Asigură-ți viitorul – Reduceri de până la 45% la cursuri!  👈sau sună la 0374 349 900

Facultăți de viitor care să-ți asigure succesul financiar și profesional într-o lume în continuă schimbare

biblioteca facultatii

Atunci când îți alegi facultatea, este normal să ții cont de profil, de reputație, de profesori. Acolo vei petrece unii dintre cei mai frumoși ani ai vieții, studiind ceea ce te pasionează sau ce te ambiționează. Însă, ca viitor student, și mai important e să știi ce opțiuni de carieră ai, ce salarii poți câștiga și ce se cere pe piața muncii acum și după absolvire, nu? Dacă și pe tine te îngrijorează că programele de studiu actuale ar putea deveni irelevante pe termen lung și să-și piardă valoarea în fața noilor cerințe profesionale, nu ești singur. Deși nimeni nu poate fi 100% sigur de viitor, știm că alegerea programelor educaționale care oferă competențe transferabile și flexibilitate în carieră este esențială.

Oportunitățile de angajare post-absolvire și relevanța pregătirii academice pentru piața muncii sunt preocupări comune. Alegerea de a deveni mai tehnic, de a învăța cum să lucrezi cu inteligența artificială și programare, precum și cunoașterea tendințelor populației, societății și domeniilor emergente, îți poate oferi un avantaj semnificativ.

Aici intervenim noi. Îți oferim ghidul esențial pentru a identifica acele facultăți de viitor care îți vor deschide ușile către o carieră de succes și durabilă, pentru următorii 5-10 ani, și cum poți să te menții relevant din punct de vedere profesional. Descoperă cum poți să-ți asiguri viitorul într-o lume în continuă schimbare și să alegi drumul educațional care te va duce acolo unde îți dorești.

Sunt industrii în care se investește puternic și care evoluează mult, având constant nevoie de angajați în număr cât mai mare. În plus, vorbim de profesii în care riscul de automatizare, specifică industriilor viitorului, este mai mic. Înainte de toate, vrem să-ți facem o propunere – academia de programare Software Development Academy. SDA este mai mult decât un curs sau o facultate. În campusul nostru online, te vei alătura unei echipe de studiu și vei avansa prin intermediul workshopurilor interactive, sesiunilor dedicate de coaching sau de consultanță și proiectelor de grup, în perechi sau individuale. 

Cursurile SDA Academy nu sunt doar pentru studenții care vor să pătrundă în lumea IT. Din moment ce trăim într-o lume dominată de date, programarea – mai ales în Python –  a devenit un skill esențial, care te ajută indiferent de facultatea sau profesia pe care o alegi. Așadar, dacă vrei să faci ceva foarte productiv cu vara ta, până să intri la facultate, înscrie-te acum la cursurile SDA Academy.

Cele mai căutate specializări și domenii de viitor, în care câștigi bine și crești profesional

Aproape toate sectoarele economice sunt în curs de digitalizare, iar noile tehnologii și sisteme de inteligență artificială apar tot mai des în peisaj. E lesne de înțeles de ce investitorii, care deschid tot mai multe puncte de lucru în țară, se orientează spre IT și telecom, inginerie, medicină și genetică, robotică, practic orice industrie care ne crește gradul de confort și ne simplifică viața. 

În afară de specializările ce țin de tehnologii (sau de celebrele domenii bine plătite și sigure precum medicina și dreptul), ofertante pentru viitorii studenți sunt și limbile străine (mai ales cele exotice), studiile economice și financiar-bancare, resursele umane, chiar și agronomia. 

Dacă nu știi sigur ce facultate să alegi pe viitor, iată care sunt cele care îți pot oferi siguranța unui loc de muncă și un început bun într-o carieră bine plătită, în care poți crește în următorii 10 ani.

IT&C, domeniul care poate transforma țara în cel mai important hub tech  european

România furnizează foarte mai mulți profesioniști IT la nivel european și are potențialul de a ajunge cel mai important hub tehnologic din Europa. 

Însă, numărul de angajați lipsă nu poate fi acoperit, momentan, de cei absolvenții  oferiți de cele 5 universităţi politehnice, 59 de universităţi de stat şi 174 de universităţi private cu specializări tehnice din țară.

