NOU! Curs inteligență artificială! 45% REDUCERE 👈sau sună la 0374 349 900

[GHID 2024] De ce să înveți JavaScript, cum să începi acest limbaj de programare de la 0 și ce poți face cu el

javascript

Ai văzut vreodată un site web care te-a uimit? Cu un design frumos, animații sau elemente interactive, unele site-uri sunt o adevărată operă de artă. Și aproape toate sunt create cu ajutorul JavaScript, cel mai utilizat limbaj de programare din lume. 

Pe lângă faptul că este utilizat pe scară largă și foarte versatil, este, de asemenea, un limbaj pe care mulți programatori începători aleg să îl învețe. Dacă ești unul dintre cei care se află pe punctul de a începe călătoria în programare sau dacă nu ești 100% sigur că JavaScript ar fi alegerea potrivită, suntem aici pentru a te ajuta.

Discutăm pe larg despre ce poți face cu

JavaScript, ce opțiuni ai pentru a învăța de la zero limbajul, cât durează formarea la un curs și la ce să te aștepți mai departe, când vine vorba de salariul unui JavaScript developer.  

Dar mai întâi, să vedem de unde a apărut acest limbaj de programare.

Ce este JavaScript, mai exact?

În primul rând, limbajul Javascript este (aproape) la fel de vechi ca și web-ul! 

La începutul și mijlocul anilor ’90, internetul a devenit accesibil unui public mai larg datorită computerelor personale și a browserelor. În acel moment, în războiul browserelor existau doi actori cheie care își disputau dominația pe internet: Netscape și Microsoft. Navigator, browserul emblematic al Netscape, și Internet Explorer al Microsoft se aflau față în față.

JavaScript a fost creat inițial pentru a fi un limbaj de scripting doar pentru browserul Netscape, dar după lansarea sa, tot mai multe browsere au adăugat suport pentru JavaScript.

Web-ul avea nevoie de o modalitate de a deveni mai dinamic, cu animații, interacțiuni și mici automatizări. Iar JavaScript a fost soluția pentru a face acest lucru. De atunci, limbajul a ajuns să fie cel mai utilizat limbaj de programare. Și există o mulțime de beneficii dacă decizi să-l stăpânești.

Să vedem lista noastră de beneficii! Iată de ce decizia de a învăța JavaScript este cea corectă, pentru un viitor asigurat în programare.

Ce avantaje are JavaScript față de alte limbaje de programare?

Popularitatea imensă a limbajului JavaScript nu a apărut din neant. Motivul principal pentru care JavaScript este atât de popular este pentru că se utilizează la crearea paginilor web – inclusiv pagina pe care citești acest articol despre de ce să înveți JavaScript. 

Dar popularitatea sa nu se rezumă numai la acest lucru. Iată câteva avantaje pe care le oferă față de alte limbaje de programare:

  • Este un limbaj local. Fiind un limbaj orientat spre client, comunicarea cu serverul este inimă. Practic, faptul că limbajul rulează pe serverul clientului permite dezvoltatorilor să implementeze și să execute cod mult mai eficient.
  • Securitate. Un alt avantaj de care se bucură JavaScript este faptul că vine cu anumite funcționalități de securitate incorporate care scad riscul ca sistemele clientului să fie sparte de hackeri. 
  • Costuri minime. JavaScript este un limbaj fluid și ușor care nu necesită investiții masive în software și infrastructură. 
  • Este ușor de învățat și implementat. Fiind dinamic și orientat spre obiecte, este un limbaj accesibil pentru toți dezvoltatorii indiferent de nivelul lor de experiență. 
  • Cu JavaScript, poți construi interfețe dinamice axate pe engagement care îmbogățesc experiența utilizatorului. 
  • JavaScript este un limbaj versatil care poate fi implentat atât de front-end, cât și de back-end developers. 

5 motive să înveți JavaScript acum

1. Nu poți ocoli JavaScript pe web

JavaScript este cel mai universal limbaj de programare de pe internet. În prezent, este utilizat de 97,6% din toate site-urile web, conform datelor statistice. Așadar, nu este o exagerare când spunem că nu-l poți ignora.

