Asigură-ți viitorul – Reduceri de până la 45% la cursuri!  👈sau sună la 0374 349 900

Salarii IT în 2024: Cât câștiga un programator în funcție de specializare, în România?

programming code

Conform ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică, salariul mediu din categoria Tehnologia Informației este de 9701 lei. Salariile pot varia în funcție de companie, experiență și nișă. De exemplu, salariul unui Full-Stack Developer este între 4099 și 6000 lei la nivel Junior, 10999 lei la nivel Middle și 16093 la nivel Senior. Prin comparație, salariul unui QA Analyst este de aproximativ 8330 lei.

Dacă domeniul IT&C te atrage tot mai mult, iar ideea de a deveni programator este o cale de a-ți oferi ce ai nevoie din punct de vedere a stabilității financiare, ai toate motivele (și șansele!) să o pui în practică. România este unul dintre cele mai dinamice hub-uri IT din Europa, în care exista o lipsă majora de specialiști IT, fapt care a creat noi oportunități de carieră pe cât de tentante, pe atât de variate și sigure.

La nivel global, și în România, topul salariilor este dominat de domeniul IT, venitul net crescând de la lună la lună. Dacă în prima lună a anului 2022, salariul mediu în IT a fost de 8940 lei, în luna septembrie a ajuns la 9701 lei, conform datelor recente ale Institutului Național de Statistică.

Așadar, dacă vrei să afli în detaliu ce salarii câștigă programatorii și IT-istii în funcție de  specializare sau vrei să evaluezi dacă merită să schimbi domeniul în care lucrezi cu cel al programării, află ce salarii sunt în IT, cât câștigă programatorii și celelalte roluri din IT, cât și care sunt așteptările pieței pentru anul 2024.

Vrei să te alături comunității de programatori din România? Fă următorul pas în carieră înscriindu-te la cursurile de programare SDA acum!

Vrei să afli mai multe detalii despre prospectele tale salariale și profesionale în IT? Software Development Academy organizează sesiuni de consultanță gratuite în cadrul webinariilor dedicate celor mai populare limbaje de programare și specializări din IT. Experții noștri îți vor explica cu ce se mănâncă industria IT și ce poți face deținând cunoștințe de programare atât ca ITist, cât și în actuala carieră.

Salariile programatorilor din România

Companiile au nevoie în mod constant de persoane care cunosc cele mai moderne și populare limbaje de programare: developeri Full-Stack, Front-End, programatori .NET, Java, Python, specialiștii în securitate IT și Big Data, dar și inginerii software sunt la mare căutare în industrie.

Iată cât poți câștiga în medie în fiecare rol de programator:

1. Salarii full-stack developer

Este unul dintre cele mai populare roluri în IT atât printre preferințele angajatorilor, cât și printre carierele preferate de programatori.

Un full-stack developer cunoaște și e familiarizat cu mai multe tipuri de tehnologii și limbaje decât cei axați doar pe front-end sau back-end (cele de bază precum HTML5, CSS, JavaScript, cele front-end precum Angular sau React, cele back-end precum Node.js sau PHP, Ruby, Python și altele).

Salariul unui full stack developer arată cam așa:

  • Pe platformele de joburi din România, salariul unui full-stack developer junior pornește de la 4000 lei, și poate ajunge la 7700 lei, interval confirmat și în rapoartele Brainspotting din ultimii ani;
  • Un middle full-stack developer poate ajunge la un salariu de peste 10900 lei;
  • Un senior full-stack developer are, în general, un salariu de peste 16093 lei. ddd

Dezvoltatorii full-stack sunt extrem de căutați. La SDA, oferim pregătire suplimentară pentru a-ți asigura un loc de muncă la finalul programului cu ajutorul pachetului nostru de Garanție de angajare.

2. Salarii front-end developer

Cei mai mulți web developeri încep să lucreze pe partea de front-end, care se referă la cunoașterea de limbaje precum JavaScript (și lucrează cu framework-uri precum Angular, React, Ember.js).