Acest lucru aduce noi oportunități de carieră și de creștere profesională extrem de atrăgătoare pentru orice viitor IT-ist. 

Programatorii, inginerii de software și alți specialiști în domeniul IT&C sunt printre cei mai căutați de către angajatori și agenții de HR la nivel național, fiind recrutați prin numeroase metode (târguri de joburi, prezentări, workshops șamd), uneori chiar insistent, pe rețele sociale precum LinkedIn; mai mult, există agenții care s-au profilat doar pe recrutare IT pentru că cererea este atât de mare. 

În aceeași notă, inteligența artificială este în continuă creștere. Dezvoltarea și aplicarea AI-ului are un impact semnificativ în multiple industrii. Big Data, industria securității cibernetice și Machine Learning, alte trei industrii emergente, sunt esențiale pentru predicții și optimizarea proceselor în diverse domenii. Experții din aceste domenii sunt curtați de cele mai mari companii, atât IT, cât și conexe. 

Astfel, absolvirea unei facultăți de profil îți poate asigura unul dintre cele mai bine plătite joburi de viitor, pe o piață competitivă și într-un sector în continuă expansiune, cu creșteri salariale frecvente și substanțiale, chiar de la primul job entry level.

Care sunt cele mai bune facultăți din România care te pregătesc pentru domeniul IT&C?

Practic, toate facultățile care includ programarea în curriculă, indiferent de universitate: de la facultatea de Automatică și Calculatoare, la facultatea de Matematică – Informatică, facultatea de Cibernetică, facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale. Dar și competiția este mare pe locurile disponibile.

Dacă domeniul programării sună bine, dar nu știi cât de repede îți poți găsi de lucru, e bine să știi că programatorii juniori sunt cei mai doriți de angajatori, recrutați și angajați chiar din timpul studiilor. 

Cât contează diploma de licență în IT?

Companiile “luptă” pentru a atrage atenția studenților și investesc în internship-uri, evenimente și traininguri care să îi instruiască și să îi atragă apoi în cadrul lor. 

Domeniul IT&C atrage noile generații de studenți și prin faptul că echipele de lucru sunt tinere, diverse și internaționale, iar companiile investesc mult în spații de lucru dotate și moderne care să le ofere tot ce au nevoie. 

Pare domeniul tău de viitor, dar vrei să devii programator și să-ți găsești un job bine plătit cât mai repede? Poți alege să urmezi cursurile SDA. Chiar dacă nu ai calificare anterioară, cursul te ajută să devii programatorul adaptat și pregătit de care au nevoie companiile. În plus, pachetul Garanție de Angajare oferă un consilier de carieră care te va sprijini în viitoarea ta carieră. Tot cu acest pachet, la finalizarea cursului, vei primi cel puțin o ofertă de muncă săptămânal de la consilierii de carieră SDA. Cursurile SDA sunt acreditate de Ministerul Educației și Cercetării și de Ministerul Muncii și Justiției Sociale.    

Învață cele mai căutate limbaje de programare, în timp ce capeți experiență practică și dezvolți soft skills-cheie pentru viitoarea ta carieră, la cursurile de programare pentru începători SDA!O altă specializare în IT, aflată în topul meseriilor de viitor, este cea de software tester sau QA analyst ce necesită cunoștințe despre sistemele informatice și cum funcționează și competențe tehnice moderne pentru a performa. Dacă vrei să te pregătești pentru acest rol, aplică la cursul SDA de Software Tester care te echipează cu un set complet de competențe în mai puțin de 3 luni.

Ingineria, un sector economic puternic în care se investește mult și care cere tot mai multă forță de lucru

Ingineria în industrii (construcții de mașini, telecomunicații, chimiști, robotică etc.) este și ea în topul domeniilor profitabile și de viitor, care au nevoie de oameni competenți și adaptați la noile standarde moderne. Dacă te gândești la mașini autonome, dispozitive inteligente, senzori, roboți, atunci te gândești automat și la munca asiduă din spatele lor, a inginerilor din diverse domenii.   