Rezultatele căutării Google care apar pe măsură ce tastezi sunt obținute cu ajutorul JavaScript. Microsoft a construit browserul web Edge cu ajutorul acestuia. Iar Facebook a inventat propriul său mod de a furniza JavaScript pentru a accelera site-ul său (fiecare secțiune a paginii Facebook este o colecție de aplicații JavaScript independente).

World Wide Web este construit cu acest limbaj de programare, așa că, în mod firesc, nu există nicio modalitate de a-l ocoli. Și cu siguranță nu ar trebui.

2. Este o abilitate foarte solicitată pe piața muncii

Dacă consulți sondajul mondial din 2021 realizat de Statista, vei vedea că JavaScript este oficial cel mai utilizat limbaj de programare din lume. Și este un limbaj omniprezent, apărând în cel mai mare procent de anunțuri de angajare în total. Așadar, deși nu este neapărat cel mai iubit limbaj (toată lumea are preferințele sale), este cu siguranță cel mai utilizat. Și, de asemenea, câștigă tot mai multă popularitate și relevanță în multe domenii.

Conform raportului DevSkiller pentru 2020 al site-ului de testare a competențelor dezvoltatorilor, JavaScript este cea mai solicitată competență IT în acest moment. Așadar, învățarea acesteia îți poate oferi avantaje uimitoare pe piața muncii și te poate ajuta să-ți asiguri competențele tehnice pentru viitor.

3. Poți aduce caracteristici uimitoare pe site-urile web

Cândva, internetul era doar o simplă afișare de texte, fără niciun comportament interactiv. Astăzi, JavaScript aduce interactivitate, capacitate de reacție și, adesea, personalitate site-urilor. Toate browserele acceptă JavaScript, ceea ce permite afișarea frumoasă a videoclipurilor, animațiilor și a altor materiale media. Componenta principală a web-ului sunt HTML și CSS, care marchează conținutul site-urilor, dar este nevoie de JavaScript pentru a le da viață.

Deschide uimitorul roman grafic online de la SBS. Sau conectează-te online la diferite posturi de radio din lume cu Radio Garden. Nimic din acest tip de conținut web nu s-ar putea realiza fără JavaScript.

Așadar, dacă ți se cere să creezi site-uri web frumoase, receptive, cu o UX (experiență a utilizatorului) uimitoare, pune JavaScript pe lista de „de învățat” rapid.

4. Este mai mult decât un simplu limbaj de programare front-end

Este un limbaj de scripting (deci scripturile sale trebuie să ruleze într-un browser sau într-un interpretor) și nu este limitat doar la dezvoltarea front-end sau back-end. Atunci când este combinat cu interpretori precum Node.js, versatilitatea sa pare într-adevăr nesfârșită. În afară de elemente interactive pentru site-uri web, poți utiliza JavaScript pentru:

  • A crea aplicații web și mobile – Vezi câteva dintre aplicațiile de top ale unor companii de renume mondial, precum Netflix, Linkedin, Paypal sau Uber – toate au fost create cu ajutorul interpretoruluiNode.js, care este un mediu de execuție pentru codul JavaScript. Dezvoltatorii pot folosi interpretorii și diverse cadre pentru a dezvolta și construi aplicații web și mobile, nu doar pagini web.
  • A construi servere web și aplicații de tip server-side – Dincolo de site-urile web și de aplicații, dezvoltatorii pot folosi JavaScript pentru a construi servere web simple și pentru a dezvolta infrastructura back-end folosind Node.js. 

Avem, mai jos, o listă detaliată ce oferă răspuns la întrebarea – Ce poți face cu JavaScript?

5. Este ușor de învățat

JavaScript este un limbaj de scripting multi-paradigmă, astfel încât acceptă și stiluri de programare orientate pe obiecte, imperative și funcționale. Am spune că este, cu siguranță, unul dintre limbajele de programare de învățat pentru începători. De asemenea, dacă stăpânești JavaScript, vei putea face o asemenea varietate de lucruri cu el încât nu vei regreta efortul depus.

Este foarte bine să îl înveți printre primele tale limbaje, deoarece poți realiza multe cu el într-un timp scurt. S-ar putea să poți învăța Python un pic mai repede datorită limbajului său simplist. Dar nu vei putea face atât dezvoltare front-end, cât și back-end cu Python – poți face lucruri mai spectaculoase cu JavaScript mult mai devreme.

