NOU! Curs inteligență artificială! 45% REDUCERE 👈sau sună la 0374 349 900

Quality assurance – ce înseamnă, de ce este importantă în IT și cum să începi o carieră de analist sau tester QA [2024]

software tester

În domeniul IT, Quality Assurance și testarea software trec dincolo de identificarea de erori, fiind activități cheie pentru orice companie ce dezvoltă produse tech. Dacă explorezi idei cu potențial când vine vorba de cariera ta, merită să ai în vedere un rol în departamentul de QA, căci nu vei duce lipsă de oportunități de angajare și salarii atractive.

Misiunea ta, ca parte dintr-o echipă de QA, este de a ajuta dezvoltatorii să livreze cel mai bun produs posibil în termenul estimat, detectând orice probleme care ar putea bloca buna funcționare a programului și experiența utilizatorului.

La SDA , știm tot ce ține de dezvoltarea software, de la proiectarea și transpunerea în linii curate de cod, la testarea programului pentru erori și puncte vulnerabile și te ajutăm să înțelegi mai bine rolul și importanța QA, dar și cum să te pregătești pentru o carieră în acest domeniu de viitor.

Află, în continuare, tot ce ai nevoie să știi despre Quality Assurance – ce înseamnă această activitate, ce rol are în dezvoltare software și la ce salariu să te aștepți dacă faci pasul către o carieră de analist QA sau software tester.  

Înscrie-te la cursurl SDA de Software Tester si optează pentru pachetul nostru Garanție de angajare pentru un job garantat după terminarea cursurilor.

Quality assurance, ce înseamnă, de fapt?

Quality assurance (sau QA) reprezintă o parte critică a fiecărui proces de dezvoltare software, dacă te gândești la rolul său. În esența sa, departamentul de QA ajută companiile de software să creeze produse și servicii care răspund așteptărilor și cerințelor clienților, prin înțelegerea și validarea specificațiilor de produs. Mai departe, aceste produse de înaltă calitate, la rândul lor, îmbunătățesc loialitatea și încrederea utilizatorilor, oferind companiei un avantaj competitiv real. 

Profesioniștii în Quality assurance, sau asigurarea calității, lucrează atât la dezvoltarea, cât și la implementarea proceselor care asigură că echipa urmează toate procedurile cheie ale ciclului de viață al dezvoltării software.

Este o activitate proactivă care se concentrează pe dezvoltarea proceselor și îmbunătățirea continuă, precum și pe prevenirea sau remedierea defectelor. 

Care este rolul QA în dezvoltarea software?

Inițial, QA ajută la proiectarea și controlul procesului de dezvoltare software într-un mod care ajută la prevenirea problemelor grave în timpul proiectului. 

Pentru ca acest lucru să se întâmple, inginerii QA lucrează la proiect ca parte integrantă a echipei de dezvoltare software, împreună cu alți specialiști, cum ar fi managerul de proiect, arhitectul de soluții IT, analistul de afaceri și dezvoltatorii, pe parcursul întregului ciclu de dezvoltare software. De asemenea, testează produsul final înainte ca acesta să fie predat clientului, ca parte a controlului calității.

Echipa de QA analizează cerințele, pentru a defini parametrii care determină dacă produsul satisface nevoile utilizatorilor și pentru a crea un set de cazuri de testare și scripturi. Mai departe, supraveghează execuția acestor teste pentru a se asigura că toate funcționează conform cerințelor și nu apar erori care se pot transforma ulterior în costuri suplimentare pentru companie. 

Pentru a înțelege mai bine acest aspect, îți prezentăm rezultatele unui studiu din domeniu, care stabilește costurile pentru remedierea unui bug de software la 100$ în etapa de proiectare, 1.500$ în faza de QA testing, ajungând la 10.000$ în etapa de producție. 

La SDA, te învățăm absolut toate abilitățile căutate de companiile care angajează software testers. Trainerii noștri activează în companii, cunosc foarte bine nevoile existente, adaptând mereu pregătirea ta la ceea ce se cere cu adevărat.

Roluri și responsabilități în echipele de QA

Înainte să trecem la cele mai importante lucruri – anume importanța acestei nișe și așteptările salariale – este împortant să trecem în revistă rolurile și responsabilitățile din cadrul echipelor de QA. Deși structura unei echipe de QA poate varia semnificativ de la o companie la alta – în unele regăsindu-se și suprapuneri între roluri – responsabilitățile și abilitățile specifice fiecărui rol sunt în general destul de standard și statice. Așadar, haideți să vedem ce face fiecare:

Ce face un Quality Assurance Engineer?