Și sunt destul de multe sectoare economice care au nevoie de absolvenți în inginerie competenți: inginerie civilă, inginerie robotică inginerie chimică, mecanică și mecatronică, electrică, aeronautică etc. Demn de menționat sunt și materialele avansate și nanotehnologia, pentru că inovațiile în materiale de construcție și producție vor modela viitorul. 

Tot în domeniul ingineriei, schimbările climatice din ultimele decenii au dus la nevoia accelerării tranziției spre energenie regenerabilă și de soluții energetice durabile.

Care sunt cele mai căutate joburi pe care le poți avea ca inginer?

Printre joburile cele mai căutate se numără cele de inginer mecanic, inginer în telecomunicații, inginer de IT, inginer R&D (research and development) și de asigurarea calității, ingineri chimiști. Pentru că absolvenții ingineri trebuie să adere și la cerințele pieței,  angajatorii îi atrag nu doar prin oferte de lucru imediat după facultate, ci și prin sponsorizări de programe de master care să-i dezvolte pe specializările de viitor și traininguri de upskilling, pentru a-i pregăti ca profesioniști în industria modernă. Aceste cursuri sunt ideale pentru viitorii ingineri, pentru că le dezvoltă abilitățile de care au nevoie pe piața muncii (pe care nu le-au deprins în facultate), inclusiv competențe de IT, necesare și în acest sector. 

De exemplu, cursurile de programare SDA sunt concepute pentru ca studenții să deprindă cunoștințe tehnice, dar și managementul proiectelor, gândire de business, orientată spre soluții, comunicare – abilități pe care companiile de succes le caută.   

Studenții care au un apetit pentru tehnologie și aleg domeniul ingineriei și chimiei își vor găsi mai ușor (în câteva luni de la absolvire) un loc de muncă bine plătit și stabil, pentru că rolurile lor sunt esențiale, în industrii care afectează direct economia țării – și care nu pot fi automatizate.  Dacă vrei să urmezi facultatea de inginerie (o opțiune absolut validă), sau pur și simplu vrei să începi facultatea cu un atu, merită oricum să urmezi cursurile SDA pe timpul verii. Pentru mai multe detalii, înscrie-te la webinariile noastre gratuite.

Științe Medicale: Biotehnologie, Epidemiologie, Chirurgie robotică

Un alt domeniu emergent este cel al științelor medicale – mai precis, biotehnologia, epidemiologia și chirurgia robotică. Sunt trei domenii stufoase care prind din ce în ce mai mult avânt datorită popularizării și integrării tehnologiei pe piața muncii, dar și a climatului social și politic din ultimele decenii. 

Biotehnologia, care se preocupă cu cercetarea unor noi metode de a eficientiza și spori producția de hrană, este un domeniu crucial în contextul schimbărilor climatice. Epidemiologia a prins și ea mai mult avânt din cauza pandemiei. Cât despre chirurgie robotică, aceasta permite specialiștilor să execute intervenții medicale odinioară complicate (sau chiar imposibile) pentru oameni. 

Astfel, salariile din aceste domenii sunt și ele pe măsură. Un salariu standard în biotehnologie pornește de la 1000 – 1500 de euro, pe când în epidemiologie și chirurgie robotică, salariile sunt poate chiar duble. 

Care sunt facultățile care antrează specialiști în aceste domenii? 

Dacă te interesează o carieră în biotehnologie, poți urma Facultatea de Biotehnologii din cadrul Universitatății de Științe Agronomice și Medicină Veterinară. Cât despre epidemiologie și chirurgie robotică, trebuie să urmezi o facultate de medicină. 

Vrei să știi cum te poate ajuta SDA ca student la aceste facultăți? Înscrie-te la webinariile noastre îți vom explica cum poți aplica cunoștințele de programare și AI.

Limbi străine: cunoașterea limbilor exotice și asiatice sunt atuuri pentru joburi bine plătite în diverse domenii (chiar și fără calificare)

Dacă te gândești că specializarea Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Limbi şi Literaturi Străine este încă extrem de căutată, lucrurile par să fie foarte clare în legătură cu competitivitatea și perspectivele pe care le aduce o astfel de facultate, din orice oraș. 

De vreme ce engleza a devenit deja o limbă “obligatorie”, de bază, când vorbim de cunoașterea unor limbi străine ne referim la cele căutate pe piață. 

