NOU! Curs inteligență artificială! 45% REDUCERE 👈sau sună la 0374 349 900

Ce înseamnă să fii full stack developer și cum poți deveni unul într-un singur an [GHID 2024]

om la laptop scriind cod

Este unul dintre cele mai dinamice roluri din lumea programării, în continuă evoluție de-a lungul anilor. Dar și unul dintre cele mai bine plătite joburi în IT. Sună prea bine, nu? Trebuie să te pregătești cum se cuvine pentru un astfel de rol care presupune competențe variate, abilități de comunicare și cunoașterea mai multor tehnologii decât un programator specializat pe front-end sau back-end.

Așadar, ce înseamnă să fii un full stack developer în 2022? Cât de greu e să devii unul, ce competențe îți trebuie și, mai ales, merită să investești în această direcție? SDA ți-a pregătit un articol cu toate răspunsurile care te vor ajuta să afli cât de cool este să fii un full stack developer.

La SDA, oferim mai mult decât un curs de full-stack development; oferim un drum personalizat nevoilor tale și pieței actuale de muncă. Cursurile noastre în Javascript, Java, și Python urmează o metodologie full-stack, asigurând că avansezi eficient spre a deveni un dezvoltator competent și versatil.

Ce înseamnă, de fapt, să fii full stack developer

Conceptul de full stack se referă la cunoașterea și utilizarea mai multor tehnologii și baze de date atât pentru dezvoltarea front-end (client software), cât și pentru dezvoltarea back-end (server software).

De aceea, este un rol foarte căutat de angajatori, fiind considerat echivalentul unei echipe de front-end și back-end, capabil să analizeze și să dezvolte optim proiectul în ansamblu.

Rolul de full stack developer presupune să știi cel puțin 5-6 limbaje de programare sau frameworks (față de 4, în medie, cerute pentru un programator specializat), fără a fi limitat la acestea. Nu este nevoie să fii expert în toate, dar e important să poți lucra cu toate.

Dincolo de competențele tehnice diversificate (nu trebuie să fii expert în ele), în acest rol e necesar să fii curios și pasionat de tehnologii în general, să ai o gândire strategică și deschisă spre creștere și să poți înțelege proiectul pe toate nivelurile, cât și nevoile clientului.

Hai la cursurile de programare pentru începători SDA să înveți cele mai căutate limbaje de programare: Python, Java și Javascript.

Ce cunoștințe și abilități trebuie să ai?

Dacă, acum 20 de ani, trebuia să știi doar HTML și CSS ca să fii considerat programator (chiar și full stack), astăzi lucrurile stau cu totul diferit.

Tehnologiile au evoluat atât de mult, încât oricine vrea să devină coder are nevoie de cunoștințe solide de HTML, CSS, PHP și JavaScript (cel mai popular limbaj utilizat de toate timpurile de programatori).

Ca programator full stack, iei parte la dezvoltarea unui produs sau proiect de la idee la implementare. Iată ce trebuie să aprofundezi ca tehnologii de front-end și de back-end (inclusiv gestionare de baze de date), cât și aptitudinile soft specifice acestui rol:

Tehnologii front-end:

  • Să fii expert în limbajele front-end fundamentale: HTML, CSS, JavaScript
  • Să fii familiar cu framework-uri precum: jQuery, Angular, React

Tehnologii back-end:

  • Este necesar să fii expert în cel puțin un limbaj de programare de back-end precum Java, Python, Ruby, Node JS ori framework-ul .NET
  • Să știi cel puțin o tehnologie precum: MySQL, Postgres, MongoDB, și/sau SQLServer pentru lucrul cu baze de date
  • Sunt binevenite competențele în administrarea de servere – cunoștințe de Linux, dar și de Apache ori servere nginx.
  • E bine să știi cel puțin un sistem de versionare a codului, pentru a te asigura că ai evidența tuturor modificărilor în cod, că poți lucra pe codul scris de alt programator și că poți face actualizări fără probleme – GIT, de obicei.
  • De asemenea, un full stack developer are cunoștințe minime de design UI/UX

