-ului și apoi să te trezești cu niște consecințe neplăcute sau, și mai rău, este posibil să aibă funcții de care nici să nu fii conștient și care să te afecteze negativ. 

Și, bineînțeles, în cazul unui defect sau bug, vei petrece mai mult timp rulând diagnostice pe codul altcuiva decât pe codul propriului site. Acest lucru este valabil și în cazul în care vrei să mai adaugi funcții sau să le schimbi. 

Ideea nu este să refuzi orice tool dezvoltat de altcineva (și aici nu vorbim doar despre platformele care te ajută să dezvolți site-uri), pentru că mule sunt foarte folositoare, și chiar și programatorii experimentați se folosesc de ele, ci să fii conștient că odată încorporat, tool-ul respectiv s-ar putea să vină la pachet cu riscuri și complicații. Așa că trebuie să le alegi cu atenție. 

4. Codul scris de tine va fi întotdeauna mai eficient

Eficiența este unul dintre principiile de bază ale programării. Iar codurile scrise de către platforme vor fi de multe mai complexe. Analizează codul sursă al acestor template-uri și vei vedea că URL-ul conține foarte multe metadate cu multe instrucțiuni. Dacă site-ul este gratis, atunci multe dintre instrucțiuni indică reclame pe care nu ai cum să le elimini. 

Fiind atât de încărcat, înseamnă că URL-ul depinde de foarte multe componente externe. Iar acest lucru va crește șansele ca site-ul respectiv să pice sau să întâmpine dificultăți tehnice. 

5. Codul tău va fi mai sigur

Aici este destul de evident. Codul tău va fi în mod evident mai sigur decât cel al unui site 3rd party. Din cauza faptului că aceste platforme folosesc același cod pentru toate site-urile, sunt o țintă atractivă pentru hackeri. 

6. Codul original va fi mult mai valoros pentru viitorii clienți

Ai observat vreodată că unele site-uri au foarte multe în comun? Și că din când în când mai dai peste site-uri care par să aibă prea multe în comun? Acest lucru se “datorează” platformelor bazate pe template-uri. 

Nu este nimic rău să folosești template-uri dacă le customizezi și le transformi în ceva original, însă dacă ești developer și folosești template-uri fără a le customiza, atunci într-un final te vei trezi cu mai puține proiecte, deoarece clienții apelează la serviciile tale pentru a le livra un produs unic și personalizat care să se plieze nevoilor lor. 

7. Un website builder îți poate limita accesibilitatea de pe mobil  

Codul este extrem de important pentru ca utilizatorii site-ului tău să beneficieze și de o versiune de mobil optimizată. Multe platforme de template-uri de site nu stau foarte bine la capitolul optimizarea versiunii de mobil. De ce contează acest lucru? Pentru că de mai bine de cativa ani, in majoritatea nișelor vizualizarile site-urilor de pe device-uri mobile le-au depășit pe cele de pe desktop. 

Folosind unele platforme, este posibil să întâmpini dificultăți în vizualizarea site-ului de pe mobil, iar acest lucru se datorează faptului că platforma nu îți permite modificări pentru această versiune. Așa că vei fi limitat la designul oferit de către platformă, care s-ar putea să nu fie ideal. 

8. Varianta live a site-ului poate fi diferită de cea previzualizată

Majoritatea platformelor au opțiunea de a folosi varianta de previzualizare înainte de a îți publica site-ul. Însă există cazuri în care varianta previzualizată și cea publicată nu sunt la fel. Motiv pentru care riști să pierzi timp creând un site care nu va arăta așa cum îți dorești. Acest lucru s-ar putea dovedi frustrant și te vei trezi limitat de capacitățile platformei. 

9. Cu un builder vei avea mereu un design prestabilit

Deși genul acesta de platforme oferă o varietate de template-uri din care poți alege designul site-ului, acestea vin cu slot-uri prestabilite pentru poze și text. De aceea, dacă ai nevoie de mai mult spațiu pentru unul dintre elementele de mai sus, s-ar putea să nu ai altă cale decât să faci în așa fel încât să te încadrezi în slot-urile prestabilite. În plus, acest lucru contribuie și la motivul menționat mai sus, și anume că multe site-uri ajung să arate la fel. 