Cunoașterea limbilor rare aduce bonusuri de mii de lei în plus la salariu 

Odată cu amploarea și extinderea anumitor piețe economice, cele asiatice în special, e și normal ca angajatorii din domenii diferite (dar relevante pentru relațiile internaționale) să caute absolvenți de limbi străine. Cunoașterea limbilor nordice sau asiatice îți poate oferi bonusuri consistente care ajung chiar și la câteva mii de lei care se adaugă salariului. La mare căutare sunt și cele mai populare – germană, rusă, spaniolă, portugheză.

Exemple se regăsesc în companiile din domeniul BPO (Business Process Outsourcing) și SSC (Shared Service Center), care activează de obicei în industriile IT, auto, telecom, România fiind în topul piețelor de outsourcing din lume, unde vin tot mai mulți investitorii străini. 

Ce joburi bine plătite poți avea cu o diplomă în Limbi Străine?

Acestea angajează masiv, având o nevoie acută de profesioniști în finanțe, HR, juridic, dar mai ales de absolvenții de Limbi Străine care, cu trainingurile potrivite, pot desfășura joburi diverse (consultanță, suport clienți, suport tehnic, contabilitate, logistică, IT etc.). Industria BPO s-a extins în centrele universitare din țară, tocmai pentru a recruta ușor.  În câteva luni de la absolvire (sau chiar din facultate), fii sigur că vei fi recrutat sau îți vei găsi un loc de muncă rapid.

facultati de viitor

Mă ajută cunoștințele de programare ca student la Limbi Străine?

Răspunsul este un răsunător “Da!”.

În absolut toate domeniile, inclusiv HR și Traduceri, tendințele se îndreaptă spre lucrul cu datele și automatizare. 

Ca student la Limbi Străine, cunoașterea unui limbaj de programare precum Python te va ajuta să gestionezi mai bine genul de proiecte la care vei participa în cadrul facultății. De exemplu, cu ajutorul Python, vei putea să filtrezi și să contextualizezi date prelevate în cadrul anumitor studii mai eficient. Vei știi să creezi scripturi și programare pentru interpretarea chestionarelor. 

Cunoștințe de baze de date te vor ajuta mai departe și la master, unde abordarea este oricum mai tehnică. Pe scurt, vei avea un avantaj net față de alți studenți, care abordează proiectele prin metode mai tradiționale. 

Poți folosi programarea pentru a analiza mari corpuri de texte, identificând modele și tendințe în utilizarea limbii. Aceasta este o abilitate valoroasă în lingvistica computațională și în cercetarea academică.

Competențele de programare îți pot deschide uși în domenii precum localizarea afacerilor, dezvoltarea de aplicații multilingve, analiza de date lingvistice și chiar în companii IT&C care caută specialiști cu abilități lingvistice și tehnice.

Cunoștințele de programare și tehnicile de Procesare a Limbajului Natural (NLP) pot aduce contribuții valoroase în domeniul lingvisticii și în dezvoltarea de aplicații lingvistice. NLP este un domeniu al inteligenței artificiale care se concentrează pe interacțiunea dintre computere și limbajul uman. Acesta implică învățarea și aplicarea unor tehnici pentru a permite computerelor să înțeleagă, interpreteze și să genereze limbaj natural, adică limbajul folosit de oameni. Cunoștințele de programare sunt esențiale pentru a putea lucra eficient în acest domeniu.

În plus, skill-urile pe care le vei căpăta exersând cunoștiințele acumulate în timpul cursului SDA sunt total transferabile pieței muncii. Un CV care listează “cunoștiințe de Python” pe lângă abilitățile standard căpătate în cadrul facultății, este automat mai atractiv în fața angajatorilor. 


Pentru mai multe detalii despre cum poți aplica viitoarele tale cunoștințe de Python în cadrul facultății de Limbi Străine, înscrie-te acum la webinarul gratuit despre Python.

Iar dacă te interesează acest limbaj mai departe, oferim și un curs Python complet.