Nu ai nevoie de prea multe cunoștințe tehnice pentru a face codul JavaScript să funcționeze. Îl poți rula pur și simplu cu un browser. Cu toate acestea, dacă vrei să mergi mai departe decât codul, vor exista lucruri mai complexe pe care trebuie să le înțelegi. Iar un plan de studiu bine structurat, plus niște îndrumări îți vor fi de mare folos.

backend vs frontend developer

De ce este limbajul JavaScript atât de popular?

Programarea JavaScript vine cu o mulțime de avantaje apreciate de profesioniștii care îl folosesc zi de zi. Iată câteva caracteristici care stau la baza popularității JavaScript:

Accesibilitate

JavaScript există de mult timp, iar acest aspect vine cu avantaje precum cărți, tutoriale, instrumente de asistență și alte beneficii ale comunității. În plus, natura sa dinamică le permite programatorilor să înceapă dezvoltarea proiectelor cât mai repede posibil.

Tastare dinamică

JavaScript este un limbaj dinamic în aproape toate aspectele sale: variabilele sunt dinamice (atât ca tip, cât și ca existență), chiar și codul este dinamic. Se pot crea variabile noi în timpul execuției și tot atunci se determină tipul de variabile, iar noi funcții pot fi adăugate oricând. 

Tehnologii moderne

Framework-uri moderne precum React, Angular și Vue.js s-au stabilizat și sunt optimizate pentru o performanță mai bună. Aceste tehnologii sunt prietenoase cu programatorii care le accesează atunci când dezvoltă site-uri web sau aplicații. 

Omni-platform

Limbajul JavaScript este apreciat și capacitatea sa de a executa funcțiile programate pe orice tip de platformă. Fie că vorbim de dispozitive precum telefoane mobile, tablete și laptopuri, sau servere, JavaScript un limbaj universal valabil. 

Fără compilare

Limbajul JavaScript poate fi executat imediat ce este scris, fără a fi nevoie de compilare. Acest lucru permite o dezvoltare mult mai rapidă a prototipurilor, un avantaj apreciat de programatori.

Interoperabilitate

Dacă ai dezvoltat un întreg website într-un alt limbaj de programare, de obicei nu este nicio problemă să introduci pur și simplu conținut suplimentar în JavaScript.

La ce poți folosi programarea JavaScript?

Deși este cel mai adesea asociat cu browserele web, limbajul Javascript are multe alte aplicații în lumea tehnologiei. 

Iată ce poți face cu JavaScript în lista ta de abilități: 

1. Web design 

JavaScript tinde să fie utilizat ori de câte ori este implicat un browser web. Dar este de reținut faptul că este rareori folosit izolat, se găsește mai des alături de HTML și CSS. Cele trei limbaje de programare se completează bine și, prin urmare, pentru cele mai bune rezultate, un programator trebuie să le cunoască pe toate.

La cursul nostru de Full-Stack Developer poți să înveți JavaScript, HTML, CSS și alte limbaje și tehnologii care fac parte din formarea unui bun programator. 

2. Aplicații mobile

Cu ajutor din partea framework-urilor moderne, dezvoltatorii JavaScript pot crea produse atât pentru iOS, cât și pentru Android, folosind același set de abilități de bază. Crearea de jocuri Android este, de obicei, un loc excelent pentru dezvoltatorii care se familiarizează cu programarea.

3. Jocuri

Desigur, poți folosi JavaScript pentru a crea jocuri! Dacă ai o idee grozavă pentru un nou joc, Javascript îți va permite să îl creezi fie în 2D, fie în 3D. Motoare de jocuri precum Pixi.js și Physics JS, de exemplu, pot fi folosite pentru a construi un joc video frumos. 

4. Realitate virtuală

VR este un domeniu relativ nou și interesant, cu limite care abia încep să fie explorate, iar programarea JavaScript deschide calea. Realitatea virtuală este folosită nu doar în jocuri video, profesioniști din alte domenii, de la chirurgi la designeri de interior apelează la VR în jobul lor.