Conform datelor oferite de Paylab, salariul unui front end developer este:

  • Junior developer, 0-2 ani experiență: între 4099 – 6000 lei
  • Middle developer, 2-4 ani experiență: între 7000 – 9000 lei
  • Senior developer, peste 4 ani experiență: de la 9000 lei

Vrei și tu să fii frontend developer? Urmează cursul de programare SDA , Frontend – JavaScript

descarcă tematica

Îți vei perfecționa limbajele de programare folosite în front end development și vei învăța să fii gata pentru orice provocare și să te adaptezi rapid la medii noi. Vei învăța cum să creezi un site, cum să construiești un site dinamic, cum să creezi site-uri interactive, dar și aplicații de web.

3. Salarii .NET developer

Un astfel de programator are în general experiență în lucrul cu framework-ul .NET (termen-umbrelă pentru ASP.NET WebForms, ASP.NET MVC, WebAPI, Azure, Xamarin și altele) pentru aplicații pe platformele Windows (dar nu numai).

  • Salariul net mediu lunar pentru un programator .NET în România este de 8546 lei, conform comparatorului de salarii Paylab.
  • În București, un .NET developer, 25 de ani, fără studii superioare, fără experiență: 8918 lei (salariul net preconizat).
  • În Cluj, un .NET developer, 25 de ani, fără studii superioare, fără experiență: 8145 lei (salariul net preconizat).

4. Salarii Java developer

Salariul unui Java Developer în România este de 12.500 RON pe lună (net).

Studiind mai atent cifrele salariale, putem trage următoarele concluzii:

  • La nivelul de țară, salariul unui Java Developer este între 6.000 RON și 21.800 RON net pe lună.
  • În București, salariul unui Java Developer este între între 5.800 RON și 22.500 RON net pe lună.
  • Java Developerii remote câștiga între 7.500 RON și 21.800 RON net pe lună.

Înscrie-te la cursurile de începători pentru Java oferite de SDA acum!

Pentru a deveni programator Java, urmează cursul SDA de programare în Java

descarcă tematica

5. Salarii PHP developer

Pentru un programator PHP care lucrează în România, salariul net mediu lunar este ușor mai scăzut decât salariile pentru alte poziții.

  • Salariul net mediu lunar pentru un programator PHP este de 7613 lei în România, conform aplicației de venituri.
  • Pentru București, un PHP developer de 25 de ani, fără studii superioare, fără experiență, are salariul estimat la: 8083 lei
  • Pentru Cluj, un PHP developer de 25 de ani, fără studii superioare, fără experiență, are: 7310 lei salariul estimat.

6. Salarii Python developer

Salariul unui Python Developer este de aproximativ 13.500 RON net pe lună. Salariul poate varia între 5.000 RON și 22.000 RON net pe lună.

  • În București, salariul minim al unui Python Developer este de 5.000 RON net pe lună, iar cel mai mare este de 22.000 RON net pe lună.
  • În regim remote, salariul este între 5.300 RON net pe lună și 22.800 RON net pe lună.
  • Pentru un Junior, salariul pornește de la 5.000 RON net pe lună.

Înscrie-te la cursurile de începători pentru Python oferite de SDA acum!

Pentru a deveni programator Python, urmează cursul de programare SDA în Python

descarcă tematica

7. Salarii programator C (C++/C#)

Un programator care cunoaste limbajele de programare C, cum sunt C++ sau C#, poate avea un salariu atractiv încă din poziția de junior.

  • Salariul net mediu lunar pentru un programator C este de 8259 lei în România, conform datelor aplicației.
  • Pentru București, un programator C de 25 de ani, fără studii superioare, fără experiență, salariul este estimat la 8791 lei.
  • Pentru Cluj, un programator C de 25 de ani, fără studii superioare, fără experiență, are salariul estimat la 8019 lei.

8. Salarii inginer software

Jobul de inginer software implică cunoștințe avansate despre sistemele informatice și funcționarea lor, iar salariul este unul pe măsura pregătirii necesare.

  • Salariul net mediu lunar în România pentru un inginer software este de 9471 lei, conform datelor aplicației.
  • În București, un inginer software de 25 de ani, fără studii superioare, fără experiență, are salariul estimat la 9894 lei.
  • În Cluj, un inginer software de 25 de ani, fără studii superioare, fără experiență, are salariul estimat la 9121 lei.