10. Nu vei putea livra un site optimizat din punct de vedere SEO

Cele mai multe platforme cu template-uri nu integrează complet toate elementele de SEO necesare procesului de creare a unui site. Site-urile au nevoie de aceste optimizări pentru a își îndeplini scopul pentru care au fost create, și anume acela de a converti vizitatori în clienți. Printre acestea, se numără inclusiv numele URL-ului, care de cele mai multe ori în cazul platformelor cu template-uri gratuite, va conține și numele platformei. Acest nume va fi greu de reținut de către potențialii clienți și nu îți va oferi credibilitate. 

11. Scriind singur codul, te vei dezvolta ca programator

Toate provocările pe care le vei întâlni în încercarea de a crea de la zero un site te vor face un programator mai bun. Astfel, vei dobândi mai multă experiență și vei deveni un coder mai bun și mai eficient în timp, deoarece vei învăța de la proiect la proiect, iar lucrurile vor deveni mai ușoare odată ce capeți experiență. 

De aceea, curba de învățare în cazul codingului este mai mare la început, procesul devenind ulterior mai ușor. Pe de altă parte, folosirea platformelor poate părea ușoară la început, însă vei descoperi că este posibil să întâmpini de fiecare dată aceleași glitch-uri și dificultăți, pe care nu ai cum să le rezolvi ca atunci când ai scrie singur codul.    

Ce pași trebuie să faci ca să poți construi un site de la zero

Avand aceasta comparatie in fata ta, daca si tu consideri ca cea mai bună metodă de a construi un site la nivel profesionist este să scrii singur codul, mai rămâne de stabilit doar care sunt cunoștințele pe care trebuie să le ai pentru a putea face acest lucru. 

Dacă nu ai mai construit niciun site până acum, ți s-ar putea părea ceva extraordinar. Hosting, numele domeniului, limbaje de programare… poti avea o prima impresie ca nu le vei deslusi prea usor.

Însă lucrurile nu sunt atât de complicate, iar satisfacția că vei crea ceva de la zero este nemaipomenită. Vei învăța o mulțime de lucruri în timp ce te vei confrunta cu dificultățile creării unei pagini noi, iar toate acestea îți vor fi de ajutor de azi înainte. 

Iar odată ce îți vei perfecționa cunoștințele de front-end development, ți se vor ivi multe oportunități. Știai că în prezent, numai în România există un deficit de 15.400 de programatori lipsă din piața muncii? 

Dacă vei descoperi că ești interesat de dezvoltarea site-urilor, te așteptăm la SDA la  cursurile noastre de programare în Java, Javascript și Python. Acesta durează doar 280 de ore fiecare iar la sfârșit vei avea cunoștințele necesare pentru a crea site-uri  interactive, precum și aplicații web.

Așadar, iată ce trebuie să știi dacă te gândești să construiești un site de la zero. 

1. Cumpără un domeniu

Primul pas pentru oricine vrea sa facă un site este să cumpere un domeniu. Fie ca este pentru tine, sau clientul tău va veni la tine cu aceasta nevoie, un domeniu este echivalentul unei adrese. Așa cum tu locuiești la o adresă, și site-ul tău trebuie să aibă una. 

Iar înainte de a ajunge la a cumpăra domeniul, trebuie să te gândești la mai multe posibilități (în cazul în care numele la care te-ai gândit inițial este deja luat), în funcție de scopul și de afacerea pe care le reprezintă site-ul. Odată ce ai găsit numele potrivit și ai verificat dacă este disponibil, următorul pas este să îl cumperi. De cele mai multe ori, site-ul pe care îl alegi pentru hosting îți poate vinde și numele domeniului. 

2. Alege o platforma de hosting

Există sute de site-uri care oferă servicii de hosting, așa că s-ar putea să îți fie dificil să alegi unul. Sfatul nostru este să alegi dintre cele mai populare, care sunt de mult timp pe piață, în așa fel încât să nu te trezești cu surprize neplăcute. Odată ce ai ales site-ul de hosting și numele domeniului, poți să începi să îți construiești site-ul. 

3. Scrie cod in HTML

Deși mulți îl numesc limbaj de programare, HTML sau HyperText Markup Language nu este unul. HTML-ul face ca toate elementele site-ului să funcționeze. Este ca un schelet pe care construiești și în orice caz trebuie neapărat să ai cunoștințe foarte bune de HTML dacă vrei să își faci un site. 

HTML-ul îi spune site-ului ce text trebuie să apară pe pagină, unde ar trebui să fie imaginile și unde ar trebui să ducă link-urile. HTML-ul este foarte ușor de învățat, fiind și foarte intuitiv.