5. Inteligența artificială 

În prezent, majoritatea aplicațiilor de inteligență artificială folosesc R sau Python, dar JavaScript are un viitor mare ca limbaj de inteligență artificială. Sunt în curs de apariție mai multe cadre JavaScript AI care fac posibilă executarea de sarcini AI în browser. Biblioteca Tensorflow Javascript este, de asemenea, disponibilă pentru sarcini de învățare automată.

6. Hărți interactive

JavaScript este perfect și atunci când vine vorba de crearea de hărți interactive. Acestea pot fi mărite și suprapuse cu informații despre locații existente, dar limbajul poate fi folosit chiar și pentru a crea hărți ale locațiilor care nu există în lumea reală, doar în cea virtuală.

7. Sisteme de rezervări

Programarea Javascript este folosită și în cazul sistemelor de rezervări care se aplică în cazul restaurantelor, cinematografelor, teatrelor, parcurilor tematice și aproape tuturor atracțiilor. 

8. Animații

JavaScript este folosit și atunci când este nevoie de elemente vizuale, sau animații care să ofere utilizatorului o experiență inedită. Cele realizate cu Javascript sunt interactive si pot fi ajustate pentru a se potrivi dispozitivului de afișare. 

Ce opțiuni ai pentru a învăța JavaScript?

Începătorilor le scapă deseori un aspect important atunci când se decid să învețe JavaScript: acest limbaj de programare va aduce o mulțime de întrebări, iar existența unei structuri și a unei îndrumări suplimentare în călătoria de învățare va fi de neprețuit.

Când vrei să treci dincolo de simpla scriere a codului, va trebui să te familiarizezi cu soluțiile server-side, cu gestionarea bazelor de date, cu dezvoltarea front-end și cu UX (experiența utilizatorului). JavaScript va impune o „viziune de dezvoltare full-stack” pentru oricine îl abordează în profunzime. Și toate acestea pot fi greu de înțeles fără îndrumarea unui specialist cu experiență și fără o viziune imersivă și atotcuprinzătoare asupra dezvoltării.

Pe cont propriu: cărți și tutoriale JavaScript

Dacă este prima ta întâlnire cu programarea, studiul individual este o bună opțiune pentru a te familiariza cu noțiunile de bază. Și o simplă căutare pe Google îți va genera suficiente resurse pentru a începe, provocarea fiind să le alegi pe cele potrivite pentru tine. Când analizezi tutorialele JavaScript, poți să ai în vedere criterii precum aprecierile raportate la numărul total de vizionari, dar și comentariile lăsate de alte persoane care au accesat materialul. 

Pentru cei ce preferă învățarea tradițională, o carte JavaScript și câteva ore dedicate zilnic pot să dea rezultate în faza de început și să ajungi să scrii linii simple de cod. Iată câteva cărți JavaScript numai bune de parcurs:

  • A Smarter Way to Learn JavaScript, autor Mark Myers

Această carte este scrisă pentru începătorii în JavaScript, dar este foarte utilă si pentru dezvoltatorii experimentați care doresc să-și perfecționeze abilitățile. Cuprinde elementele fundamentale ale limbajului și câteva concepte avansate, cum ar fi constructori și prototipuri. În plus, conține o serie de exerciții gratuite, online, interactive, la fiecare capitol.

  • Head First JavaScript Programming: A Brain-Friendly Guide, autor Elisabeth Robson

Cartea este concepută în baza celor maii recente cercetări în știința cognitivă și teoria învățării pentru a oferi o experiență de învățare multi-senzorială. Cuprinde totul despre elementele fundamentale ale JavaScript, la subiecte avansate prin jocuri interactive și puzzle-uri. Pentru oricine preferă învățarea vizuală decât formatele grele de text, această carte este răspunsul.

 

  • JavaScript: The Definitive Guide, autor David Flanagan

Poți opta pentru cartea JavaScript folosită de programatori de aproape 25 de ani. Cea mai recentă ediție este actualizată pentru a acoperi versiunea 2020 de Javascript împreună cu câteva capitole nou adăugate pe o serie de subiecte. Începe cu elementele de bază ale limbajului și acoperă până la subiecte avansate precum platformele web și Node.js.