9. Salarii arhitect IT

Arhitecții de sisteme IT câștigă printre cele mai bune salarii din domeniu, jucând un rol important în marile companii tech.

  • Salariul net mediu lunar pentru un arhitect sau administrator de sistem IT este estimat la 16.865 lei, un venit impresionat pentru România.
  • Un arhitect IT de 25 de ani, fără studii superioare, fără experiență, are salariul estimat la 15.620 lei în București și 14.847 în Cluj, arată datele aplicației de salarii.

Maximizează-ți potențialul în IT! Cursurile noastre de inginerie AI te echipează cu abilități avansate care îți pot accelera cariera și crește veniturile. Studiile de la DataCamp și Coursera arată că programatorii cu expertiză în AI pot beneficia de o creștere salarială de aproximativ 47%. Înscrie-te acum la cursurile de inginerie in AI și transformă-ți viitorul profesional!

10. Salarii QA analyst & software tester

Cu mii de joburi listate doar pe site-urile de angajări din România, salarii mult peste cele din alte domenii și o perioadă de formare relativ scurtă, specializarea în testare software îți va deschide calea către o carieră de viitor.

În România, salariul unui software tester, sau QA analyst, este între 5880 – 8330 lei.

Devin-o software tester accesând cursul de începători oferit de SDA!

Pentru a deveni software tester & QA analyst urmează cursul SDA de Software Tester.

descarcă tematica

12. Salariu SQL developer

Salariul unui SQL developer poate începe de la 6.000 lei pe lună. Acesta poate varia în funcție de experiență și companie. Dacă e să ne uităm mai atenți la cifre:

  • La nivelul întregii țări, salariul mediu net pentru un SQL developer este de 7821 de lei.
  • În București, un programator SQL are un salariu mediu de 7728 lei. 
  • În Cluj, un programator de baze de date poate avea un salariu de 8287 lei. 

📝 Completează formularul și începe drumul către un viitor financiar de succes în IT!

 

Și tu vrei să ajungi la nivelul salarial pe care îl meriți?

Dacă salariile din IT ți-au atras atenția, fă următorul pas. Află exact ce abilități îți trebuie pentru a atinge acele poziții bine plătite. Discută gratuit cu un consultant educațional SDA Academy care te poate ajuta să îți construiești un plan clar.

    Programatorii Juniori sunt cei mai doriți programatori în companiile din România: care este profilul ideal

    Un studiu realizat de Hipo (la care au participat peste 300 de companii din țară) arată că în 2022, pentru al patrulea an consecutiv, domeniul IT Software ocupă primul loc când vine vorba de oportunități de angajare.

    Cea mai mare cerere va fi în rândul candidaților programatori juniori, fie absolvenți sau studenți cu experiență 0-3 ani. Dacă nu e și cazul tău, nu-ți face griji, pentru că poți urma cursuri special concepute să te pregătească temeinic și practic pentru o carieră de programator junior căutat de angajatori.

    Printre cele mai importante criterii de recrutare ale angajatorilor în IT se numără:

    • experiența de lucru (proiectele sunt cele mai importante și pot fi făcute în timpul jobului, pe cont propriu) ori în timpul cursurilor de programare pentru începători SDA)
    • specializarea aleasă la facultate, internshipul, atestatele (la SDA, în primele luni ești ajutat de mentori și vei învăța partea teoretică, iar următoarele șase luni vei putea să lucrezi într-una dintre companiile partenere ca într-un sistem de internship).
    • soft skills, acele abilitățile interpersonale precum flexibilitatea, eficiența, orientarea spre rezultate, capacitatea de învățare continuă precum și cea de a lucra în echipă. – abilități-cheie pe care orice student le dobândește în timpul cursurilor SDA.

