NOU! Curs inteligență artificială! 45% REDUCERE 👈sau sună la 0374 349 900

Front-end vs Back-end Developer: Ce rol este mai potrivit pentru tine? [GHID 2024]

front end vs back end

Nu este niciun secret faptul că web developmentul este unul dintre cele mai căutate domenii pentru o carieră în IT, mai ales în România unde sunt peste 1000 de poziții disponibile. Singura „problemă” este că acesta este adesea împărțit în două specializări: cea de Front-end Developer, respectiv cea de Back-end Developer. Însă care este cea care ți se potrivește cel mai bine?

Dacă ești interesat de unul dintre cele două joburi (sau chiar de amândouă), ai venit unde trebuie. La SDA, avem experiența de a fi pregătit și plasat pe piață sute de programatori, specializați atât în Front-end development, cât și în Front-end și Back-end, aceștia din urmă fiind cunoscuți și sub numele de Full-stack Developers. 

De aceea, astăzi am pregătit un ghid cu toate informațiile de care vei avea nevoie pentru a te hotărî și a avea succes în noua ta carieră din domeniul IT. Vom acoperi atât tehnologiile pe care trebuie să le înveți, ce vei face efectiv la job, dar și salariul pe care îl poți primi.

Apropo – dacă te gândești să începi o carieră de front-end sau back-end dar nu știi unde să începi, la SDA primești consiliere personalizată în alegerea cursurilor. Te ajutăm să identifici cursul care îți corespunde cel mai bine aspirațiilor și are o aliniere precisă între pasiunile tale și cerințele angajatorilor. Aici lista de cursuri!

Front-end Developers vs Back-end Developers și rolul fiecăruia în dezvoltarea unui site

Prima întrebare la care trebuie să răspundem atunci când vine vorba de Front-end vs Back-end este ce rol are fiecare specializare. Și deși fac amândouă parte din același domeniu, și anume din web development, rolurile celor doi programatori sunt cât se poate de diferite. 

Așadar, pentru a înțelege însă toate acestea, trebuie mai întâi să ne uităm în detaliu la domeniul programării web. La o primă vedere, un site web arată într-un anumit fel datorită unui Front-end Developer: butoanele, lista de produse, paginile de produs, pagina de check-out în cazul site-urilor de e-commerce, culorile folosite și multe alte astfel de detalii. 

front end developer lucrand

Însă toate aceste elemente funcționează datorită unui sistem construit de către Back-end Developers. Atunci când folosim un search bar, de exemplu, acesta este construit de către un Front-end Developer, dar rezultatele sunt generate cu ajutorul unui algoritm de interogare a unor baze de date, creat și întreținut de către Back-end Developers. 

De aceea, atunci când vine vorba de crearea unui site funcțional, nu vorbim de Front-end vs Back-end, ci de Front-end și Back-end, împreună. În principal, un Front-end Developer creează tot ceea ce este generat în browser, sau partea de client-side. 

Pe de altă, parte, Back-end Developers creează sistemele de pe parte de servere, care oferă funcționalitate tuturor aplicațiilor construite de Front-end Developers. 

Cum arată o zi din viața unui Front-end Developer

Ca să-ți fie cel mai ușor să te hotărăști cu privire la viitoarea ta carieră în domeniul IT, cel mai ușor este să te documentezi cu privire la ce este și cu se ocupă un Front-end Developer, respectiv un Back-end Developer. 

În continuare, îți poți imagina că ești un Front-end Developer la o companie care administrează un site de e-commerce. Această companie are o echipă de Designeri UI/UX, developeri de Front-end și Back-end, precum și administratori de sisteme.

Zilele tale pot începe cu meeting-uri cu echipa de Web Design pentru a discuta noul design îmbunătățit al site-ului. Dacă acesta va fi aprobat, ar urma să refaci aproximativ 60% din partea de front-end a site-ului, cu un design fully responsive, plin de animații și care arată foarte bine. O adevărată provocare care îți trezește cu adevărat interesul. 

În cadrul cursurilor SDA de Java, Javascript și Python vei învăța să dezvolți site-uri și aplicații de la 0, și vei putea deveni Junior Front-end developer în doar câteva săptămâni! Cursul durează doar 5 luni și îți oferă o imagine de ansamblu a ceea ce înseamnă Front-end Development și vei beneficia de un sistem care te va ajuta să fii gata pentru orice provocare și să te adaptezi rapid la medii noi.