Un Quality Assurance Engineer (QA, pe scurt) este un specialist a cărui principală responsabilitate este să (în mod ideal) repereze proactiv eventuale erori de software într-un proiect și să le oprească. Cu alte cuvinte, treaba unui inginer QA este în primul și primul rând să se asigure că produsul este conform standardelor de calitate interne și externe. 

Din acest motiv, inginerii QA sunt implicați de-a lungul întregului proiect, oferind sugestii vis a vis de funcționalități standard și optimizări.

Responsabilităție unui inginer QA sunt următoarele:

  • Elaborează standardele de calitate pentru dezvoltarea produsului.
  • Documentează tot ce ține de hibele tehnice ale produsului și propune soluții.
  • Crearea de teste manuale și automate pentru indentificarea bug-urilor și problemelor de funcționalitate.
  • Analizează, testează și implementează/comunică mai departe rezultatele testelor efectuate în cadrul procesului de QA. 
  • Analizează funcționalitate produsului înaintea lansării. 

Ce face un Quality Assurance Tester?

Rolul de Quality Assurance Tester reprezintă coloana vertebrală a oricărei echipe de QA. Aceștia testează și evaluează programe noi și existente pentru a repera și elimina bug-uri, glitch-uri și alte probleme care afectează experiența utilizatorilor. O altă responsabilitate specifică acestui rol este implementarea de planuri sistematice de testare care sporesc viteza și eficiența procesului de quality assurance. 

Responsabilitățile unui Quality Assurance Tester sunt următoarele:

  • Implentează așa numitele “test cases” pentru a testa produsul în varii scenarii de funcționare deficitară.
  • Dectează și documentează bug-uri și rezultate de testare. 
  • Supraveghează și elimină erori.
  • Evaluează produceri de testare.

Ce face un QA Lead?

După cum sugerează și titlul postului, QA Leads setează direcția echipei de Quality Assurance și colaborează cu întreaga echipă pentru a se asigura că produsul urmează standardele de calitate interne și externe. Este un rol mai degrabă tactic și strategic decât de execuție întrucât responsabilitatea principală a personei care îl deține este să se asigure că echipa este motivată și deține toate instrumentele necesare pentru a-și face treaba. 

Responsabilitățile unui QA Lead sunt următoarele:

  • Elaborearea de planuri și proceduri de testare (la nivel macro). 
  • Instruire și mentoring.
  • Servește rolul de canal de comunicare între management și echipa de dezvoltare. 
  • Oferă feedback echipei și elaborează planuri de acțiune. 

Ce face un Test Architect?

Spre deosebire de QA Lead, Tester și Engineer, rolul de Test Architect este puțin mai nebulos. Nu numai că nu există o definiție universală pentru acest rol – mai este și faptul că unele companii îi divizează responsabilitățile în mai multe roluri. 

ISTQB definește acest rol în felul următorul:

“(1) A person who provides guidance and strategic direction for a test organization and for its relationship with other disciplines. (2) A person who defines the way testing is structured for a given system, including topics such as test tools and test data management.”

Cu alte cuvinte, rolul unui Test Architect este să ofere consultanță strategică pentru procedurile de testare interne. Sună foarte similar cu rolul de QA, însă sunt câteva nuanțe separatoare – anume că Test Architects se asigură că procedurile de testare ating obiectele de testare ale unui anumit proiect. 

Ce face un QA Manager?

Deseori, rolurile de QA Manager și QA Lead se întretaie pentru că multe companii nu au nevoie de ambele simultan. 

Referitor la rolul de QA Manager, această persoană supraveghează activitatea echipei de quality assurance. Mai precis, managerii QA dezvoltă, implementează și mențin sisteme de testare a calității produsului și a procelor de dezvoltare. 

Responsabilitățile unui Quality Assurance Manager sunt următoarele:

  • Dezvoltă, implementează și manageriază măsuri și procese menite să mențină standardele de calitate sub care produsul este dezvoltat. 
  • Comunică standardele de calitate echipei de QA.
  • Participă la testarea produsului.
  • Caută și propune noi metode de testare.
  • Analizează feedback-ul din partea clienților și utilizatorilor și setează directții conform acestora.