Studii economico-bancare: cariere noi și solide, adaptate la bankingul modern

Științele economice, ca și cele inginerești, sunt printre cele mai căutate de pe piață de foarte mult timp. De aceea, printre facultățile de viitor se numără în continuare cele de Relații Economice Internaționale, Finanțe Bănci, Contabilitate și Informatică de Gestiune, Economie (facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică reflectându-se mai degrabă pe piața de IT) pe care mulți studenți le aleg pentru că oferă unele dintre cele mai bine plătite cariere. 

Pentru că sistemul bancar a avut de suferit în ultimii ani și a trecut prin numeroase schimbări și adaptări la trendurile globale, și carierele s-au transformat pe parcurs

Nu este ușor să devii manager de bancă direct de pe băncile facultății, însă o carieră în domeniu rămâne una bănoasă, raportat la costul de trai. Este și flexibilă, pentru că poți trece prin diferite departamente pentru a crește pe termen lung (prinzi experiență de business, management, serviciu clienți, analiză etc.)

Viitorii absolvenți de studii economice sunt mai degrabă căutați de angajatori (bănci, firme de contabilitate, de asigurări etc.) pe posturi de analiști, consultanți sau în IT, pentru că sunt meserii de viitor, care pun accentul pe valoarea pe care o aduci companiei. 

Ce joburi sunt foarte căutate în banking?

Chiar dacă avem automatizare (pentru operațiunile simple) și inteligență artificială, poți să începi o carieră solidă dacă ești deschis să înveți lucruri noi (o abilitate soft esențială), ce țin de bankingul modern digitalizat: fintech și cryptocurrency, de exemplu, deja familiare pentru tinerele generații. Managerii financiari, analiștii, și alți specialiști sunt printre cei mai căutați de angajatori.   

Ce contează și în acest domeniu dinamic este să dezvolți cât mai multe competențe și abilități relevante, inclusiv familiarizarea cu tehnologii, produse software sau sisteme IA deja folosite de băncile din țară. Prin urmare, cursurile de upskilling în IT pentru formarea de abilități de programare, dar și de business și management sunt binevenite în sistemul economico-financiar, măcar la nivel începător.

Perspectivele tale nu se opresc aici. Dacă vrei să-ți augmentezi viitorul job în banking cu skill-uri noi, înscriere-te la cursurile noastre de inginerie AI și Machine Learning.

Programarea te va ajuta indiferent de profesia pe care o alegi

Așa cum anunță piața, este o nevoie urgentă de profesioniști în IT și inginerie, chiar și construcții și agronomie. În următorii ani, se estimează alte mii de locuri de muncă în domeniile tehnice, dar la fel se anunță și pentru științele economice și umaniste (limbile străine, HR). 

Mai mult decât atât, cunoștințele de programare sunt chiar și acum din ce în ce mai căutate de către angajatori, indiferent de domeniu, că vorbim de cele tehnice sau creative. 

Dacă nu știi ce facultate să alegi pentru viitorul tău, poate acest articol te ajută să te orientezi spre direcția potrivită. În orice caz, o facultate bună te va ajuta să devii un profesionist în domeniul ales, dar și să dobândești skilluri și cunoștințe aplicabile într-o nouă perspectivă. 

Și dacă vrei să faci ceva cu vara ta, până începi cu facultatea, cursurile SDA Academy sunt opțiunea ideală.

Hai la Software Development Academy ca să te ajutăm să profiți la maxim de timpul petrecut la facultate.

📝 Completează formularul și află cum poți să-ți construiești o carieră future-ready!

 

Te gândești la o facultate care să-ți asigure un loc de muncă în viitor?

Joburile viitorului, ca cele în AI sau tehnologie, sunt deja aici. De ce să aștepți câțiva ani când poți începe să înveți abilități esențiale care vor rămâne relevante și pe termen lung? Discută gratuit cu un consultant educațional SDA Academy care te poate ajuta să vezi cum inteligența artificială și alte competențe indispensabile, îți vor asigura un avantaj în orice domeniu în anii ce vin

    Cursurile Codecool continuă sub tututela SDAcademy!

    Cele două școli și-au unit forțele! Împreună, oferim:

    • Cursuri full-stack: Java, JavaScript, Python
    • Specializări: Software Testing, UX/UI Design, Data Science

    Înscrie-te acum în programul SDAcademy x Codecool și primește coaching personalizat pentru cariera ta în IT!

    continuă către SDAcademy