La final vei dobândi skill-urile unui Junior Front-End Developer, avand tot ce îți trebuie pentru a aplica la unul dintre cele 1000+ joburi din România, sau pentru a începe propriile proiecte de freelance!

Cum arată o zi din viața unui Back-end Developer

Să ne uităm acum la dezbaterea Front-end vs Back-end, din perspectiva unui Back-end Developer. Imaginează-ți acum că ai acest rol la aceeași companie. Ziua ta începe la aceeași oră cu un meeting cu Chief Technical Officer-ul companiei. 

El susține că website-ul competitorului vostru principal oferă rezultate de căutare mult mai bune și se încarcă mult mai rapid. Discutați împreună problema și hotărâți că trebuie îmbunătățit algoritmul de căutare și eficientizat procesul de server pentru a îmbunătăți viteza și acuratețea. 

Apoi, în urma acestei discuții trebuie să te întorci la birou și să îți dai seama cum să pui în aplicare toate soluțiile discutate. Nu va fi ușor, însă ești hotărât să vii cu o soluție și ești entuziasmat să rezolvi astfel de puzzle-uri. 

În pauza de prânz, afli de la colegii tăi că se lucrează și la un nou design pentru site. Le sugerezi să se asigure că toate imaginile sunt optimizate corect, dar atât timp cât nu vei avea piedici de îmbunătățire a vitezei, noul design nu va fi o problemă. 

front end developer lucrand la mac

Ce limbaje sau tehnologii trebuie să cunoști ca Front-end, respectiv Back-end Developer

Așadar, după cum am văzut și până acum, nu vorbim neapărat de o dezbatere Front-end vs Back-end Developer, întrucât cele două cariere sunt complementare. Ambele specializări se completează una pe cealaltă ca să creeze website-uri funcționale, atât pe partea utilizatorilor, cât și pe partea de servere. 

Cu o singură excepție, există o diferență clară între uneltele și tehnologiile folosite în Front-end și Back-end Development. 

Tehnologiile Front-end

Arsenalul unui Front-end Developer constă în principal în HTML, CSS și JavaScript. Pe scurt, HTML este un limbaj de scripting folosit pentru a construi „scheletul” site-ului. CSS-ul este folosit pentru a-i spune browserului cum trebuie să arate designul, iar JavaScript este folosit pentru animații, tranziții și funcții pentru elementele de pe ecran. 

Și deși poți construi un site folosind exclusiv HTML, CSS și JavaScript, munca unui Front-end Developer experimentat va fi ușurată de tehnologii precum libraries și frameworks ca Angular.js, React.js și Bootstrap, care eficientizează procesul. 

Așadar, sfatul specialiștilor este ca la început să te folosești cât mai puțin de aceste tehnologii pentru a învăța cât mai mult. Dacă începi prin a construi site-uri scriind foarte mult cod, vei dobândi foarte multă experiență și vei ști cum să elimini viitoarele glitch-uri pe parcurs. Cu toate acestea, pe măsură ce capeți experiență, tool-urile devin foarte importante în eficientizarea muncii tale. 

html logo visual

Tehnologiile Back-end

Deși tool-urile unui Front-end Developer sunt relativ clare, nu putem spune același lucru și despre Back-end Development. 

Limbaje de programare pentru partea de servere

Alegerea diverselor limbaje de programare pentru un Back-end Developer se rezumă în cele din urmă la preferințe, nevoile proiectului respectiv și la cunoștințele programatorului. Există mai multe limbaje de programare populare pentru partea de servere, printre acestea numărându-se PHP, Python, Ruby, C#, Java și chiar JavaScript folosit în run-time Node.js cu framework-ul Express. 

Tehnologiile adiacente folosite în Back-end Development pot dicta și ele limbajele de programare folosite. De exemplu, dacă vorbim de un website construit cu Symfony sau Laravel, cel mai probabil va trebui să folosești PHP pentru cod. Pentru framework-ul Django, vei apela la Python, iar pentru Express, Node.js. 