Importanța Quality Assurance în dezvoltarea software

Iată care sunt avantajele aduse de un proces QA bine pus la punct:

Asigură dezvoltarea produsului conform cerințelor clienților

Asigurarea calității (QA) și controlul calității (QC) nu sunt doar procese reactive pe baza produsului software final, rolul inginerului de testare (numit și inginer QA) fiind să înțeleagă cerințele și standardele în domeniul dezvoltării produsului și să definească, împreuna cu echipa de PM și cea de dezvoltare, specificatiile corecte ale viitorului produs. 

Tot echipa de QA va valida aceste specificații ale produsului încă dinainte să existe primele părți funcționale, comparând cu standardele și aplicațiile existente pe piata, precum și cu dorințele utilizatorilor. 

Dintre atribuțiile QA fac parte și scalabilitatea produsului (capacitatea de a gestiona cât mai multe acțiuni, obiecte, stări), performanța, stabilitatea pe termen lung de utilizare, cât și gradul de accesibilitate și ușurința în utilizarea interfețelor (un exemplu simplu este măsurarea timpului și numărului de “clickuri” din grafica produsului, pentru a realiza o acțiune simplă, cât de repede ai reuși să execuți aceeași acțiune de 10.000 ori?)

Economisește resurse: timp și bani

Avantajul de a avea sisteme și procese QA în vigoare în timpul dezvoltării de software este că acestea anticipează și previn, în primul rând, apariția erorilor și defectelor. Ca rezultat, erorile care totuși apar sunt relativ minore și pot fi remediate cu ușurință într-o etapă de început. 

 Pe de altă parte, fără o echipă dedicată QA, majoritatea erorilor ar putea fi mai mari și ar putea fi depistate doar în faza de testare, sau, mai rău, după lansarea programului. Remedierea acestor erori ulterior ar necesita mai mult timp, și implicit, ar duce la costuri mai mari pentru companie, cifrele de mai sus vorbind de la sine. 

Menține calitatea produsului

Procesele QA sunt concepute pentru a se asigura că produsul software funcționează în mod fiabil și este stabil. În plus, există teste de control al calității (QC) concepute pentru a verifica funcționalitatea, performanța, securitatea, gradul de utilizare și multe altele.

Aceste teste iau în considerare și faptul că utilizatorul ar putea să nu folosească programul așa cum a fost intenționat, o parte a acestor teste având rolul de a proteja produsul, dar și clientul, atunci când utilizarea nu este una corespunzătoare.  

De asemenea, majoritatea produselor software, în special cele ce lucrează pe un hardware dedicat, sunt dezvoltate pentru a se utiliza cel puțin 4-5 ani, în acest timp software-ul primind update-uri periodice. Misiunea QA-ului este nu numai să asigure calitatea inițială, dar să o și mențină de-a lungul duratei de viață a produsului, pentru acesta inginerul de QA utilizând limbaje de scripting și programare, cum sunt Java, Python.

Asigură securitatea software

Deși un program software poate îndeplini toate funcțiile pentru care a fost proiectat, este posibil să nu fie 100% sigur atunci când este expus la riscuri de securitate. Astfel, datele companiei și ale utilizatorilor ar putea fi compromise, în cazul unor atacuri cibernetice.

Unul dintre motivele pentru care activitatea QA este atât de importantă în dezvoltarea software este că urmărește și asigură proiectarea unui produs sigur când vine vorba de securitate, testând corespunzător toate funcționalitățile existente.

Crește satisfacția clientului

Succesul oricărei afaceri se construiește pornind de la clienți mulțumiți, iar în dezvoltarea software asta se traduce printr-o utilizare facilă, cu toate opțiunile și funcționalitățile de care aceștia au nevoie atunci folosesc un program, o aplicație. Rolul QA este exact acesta – să asigure că software-ul oferă clienților ceea ce aceștia așteaptă.

Echipa QA va defini caracteristicile livrabilelor și apoi va lucra prin fiecare pas al procesului de dezvoltare pentru a se asigura că acestea sunt livrate. Apoi verifică dacă software-ul funcționează fără probleme, pentru a scoate pe piață un produs de calitate, util și perfect funcțional.

Care sunt abilitățile necesare pentru o carieră în QA?

