Vrei în IT, dar nu știi cu ce să începi? 👉Află ce ți se potrivește! 👈sau sună la 0374 349 900

Ce altceva ar trebui să știți despre testarea software?

Ce altceva ar trebui să știți despre testarea software

Abilitatea de a diagnostica erori este o artă esențială în programare. În unele situații, netestarea software-ului poate duce nu numai la pierderea multor clienți, ci chiar la un adevărat dezastru.

O eroare software neobservată de nimeni a fost cauza multor dezastre extrem de tragice și costisitoare în istorie. Un exemplu este explozia unei rachete, Ariane 5, fără oameni, care în iunie 1996 trebuia să transporte pe orbită patru sateliți științifici foarte scumpi. Racheta a explodat și daunele au fost estimate la aproximativ 370 de milioane de dolari. Lansarea s-a încheiat cu un dezastru, deoarece programul a făcut o greșeală în calculele sale. De fapt, un număr mai mare decât aștepta acesta l-a copleșit.

Ce este testarea software?

Testarea software se referă la verificarea sistematică și în profunzime a funcționalității unui anumit program de computer sau aplicație.

Testarea se referă în primul rând la găsirea a tot felul de defecte care pot interfera cu sau chiar preveni funcționarea corectă a software-ului.

Cum funcționează testarea software?

Procesul de testare software în sine poate fi împărțit în mai multe etape care alcătuiesc. Ciclul de Viață al Testării Software (Software Testing Life Cycle STLC). Fiecare tip de produs are propriul STLC, în funcție de scopul utilizării. În teorie, procesul de testare software poate fi realizat la nesfârșit, verificând variabilele individuale automat sau manual. Numărul de variabile este nelimitat și, prin urmare, nu există un produs testat 100%. Cu toate acestea, se poate încerca să se excludă cele mai probabile erori în anumite condiții date.

Vreți un exemplu simplu?

În ce situație este cel mai probabil ca un anumit computer să se blocheze?

  • Când un singur document text este deschis pe acesta?
  • Când Internetul pornește?
  • Când se deschid simultan 10 fișiere de imagine mari?

Este cel mai probabil să se întâmple în a treia situație. Și acestea sunt tipurile de condiții pe care le-ar folosi un tester atunci când verifică performanța unui anumit sistem de operare.

De ce testăm software-ul?

Reputația sau securitatea națională nu sunt singurele avantaje ale testării software-ului. Dacă testarea începe chiar de la începutul dezvoltării unui anumit program sau aplicație, există șansa ca produsul finit să fie de o calitate mai bună. Acest lucru economisește de obicei mulți bani care ar fi fost cheltuiți pentru posibile îmbunătățiri. Testarea crește securitatea unui anumit produs și rezistența acestuia la, de exemplu, atacuri de hacking. Un tester bun și cu experiență face toți banii, așa cum puteți vedea în industria IT. 

Tipuri de testare software

Este important să știm că în testare se pot distinge niveluri de testare – care sunt diferite în fiecare fază de dezvoltare. Cele mai frecvente niveluri de testare sunt: sistem, unitate, acceptare și integrare.

În ceea ce privește tipurile de testare – acestea pot fi efectuate la fiecare nivel de testare software. Printre tipurile de testare putem enumera, de exemplu, teste structurale, teste legate de modificări și teste funcționale și non-funcționale.

Testele funcționale, așa cum sugerează și numele, verifică funcționalitatea unei aplicații. Sunt ușor mai ușor de realizat decât testele non-funcționale. Testele non-funcționale se concentrează pe modul în care funcționează un program, dacă este eficace, eficient, sigur și ușor de înteles.

Testele structurale testează codul aplicației și încearcă să găsească posibile erori pe baza acestuia. Se efectuează teste bazate pe modificări (un tip foarte important de teste), de exemplu, după efectuarea unei reparații în codul unei aplicații. Testul este apoi efectuat pentru a determina dacă programul a reacționat la schimbare în maniera dorită.

Având în vedere tipurile de teste, este bine să menționăm diferența dintre testarea software și testele de asigurare a calității (Quality Assurance – QA). Primele permit detectarea erorilor într-un anumit software, iar performanța lor nu necesită o bună cunoaștere a codului. Testele QA, pe de altă parte, servesc mai degrabă la optimizarea calității unui anumit produs, indiferent de eventualele defecte. Aici, cunoașterea codului este de dorit, deoarece testerul de calitate poate sugera posibile îmbunătățiri.

Testarea software este o activitate aparent de rutină și plictisitoare. În funcție de produsele testate, poate semăna cu o plimbare virtuală printr-un câmp minat sau, în orice caz, cu o mare aventură.

Cursurile Codecool continuă sub tututela SDAcademy!

Cele două școli și-au unit forțele! Împreună, oferim:

  • Cursuri full-stack: Java, JavaScript, Python
  • Specializări: Software Testing, UX/UI Design, Data Science

Înscrie-te acum în programul SDAcademy x Codecool și primește coaching personalizat pentru cariera ta în IT!

continuă către SDAcademy