Soft skills necesare:

Chiar și în domeniul IT, nu sunt îndeajuns competențele tehnice. Aptitudinile interpersonale sunt esențiale pentru orice tip de job în acest domeniu. Ca full stack developer, sunt foarte apreciate:

  • Abilitățile de comunicare și project management (cele mai importante soft skills în joburile IT)
  • Atenție la detalii, gândire orientată spre învățare și soluții, curiozitate
  • Capacitatea de rezolvare de probleme
  • Cunoașterea limbii engleze la nivel avansat
  • Proactivitatea și responsabilitatea

Nu e nevoie de experiență prealabilă. Coaching-ul nostru individualizat de a SDA și comunitatea de sprijin te vor ghida prin fiecare etapă a călătoriei tale. Intră în lumea IT și construiește-ți viitorul pe care ți-l dorești.

Avantaje și dezavantaje

Există multe avantaje în cariera de full stack developer. Datorită cunoștințelor variate și a tehnologiilor cunoscute, poți avea grijă de un proiect de la început până la final. Asta îți oferă mai multă autonomie, putere de decizie, rapiditate în workflow și, desigur, un salariu mai bun.

În plus, poți să-ți ajuți colegii indiferent de rolurile lor în proiect pentru că te poți adapta la cerințele de front-end ori back-end, după caz. Ești un bun comunicator și ai abilități de management, prin urmare poți reduce timpul petrecut pe proiect și pe comunicare, cât și costurile în sine, ceea ce te face un membru valoros al oricărei echipe.

Ca dezavantaje, ar putea fi faptul că trebuie să fii atent la toate aspectele proiectului, cât și foarte disciplinat. De asemenea, soluția pe care o propui și o implementezi poate să nu fie cea optimă.

cursuri de it cu mentori

Roluri și responsabilități ale unui full stack developer

Acum, că știi ce hard skills și soft skills sunt specifice rolului, hai să vedem ce exemple de responsabilități poți avea în cadrul unui job. În principiu, un programator full stack se ocupă de întregul ciclu al dezvoltării unei soluții de software, de la analiză și coding, la testare și implementare.

Activități principale:

  • Să respecți cerințele și specificațiile clientului în crearea arhitecturii front-end a website-ului sau a aplicației web/mobile.
  • Să poți implementa layouturile primite de la designer și să creezi o interfață interactivă și user-friendly folosind HTML, CSS și JavaScript
  • Să dezvolți partea de back-end folosind limbaje de programare specifice (Ruby, Python, Java, PHP)
  • Să creezi serverele și bazele de date de care ai nevoie pentru funcționalitate
  • Să te ocupi de testare și analiză tehnică, în mod regulat
  • Să optimizezi produsul pentru diferite device-uri (responsiveness)
  • Să colaborezi cu echipa (inclusiv designeri) pentru a face produsul mai intuitiv
  • Să coordonezi comunicarea cu clientul
  • Să asiguri securitatea și protecția datelor.
  • Și să scrii cod în mod organizat și ordonat.

Hai și tu la următoarele cursuri de programare pentru începători SDA!

Cât de repede poți deveni programator full stack în România

Pe cât este de provocator, pe atât de popular este acest rol: într-un sondaj Stack Overflow, din 2016, 28% dintre utilizatorii internaționali ai platformei s-au recomandat drept full stack web developeri, un procent uriaș, urmat de 8% front-end și 8,4% mobile developeri.

Sondajul mai arată că 69% dintre cei întrebați sunt autodidacți și absolvenți de cursuri ori de programe de certificare în funcție de competențele cerute în industrie.

Pregătirea poate dura de la un an la câțiva ani, în funcție de cât timp liber ai la dispoziție, dacă ai noțiuni de programare sau dacă ești obișnuit să asimilezi informații în timp scurt.

Cel mai important aspect al succesului tău rămâne metoda de învățare pe care o alegi, care trebuie să depindă de ritmul tău de învățare și de lucru.