Pentru început, este bine să știi că poți urma o carieră în QA chiar dacă nu ai cunoștințe tehnice prealabile, sau experiență în programare. Poți dezvolta abilitățile necesare urmând un curs de formare pentru începători, cum este cursul de Software Tester oferit de noi. 

Pe parcusul programului de formare, vei acumula un set solid de cunoștințe tehnice despre sistemele IT și cum funcționează, completate de acele soft skills care te fac un membru valoros în orice echipă. Astfel decurg lucrurile dacă alegi cursul online de la SDA , care te specializează în testare software. 

Iată care sunt abilitățile pe care le poți dobândi la un curs QA, chiar dacă începi de la zero:

Abilități tehnice

Un analist QA are nevoie, fără îndoială, de competențe tehnice serioase pentru a-și duce taskurile la final, asigurându-se că produsul este perfect funcțional, sigur și util. 

  • Abilități și noțiuni despre arhitectura software, designul algoritmilor, managementul securității, proiectarea sistemelor de date, testarea integrală și unitară și nu numai. 
  • Utilizarea tehnologiilor și limbajelor de programare precum: Git, GitHub, Jira, Linux, Python, VirtualBox și altele. 

Stai fără griji, cursul potrivit te va echipa cu aceste abilități cheie în domeniul QA, chiar dacă nu ai niciun fel de pregătire, dar îți dorești să înveți. La cursul online de Software Tester de la SDA  poți să te pregătești în câteva luni  pentru o carieră în QA, alături de un mentor cu experiență. 

Abilități soft

În domeniul QA, dar nu numai, abilitățile soft pot să facă diferența, ajutându-te să te faci remarcat în faza de recrutare și mai departe, când vei lucra ca parte dintr-o echipă. Când te pregătești pentru un job în QA, este recomandat să acorzi importanță și acestor soft skills care te ajută să lucrezi eficient în echipă, dar și individual. 

Dintre abilitățile soft necesare și căutate de companiile angajatoare amintim:

  • Abilități analitice care te ajută să privești în detaliu programele și să identifici mai bine anumite erori din software.
  • Gândire business care îți permite să evaluezi și să iei cele mai bune decizii pentru companie.
  • Abilități de comunicare pentru a transmite informații importante echipei, clienților, fie în cadrul unor ședințe, sau comunicare scrisă, în cazul rapoartelor de calitate, testare. 
  • Managementul timpului pentru a putea să lucrezi eficient, organizat și să te încadrezi în timpul alocat pentru fiecare proiect. 

Aceste soft skills, dar și altele la fel de valoroase pe piața muncii, sunt incluse în programa cursului nostru de Software Tester. 

Quality assurance – la ce salariu să te aștepți? 

În România, domeniul IT este recunoscut pentru salariile atractive, un aspect important atunci când faci o alegere de carieră, dar și pentru deficitul mare de specialiști, care îți oferă acces la un număr mare de joburi. Dar ai desigur și opțiunea de a colabora remote cu companii internaționale, sau chiar să te relochezi în altă țară. 

Dacă vrei să faci pasul către Quality Assurance, poți accesa mai multe tipuri de joburi care fac parte, în general, dintr-un departament QA, cum sunt – QA engineer/ analyst/tester, software developer, automation test engineer și altele.

De exemplu, în România, salariul mediu net pentru un job de Software Tester este de 1.200-1.700 euro.

Asigură-ți viitorul în QA la cursul online de Software Tester de la SDA ! 

Ești mai aproape decât crezi de noua ta carieră în QA, dacă urmezi cursul nostru online de Software Tester

Iată care este planul – cursul te trece prin tot ce trebuie să știi, de la noțiunile fundamentale ale testării până la pregătirea ta pentru certificatul ISTBQ. Da, ai auzit bine – nu ne ocupăm doar cu predatul, ci te vom și ajuta să faci primii pași în cariera de Software Tester. 

Aplică acum la cursul de Software Tester și începe o carieră de viitor în domeniul QA!

Descarcă tematica de curs Software Tester

descarcă tematica

Cursurile Codecool continuă sub tututela SDAcademy!

Cele două școli și-au unit forțele! Împreună, oferim:

  • Cursuri full-stack: Java, JavaScript, Python
  • Specializări: Software Testing, UX/UI Design, Data Science

Înscrie-te acum în programul SDAcademy x Codecool și primește coaching personalizat pentru cariera ta în IT!

continuă către SDAcademy