Acesta este alcătuit din tag-uri precum <title></title>, <body></body>,  <img src=””> și altele de același fel, fiind foarte ușor să îți dai seama că între tagurile <title> intră titlu paginii și că după  <img src=””> urmează sursa unei imagini care trebuie afișată. 

Tot cu ajutorul HTML poți formata textul în funcție de Heading-uri sau paragrafe sau chiar colora. 

4. Adaugă elemente de stil în CSS

Dacă HTML îi „spune” site-ului unde să poziționeze anumite elemente și ce trebuie să facă acestea, CSS sau Cascading Style Sheets este un limbaj care îi spune site-ului cum trebuie să arate respectivele elemente. 

Dacă folosind HTML-ul putem crea o pagină de web pe care să apară un text simplu precum „Învăț cum să construiesc un site”, cu ajutorul CSS putem schimba mai mult decât culoarea textului. Putem schimba fontul, mărimea (dincolo de Heading și paragraf), alineatul și poziția acestuia în pagină, precum și multe alte lucruri. În cazul site-urilor mai complexe, singurele tale limite vor imaginația și cât de bine stăpânești HTML și CSS – cel puțin când vine vorba de cum va arăta site-ul. 

5. Manipulează elementele de coding și design prin JavaScript

Dacă HTML și CSS sunt limbaje care îi spun browser-ului tău cum să genereze o pagină, JavaScript este un adevărat limbaj de programare, și unul esențial pentru toți front end developers. 

De ce ai avea nevoie de JavaScript? Să spunem că vrei să construiești un site cu trei secțiuni: HOME, GRAPHIC DESIGN PORTFOLIO și CONTACT ME. Poți insera link-uri către aceste secțiuni cu ajutorul HTML și apoi să stilizezi link-ul pentru ca acesta să apară ca un buton cu ajutorul CSS – ceea ce este ok, pentru un site simplu. Însă dacă vrei să adaugi, de exemplu, animații, atunci trebuie să știi JavaScript pentru a face lucrurile mai interesante.

6. Alege un software de Website Building pe care trebuie să le cunoști

Acum că am clarificat primii pași pe care trebuie să îi faci pentru a construi un site, trebuie să alegem un software potrivit. Odată ce ai învățat cum să scrii în HTML și CSS și să folosești JavaScript, pasul următor este să te folosești de fișierele .html, .css și .js pentru a le uploada pe noul site prin platforma de hosting aleasă. 

Care sunt tool-uri de care ai nevoie pentru acest proces?

1. Soluții integrate pentru dezvoltarea aplicațiilor web sau mobile

IDEs sau Integrated Development Environments sunt software-uri speciale care conțin toate resursele de care ai nevoie pentru a construi un website sau o aplicație. 

În funcție de nivelul tău și de site-urile pe care vrei să le creezi, poți folosi WebStorm, Visual Studio Code sau Adobe Dreamweaver, însă pentru început poți lucra cu editoarele de text. 

2. Editoarele de text

Pentru început, un editor de text va fi mai mult decât suficient pentru a crea un site funcțional de la zero. Vei găsi mai multe variante, printre acestea numărându-se Atom, Notepad ++, Vim, Brackets sau Sublime. 

Cum funcționează? Foarte simplu. Trebuie doar să creezi un document nou, să scrii codul HTML așa cum ai învățat și apoi să îl salvezi cu extensia .html. Apoi vei crea un link între documentele HTML și CSS pentru ca cel din urmă să controleze detaliile care țin de aspect. Asta e tot ce îți trebuie pentru a construi o pagină de wevb. Nu trebuie decât să o deschizi cu browserul. După ce ai pus la punct aspectul paginii, uploadează fișierele în platforma de hosting, iar pagina va fi live. 

3. Automated toolsWordPress

Deși e foarte simplu să construiești o pagină cu un editor de text pentru HTML și CSS, lucrurile se pot complica în cazul în care îți dorești un site mai complex. De exemplu, dacă vrei să adaugi un blog. Desigur că ai putea adăuga un blog.html pe care să îl conectezi cu site-ul tău, însă îți va fi foarte dificil să adaugi conținut nou. Cu tool-urile automatizate, îți este mult simplu!

WordPress este una dintre cele mai folosite platforme pentru site-uri. Este un sistem de content management cu o varietate bogată de template-uri și plugin-uri. Dacă ai nevoie ca site-ul tău să îndeplinească o anumită funcție, sunt șanse mari ca WordPress să aibă un plugin pentru asta. 