SDA oferă cursuri specializate pe limbaje de programare precum Python, Java și Javascript.

În afară de cursul în sine, SDA oferă un pachet generos de sprijin în carieră care include:

  • Consiliere în carieră. În timpul cursului vei participa la ateliere practice cu consilierul nostru în carieră, care te va pregăti pentru a începe procesul de căutare a unul loc de muncă. Mai mult decât atât, vei învăţa cum să te descurci bine în timpul unui interviu de recrutare, unde să cauţi informaţii despre evenimentele importante din industrie şi cum să ieşi în evidenţa faţă de ceilalţi candidaţi.
  • Consultații CV individuale. În cadrul cursului te vom ajuta să îţi creezi un CV profesional care va deveni vitrina ta pe piaţa muncii. Consilierii noştri în carieră te vor sprijini şi în crearea profilului de LinkedIn şi de asemenea te vor sfătui cum să obţii primul loc de muncă în industria IT.
  • Simulare interviu tehnic. La finalul cursului ţi-am pregătit o simulare a unui interviu tehnic. Este similar cu ce te vei confrunta, cel mai probabil, în timpul procesului de recrutare pentru noul tău Job în IT. Unul dintre trainerii noştri va juca rolul unui recrutor tehnic pentru a-ţi verifca cunoştinţele în practică şi apoi îţi va oferi feedback despre rezultatele tale.
  • Bibliotecă virtuală. Vei primi acces la biblioteca noastră virtuală SDA plină de cărţi electronice,cărţi audio, cursuri video şi astfel vei putea explora secretele lumii IT. În plus, în timpul cursului o să ai acces la materiale foarte utile care te vor ajuta să aprofundezi limba engleză. Nu în ultimul rând, vei acces la bibliotecă şi după finalizarea cursului.

Ce salariu are un full stack developer în țară?

Așa cum precizam și în cadrul topului salariilor în IT, cei mai doriți programatori de companiile din România sunt junior developerii, indiferent de specializare. Însă, într-adevăr, unul dintre cele mai populare roluri în IT în preferințele angajatorilor, cât și în opțiunile programatorilor este cel de full stack developer.

Salariul unui full stack developer junior pornește chiar și de la 4000 lei și poate ajunge la 7700 lei. 

Un middle full-stack developer poate ajunge la un salariu de peste 10900 lei, în timp ce pentru un senior, salariul poate ajunge la peste 16093 lei, conform datelor actualizate.

Diferențele salariale pentru cei angajați în București și cei din Cluj nu sunt semnificative (câteva sute de lei), ambele orașe fiind considerate huburi IT importante în România.

Cele mai căutate tehnologii pentru un job de full stack developer

Dacă ai fost curios despre ce înseamnă full stack și ai căutat informații, sigur ai dat și peste titulaturi precum “full stack Java Developer”, “full stack Angular Developer” ori “full stack Android Developer”.

Nu există aceste specializări propriu-zise, ele fiind doar cerințe particulare ale angajatorilor, care preferă de obicei aceste limbaje (Java, Angular) sau sisteme de operare (Android).

Cu toate că acestea sunt cerințele mai populare, nu te limita doar la una dintre tehnologiile acestea, mai ales într-un domeniu atât de schimbător precum programarea. Dacă vrei să vezi imaginea de ansamblu a ceea ce înseamnă programarea și să-ți dezvolți o gândire flexibilă de programator, SDA te ajută să înveți în ritmul tău.

Continuă să înveți lucruri noi și să te perfecționezi, pentru a ajunge acolo unde îți dorești!

Înscrie-te la cursurile de programare SDA!

Cursurile Codecool continuă sub tututela SDAcademy!

Cele două școli și-au unit forțele! Împreună, oferim:

  • Cursuri full-stack: Java, JavaScript, Python
  • Specializări: Software Testing, UX/UI Design, Data Science

Înscrie-te acum în programul SDAcademy x Codecool și primește coaching personalizat pentru cariera ta în IT!

continuă către SDAcademy