    România, pe locul 16 în top salarii ajustate pentru programatorii junior

    În România, un programator fără experiență câștigă un salariu net anual estimat la 11.300 euro, plasând țara noastră pe locul 25. Ne menținem, și în 2022, în fața unor țări precum Polonia, Ungaria, Bulgaria, Lituania, în ceea ce privește salariilor programatorilor junior dar și cei cu experiență profesională.

    Dacă ne uităm la salariile ajustate la indicele nivelului de trai din țările analizate, România urcă câteva poziții, ajungând să ocupe locul 16, surclasând veniturile din țări ca Irlanda, Cehia, Grecia.

    Salariile ajustate din România, cu 25% mai mari decât în Polonia, dar la jumătate față de cele din Belgia

    Diferențele dintre salariile din țările dezvoltate, din zona de vest, și cele din Europa Centrală și de Est sunt în continuare semnificative, dar puse în contextul nivelului de trai, țările cu un index mai mic ajung să ofere o putere mai mare de cumpărare. Pe scurt, poți să faci mai multe achiziții din salariul câștigat.

    Raportate la țările dezvoltate din Europa, cum este Belgia, salariile ajustate ale programatorilor juniori din țara noastră sunt de două ori mai mici, dar România își menține totuși avansul față de țările din regiune.

    Studiul arată că salariul unui programator începător din România este mai mare cu 25% decât cel al unui programator din Polonia sau Croația, și cu peste 15% mai mare decât salariile din Bulgaria și Grecia.

    Pășește chiar de azi spre o carieră în IT bine plătită

    Orice carieră ți-ai propus să urmezi în IT, ai acum toate șansele să reușești indiferent de nivelul tău de experiență. La Academia de programare SDA începi formarea de la zero, având parte de pregătire personalizată la cursuri de programare pentru începători, acreditate de către Ministerul Educației și Cercetării și de Ministerul Muncii și Justiției Sociale.

    SDA oferă cursuri specializate pe limbaje de programare precum Python, Java și Javascript.

    În afară de cursul în sine, SDA oferă un pachet generos de sprijin în carieră care include:

    • Consiliere în carieră. În timpul cursului vei participa la ateliere practice cu consilierul nostru în carieră, care te va îndruma în procesul căutării primului loc de muncă. Mai mult decât atât, vei învăţa cum să te descurci în timpul unui interviu de angajare, cum și unde să accesezi informații despre cele mai importante evenimente din domeniu şi cum să ieşi în evidenţa faţă de ceilalţi candidaţi.
    • Consultații CV individuale. Te vom ajuta să îţi creezi un CV profesional care să reflecte personalitatea și abilitățile tale. Consilierii noştri în carieră te vor sprijini şi în crearea profilului de LinkedIn (esențial în ziua de azi) şi de asemenea te vor sfătui cum să obţii primul loc de muncă în industria IT.
    • Simulare interviu tehnic. La finalul cursului îți pregătim o simulare a unui interviu tehnic. Este similar cu ce te vei confrunta, cel mai probabil, în timpul procesului de recrutare pentru noul tău Job în IT. Unul dintre trainerii noştri va juca rolul unui recrutor tehnic pentru a-ţi verifca cunoştinţele în practică şi apoi îţi va oferi feedback despre rezultatele tale.
    • Bibliotecă virtuală. Vei primi acces la biblioteca noastră virtuală SDA plină de cărţi electronice, cărţi audio și cursuri video. În plus, în timpul cursului o să ai acces la materiale foarte utile care te vor ajuta să aprofundezi limba engleză. Nu în ultimul rând, vei acces la bibliotecă şi după finalizarea cursului.

    Nu e nevoie de experiență prealabilă. Coaching-ul nostru individualizat și comunitatea de sprijin te vor ghida prin fiecare etapă a călătoriei tale. Intră în lumea IT și construiește-ți viitorul pe care ți-l dorești.

    Cursurile Codecool continuă sub tututela SDAcademy!

    Cele două școli și-au unit forțele! Împreună, oferim:

    • Cursuri full-stack: Java, JavaScript, Python
    • Specializări: Software Testing, UX/UI Design, Data Science

    Înscrie-te acum în programul SDAcademy x Codecool și primește coaching personalizat pentru cariera ta în IT!

    continuă către SDAcademy