Deși studiul pe cont propriu funcționează foarte bine pentru persoanele autodidacte, chiar și acestea pot ajunge în momente de blocaj și frustrare, pe măsură ce avansează către concepte mai complexe. 

Urmează un curs JavaScript

Poți alege să urmezi un curs Javascript unde ești ghidat de cineva cu experiență, faci parte dintr-o mică comunitate care te poate susține, astfel vei avea parte de cea mai bună formare. Iar aceasta nu se rezumă doar la JavaScript, ci cuprinde și alte limbaje și tehnologii căutate de către companiile angajatoare. 

Dacă preferi învățarea orientată spre practică și o comunitate de susținere, cu mentori profesioniști alături de tine, Software Development Academy ar putea fi calea de urmat.

La cursul nostru înveți Javascript și alte limbaje de programare de mare interes pe piața, cum sunt CSS, HTML dar și altele.. Cursul vine cu garanția unui job în IT în cadrul unei companii, unde îți vei începe cariera ca programator junior.  

În cât timp poți învăța Javascript de la zero?

În primul rând, răspunsul la această întrebare vine sub formă de luni de zile, iar opțiunile care lansează perioade de câteva zile sau săptămâni nu te echipează cu toate cunoștințele de care ai nevoie pentru un job de programator.  

Dacă alegi să înveți pe cont propriu, poate dura șase până la nouă luni pentru a ajunge la un nivel de bază în JavaScript. O parte din acest timp este petrecut învățând cum să gândești ca un programator, util și atunci când treci la învățarea altor limbaje de programare.

Un traseu mai rapid este cel al unui curs de programare intensiv, unde dedici câteva luni pentru a învăța nu numai un limbaj, ci un set valoros cu 4-6 limbaje de programare. Cursul nostru de Full-Stack Developer durează 10 luni și în acest timp te echipează cu abilitățile tehnice de care are nevoie un bun programator. Completate de acele soft skills pe care angajatorii le vizează în procesul de recrutare. 

Ce salariu are un JavaScript Developer?

Dacă vrei să faci pasul către programare, știi probabil că alegi un domeniu recunoscut pentru salariile considerabile, care depășesc cu mult venitul mediu din țara noastră. 

Cifrele vorbesc de la sine, în România, salariul mediu net a atins valoarea de 3967 lei în luna aprilie 2022, în timp ce salariul mediu din domeniul IT a ajuns la 9746 lei în aceeași lună, conform datelor Institutului Național de Statistică.

Salariul mediu net pe care un JavaScript Developer îl primește în România este de 8204 lei, conform datelor furnizate de platforma Paylab.

Ce joburi în programare poți avea dacă știi JavaScript?

În timp ce unele dintre aceste locuri de muncă pot necesita și alte limbaje de programare, cunoașterea JavaScript este o abilitate valoroasă pe care trebuie să o ai în CV.

Dacă știi programare JavaScript ai acces la joburi precum:

  • Full Stack Web Developer
  • Web Developer
  • Mobile App Developer
  • Front-End Web Developer
  • Back-End Web Developer
  • JavaScript Developer
  • Software Engineer
  • Web Designer
  • System Administrator
  • Security Engineer

Vrei să înveți JavaScript în cel mai eficient mod posibil, la Software Development Academy?

Cursul nostru de Javascript este construit special pentru a-ți oferi o viziune 360° asupra dezvoltării de software. În plus, cursul îți va oferi cel mai solicitat set de competențe de pe piață și job garantat în domeniul IT. Vei învăța JavaScript, dar și o tonă de tehnologii de top și competențe transversale uimitoare.

Vizitează site-ul nostru pentru mai multe informații sau pune întrebări! Întotdeauna ne bucurăm când ne contactezi

Descarcă tematica de curs JavaScript

descarcă tematica

Cursurile Codecool continuă sub tututela SDAcademy!

Cele două școli și-au unit forțele! Împreună, oferim:

  • Cursuri full-stack: Java, JavaScript, Python
  • Specializări: Software Testing, UX/UI Design, Data Science

Înscrie-te acum în programul SDAcademy x Codecool și primește coaching personalizat pentru cariera ta în IT!

continuă către SDAcademy