NOU! Curs inteligență artificială! 45% REDUCERE 👈sau sună la 0374 349 900

Reconversia profesională. Sau cum poți schimba domeniul de activitate pentru un viitor mai bun [2024 GHID]

reconversie profesionala

Se spune că singurul lucru constant în viață este schimbarea, iar acest lucru se întâmplă desigur și în plan profesional. Nu mai trăim în vremurile în care să ieși la pensie de la primul loc de muncă.

Iar în contextul economic actual, pentru mulți români reconversia profesională a devenit o necesitate. Fie că ți-ai pierdut locul de muncă, veniturile tale au suferit modificări, ți-au fost reduse orele de muncă sau îți dorești un job nou care să-ți aducă un salariu mai bun, reconversia profesională este o soluție pe care merită să o iei în calcul.

Așadar, indiferent de circumstanțele care te fac să iei în calcul o reorientare profesională, e bine să ții cont de câteva „strategii” care te pot ajuta să obții un loc de muncă mai bun în domeniul ales. Și deși vremurile actuale vin cu anumite provocări, există domenii care prezintă bune perspective de creștere.

Iată în continuare câteva sfaturi utile pentru a te reorienta în carieră:

Ce este reconversia profesională, de fapt?

Auzim această sintagmă la TV sau citim titluri online care o conțin din ce în ce mai des.

Dacă ar fi să comprimăm într-un singur cuvânt „reconversia profesională”, probabil cel mai potrivit ar fi să alegem cuvântul „schimbare”. Iar pe piața muncii actuală, din ce în ce mai nesigură, această nevoie de schimbare a profesiei este din ce în ce mai frecventă.

Reconversia profesională nu înseamnă doar să schimbi parțial sau radical domeniul de activitate în care lucrezi, ci să-ți pui la lucru toată experiența pe care ai acumulat-o. Decizia poate fi,

bineînțeles, una riscantă și este normal să te temi că există posibilitatea de a pierde tot, însă experiența acumulată chiar și într-un domeniu diametral opus îți poate veni în ajutor.

Fie că vrei sa îți schimbi jobul deoarece domeniul în care lucrai a fost afectat de recesiune, fie pentru că îți dorești un salariu mai bun, oportunități mai interesante, mai sigure sau un viitor mai linistit, reconversia profesională poate fi soluția salvatoare pe termen lung.

SDA îți oferă o curriculă completă de cursuri cu opțiuni de finațare accesibile – până la 24 de rate, fără dobândă. Accesează pagina noastră și vezi care metodă de plată ți se potrivește!

Când e timpul pentru o schimbare profesională?

Răspunsul sincer la această întrebare este oricând – indiferent că ai 20, 30 sau 50 de ani.

Zona de confort te va tenta cu numeroase contraargumente. Este important să ținem cont că mulți manageri caută nu neapărat experiența, cât atitudinea potrivită pentru anumite joburi. Cei care sunt dispuși să o ia de la zero sunt mai motivați și mai încântați de noul job, iar managerii sunt conștienți că, deseori, soluțiile se găsesc la aceștia.

Așadar, chiar dacă ai:

  • 25-35 de ani și tocmai ai terminat o facultate, însă simți că domeniul nu este unul potrivit sau nu mai este de viitor în situația de față
  • 35-50 de ani și lucrezi într-un domeniu prost plătit, în care stagnezi sau care este foarte stresant
  • Peste 45-50 de ani, iar domeniul în care lucrezi a fost afectat 

Reconversia profesională te poate ajuta să îți schimbi domeniul de activitate cu ajutorul unor cursuri sau stagii de formare și pregătire indiferent de vârstă, acestea având în general o durată mai scurtă decât o facultate.

Chiar și dacă vei investi mai puțin timp, este indicat ca atunci când alegi cursurile de formare să te îndrepți spre cele care au parteneriate cu angajatorii din industria în care activează și care ar putea oferi, pentru început, măcar stagii de practică, astfel încât să-ți faciliteze cât mai mult posibil intrarea în noul domeniu de interes.

La SDA, cursurile noastre de programare vin cu un pachet opțional numit Garanție de Angajare în cadrul căruia experții noștri te vor îndruma în viitoarea ta carieră în domeniul IT.

De ce să alegi reconversia profesională?

Întrebați de ce ar face o schimbare în carieră într-un sondaj realizat de BestJobs, cel mai important motiv este salariul, urmat de lipsa oportunităților suficiente pentru dezvoltare profesională (39%) sau de nevoia de schimbare a angajatorului, a mediului de lucru ori a echipei (28,5%).

Alți aproape 18% dintre cei care se gândesc să-și schimbe jobul nu se simt motivați, 14% vor mai mult timp liber, iar pentru 10,7% dintre respondenți este dificil să avanseze în cadrul companiei.