Crearea unui site pe WordPress este foarte ușoară, iar customizarea se poate face fie folosind temele WordPress, fie personalizându-le cu ajutorul cunoștințelor tale de CSS. 

Dacă vrei sa te indrepti către o cariera in web development și vrei să înveți cum să creezi site-uri de la zero, fie pentru tine, pentru clienții tăi sau pentru proiecte de freelance, atunci trebuie să stăpânești perfect toate trei limbajele. 

Indiferent dacă vrei să lucrezi în programare sau să avansezi în carieră către un rol mai tehnic cu ajutorul cunoștințelor de front-end, te așteptăm la cursurile noastre de programare pentru începători.

De ce skill-uri ai nevoie pentru a deveni Front-End Developer, pe lângă cunoașterea HTML, CSS și JavaScript?

În ceea ce privește skill-urile tehnice, limbajele enumerate mai sus, și anume HTML, CSS și JavaScript sunt numitorul comun care apar în majoritatea anunțurilor de joburi care caută să angajeze programatori de front end. 

E ok să începi cu cunoștințele de bază, însă dacă vrei să ajungi un front-end developer râvnit de către angajatori, trebuie să îți mai adaugi la CV câteva skill-uri care să te facă să ieși în evidență – îți va fi de ajutor să cunoști și un JS framework, precum Angular, React sau Vue.js. Acestea sunt folosite în special pentru optimizarea componentelor JavaScript. 

Practic, orice cunoștințe sau limbaje pe care le vei învăța pe lângă cele de bază, îți vor oferi un avantaj în fața competitorilor, dar și mai mulți bani când va veni vorba de salariu. 

Iată ce alte cunoștințe ar fi util să ai în repertoriu atunci când te îndrepți către o cariera în a construi website-uri și aplicații:

1. Învață câteva framework-uri de JavaScript

Angular, Backbone, jQuery, React, Ember, toate îți vor face viața mai ușoară atunci când va trebui să construiești un site, dar și în cadrul procesului de angajare. Cu cât știi mai multe, cu atât ți se vor ivi mai multe opțiuni. Din moment ce JavaScript este un limbaj front-end de bază, cu cât știi mai multe framework-uri, cu atât vei deveni un developer mai bun. 

2. JSON

Această sintaxă de JavaScript te va ajuta să îți structurezi datele pentru ca acestea să fie transmise între servere și aplicații web. JSON este de o importanță vitală în ziua de azi, datorită creșterii de API-uri și framework-uri, dar este și foarte ușor de înțeles, dacă înțelegi sintaxa JavaScript. 

3. Învață skill-uri de UI/UX

Din moment ce programatorii de front-end lucrează cu partea site-urilor vizibilă clienților și utilizatorilor, este foarte important să înțeleagă ce contează pentru aceștia. Ce elemente se potrivesc cel mai bine din punct de vedere vizual? Cum le poți oferi o experiență cât mai bună? Ce fel de utilizatori va avea site-ul și la ce se așteaptă aceștia?  Toate acestea sunt întrebări la care e bine să ai un răspuns în calitate de front-end developer. 

4. Noțiuni de bază de Python, Java sau Ruby

Chiar și în calitate de front-end developer, este posibil să te lovești de câteva limbaje de back-end precum Python, Ruby sau Java. Pentru a putea construi un produs complet funcțional, va trebui la un moment dat să integrezi codul de front-end cu tehnologiile de back-end sau să colaborezi cu programatori de back-end sau full-stack. 

Cu toate acestea, deși e bine să ai câteva noțiuni de bază, nu trebuie să știi in detaliu limbajele de back-end pentru a fi un front-end developer bun. 

Ești gata să înveți să construiești site-uri de la zero?

Acum că am răspuns la toate întrebările care țin de dezvoltarea site-urilor, te așteptăm la SDA, la cursurile noatre de programare pentru a aprofunda toate limbajele și uneltele necesare pentru a construi site-uri dinamice și interactive, precum și aplicații web, toate folosind ultimele tehnologii și ghidat de mentorii noștri. 

Fă primul pas catre a deveni programator web înscriindu-se la cursurile SDA!

Cursurile Codecool continuă sub tututela SDAcademy!

Cele două școli și-au unit forțele! Împreună, oferim:

  • Cursuri full-stack: Java, JavaScript, Python
  • Specializări: Software Testing, UX/UI Design, Data Science

Înscrie-te acum în programul SDAcademy x Codecool și primește coaching personalizat pentru cariera ta în IT!

continuă către SDAcademy