Limbaje de programare pentru interogarea bazelor de date

Există două tipuri principale de baze de date: relaționale și non-relaționale, iar acest lucru va dicta sistemul de baze de date cu ajutorul căruia va fi construit proiectul respectiv. 

Printre cele mai populare limbaje și sisteme de baze de date se numără MongoDB, MySQL, Oracle, Redis și multe altele.

logo cu php, c, java, ruby

Specialități diferite pentru skill-uri diferite

Pe lângă tehnologiile și responsabilitățile diferite aferente job-urilor de Front-end și Back-end Developer, această alegere poate fi influențată și de personalitatea fiecăruia. 

Dacă ești o persoană vizuală, pentru care estetica este importantă, ar trebui să te orientezi către partea de Front-end. Pe de altă parte, Back-end Development-ul este complet diferit, iar singurul de care este preocupat un Back-end Developer este să scrie linii de cod cât mai curat și mai eficient. 

Așadar, decizia la care se reduce totul este să te hotărăști cu privire la domeniul de interes. Iar dacă nu te poți hotărî și ambele specializări ți se par la fel de importante și de interesante în egală măsură, partea cea mai bună este că în acest caz nici nu trebuie să alegi! 

Ce salarii poți câștiga în domeniul Front-end, respectiv Back-end Development

Așa cum bine știi, salariile din ITsunt printre cele mai ofertante, joburile din IT fiind foarte bine plătite chiar și la nivel de junior. Iată, așadar, cât poți câștiga au junior Front-end, Back-end sau Full-stack Developer: 

  • Junior Full stack developer: între 4.000 și 7.700 lei
  • Junior Front end developer: între 3.800 și 5.000 lei
  • Junior Back end developer: între 4.800 și 6.000 lei

Ești gata pentru viitorul tău în Front-end sau Back-end Development?

În prezent, SDA îți oferă câteva cursuri cu ajutorul cărora poți face primii pași în programare, în domeniul Front-end sau Back-end: cursuri de Python, Java și Javascript.

În afară de cursurile în sine, SDA oferă un pachet generos de sprijin în carieră care include:

  • Consiliere în carieră. În timpul cursului vei participa la ateliere practice cu consilierul nostru în carieră, care te va pregăti pentru a începe procesul de căutare a unul loc de muncă. Vei învăţa cum să te descurci bine în timpul unui interviu de recrutare, unde să cauţi informaţii despre evenimentele importante din industrie şi cum să ieşi în evidență faţă de ceilalţi candidaţi.
  • Consultații CV individuale. Te vom ajuta să îţi creezi un CV profesional care să reflecte personalitatea și abilitățile tale. Consilierii noştri în carieră te vor sprijini şi în crearea profilului de LinkedIn şi de asemenea te vor îndruma în vederea găsirii primului tău loc de muncă în industria IT.
  • Simulare interviu tehnic. La finalul cursului îți pregătim o simulare a unui interviu tehnic, similar cu ce te vei confrunta în timpul procesului de recrutare pentru noul tău Job în IT. Unul dintre trainerii noştri va juca rolul unui recrutor tehnic pentru a-ţi verifica cunoştinţele în practică şi apoi îţi va oferi feedback bazat pe interviu.
  • Bibliotecă virtuală. Vei primi acces la biblioteca noastră virtuală SDA plină de materiale audio, video și scrise. În plus, în timpul cursului o să ai acces la materiale foarte utile care te vor ajuta să aprofundezi limba engleză, obligatorie în domeniu. Nu în ultimul rând, vei acces la bibliotecă şi după finalizarea cursului.

La SDA, oferim mai mult decât un curs de full-stack development; oferim un drum personalizat nevoilor tale și pieței actuale de muncă. Cursurile noastre în Javascript, Java, și Python urmează o metodologie full-stack, asigurând că avansezi eficient spre a deveni un dezvoltator competent și versatil Fă primul pas spre un viitor mai bun: înscrie-te la cursurile de programare pentru începători SDA!

Cursurile Codecool continuă sub tututela SDAcademy!

Cele două școli și-au unit forțele! Împreună, oferim:

  • Cursuri full-stack: Java, JavaScript, Python
  • Specializări: Software Testing, UX/UI Design, Data Science

Înscrie-te acum în programul SDAcademy x Codecool și primește coaching personalizat pentru cariera ta în IT!

continuă către SDAcademy