Toate aceste situații duc spre întrebarea în fața căreia mulți dintre noi simt teamă: e timpul să schimb profesia? Și tot pentru mulți dintre noi, răspunsul sincer și greu este „DA” – e timpul să o iei de la capăt, să găsești un nou domeniu sau un domeniu adiacent carierei anterioare, care să te împlinească profesional. Altfel, știi că nu vei evolua profesional, că vei rămâne blocat într-o rutină din care, cu cât vei sta mai mult, cu atât vei ieși mai greu.

NU trebuie să renunți la jobul actual pentru a urma cursurile SDA și a deveni programator. Cursurile noastre de weekend îți permit să-ți păstrezi locul de muncă actual și să-ți lărgești orizonturile profesionale.

Recomandări pentru a începe procesul reorientare în carieră:

1. Află ce domenii au nevoie de angajați

În prezent, există  domenii care înregistrează creșteri semnificative, câteva dintre acestea fiind IT-ul, Farma și domeniile Financiar și Telecom, existând o cerere continuă de noi angajați. În plus, perspectivele unei cariere în oricare dintre domeniile de mai sus sunt de viitor. fără a fi afectate semnificativ de cirza economică.

În acest moment, în România, piața de angajare în domeniul IT are un deficit de ofertă de peste 15.000 de candidați, în timp ce marii jucători tehnologici deja existenți pe piață, alături de noi jucători globali sunt nerăbdători să dezvolte noi proiecte pe piața locală.

Cu astfel de perspective și oportunități de angajare, recomandarea este să te asiguri că ai un start bun, un loc care să-ți asigure bazele cunoștințelor de programare și drumul spre profesionalism, mai departe. Vei avea nevoie de un mediu ancorat în prezent, cu tehnici moderne de predare și practică.

Tehnologia este în continuă dezvoltare și face parte din viața fiecărui om, de la o simplă aplicație muzicală pe smartphone până la IoT (Internet of Things). Este greu să ne imaginăm o lume în care această componentă să nu devină din ce în ce mai performantă. Iar performanța se atinge cu resurse umane specializate și numeroase.

În plus, studiile arată că domeniul IT este considerat ca fiind sigur și atractiv, 64% dintre cei intervievați declarând că și-ar dori să lucreze în IT.

2. Studiază câteva job description-uri ale unor joburi foarte căutate

Odată ce ai restrâns lista de domenii spre care ți-ar plăcea să te reorientezi profesional, nu uita să te documentezi cu privire la abilitățile de care vei avea nevoie pentru cele mai căutate joburi din aceste domenii. Dacă ești interesat de IT sau de un alt domeniu tehnic, e bine să știi care sunt competențele profesionale și tehnice să adaugi la CV pentru a evolua în carieră.

Da, cel mai probabil pentru hard skills vei avea nevoie de cursuri speciale de pregătire și formare, însă anii pe care i-ai dedicat profesiei anterioare nu vor fi în van.

Chiar dacă domeniul și contextul carierei noi vor fi diferite, experiența profesională anterioară îți va da o perspectivă diferită în a soluționa noile task-uri, vei avea unghiuri diferite de abordare și un nivel de responsabilizare și asumare profesională, care cu siguranță îți vor potența ritmul de creștere. În unele cazuri, vei observa chiar că poți face transfer de cunoștințe.

Chiar și în aceste condiții, este evident că vei avea nevoie de knowledge-ul specializat al noului domeniu de activitate, iar pentru acest lucru sunt recomandate cursurile de specialitate. Iar vestea bună este că multe dintre aceste cursuri sunt online și sunt gratuite!

3. Care ar fi condițiile ideale de muncă pentru tine?

Îți place să-ți faci singur programul și să ai ore flexibile sau ai un stil de viață în care te avantajează mai mult un program fix, de la 9 la 6? Te gândești că te-ai potrivi într-o corporație, unde vei face parte dintr-o echipă mai mare sau mai degrabă ți-ar plăcea să lucrezi într-un start-up sau într-o afacere mai mică și cu o echipă mai restrânsă?

Poți duce scenariul mai departe și te poți întreba dacă pentru tine este potrivit un job de angajat sau de freelancer, în care să îți alegi singur proiectele după bunul plac, să îți faci singur programul și să îți negociezi propriile fee-uri. La SDA, vei învăța cele mai căutate limbaje de programare, dar și cele mai noi tehnologii din piață.

Vei învăța să construiești site-uri și aplicații web de la zero, iar la final vei dobândi skill-urile unui Junior Full-Stack Developer, având tot ce îți trebuie pentru a aplica la unul dintre cele peste 900 joburi din România sau pentru a începe propriile proiecte de freelance, fără a avea nevoie de alte cunoștințe de programare în prealabil.

4. Care sunt nevoile tale salariale?

De ce salariu ai avea nevoie la început pentru a te simți cât de cât stabil financiar? Cât de independent financiar ești? Ai o familie de întreținut sau ai câțiva ani buni de experiență care te-au ajutat să pui ceva bani de-o parte? 

Iar dacă vii dintr-o zonă de seniorat, este important să adresezi această întrebare, în mod special. Începuturile noi vin, în primii 1-2 ani, cu câteva compromisuri financiare. Acest exercițiu de proiecție te va ajuta să îngustezi aria de alegeri și să te îndrepți spre domeniul care ți se potrivește cel mai bine.

În IT, chiar și din poziția de junior poți începe cu un salariu net de 4.000 lei, iar în funcție de specializarea aleasă poți ajunge la un câștig de 16.093 lei net pe lună într-o poziție de senior. Domeniul este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai plătite, iar salariile bune sunt unul dintre criteriile pentru care IT-ul este în prezent un sector foarte atractiv.

5. Testează domeniile sau activitățile care te-ar interesa cu ajutorul voluntariatului și al evenimentelor gratuite

Dacă nu știi sigur în ce măsură te pasionează noul domeniu pe care l-ai ales, îți poți testa abilitățile, mai întâi, printr-un program de voluntariat care îți va permite să vezi cât de dedicat ai putea fi și în ce măsură te-ai putea angaja pe termen lung în domeniul respectiv.

Totodată, multe programe și companii organizează evenimente de tipul Ziua Porților Deschise, inclusiv online.

Vrei să afli cum poți să înveți să codezi de la zero, de ce ai nevoie pentru a deveni un programator bun, cum poți să obții garantat un job în IT și multe altele? Îți răspund direct chiar  mentorii care predau la cursuri și foștii studenți.

6. Începe să faci networking cu oameni din domeniu

Online-ul este plin de forumuri, site-uri și chiar există și rețele de socializare dedicate dezvoltării profesionale. Așadar, activează-ți contul de LinkedIn, pune-ți la punct CV-ul și intră în contact cu specialiștii din domeniile care te interesează!

7. Alege programe de training sau cursuri pentru reconversia profesională

Programele de training și cursurile de specializare pentru reconversia profesională sunt o alternativă la formarea clasică, la facultate, acestea fiind mult mai scurte și mult mai aplicate. La SDA, cursurile de programare sunt integrate cu experiența practică.

Studenții noștri învață încă de la început cum decurge munca într-o echipă de IT, avînd de livrat între 40 și 60 de proiecte. Astfel, ne asigurăm că studenții noștri dobândesc cu adevărat experiență de muncă și se obișnuiesc cu deadline-urile și cu lucrul în echipă.

În plus, la SDA nu avem profesori în sensul academic al cuvântului, ci mentori. Mentorii sunt profesioniști cu 10 – 15 ani de experiență de muncă în IT, oameni care activează deja în domeniul IT, și care te vor pregăti exact ca pentru companiile în care vei lucra. Mentorii te susțin în procesul de învățare și sunt acolo pentru a-ți răspunde la întrebări și pentru a te ajuta, însă fără a-ți „da” soluția exactă.

La SDA, mulți dintre studenții noștri sunt oameni care fac reconversie profesională în programare

La SDA, background-ul studenților noștri este unul foarte variat. De la oameni din vânzări, din domeniul finanțelor până la căpitani pe tancuri chimice și petroliere și profesori, toți au în comun dorința de a se reorienta spre o carieră în IT pentru a depăși un impas profesional.

Provocarea finală atunci când faci o reorientare în carieră este găsirea unui job potrivit pentru tine. Pentru mulți, este un proces de căutare laborios pe site-urile de angajare sau la târgurile de carieră, care, uneori, nu se termină cu succes.

Pentru că aici, la SDA, dorim să venim atât în întâmpinarea celor care doresc să învețe programarea, cât și a companiilor de IT care sunt în continuă căutare de specialiști, la finalul programului cursanții noștri au garanția jobului.

Ești gata pentru o nouă carieră în IT? SDA îți poate fi alături la fiecare pas.

Alege SDA pentru a avea parte de cea mai bună formare pentru o carieră de succes în IT. 

Pregătirea oferită de SDA îți asigură toate capacitățile necesare pentru a obține un job în domeniul IT. Optează pentru pachetul nostru de Garanție de Angajare și îți garantăm că investiția ta în educație va aduce rezultate pe termen lung. 

Cursurile Codecool continuă sub tututela SDAcademy!

Cele două școli și-au unit forțele! Împreună, oferim:

  • Cursuri full-stack: Java, JavaScript, Python
  • Specializări: Software Testing, UX/UI Design, Data Science

Înscrie-te acum în programul SDAcademy x Codecool și primește coaching personalizat pentru cariera ta în IT!

continuă către SDAcademy